Dopravné správy

ŽSR: Informácie KDH o tunelovaní železníc nie sú pravdivé

Informácie, ktoré dnes prezentovalo mimoparlamentné hnutie KDH o tunelovaní ŽSR, sa nezakladajú na pravde. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. „ŽSR majú s firmou Koor podpísané štandardné koncesné zmluvy na modernizáciu zdrojov tepla, pričom generálnou požiadavkou je dosiahnutie garantovanej každoročnej úspory vo výške 15 % z pohľadu ŽSR,“ reagovala hovorkyňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Představena podoba tramvaje Stadler pro Ostravu

Ostravský DP dnes (9. 2. 2017) pořádal tiskovou konferenci, na níž byl představen upravený designový návrh tramvaje, pro niž se používá označení Ostram NF II a kterou by měla do města dodávat společnost Stadler. Jedná se však pouze o výchozí návrh (který se však zásadně liší od dříve prezentované vizualizace vydané v souvislosti s publikováním tiskové zprávy). Podle slov Petera Jeneltena, výkonného viceprezidenta pro marketing a prodej Stadleru, bude výsledná podobě vozidla ještě odlišná. V následujících dvou měsících se očekává vyladění tohoto ideového konceptu. Připomeňme, že Stadler by měl do Ostravy dodat celkem 40 tzv. středněkapacitních vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyhrážky bombou na osobné vlaky vo Švédsku

Dve rôzne vyhrážky bombami si vyžiadali evakuáciu dvoch švédskych osobných vlakov a narušili dopravu na jednej z hlavných liniek v krajine.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smlouvu na provoz IC v Itálii dostal státní dopravce

Italské státní dráhy dostaly od státu po dvouletém provizoriu desetiletou smlouvu na provoz dálkových a nočních vlaků Intercity. Zakázku zadala vláda přímo. Informoval o tom International Railway Journal (IRJ).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamestnancom Carga porastú platy o 3 %

Zamestnancom štátneho nákladného dopravcu Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) stúpnu v roku 2017 platy v priemere o 3 % oproti minulému roku. Vedenie spoločnosti podľa hovorcu firmy Martina Halandu podpísalo 8. februára kolektívnu zmluvu s odborovými centrálami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sobotka: VRT do Drážďan se začne stavět r. 2035

Premiér Bohuslav Sobotka předpokládá, že stavba vysokorychlostní tratě z Prahy do Drážďan začne na českém území v roce 2035. Sobotka to uvedl dnes po setkání s premiérem saské zemské vlády Stanislawem Tillichem. Podle obou pministerských předsedů jde o realistický termín.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a kolektívne vyjednávanie

Kolektívne vyjednávanie medzi vedením ŽSR a 12 odborovými organizáciami stále pokračuje, aktuálne prebieha pred sprostredkovateľom, ktorého určilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Počas 30 dní vyjednávania pred sprostredkovateľom by mali obe strany dospieť ku kompromisnému riešeniu, lehotu je možné so súhlasom oboch strán predĺžiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bdmpz mělo v rychlosti 200 km/h pootevřené dveře

Nebezpečnou situaci zaznamenal na video jeden ze čtenářů Novinek. Ve vagónu Českých drah na trati z Berlína do Hamburku nebyly za jízdy ve vysoké rychlosti zavřené dveře. Šlo o vlak, který provozují německé Deutsche Bahn. České dráhy přiznaly, že vagón má technické problémy s dveřmi. Loni v létě přitom na Olomoucku zemřelo po vypadnutí z vlaku dítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ stiahol kvôli poruche jednu súpravu z trasy do Komárna

Súkromný dopravca RegioJet má na trase medzi Bratislavou a Komárnom problém s poruchou na jednej vlakovej súprave. Na čas opravy ju preto musel stiahnuť z prevádzky. Cestujúci sa sťažovali na nižšiu kapacitu niektorých spojov na tejto linke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce 14 elektrobusů pro linku 207

V rámci dlouhodobé strategie snižování emisí autobusové dopravy testuje DPP v reálném provozu s cestujícími již rok a půl elektrobus s nabíjením z tramvajové napájecí sítě. Nabíjení probíhá během provozních přestávek v obratišti Želivského prostřednictvím dvoupólového pantografového sběrače na střeše vozidla z krátkého úseku speciálně vybudované troleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC zmenší poplatky za dopravní cestu

Společnosti provozující dopravu na železnici dostanou počátkem příštího roku od státu dárek. Správa železniční dopravní cesty od základu změní systém zpoplatnění jízdy po kolejích. Podle aktuálních propočtů bude výsledkem úspora na straně dopravních společností ve výši 600 milionů korun. Z toho většina připadne na nákladní vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ráno z Ústí n. O. do Pardubic s nulovou místenkou

Nový jízdní řád vlaků zkomplikoval od poloviny prosince pravidelným cestujícím rychlíkovou dopravu z Ústí nad Orlicí do Pardubic ve všední dny brzy ráno. České dráhy totiž v expresu zavedly povinnou rezervaci místa. Po protestech podmínky od začátku tohoto týdne změnily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Coradia Liner pre SNCF v prevádzke

SNCF je prvý železničný dopravca, ktorý nasadil elektro-dieselové multifunkčné jednotky od Alstomu Coradia Liner V160 do služby pre cestujúcich na linke Paríž – Troyes – Belfort od 6. januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mimořádná změna JŘ od 13. února

Správa železniční dopravní cesty připravila od pondělí 13. února mimořádnou změnu jízdního řádu železniční osobní dopravy 2017 na celkem šesti tratích. Stalo se tak na základě žádostí dopravců ČD a RegioJet.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Za smogové situace bude MHD v Brně zdarma

Pokud v budoucnu Český hydrometeorologický ústav vyhlásí v Brně smogovou situaci, bude cestování městskou dopravou zdarma. Magistrát tak zareagoval na situaci, která nastala před pár týdny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava trati v Brně omezí železniční dopravu

Desetitisíce cestujících zasáhne letní modernizace viaduktu a trati mezi brněnským hlavním nádražím a Židenicemi. Největší železniční výluce v novodobé historii města, jež potrvá od 3. června až do 10. září, se musí přizpůsobit i další dopravní stavby v Brně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 5. týždeň

V 5. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 zrážkam civilnej osoby a vlaku. K týmto udalostiam došlo v železničnej stanici (ŽST) Fiľakovo a v úseku ŽST Vydrník – Poprad-Tatry. V prvom prípade bola zrážka tragická a muž zraneniam podľahol, v druhom prípade bol zrazený muž prevezený s ľahkými zraneniami na ďalšie vyšetrenie. Zmeškaných bolo 5 vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Syřan v Drážďanech vztyčil sochu z autobusů

V Drážďanech v úterý odhalili novou uměleckou instalaci. Trojice autobusů postavených na zadek má symbolizovat zkázu Sýrie a utrpení jejích obyvatel. Dílo a jeho autor se však stali terčem kritiky a výhrůžek ze strany krajní pravice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o prepravu áut vlakmi ZSSK rastie

Preprava áut v autovlakoch národného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) medziročne rastie. Táto služba je ponúkaná vo vnútroštátnej preprave medzi mestami Bratislava – Humenné a v medzinárodnej preprave Humenné – Košice – Poprad – Praha a späť. Denne na týchto trasách premáva 8 autovlakov + ďalšie dva vo vybrané dni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Frýdek-Místek zakládá vlastní dopravní podnik

18. ledna 2017 byl oficiálně zapsán do obchodního rejstříku Dopravní podnik Frýdek-Místek, s. r. o. (dále též DPFM). Ten by se mohl stát novým provozovatelem městské hromadné dopravy ve Frýdku-Místku, kterou zde doposud zajišťuje skupina 3ČSAD (ČSAD Frýdek-Místek).

Celou zprávu najdete na této stránce.