Dopravné správy

Studie má říct, kudy povede VRT Praha - Brno

Správa železniční dopravní cesty pokročila s přípravou vysokorychlostního spojení Praha–Brno–Břeclav. V příštích týdnech vypíše velkou soutěž na studii proveditelnosti, která by měla jasně říct, kterou trasou vlaky pojedou a jakou rychlostí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽST Nitra - rekonštrukcia výpravnej budovy a priľahlých objektov

Na stránke ŽSR sa v súvislosti s Nitrou píše: "ŽST Nitra, komplexná rekonštrukcia výpravnej budovy a priľahlých objektov", cenu má určiť štúdia, ktorá bude riešiť priestorové usporiadanie. Bolo už rozhodnuté, že sa výpravná budova bude rekonštruovať, alebo je v hre stále aj výstavba novej budovy? 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chlapci lezli v Táboře po vagonech, zasáhl je výboj

Vážným zraněním skončila v sobotu večer riskantní zábava dvou chlapců v Táboře. Zasáhl je výboj elektrického proudu z trakčního vedení, když lezli po střechách odstavených nákladních vagonů u místního nádraží. S popáleninami skončili v nemocnici, stav jednoho chlapce je vážný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Brně si cestující stěžují na zastávky na znamení

Brno – Zvednout se a dát za jízdy znamení k zastavení? Pro většinu lidí při cestě brněnskou hromadnou dopravou rutina, pro některé starší cestující náročný úkol. Když brněnský dopravní podnik rozšířil loni v prosinci počet zastávek v celodenním režimu na znamení o necelých padesát míst, zkomplikoval jim život. Dopravce ale díky tomu ušetří.


Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/zastavek-na-znameni-je-o-padesat-vic-starsim-lidem-to-vadi-20170331.htmlCelou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce: Se zastávkami na znamení by bylo vhodné počítat už při nákupu vozidel. Kdyby byla příslušná tlačítka nad každým sedadlem nebo na každém madle, cestující by mohli zůstat sedět, dokud autobus nezastaví.

 

Slovinská vláda schválila projekt novej rýchlostnej železnice

Slovinsko pokročilo s plánovanou výstavbou rýchlostnej železnice medzi jadranským prístavom Koper a vnútrozemím. Vláda dnes totiž schválila príslušný návrh zákona, ktorý ustanovuje pravidlá výstavby, financovania a správy. Parlament má návrh schváliť v apríli v zrýchlenom legislatívnom procese, aby bolo možné včas vypísať verejnú súťaž a požiadať o eurofondy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva bude jezdit z Prahy do Nitry každý den

Vlaky společnosti Arriva z Prahy do Nitry dosud jezdily jen tři dny v týdnu, nyní je dopravce pustí na trať každý den. O víkendech navíc dopravce zvyšuje kapacitu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Express spúšťa zdieľanie áut. Založil si špeciálnu firmu.

Vlakový a autobusový dopravca - spoločnosť Leo Express - sa púšťa do nových služieb. Spúšťa novú službu SmileCar, ktorá ponúkne takzvaný carsharing, teda zdieľanie automobilov, napísali české Hospodářske noviny (HN).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úřad zrušil netransparentní tendr DPP na úklid metra

Tendr pražského dopravního podniku na úklid metra zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle úřadu byla veřejná zakázka netransparentní. Rozhodnutí je pravomocné. Dopravní podnik se proti verdiktu úřadu neodvolal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravy a výluky na tratiach ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od 3. apríla od 07.30 h realizujú opravu štyroch železničných mostov na úseku regionálnej železničnej trate medzi Čadcou a Turzovkou. Práce potrvajú nepretržite až do 7. apríla do 13.55 h. Počas nepretržitej výluky budú vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrov Mauricius si pořídí tramvaje

Dne 11. 3. 2017 byl položen na ostrově Mauricius, který je považován za jednu z nejkrásnějších destinací na trávení dovolené, základní kámen nové tramvajové trati. Ta se svým charakterem bude pohybovat na pomezí mezi regionální železnicí, klasickou tramvají a metrem. Ostatně místní zástupci sami označují projekt jako Metro Express.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pětikilometrový tunel u Budějovic se zřejmě nepostaví

Na železnici z Českých Budějovic do Prahy má letos začít další část modernizace za 6,2 miliardy korun. MF DNES zjistila, že plánovaný nejdelší tunel v republice u Chotýčan zůstane jen na papíře. Zvítězit má levnější varianta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najviac nehôd na železničných priecestiach bolo v januári

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) evidujú za prvý štvrťrok 2017 na železničných priecestiach 16 nehôd, z toho 10 v januári. V porovnaní s rokom 2016 sa počet nehôd zdvojnásobil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

DAKO-CZ hledá kvalifikované zaměstnance

Jediný český výrobce vlakových brzd, společnost DAKO-CZ, zaznamenala v minulém roce desetiprocentní růst a její obrat se blíží jedné miliardě korun. V minulých měsících uzavřela například několik významných zakázek se společností Siemens. Jako řada výrobních podniků naráží i DAKO-CZ na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Proto společnost spustila v regionu autentickou náborovou kampaň.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://reklama.denik.cz/reklama/brzdy-vam-zmeni-zivot-dako-cz-rozjelo-naborovou-kampan-20170329.html

Bývalému šéfovi SNS Moricovi sa darí. Vozíme sa najmä v jeho vlakoch.

Železničná spoločnosť Slovensko si objedná päť nových vozňov na diaľkovú dopravu od vrútockej firmy. Podpísala tiež zmluvu na výrobu motorových vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Noční bourání mostů v Ostravě

/DENÍK SLEDUJE/ Ucpaná Poruba i centrum města kvůli opravám silnic a hluk v nočních hodinách kvůli bourání mostů na Jihu. Co lze v příštích týdnech v Ostravě čekat?

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/plzenske-mosty-se-museji-bourat-v-noci-a-co-omezeni-v-doprave-20170331.html

Železničné priecestie BA - Ivanská cesta

Železničné priecestie na Ivanskej ceste je už dlhé roky považované za kritické miesto. Majú ŽSR vypracovaný nejaký projekt na zmenu tohto priecestia?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soutěžit se bude nejprve 6 rychlíkových linek MD

Vlaky loni v Česku přepravily celkem 179 miliónů cestujících, o 1,5 procenta více než za rok 2015. Zhruba 170 miliónů z nich cestovalo se státem vlastněnými Českými drahami (ČD), které si tak nadále zachovávají dominantní postavení i drtivou většinu ze třinácti miliard ročních dotací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Království železnic má skutečný motorový vůz 810

Návštěvníci největšího modelového kolejiště v Česku mají od čtvrtka šanci vidět další vlak nejen jako zmenšeninu, ale i ve skutečné velikosti. Motorový vůz řady 810 bude v prostorách Království železnic v Praze sloužit k zábavě, vzdělávání i jako reklama Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prechod na striedavý systém u ŽSR

V minulém roce jsme v Železničním magazínu informovali o plánech ŽSR přepínat na 25 kV, 50 Hz traťový úsek Púchov - Lúky pod Makytou - st. hranice v tomto roce, t.ú. Púchov (mimo) - Žilina (mimo) v roce 2020 a uzel Žilina po rekonstrukci stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po srážce s vlakem skončil motor auta v zahradě

Řidič na přejezdu v Černožicích na Hradecku přehlédl světelnou signalizaci a vjel přímo do cesty vlaku. Ten při nárazu vymrštil vozidlo právě do světel, motor odlétl až na zahradu sousedního domu. Přesto muž z nehody vyvázl jen s lehkým zraněním.

Celou zprávu najdete na této stránce.