Dopravné správy

ZSSK: Záujem o prvú triedu neustále narastá

Záujem o prvú triedu neustále narastá. Počet cestujúcich v prvej triede medziročne stúpol o viac než štvrtinu. Cestujte v prvej triede za málo peňazí – s traťovým cestovným lístkom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podezřelé čachry Radima Jančury

Podnikatel v dopravě Radim Jančura před lety výhodně získal korunové dluhopisy vlastní firmy v hodnotě 900 milionů korun. Díky chytré transakci s dvanáctiprocentním úrokem firma vykazuje nižší zisk a platí menší daně, tvrdí advokát Aleš Rozehnal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 15. týždeň

V 15. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jedinej zrážke civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, zrazená osoba na mieste podľahla zraneniam. Táto tragická udalosť sa stala na železničnej stanici (ŽST) Poprad-Tatry. Zmeškané boli spolu 4 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legendární „žabotlama“ se představí v Košicích

České dráhy se letos zúčastní košické Rušňoparády 2017 s ojedinělým provozním exponátem. Bude to elektrická čtyř vozová jednotka řady 451, které se přezdívá například emilka, pantograf nebo žabotlama. Jedná se o muzejní vozidlo Českých drah. Zajímavostí je, že tyto jednotky byly nasazeny přesně před 50 lety - v roce 1967 - do provozu také na východním Slovensku v okolí Košic. Lidé tak budou mít příležitost připomenout si jejich desetileté působení v tomto regionu.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Oprava priecestia pri Strážskom

Čo konkrétne sa opravuje pri Strážskom? Je tam kompletná uzávera cesty na tri dni pre rekonštrukciu železničného priecestia. Nebolo možné urobiť opravu počas premávky s čiastočným obmedzením, príp. mimo dopravnej špičky? Dodrží sa termín uzávery?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

S ČD na Floru Olomouc

Zítra, ve čtvrtek 20. dubna, začíná na olomouckém výstavišti jarní etapa největší květinové akce v zemi, Flora Olomouc. Letos s hlavní expozicí na téma: Tajemná tvář světa. Na zahradnickou výstavu se mohou zájemci vydat vlakem ČD s 50% slevou na zvýhodněnou jízdenku VLAK+ Flora. Z olomouckého hlavního nádraží pak k výstavišti pak bude vozit návštěvníky po celou dobu veletrhu historický motorový vůz M 131.1 „Hurvínek“. Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Fajčenie na nástupišti žst. Pezinok

Zaujímalo by nás, či sú ŽELEZNICE SLOVENSKEJ REPUBLIKY oprávnené konať v danej veci. Ak áno ako budete riešiť situáciu? Budú vaši zamestnanci kontrolovať dodržiavanie zákazu fajčenia na uvedenej stanici v Pezinku?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka na trati Šumperk - Jeseník

Provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty,  vyhlásil výluku na trati č. 292 Šumperk - Jeseník (- Krnov) ve dnech od 19. dubna do 2. května. Výluka bude v úseku Bludov – Hanušovice - Lipová Lázně.

Dopravce, České dráhy, proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

  • Všechny vlaky jsou v úseku Zábřeh na Moravě resp. Šumperk - Hanušovice – Lipová Lázně – Jeseník a opačně nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.
  • Vybrané vlaky z/ve směru Javorník ve Slezsku jsou v úseku Lipová Lázně – Jeseník a opačně vedeny vlakovou soupravou.
  • Rovněž jsou i všechny vlaky v úseku Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem a opačně nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.
Prosíme všechny cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost především odlišným jízdním dobám oproti platnému jízdnímu řádu.
Cestující budou odbaveni bez přirážky ve spojích náhradní autobusové dopravy v zastávkách, které nejsou umístěny před nádražní budovou.

Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.
Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

Zvolenský región dostane 21 moderných vlakov

Zvolenský región dostane 21 moderných vlakových súprav. Najvyťaženejším traťovým úsekom je trasa Zvolen - Banská Bystrica, ktorá spája najvýznamnejšie centrá regiónu. Vlaky by sa na tratiach mali objaviť na budúci rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

I v ČR budou pro seniory vlaky zadarmo?

Na ministerstvu dopravy zraje plán, podle kterého budou mít senioři v českých zemích jízdu vlakem zdarma. Stačilo by jim pořídit si roční „permanentku“ za symbolickou cenu. S nápadem přišel ministr dopravy Dan Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spojí Senec a Petržalku v budúcnosti vlak?

Riešením problémov automobilovej dopravy by mohla byť vlaková doprava. Môže výrazne pomôcť aj v Bratislave a jej okolí. Zhodlo sa na tom vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) počas obhliadky 50 kilometrov železničných tratí v hlavnom meste. Cestnú dopravu do Bratislavy a z nej by podľa nich mohli odľahčiť dve nové trate i nové železničné zastávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravané proti nové tramvajové trati

Potlesk při projevech odpůrců stavby tramvajové trati. Pískot a výkřiky „lžete“ či „hanba“, když mluvili její zastánci. Tak bouřlivá atmosféra provázela debatu vedení Ostravy a dopravního podniku s obyvateli Poruby a Pustkovce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Potrebuje Bratislava lanovku?

Bratislava zažíva stavebný boom. Okrem výstavby bytoviek v každej mestskej časti sa rozširuje aj centrum hlavného mesta. Ťahá sa na východ smerom k Zimnému prístavu a súkromné firmy sa predbiehajú v počte projektov, ktoré postavia najmä medzi Starým mostom a mostom Apollo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zádrhele výluk na železnici

České dráhy doporučují obrnit se trpělivostí a každodenně sledovat vývěsky či údaje na internetu. Ovšem přijde-li vlaková výluka, navíc spojená s přesedáním na autobusy, mají smůlu hlavně ti cestující, pro které je to cesta všední, zdánlivě nevyžadující předběžnou přípravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ponuka RegioJetu rezort dopravy nepresvedčila

Súkromný dopravca RegioJet by chcel vypravovať vlaky na trase z Humenného cez Košice a Žilinu do Prahy, a tiež zo Štúrova cez Bratislavu a Kúty do Prahy. Ministerstvu dopravy preto odovzdal záväznú ponuku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kaštany versus druhá kolej do Hradce

Zatímco podle hradecké radnice a železničářů bude muset kvůli dvoukolejce do Pardubic padnout polovina aleje Kaštanka, spolek za její záchranu neúspěšně navrhuje jiné trasy a upozorňuje, že bude tvrdě bojovat. Čas se přitom krátí, budování by mohlo začít už za rok a půl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nevyužité koľaje môžu pomôcť Bratislave

Ľuďom by sa otvorili nové možnosti, ako nechať auto doma a mestom cestovať nielen autobusmi, električkami, či trolejmi, ale aj vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O obětech stavby špičáckého tunelu

Letos uplyne 140 let do doby, kdy začaly jezdit vlaky špičáckým tunelem na Šumavě. Na jeho budování se podíleli i dělníci z jižní Evropy zvaní barabové, kteří často nebyli křesťané. Když při stavbě zemřeli, farář je odmítal pohřbívat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V sklade ŽSR explodovala munícia

V bývalých vojenských skladoch železničného vojska explodovala výbušnina. Jeden muž skončil s vážnymi zraneniami v nemocnici. V objekte, ktorý patrí technickej obnove a ochrane železníc zaistili policajti desiatky kusov výbušniny a náboje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Aktuálně z ražby železničního tunelu u Kyšic

Stavbaři, kteří u Plzně budují více než čtyři kilometry dlouhý železniční tunel, nedávno začali prorážet také spojovací průchody mezi tubusy. Zatím pracují obvyklým způsobem, ale přímo pod vrchem Chlum budou muset horninu odstřelit.

Celou zprávu najdete na této stránce.