Dopravné správy

Ťok: Musíme zrychlit přípravu VRT

O klíčovém koncepčním dokumentu Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR by v březnu měla jednat vláda. Ta by se na základě připravených podkladů ministerstva dopravy měla rozhodnout, zda a za jakých podmínek se má Česká republika vydat směrem k přípravě, následné výstavbě a provozu uceleného systému rychlé železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rusko poznáte ve vlaku

Po nepohodlném noclehu na zemi na nádraží v Kemu při pobřeží Severního ledového oceánu se těším, jak se vyspím na celodenní cestě do Kotlasu. Ruské dálkové vlaky s lůžky a vždy rozhicovaným samovarem s čajem jsou pro takové putování ideální.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vykoľajená električka v Bratislave zastavila dopravu

Dopravný podnik Bratislava upozorňuje na prerušenie premávky električiek č. 3 a 5 do Rače, z dôvodu vykoľajenia električky pred vozovňou Krasňany.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sasko chce, aby VRT do ČR byla pro Německo prioritní

Praha - Sasko usiluje o to, aby stavba vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Drážďany získala v německém plánování dopravní infrastruktury vysokou prioritu. V Praze to dnes po jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) řekl předseda saské zemské vlády Stanislaw Tillich. Sobotka předpokládá, že by stavba na českém území mohla začít kolem roku 2035. Podle obou premiérů je projekt přínosný pro celou střední Evropu, nejen pro Česko a Sasko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiari posunuli tender na nákup moderných vozňov

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) opakovane predĺžila lehotu na predkladanie ponúk vo verejnej súťaži na dodanie 35 nových osobných klimatizovaných vozňov pre diaľkovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vysočanská estakáda se opět propadla

Jen pár týdnů poté, co se na Vysočanskou estakádu vrátily autobusy MHD, mají opět zákaz vjezdu. Pod vozovkou se objevila dutina, od loňského léta už potřetí. Sedm linek autobusů bylo odkloněno a jezdí objízdnou trasou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatný internet prístupný v stovkách indických staníc

Americký gigant Google ponúka bezplatné bezdrôtové pripojenie k internetu technológiou WiFi na niekoľkých indických železničných staniciach. V projekte sa spojil s indickou železnicou a s poskytovateľom komunikačných infraštruktúr RailTel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystané změny v královéhradecké MHD

V příštím roce se dočkáme několika novinek týkajících se trolejbusů:

1) Nová trolejbusová linka do lokality Na Plachtě
Pro tuto novou linku, která propojí ulici Brněnská a nově vznikající lokality s bytovými domy Na Plachtě, se pořídí tři nové parciální trolejbusy (trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem). Trasa linky by měla být Terminál HD - Magistrát města - Hotel Garni - Na Brně - Nová Plachta (či jak se pojmenuje konečná zastávka). Zavedené této linky do provozu by mělo být od února 2018, ač s provizorními zastávkami a potřebné stavební úpravy by začaly v roce 2019.

2) Nahrazení autobusů na lince 27 za trolejbusy
Šest nových parciálních trolejbusů by mělo v příštím roce nahradit kloubové autobusy na stávající autobusové lince 27.

3) Stavba trolejbusové tratě z ulice Brněnská na točnu Pod strání
Odbočka ze stávající trolejbusové tratě v ulici Brněnská, Palachovou ulicí do ulice Milady Horákové zakončená na frekventované točně Pod Strání. V mediích se objevily dvě varianty. Buď tuto novou trolejbusovou trať využije nová linka nebo se na točnu Pod Strání odkloní jedna z trolejbusových linek, které nyní končí na Novém Hradci (linky 1 a 2). Stavba této tr. tratě by snad měla začít v příštím roce a měla by trvat nejméně půl roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Transsibírska magistrála: Z Bratislavy do Moskvy za pár stovák

Mnoho cestovateľov má predstavu, že za takúto cestu zaplatíte tisíce eur a pritom je to inak. Dnes je cestovanie omnoho dostupnejšie a jednoduchšie, ako to bolo v bláznivých 90. rokoch, a platí to aj pre Rusko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Štvanici se plánuje tramvajová zastávka

Vybudovat tramvajovou zastávku netrvá dlouho. Ta na Hlávkově mostě, kde se musely zúžit pruhy kvůli refýžím, se už ale řeší od konce roku 2015. Problém s ní měla nejen policie kvůli bezpečnosti, ale také technická správa komunikací. Po dlouhých diskuzích, kdy si tento „problém“ přehazovaly všechny možné orgány, to ale konečně vypadá, že se Praha 7 dočká.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nezvyčajná nehoda na priecestí v Trnavskom kraji

Nákladný vlak na okraji Galanty v sobotu približne pol hodinu po polnoci na železničnom priecestí narazil do dodávky Peugeot Expert, ktoré stálo v koľajisku. Rušňovodič nestihol vlak zastaviť a vlak dodávku zdemoloval.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V nejzalidněnější části Jihočeského kraje spuštěn IDS

Ve veřejné dopravě i vlacích funguje na celém Českobudějovicku, části Českokrumlovska a Prachaticka nový jízdní systém. Jihočeský kraj za to dopravcům zaplatí o 13,5 milionu korun ročně navíc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyberanie hrozienok vo verejnej doprave sa má skončiť

Liberalizácia verejnej dopravy na Slovensku je spojená s dilemou. Súkromní dopravcovia môžu vyberať zisky na slušne využívaných trasách a štát potom o to viac musí z verejných zdrojov dotovať iné trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC letos zmodernizuje 169 přejezdů

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos zmodernizuje 169 železničních přejezdů za 1,4 miliardy Kč. Nejčastěji půjde o přejezdy vybavené výstražnými kříži, které dostanou světelnou signalizaci. ČTK to dnes řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Celkem je v Česku téměř osm tisíc železničních přejezdů, nejčastěji jsou zabezpečeny právě světelnou signalizací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPP chce modernizovat ochranný systém metra

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) se chystá obnovit technologie prostor v metru sloužících v případě nouze jako kryt pro obyvatele. Rovněž ještě letos vypíše tendr na obnovu protichemické ochrany v metru. ČTK to dnes řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Zakázka týkající se protichemické ochrany by mohla dosáhnout několika desítek milionů korun, v případě dalších technologií náklady ještě nejsou vyčísleny. Pro ochranu obyvatel jsou uzpůsobeny některé části metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Východom SR prechádzal vlak s vojenskou technikou

Obyvateľov Prešova , ale i Sabinova prekvapil pohľad na prechádzajúci vlak. Jeho náklad nebol typický, viezol bojové vozidlá pechoty, pásové obrnené transportéry a tanky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihomoravští řidiči autobusů ve stávkové pohotovosti

Brno - Odboráři, kteří zastupují autobusové řidiče na jižní Moravě, dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Většina dopravců, kteří zajišťují v kraji pravidelné linky, totiž avizovala, že platy podle vládního nařízení řidičům nezvýší, protože zatím nedostala peníze od kraje, řekl novinářům za odboráře Libor Weinstein. Náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD) ČTK sdělil, že kraj dělá všechny potřebné kroky k tomu, aby dopravci peníze dostali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Metro D se má začít stavět už za dva roky

Praha - První etapa stavby metra D mezi Pankrácí a Novými Dvory by mohla začít v roce 2019 a být dokončena do roku 2023. Praha chce zahájit v září příštího roku geologický průzkum. Letos v listopadu by měla být vypsána soutěž, v níž najde firmu, která průzkum provede. Město také vypracovalo harmonogram stavby a rozdělilo ji do etap. Novinářům to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Metro D má ulevit přetížené trase C a spojit centrum se sídlišti na jihu města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chce viac kamier vo vlakoch

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) by chcela do vlakov zavádzať viac kamier. Chce tak zvýšiť bezpečnosť cestujúcich vo vagónoch. V najbližších dňoch môžu ľudia vo vlakoch nájsť aj nálepky s inštrukciami, ako postupovať v prípade nepríjemných situácií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravský Stadler bude obsahovat české komponenty

Tango NF2 Ostrava. Takový je zatím pracovní název tramvají, které brzy začne vyrábět švýcarská firma Stadler pro moravskoslezskou metropoli. První vůz má do Ostravy dorazit příští rok v únoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.