Dopravné správy

Sobotka chce pracovní skupinu, která už existuje

Praha - Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce vytvořit pracovní skupinu k přípravě vysokorychlostní železnice. Měly by v ní už nyní spolupracovat resorty dopravy, místního rozvoje a životního prostředí, i když jsou první projekty vysokorychlostních tratí teprve ve fázi studií. Sobotka to řekl po dnešním jednání s ředitelem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavlem Surým. Podle minstra dopravy Dana Ťoka (za ANO) ale pracovní skupina k vysokorychlostním železnicím už existuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice idú na Kotlebove hliadky pomocou nálepiek

Vo vlakoch onedlho pribudnú nápisy, ktoré majú povzbudiť ľudí, aby sa ozvali, keď ich bude niekto obťažovať. Má ísť o ďalšiu reakciu na hliadky Kotlebovej ĽSNS, ktoré sa prevážajú štátnymi vlakmi už takmer desať mesiacov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Námrazu z troleje setřese robotická ruka

Technická univerzita v Liberci vyvíjí ve spolupráci s dopravními podniky v Liberci a Ústí nad Labem zařízení, které by dokázalo odstranit námrazu z trolejového vedení. Prozatím často nezbývá než námrazu ručně oklepávat nebo dokonce strhávat pilníkem, což je ale časově velmi náročné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberec zavede check in/out pomocí WiFi a bluetooth

Přestože technologie bluetooth je stará 23 let a důvěrně ji zná každý majitel mobilního telefonu, teprve nyní se uvažuje o jejím využití v odbavení cestujících v hromadné dopravě. Liberec se stal prvním městem, kde se testuje bezkontaktní nákup jízdenky pomocí bluetooth či wifi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava obstaráva 90 nových autobusov

Dopravný podnik Bratislava vyhlásil začiatkom februára tohto roka verejné súťaže na dodávky nových autobusov, ktorých nákup v závere minulého roka schválili poslanci mestského zastupiteľstva hlavného mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Chocní a Ústím bude stará trať i novostavba

Stát se rozhodl upravit železniční koridor mezi Ústím nad Orlicí a Chocní tím nejdražším možným způsobem. Vyplývá to z Koncepce nákladní dopravy na železnici, kterou před několika dny schválila vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ropid: v pracovní den využije tramvaje milion lidí

Praha - Pražské tramvaje svezou v pracovní den v denním provozu 1,069.863 cestujících, ukázal průzkum organizace Ropid z loňského listopadu. To je proti průzkumu z roku 2014 nárůst o 1,78 procenta. ČTK to sdělil Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která organizuje pražskou MHD. Nejvytíženější linkou je 22, zastávkou Anděl a nejvíce cestujících projede úsekem Karlovo náměstí - I.P. Pavlova. Cestující ujede denně průměrně 2,87 kilometru. Průzkumy dělá Ropid v několikaletých odstupech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR idú zvyšovať bezpečnosť na priecestiach za 2,46 mil. €

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) idú zvyšovať bezpečnosť na železničných priecestiach na troch traťových úsekoch na Slovensku. Vo vestníku verejného obstarávania zverejnili výzvy na predkladanie ponúk v troch súťažiach za celkovú predpokladanú cenu 2,46 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD si pronajmou 300 osobních a užitkových aut

Praha - České dráhy si na následující čtyři roky pronajmou flotilu osobních a užitkových aut od společnosti LeasePlan. Firma dodá dopravci celkem 228 osobních vozů Škoda a 70 užitkových vozidel Ford. Cena operativního leasingu, ve kterém jsou zahrnuty kromě pronájmu další služby, například GPS navigace a elektronické knihy jízd, vychází na zhruba 115 milionů korun. Vozidla budou rozvářet zaměstnance drah a materiál tam, kde není možné použít vlak. ČTK to řekl mluvčí ČD Radek Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lupiči přepadli cestujícího v ostravské tramvaji

Šestičlenná parta lupičů si při jízdě tramvají v Ostravě vyhlédla osmadvacetiletého muže. O jeho hlavu rozbili skleněnou lahev a pak jej okradli. Policie po skupině pátrá, hrozí jí až desetileté tresty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rýchlik zrazil muža na železničnej stanici vo Fiľakove.

Tragédia sa stala v sobotu na železničnej stanici krátko pred poludním. Rýchlik zachytil Zoltána († 57), ktorý zraneniu na mieste podľahol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD testují Národní databázi nálezů

Češi loni zapomněli ve vlacích Českých drah 18 000 věcí, toto číslo každý rok roste. Zapomnětliví lidé dostanou letos možnost najít si zavazadlo, mobil či jinou věc zapomenutou ve vlacích dopravce on-line. Dráhy testují v pilotním provozu Národní databázi nálezů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Neúspěšný návrat tramvají do Buenos Aires

V roce 2007 byla v Buenos Aires otevřena jednokolejná tramvajová trať o délce cca 1,6 km, čtyřech zastávkách a pouze jedné výhybně. Snaha navrátit klasickou tramvaj do hlavního města Argentiny, která v něm zmizela roku 1962, se však minula účinkem, neboť projekt, jenž vešel ve známost zejména jako „Tranvía del Este“ (podle umístění trati ve východní části města), se nedočkal rozšíření, které se původně plánovalo. Umístění trati vedené „odnikud nikam“ stejně jako mnohé další faktory vedly k tomu, že si na sebe projekt v hodnotě zhruba půl miliardy Kč nikdy nezačal vydělávat, neboť už od počátku spuštění provozu kupil markantní provozní ztráty. Na konci září 2012 byl provoz na tramvajové trati zastaven.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deň otvorených dverí elektrotechnickej fakulty Žilina

Touto cestou si Vás dovoľujeme pozvať na "Deň otvorených dverí Elektrotechnickej fakulty ŽU v Žiline". Fakulta naďalej zabezpečuje okrem iných študijných odborov aj výučbu špecialistov pre oblasť elektrickej trakcie a zabezpečovacej techniky v doprave. V prípade záujmu o návštevu kontaktujte prosím referát pre vzdelávanie fakulty. Ďakujeme.
 
 
Doc.Ing.Peter Braciník, PhD.
prodekan pre vzdelávanie

 

Zima zvýšila náklady na provoz brněnské MHD

Zatímco loni v lednu se průměrná teplota v Brně pohybovala okolo -1,0 °C, letos podle informací Českého hydrometeorologického ústavu klesla až na -5,1 °C. To se podepisuje i na nákladech na zimní provoz v brněnské MHD. „Celkově se vícenáklady za zimní údržbu a provoz v měsíci lednu vyšplhaly k téměř 6 mil. korun. To je zhruba o 15 % více než ve stejném období loňského roku,“ konstatoval generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Orave odstraňovali lavínu zo železničnej trate

Železničná doprava medzi Kraľovanmi a Párnicou je pre opätovné padanie snehových lavín na trať úplne zastavená počas celého víkendu. Zamestnanci ŽSR priebežne odstraňujú masy snehu za pomoci bagra a koľajového pluhu, padanie lavín však pokračuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do roku 2020 bude Ostrava bez naftových autobusů

Dopravní podnik Ostrava se chystá utratit tři miliardy za ekologické vozy, plničky plynu a nabíjecí stanice. Výsledkem bude nízkoemisní doprava bez jediného dieselového autobusu už v roce 2020.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava sa pripája do systému navigácie Ubian

Dopravný podnik Bratislava začal poskytovať dáta o cestovných poriadkoch do navigácie vo verejnej doprave Ubian. Pripojil sa tak k dopravcom, ktorí ďalším spôsobom uľahčili cestovanie verejnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB představila vylepšené Desiro pro linku U28

Redesignovanou motorovou jednotku Desiro představil dnes dopravce DB Regio společně s Českými drahami v rámci Dne se železnicí Národního parku. Jednotky Desiro jezdí na lince U28, která projíždí celou oblastí Českosaského Švýcarska. Linka má svůj marketingový název „Dráha národního parku – Nationalparkbahn“. Pravidelná osobní železniční doprava se na trať Dolní Poustevna – Sebnitz vrátila 5. července 2014.

„Rekonstruovaná jednotka VT642 DESIRO prošla kompletní interiérovou přestavbou. Má nové sedačky, lino, obložení, osvětlení, klimatizaci, nově dětský koutek, Wi-Fi, elektrické přípojky a nový je i vnější lak,“ uvedl Vladimír Štochl, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Ústí nad Labem.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Letišti Mošnov ubývají cestující navzdory vlaku

Ostravské letiště zatím marně bojuje o zákazníky. V době, kdy letecký provoz v Evropě houstne a celkově stoupl počet cestujících o více než šest procent, Mošnovu loni ubylo šestnáct procent zákazníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.