Dopravné správy

Rezort dopravy plánuje spustiť pilotný projekt školských autobusov

Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) plánuje spustiť pilotný projekt školských autobusov. Včera sa k nemu konalo pracovné stretnutie ministra dopravy a šéfa rezortu školstva Petra Plavčana (SNS). Projekt školských autobusov má podľa ministerstva dopravy potenciál zlepšiť dopravu žiakov do škôl aj zvýšiť ich bezpečnosť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Plzni někdo položil na kolejnici kámen

Až osmileté vězení hrozí člověku, který v pátek večer položil na první kolej nádraží v Plzni přibližně 120 centimetrů dlouhý a 40 centimetrů široký kmen. Do klády pak najela posuvná lokomotiva, nikdo se při tom nezranil, informovala policejní mluvčí Veronika Hokrová. Při nárazu do kmene se poškodily zabezpečovací a pohonné systémy lokomotivy a vznikla škoda za 150 tisíc korun. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a poškození cizí věci a po neznámém pachateli pátrají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vagón s rádioaktívnym odpadom vrátili Rakúšania späť do SR

Rakúšania poslali späť na Slovensko vagón s rádioaktívnym kovovým odpadom súkromnej firmy. S materiálom po dovezení do bratislavských Vajnôr začali pracovať odborníci 15. februára, namerali dávkový príkon 0,0011 mSv/hod. Kovový odpad prepravili do Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s., (JAVYS).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Evropská legislativa vyžaduje v Malé Skále podchod

Nádraží v Malé Skále má projít v příštích letech rozsáhlou modernizaci. I když má přinést cestujícím větší komfort, obec i kraj jsou proti a považují přestavbu v podobě navržené Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) za zbytečně velkou a drahou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za Hranicemi vznikne velkorysá přeložka trati do SR

Správa železniční dopravní cesty chystá zásadní zrychlení pro spojení mezi Moravou a Slovenskem přes Valašské Meziřící. Za šestnáct miliard by měly vlaky jezdit rychlostí sto šedesát kilometrů v hodině. Cestující se současně dočkají nových dopravních terminálů, které připravují města podél trasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prevádzkové výsledky letísk v Európe za rok 2016

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa opäť aj v roku 2016 zaradilo medzi najúspešnejšie európske letiská, ktoré dokázali rásť až dvojciferným percentuálnym rastom. Vyplýva to z celoročnej štatistiky, ktorú dnes zverejnila organizácia ACI EUROPE.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vídeň předběhne Prahu ve spuštění metra bez řidiče

Zatímco Praha stavbu metra D opakovaně odkládá, Vídni se daří v přípravách nových tratí pokračovat, přestože se potýká s obdobnými problémy. Původně měla obě města spustit provoz automatického metra bez řidičů stejně v roce 2023. Nyní už je téměř jasné, že rakouská metropole tu českou minimálně o tři roky předběhne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave horel vozeň vlaku

Včera večer sa pred odchodom vlaku z hlavnej stanice v Bratislave vznietil jeden z vagónov regionálneho rýchlika Dubeň, ktorý z tohto dôvodu odišiel smerom na Žilinu s takmer hodinovým meškaním.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD opět zrušily soutěž na pronájem lokomotiv

Českým drahám se nedaří vybrat lokomotivy, které by měly umožnit od prosince provoz přímých vlaků z Prahy do Hamburku bez nutnosti přepřahu v Drážďanech. Soutěž na jejich pronájem už podruhé zrušily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC chystá zrýchlenie spojenia so SR cez Valašské Meziříči

Investuje do neho 16 miliárd korún (592,13 milióna eur). Vlaky by na trase mali jazdiť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Cestujúci sa tiež dočkajú nových dopravných terminálov, ktoré pripravujú mestá pozdĺž trasy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poláci projevili vůli opravit úsek Hrádek n. N. - Zittau

Necelé tři kilometry polské železniční trati, kde vlaky na cestě mezi Libercem a německou Žitavou zpomalí na hlemýždí rychlost, se dočká opravy. Nadnesla to polská velvyslankyně v České republice Gražyna Bernatowiczová během setkání s libereckým hejtmanem Martinem Půtou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Materiál z tunelu pod Střešovicemi skončí na Mostecku

Lidé ve čtvrtek diskutovali se zástupci Správy železniční dopravní cesty a Metroprojektu o přípravě modernizace a výstavby železniční trati Kladno - Letiště Václava Havla - Veleslavín - Masarykovo nádraží. také například informace o tom, jak bude naloženo s vytěženým materiálem z plánovaného tunelu pod Střešovicemi. Metroprojekt také uvedl, že železniční zastávka na letišti je naplánována do vzdálenosti 700 metrů od Terminálu 1.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bánovce nad Bebravou hľadajú nového dopravcu MHD

Službu vo verejnom záujme by mal zabezpečovať desať rokov, vyplýva to z oznámenia, ktoré uverejnila samospráva vo vestníku verejného obstarávania. Verejnú súťaž na nového dopravcu MHD vyhlásila samospráva vzhľadom na to, že jej v dohľadnom čase končí zmluva s tým aktuálnym, povedal dnes pre TASR primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na pražské letiště rychlostí až 100 km/h

Správa železniční dopravní cesty představila veřejnosti klíčovou část připravovaného železničního spojení Prahy s Letištěm Václava Havla. Veřejná prezentace a diskuze ke zpracování projektové dokumentace projektu Modernizace a novostavba trati Praha-Veleslavín (včetně) – Praha-Letiště Václava Havla (včetně) proběhla ve čtvrtek 16. února 2017 v podvečer v posluchárně Fakulty dopravní na ČVUT.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Výluka električiek v Košiciach s otáznikmi

Modernizácia trate na križovatke VSS si od soboty 25. februára vyžiada úplné odstavenie električkovej dopravy na Jazere a v Barci. Cestujúcich budú z týchto mestských častí voziť náhradné autobusy. Otázne je, či na to má Dopravný podnik mesta Košice dostatok 18-metrových (kĺbových) autobusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smogový chaos v brněnské MHD

Za MHD v Brně se i přes smogovou situaci platí dál. Nejasná vyjádření politiků ale popletla spoustu cestujících. Situaci „hasil“ až dopravní podnik – úterní pokuty bude odpouštět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vylepší zastaralé vagony o signalizaci dovření dveří

Desítky milionů korun plánují investovat České dráhy do vylepšení bezpečnosti starých vagonů s otočnými dveřmi. Ty dostanou světelnou signalizaci ukazující, zda jsou správně zavřené. Dopravce tak reaguje na tragédii, při které loni v létě u Olomouce vypadlo z vlaku dvouleté dítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový terminál VHD ve Zlíně bude vlastnit podnikatel Zemek

Potřebný dopravní terminál ve Zlíně má konkrétnější obrysy, vznikat začne v roce 2019. Majitelem tří hlavních staveb bude podnikatel Zdeněk Zemek, město se postará o cesty. Někteří zastupitelé ale tento model kritizují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na bratislavskom letisku pribudnú linky do Bologne a Solúna

Nové pravidelné obojsmerné linky spustí letecká spoločnosť Ryanair do Bologne v Taliansku a Solúna v Grécku. Obe s frekvenciou dvakrát týždenne. Nové letecké trasy, ako informovali dnes v Bratislave predstavitelia spoločnosti, otvoria počas zimného letového poriadku, ktorý vstúpi do platnosti koncom októbra a potrvá do konca marca. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky na pražském letišti zastaví v podzemí

Tři nové železniční zastávky vzniknou na trase „rychlodráhy“ z Veleslavína na Ruzyni. Z letištní stanice cestující vystoupí do „schengenského“ Terminálu 2. V budoucnu díky trati ubude pasažérů v autobusech asi o třetinu, představili ve čtvrtek plány zástupci investora a projektantů.

Celou zprávu najdete na této stránce.