Dopravné správy

Priecestie v úseku D.Kubín – Medzibrodie n.Oravou

Dňa 1.12.2016 bol zamestnancom ŽSR zistený trvale obsadený stredný ovládací úsek PZZ v mieste kríženia s komunikáciou. Tento stav vznikol zasolením vozovky posypovým materiálom pri zimnej údržbe spomínanej cesty.

Celú správu nájdete na tejo stránke.

Hyperloop Praha - Brno je futuristické sci-fi

Spojení Prahy a Brna hyperloopem je nerealistické, problematické, a pokud by se tubus s kapslemi o rychlosti až 1200 km/h začal stavět, investice by si vyžádala desítky miliard korun. Na tom se shodují odborníci oslovení deníkem Aktuálně.cz. Memorandum o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies (HTT) minulý čtvrtek podepsal primátor Brna Petr Vokřál. Podle expertů z Vysokého učení technického není technologie hyperloopu dostatečně probádaná a zástupci firmy nepočítají například s hornatým terénem Vysočiny nebo vlivem počasí na tubus. "Trubka budoucnosti" se navíc ekonomicky nevyplatí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Peniaze za nevyčerpaný kreditový lístok RegioJetu

Cestujúci, ktorí majú u súkromného dopravcu RegioJet kúpený takzvaný kreditový lístok a dotkne sa ich zastavenie prevádzky vlakov spoločnosti na trase Bratislava – Košice, majú nárok na vrátenie nevyčerpaných peňazí z tohto lístka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Grandi Stazioni vydělala na nádražích 64,8 mil. Kč

Praha - Bývalý nájemce pražského hlavního nádraží, italská společnost Grandi Stazioni vydělala v roce 2015 na nájmech dvou nádraží v Česku 64,8 milionu korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky, kterou firma zveřejnila v obchodním rejstříku. Ve srovnání s rokem 2014 zvýšila na pronájmech pražského hlavního nádraží a nádraží v Mariánských Lázních zisk o zhruba deset milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a duálne vzdelávanie

ŽSR sú od školského roka 2016/2017 zapojené do systému duálneho vzdelávania. Ako kľúčový faktor pre úspešný vstup do tohto systému vidia ŽSR výber spoľahlivého partnera na spoluprácu v podobe Strednej odbornej školy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubice chystají rozšíření trolejbusové sítě

Radní Pardubic a Hradce Králové se spojili při čerpání evropských dotací. A zatím jsou úspěšní. Jen letos má totiž do regionu z Bruselu přitéct 1,5 miliardy korun. Další stovky milionů pak v dalších letech. Za peníze se budou kupovat trolejbusy, opravovat muzea nebo vylepšovat základní školy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 3. týždeň

V 3. týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 smrteľným zrážkam civilnej osoby a vlaku. Stalo sa tak v úsekoch Kraľovany – Ľubochňa a výhybňa Brestovany – Leopoldov. Zmeškaných bolo 10 vlakov. Okrem týchto dvoch prípadov rušňovodič ohlásil nález mŕtvoly v úseku Bratislava-Lamač – Bratislava hlavná stanica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý řidič ukradl ve Vídni tramvaj

Krátké chvíle, kdy byla ve Vídni bez dozoru tramvaj na lince 60, využil jeden muž, který usedl na místo řidiče a se strojem se rozjel. Jeho dobrodružství mu ale nevydrželo ani dvě stanice a nakonec ho zadržela policie. Vyklubal se z něj bývalý zaměstnanec dopravního podniku, jehož motiv ke krádeži ale zůstává nejasný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hluk v stanici Bratislava východ

V danej lokalite pôsobia dva železničné subjekty – nadmerný hluk je spôsobovaný činnosťou železničnej stanice Bratislava východ, kde sa vykonáva činnosť posunu. Svoje pracovisko tu má aj  Železničná spoločnosť Cargo Slovakia a.s., a to opravovňu vozňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přepínání sítě SŽDC z DC na AC vyjde na 79 miliard

Českou železnici čeká v příštích třiceti letech proměna za desítky miliard korun, kterou přitom cestující na první pohled nepocítí a neuvidí. Proběhne totiž v trolejích. Z ministerstva dopravy vzešel plán na přechod ze čtyř různých systémů napájení elektrických vlaků na jednotný systém střídavého napětí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude Rakúsko kontrolovať vlaky zo Slovenska?

Novými sprísnenými kontrolami na hraniciach chce Rakúsko zastaviť prílev migrantov, ktorí tam majú prichádzať aj cez Slovensko. Minister obrany Hans Peter Doskozil hovoril o pripravenosti vyslať stovku vojakov a zaviesť kontroly vo vlakoch. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného ide zo strany spolkového štátu o reakciu na aktuálnu situáciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trati do Svobodných Heřmanic se daří

Jako velmi úspěšnou hodnotí uplynulou sezonu na železnici mezi Opavou a Svobodnými Heřmanicemi soukromý dopravce i starostové z obcí podél trati. Přitom ještě v roce 2014 to byla trasa, na kterou vlaky už nikdy neměly vyjet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SNS žiada preveriť prideľovanie dotácií RegioJetu

Zároveň žiadajú majiteľa RegioJetu Radima Jančuru, aby sa zdržal útokov na SNS a jej predsedu. Je dlhodobo známe, že za bývalého ministra dopravy Jána Počiatka došlo za nejasných okolností v roku 2014 k preferovaniu súkromnej spoločnosti RegioJet a prideľovaniu každoročných dotácií na štátom zrekonštruovanej trase Komárno – Bratislava vo výške 8,5 milióna eur.
Celä správu nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD zatím zdarma nebude. Smog se rozplývá

Praha - Praha zatím nezavede kvůli smogu veřejnou dopravu zdarma. Důvodem je to, že meteorologové dnes zrušili smogovou situaci, kterou vyhlásili minulý týden ve čtvrtek. O rozhodnutí radních informoval novináře náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Pokud by se ovzduší opět zhoršilo, bude se tím podle něho městská rada zabývat a MHD zdarma bude. Omezení pro automobily město nechystá. Postup města kritizuje opoziční ODS, která jej obviňuje z pasivity.

Celou zprávu najdete na této stránce.

První hyperloop vyjede za tři roky

Brněnský primátor ve středu podepsal memorandum se společností Hyperloop Transportation Technologies (HTT). Tedy s jednou z firem, které se snaží zhmotnit tři roky starý nápad Elona Muska na futuristickou potrubní dopravu pro lidi. Jak je to reálné, kdy to může začít fungovat a co jsou největší překážky popisovali v rozhovoru pro iDNES.cz manažeři HTT Dirk Ahlborn a Andres de Leon.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia a vykurovanie ŽST Myjava

Existujú už projekty na rekonštrukciu stanice? -Pre železničnú stanicu (ŽST) Myjava je vypracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie. -Aký je predpokladaný rozpočet? -Predpokladané náklady na stavbu sú 2 700 000 EUR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční neštěstí v Indii si vyžádalo 36 obětí

Nejméně 36 mrtvých a stovku zraněných si podle nejnovější bilance vyžádala nehoda vlaku, který vykolejil v indickém státě Ándhrapradéš. Sedm vagonů a lokomotiva se při neštěstí v sobotu večer dostaly mimo kolejovou trať. Podle zpravodajského serveru BBC je ve vlaku, který směřoval do města Bhuvanéšvar, stále uvězněna spousta lidí. Příčina nehody zatím není známá. Železniční nehody jsou v Indii časté kvůli chybějící signalizaci a zabezpečení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odstúpenie trás - RegioJet

RJ v prospech ZSR odstúpil trasy po svojom odchode od 1.2.2017. Koľko presne odstúpil RJ trás? (RJ hovorí, že všetky, ZSSK hovorí, že nie celkom všetky). -RJ uvoľnil trasy 401, 404, 405, 408 v celej trase a trasy 400 a 409 v úseku Bratislava hl.st. – Vrútky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podnapilí řidiči linkových autobusů na Brněnsku

Brno - Šest podnapilých řidičů autobusů přistihli jihomoravští policisté při dnešní mimořádné ranní akci, z toho jeden řidič nadýchal skoro jedno promile. Hlídky zkontrolovaly zhruba 500 řidičů příměstských linek i brněnské městské hromadné dopravy. Na policejním webu to uvedl mluvčí Bohumil Malášek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Turistom v Bratislave pomôže mestská hromadná doprava

Bratislava Tourist Board (BTB) spoločne s Dopravným podnikom Bratislava (DPB, a.s.) zavádzajú od začiatku februára novinku na linkách mestskej hromadnej dopravy. Zastávky budú hlásené dvojjazyčne, návštevníci sa v nich dozvedia aké dôležité a zaujímavé miesta sa pri nich nachádzajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.