Dopravné správy

Nehoda EC v Luzerne ochromila dopravu

Železničnú dopravu v okolí stanice vo švajčiarskom meste Luzern ochromilo vykoľajenie talianskej vlakovej súpravy spoločnosti Trenitalia. Jednalo sa o rýchlik EuroCity smerujúceho z Bazileja do talianskeho Milána, v ktorom podľa informácií švajčiarskych železníc SBB cestovalo asi 160 ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vysokorychlostní železnici můžeme mít do 12 let

Proč je Česko ve výstavbě vysokorychlostní železnice oproti jiný zemím tak pozadu? A potřebujeme ji vůbec? V pořadu Rozstřel diskutovali zastánce rychlotratí Petr Šlegr a skeptický finančník Tomáš Hlaváč. Podle Šlegra může vysokorychlostní trať v Česku stát do 12 let i dříve.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Netradičná doprava v Číne: Na vlak naskočíte rovno z postele!

Čínske mesto Chongquing sa môže pochváliť jednou z najväčších transportných rarít. Miestni urbanisti sa s nedostatočným miestom pre dopravné cesty vyrovnali naozaj originálne. Kreatívni architekti vybudovali železničnú trať premávajúcu priamo cez centrum 19-poschodového obytného činžiaka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zavádění GSM-R v České republice

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybavila v loňském roce 482 kilometrů tratí digitálním rádiovým systémem GSM-R. Celkem je tak již pokryto 1 660 traťových kilometrů. Během následujících let by se měl tento systém rozšířit na celou transevropskou dopravní síť TEN a postupně také na další celostátní i regionální tratě v České republice. 

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Kompenzace za zlevněné jízdné rostou, kontroly odhalily chyby

Stát posílá dopravcům jako dorovnání povinných slev pro studenty, děti a invalidy stále větší částku. Loni ministerstvo dopravy vydalo na tento účel přes 233 milionů korun, což je meziročně o čtyři procenta více. Dotace rostou především na železnici, kde dopravci poprvé obdrželi přes 100 milionů. Největším příjemcem je skupina Student Agency.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SR prezentuje v Šanghaji tranzitné možnosti v rámci hodvábnej cesty

Slovensko prezentuje na výstave Intermodal Asia 2017 v Šanghaji tranzitné možnosti v rámci novej hodvábnej cesty z Ázie do Európy. Obchodnú misiu vedie podľa hovorkyne rezortu dopravy Karolíny Duckej pracovná skupina pri ministerstve dopravy k napĺňaniu Memoranda o porozumení Slovenskej republiky – Čínskej ľudovej republiky pre podporu hodvábnej cesty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda se bude ucházet o obří rámcovou smlouvu s DB

Německý velkodopravce Deutsche Bahn přichystal pro železniční průmysl jedno z nezajímavějších soust posledních let. Firma hodlá v příštích letech masivně investovat do vozového parku pro dálkovou dopravu, momentálně začala s hledáním dodavatele desítek elektrických souprav. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR ponúkajú žiakom perspektívne štúdium

Žiakom základných škôl, ktorí si ešte nevybrali stredoškolské štúdium, môže v rozhodovaní napomôcť projekt „Kam po skončení základnej školy - ŠTUDUJ DOPRAVU,“ ktorého cieľom je zvýšiť záujem verejnosti o štúdium na stredných odborných školách v oblasti dopravy a techniky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rumunské Galati si objednalo 14 trolejbusů Škoda 26Tr

Společnost Škoda Electric, jeden z největších světových výrobců trolejbusů, dodá trolejbusy do rumunského města Galati. Tamní dopravce si objednal 14 nových trolejbusů, za které zaplatí v přepočtu cca 150 mil. Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 11. týždeň

V 11. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 1 tragickej dopravnej nehode v úseku Gbely – Holíč nad Moravou. K zrážke došlo dňa 13. marca na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP1791, ktoré bolo označené dopravnou značkou Stoj, daj prednosť v jazde! Pri zrážke došlo k úmrtiu vodiča motorového vozidla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha slavnostně zahájí provoz historické linky 23

V sobotu 25. března 2017 hodin zahájí pražský DP provoz zvláštní nostalgické linky č. 23, na níž budou vypravovány výhradně tramvaje typové řady T3 ve stavu bez větších modernizací prováděných v Praze od roku 2000. Trasa nové tramvajové linky (Královka – Zvonařka) byla záměrně vytipována tak, aby spojovala významné památky Prahy. Na lince bude platit standardní tarif PID a interval na ní bude 30 minut v pracovní dny a od května do října 15 až 20 minut, avšak pouze o víkendech a svátcích. Vzhledem k platnosti běžného tarifu budou vozy vybaveny standardním odbavovacím systémem, palubními počítači, hlášením zastávek a dalšími nezbytnostmi, aby splňovaly standardy stanovené objednatelem dopravy. Linka bude provozována výhradně ve spřažených soupravách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové zastávky a další investice SŽDC na Ostravsku

Modernější vlaková kolejiště, nástupiště a dokonce i dvě nové zastávky slibuje letos vybudovat Správa železniční dopravní cesty v Moravskoslezském kraji. Do dráhy v regionu se tak stát chystá v nejbližších dvou třech letech investovat přes tři miliardy korun. Řada prací začne už na jaře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Zemianska Olča – Veľký Meder

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 22. a 23. marca 2017, v čase od 09.00 h do 14.40 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Zemianska Olča – Veľký Meder.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD míří s pravidelnými vlaky na Švestkovou dráhu

V seznamu dopravců provozujících pravidelné vlaky přibude od dubna nový hráč. Společnost AŽD Praha, která je známá na železnici hlavně jako výrobce zabezpečovacího zařízení, začne provozovat výletní vlaky na trati z Lovosic do Mostu. Provoz má 1. dubna zahájit speciální vlak tažený dieselovou lokomotivou přezdívanou Bardotka.

Celou zprávu nejdete na této stránce.

Dočasný výpadek Vlaky.net

Vážení čtenáři Vlaky.net,

náš web bohužel postihla závažná nehoda na serveru. Po několika hodinách nefunkčnosti se Vlaky.net obnovily do stavu 17. 3. 2017 22.00 hodin. Všechny později vytvořené články, komentáře a pošta jsou ztraceny. Za způsobené potíže se omlouváme a doufáme, že Vlaky.net co nejdříve vrátí do běžného stavu.

Redakce Vlaky.net

 

ŽSR vykonajú údržbu regionálnej trate na Orave

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vykonajú od 20. marca plánovanú údržbu železničnej trate na Orave. Práce sa budú realizovať medzi železničnými stanicami Kraľovany a Párnicou, ako aj v úseku Medzibrodie nad Oravou – Oravský Podzámok – Dlhá nad Oravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Večerné autobusy na východe počkajú IC vlak

Do Svidníka alebo Giraltoviec železnicu nikdy nepostavili. Ideálnym spojením na cestu z Bratislavy do tohto regiónu je preto kombinácia rýchleho vlaku InterCity a autobusového prípoja. Rovnako môžu cestovať obyvatelia zemplínskeho mesta Sečovce, kam vlaky nepremávajú už od roku 2003.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové eskalátory v metru budou rychlejší než ty z dneška

Americký vynálezce Jesse W. Reno zkonstruoval roku 1891 první funkční eskalátor. Patent mu byl přiznán 15. března 1892, tedy na den přesně před 125 lety. Jeho prvenství připomíná i Guinnessova kniha rekordů. V Čechách jsou pohyblivé schody od roku 1926, nejvíc je jich v současnosti v pražském metru. Stále však mnoho lidí neví, jak se na nich chovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Raši verí, že otvoria križovatku VSS v termíne

Zástupcovia spoločnosti Eurovia-SK informovali na kontrolnom dni primátora mesta Richarda Rašiho a viceprimátora Martina Petruška (obaja Smer), že modernizácia križovatky VSS v rámci stavby MET pokračuje podľa harmonogramu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se plánovalo a stavělo metro v Praze

V polovině března 1967 začala stavba první stanice - Hlavní nádraží. Podívejte se na archivní fotky ukazující původní plány, přípravu i první dny provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.