Dopravné správy

Košice postihne výluka električiek

Od stredy 19. apríla 2017 sa začne ďalšia etapa modernizácie električkových tratí. Električková doprava bude vylúčená na Komenského ulici a na ulici Československej armády v úseku od Havlíčkovej po Amfiteáter.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava kotle lokomotivy 310.0134

Lokomotiva 310.0134 slouží již mnoho let a trubky v jejím kotli jsou už vyhřáté a tečou. Je nutné je proto v kotli vyměnit. Je to podmínka dalšího provozu parní lokomotivy, která slouží k nostalgickým jízdám v oblasti Českého ráje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spojí Petržalku s mestom lanovka?

Do necelých štyroch rokov by sa mali Petržalčania dostať na autobusovú stanicu za deväť minút. Ponad Dunaj, v kabínkach lanovky s výhľadom na celú Bratislavu. Aspoň taká je vízia spoločnosti HB Reavis, ktorá plánuje v júli začať s prestavbou autobusovej stanice za 345 miliónov eur. Lanovka má byť bonusom k stavbe. Za 50 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lávka přes koleje v Chebu bude

Město Cheb začalo s přípravou rekonstrukce lávky na Švédský vrch. Stavět by se mělo příští rok na jaře. Lidé už díky tomu nebudou muset areál nádraží obcházet. Nová lávka přes kolejiště chebského nádraží bude strohá, bez příkras, ale funkční a bezpečná. Takovou variantu vybralo město Cheb z celkem pěti návrhů, které se zabývaly obnovou frekventované spojky mezi centrem města a čtvrtí Švédský vrch.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizáciu úseku trate 110 za 305 miliónov eur

Od januára do februára tohto roka vyhlásili investori na Slovensku 636 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 990 miliónov eur. Ich počet sa tak medziročne znížil o dve tretiny a súčasne objem vzrástol o tretinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plány na dopravní terminál v Karlových Varech padly

Vedení karlovarské radnice po několika měsících ustoupilo názoru odborníků. Původně chtělo zadat další dvě studie pro místa, kde by mohl vyrůst takzvaný integrovaný dopravní terminál (IDT). Jedna by se týkala nynějšího dolního nádraží, druhá jeho rozdělení mezi dolní nádraží a tržnici. Plány ale padly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňoparáda 2017

Apríl bude na východe Slovenska opäť doslova nabitý železničnými akciami a atrakciami.Dominovať mu bude už tradične Rušňoparáda v depe Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) s mimoriadnymi jazdami historických vlakov, autobusov, ale i simulovaným leteckým prepadom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodě Transportation ubylo loni práce

Největší tuzemský výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation loni výrazně zlepšil své hospodaření. I když firmě klesly tržby, zisk stoupl téměř na trojnásobek. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou firma ve čtvrtek zveřejnila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K rekonštrukcii žst. Martin

V akom rozsahu sa bude rekonštruovať železničná stanica v Martine? Čo všetko sa bude opravovať. Kedy sa predpokladá začiatok rekonštrukcie a ako dlho by to malo trvať? Koľko finančných prostriedkov sa na rekonštrukciu vyčlenilo? Vplyv na dopravu.

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Nevidomí v pražském metru

Na 150 nevidomých dnes navštívilo pražské metro v době, kdy kvůli výluce nejezdily vlaky. Mohli si nejen zblízka a v klidu osahat a hůlkami oťukat soupravy metra, ale také vstoupit do kolejiště a vyzkoušet si co dělat, když člověk do kolejí spadne. Pražanům, kteří metrem jezdí denně, ale i návštěvníkům z Chebu, Plzně či Brna, se prohlídka stanice Vltavská i vlaků metra líbila a oceňovali ji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky vo vozidlovom parku DP Prešov

Prelom mesiacov marec a apríl sa niesol v znamení opráv. Jedným z dotknutých vozidiel bola aj Škoda 31 Tr SOR #715, ktorá sa v piatok 24. marca vrátila do premávky po 7-mesačnej odstávke. Presne o týždeň ju nasledovala aj jej staršia kolegyňa Škoda 25 Tr Irisbus s evidenčným číslom #707.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Politické „trafiky“ v Českých drahách

Zrušte trafiky, volte profíky, lákalo hnutí ANO před volbami na billboardech. Půl roku před další cestou k urnám je situace jiná. ANO společně s ČSSD a KDU-ČSL se dohodly, že své zástupce pošlou do čtyř dceřiných firem Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mobilné telefóny a zamestnanci ŽSR

Měl bych na vás prosím dotaz. V reakci na loňskou nehodu vlaku v Bavorsku v Holandsku omezili výpravčím používání mobilních telefonů. Jejich zákaz pro posádku vlaku platí i v USA, kde tak pro změnu reagovali na nehodu v roce 2008, nebo v Belgii. Snažím se dát dohromady přehled, jak to se zákazy používání mobilů, tabletů a podobných elektronických zařízení pro zaměstnance železnice ve službě vypadá v dalších státech. Mohla byste mi prosím napsat, jak to funguje na Slovensku, případně pokud víte o pravidlech či zákazech v dalších státech?  

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Útok nožem v jeruzalémské tramvaji

Palestinec v pátek zaútočil nožem na lidi v tramvaji v centru Jeruzaléma, mladá Britka na následky četných ran posléze v nemocnici zemřela. Informoval o tom deník The Jerusalem Post s odvoláním na místní zdravotníky a policii. Další dva lidé, včetně těhotné ženy, byli při útoku zraněni. Policie útočníka zatkla, podle izraelských médií je jím duševně nemocný muž.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na stanici Viedeň-Meidling sa zrazili vlaky

Dva vlaky sa v sobotu okolo 16.30 h zrazili na železničnej stanici Viedeň-Meidling. Nehoda si vyžiadala najmenej troch zranených, povedal agentúre APA hovorca polície Patrick Maierhofer. Premávka vlakov na stanici je momentálne zastavená, toto opatrenie má platiť približne do 21.00 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

FlixBus posiluje na českém trhu

Autobusový dopravce FlixBus pokračuje v dobývání českého trhu. Do své mezinárodní sítě zahrnuje vedle Prahy stále více českých a moravských regionálních center, nejnověji od čtvrtka zapojil Ostravu a Olomouc. Posiluje rovněž linky z Brna, odkud zelené autobusy nově míří do destinací ve Slovinsku, Chorvatsku, Rakousku, Polsku nebo Nizozemsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR riešia nepriaznivú situáciu v žst. Žilina

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) prijali rázne opatrenia, ktoré prispejú k riešeniu nepriaznivej situácie s neprispôsobivými osobami a bezdomovcami v železničnej stanici (ŽST) Žilina. ŽSR sa tak rozhodli na základe množstva sťažností cestujúcich, ale i ohrozovania zamestnancov stanice či externých firiem pôsobiacich v jej priestoroch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hospodářské výsledky skupiny Škoda Transportation

Auditované konsolidované tržby skupiny Škoda Transportation za loňský rok dosáhly částky 15,7 mld. korun. Čistý zisk celé skupiny představoval 1 571 milionů korun. Hospodářské výsledky jsou uváděny podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS).

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ZSSK hľadá riešenia pre Bratislavu

V súčasnosti spracúvaná rozsiahla štúdia realizovateľnosti rozvoja koľajovej dopravy „Dopravný uzol Bratislava“ uzrie svetlo sveta koncom roka 2017. Obsahovať bude strategické možnosti rozvoja vlakovej dopravy v hlavnom meste a jeho okolí. Tieto zásadné zmeny sa síce do reálu nedostanú skôr ako po roku 2020, no ZSSK má eminentný záujem riešiť dopravnú situáciu v Bratislave. Okolo roku 2020 už bude stavba obchvatu, ďalšie rekonštrukcie ciest a development viacerých území, ktoré negatívne ovplyvnia dopravu v Bratislave, v plnom prúde, respektíve vo svojej záverečnej fáze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD postaví novou myčku kolejových vozidel

České dráhy připravují v Českých Budějovicích stavbu nového mycího zařízení pro všechny typy osobních vozů provozovaných národním dopravcem. Plánovanou investici schválila dozorčí rada i představenstvo společnosti a nyní začala soutěž na zhotovitele. Vozy by měly myčkou projíždět už v příštím roce. Moderní objekt za cca 30 milionů korun je určený pro všechny typy osobních vozů provozovaných Českými drahami a nezáleží na tom, zda budou myty samostatně nebo v soupravě

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.