Dopravné správy

Problémy se smogem v Praze vyřeší bezplatná MHD

Meteorologové vyhlásili regulaci v Plzeňském kraji. Znamená to, že některé průmyslové podniky musí omezit provoz. Regulace platí již od minulého týdne také ve středních Čechách včetně Prahy a v Olomouckém kraji. V Praze připravují radní kvůli smogu návrh na dočasné zavedení MHD zdarma, rada o něm rozhodne v úterý. Smog ovšem zůstává i v dalších částech Čech, naopak ve východní části Moravy již meteorologové smogovou situaci vesměs odvolali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Utrechtem budou jezdit 75m tramvajové vlaky CAF

Dne 18. 1. 2016 podepsala provincie Utrecht v Nizozemsku smlouvu se španělským výrobcem CAF smlouvu na dodávku dalších 22 vozidel CAF Urbos 3 (řady Urbos 100). Ty by měly rozšířit flotilu vozidel tohoto typu z kontraktu z roku 2015, v jehož rámci si provincie objednala 27 vozidel, jejichž dodávky momentálně probíhají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK testuje novú technológiu šírenia wi-fi vo vlakoch

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) začala testovať novú technológiu šírenia wi-fi signálu vo vlakoch. V prvom rade sa bude podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kováča využívať vo vozňoch prvej a druhej triedy v medzinárodnej doprave. „V pilotnom projekte bude technológia montovaná do 20 vagónov. Po vyhodnotení kvality technológie v ostrej prevádzke ZSSK vypíše verejnú súťaž na montáž novej technológie do približne 200 ďalších vagónov,“ avizoval Kováč.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do prázdných nádražních prostor se nastěhují úřady

Na česká nádraží se nebude chodit už jen kvůli tomu, abyste jeli někam vlakem. Správa železniční dopravní cesty je chce oživit i tím, že volné kanceláře z dob, kdy železnice zaměstnávala podstatně více lidí, nabídne úřadům. První jednání už začala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opatrenia počas zimných mesiacov na ŽST Ružomberok

Je upratovanie stanice počas zimy v inom režime ako v iných obdobiach? -Počas zimných mesiacov je zabezpečená zvýšená frekvencia upratovania, nie vždy to však postačuje, a to hlavne počas rannej a poobednej špičky. Tento problém sa zamestnanci ŽSR snažia s upratovacou firmou riešiť operatívne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dokončena první tramvaj CAF Urbos 3 pro Lucemburk

Návrat tramvají do hlavního města Lucemburského velkovévodství se nezadržitelně blíží. Provoz, jehož otevření se očekává již na podzim letošního roku, vyhlíží dodání nových vozidel. Ta by měla na základě vítězství ve výběrovém řízení z května 2015 dodat španělská společnost CAF. První z celkem 21 objednaných vozů CAF Urbos 3 (opci je pak možné využít na dalších až 10 vozidel) zahájil už zkušební jízdy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stadler ukázal vizualizaci tramvaje pro Ostravu

Společnost Stadler již vydala tiskovou zprávu k dodávkám nových tramvají pro Ostravu, kde uspěla těsně v tendru na dodávku až 40 nových dvoučlánkových tramvají, pro něž v nabídkové dokumentaci používala firma pojmenování Ostram NF II. Jak by měla tramvaj pro Ostravu vypadat, dokumentuje vizualizace níže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Začala 3. etapa přestavby nádraží v Plzni

Plzeň - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila třetí etapu přestavby hlavního vlakového nádraží v Plzni, jehož hlavní částí bude oprava dvou 100 let starých železničních mostů v Mikulášské ulici. Stavba za více než 1,35 miliardy korun, zhruba dvě třetiny hradí EU, potrvá 1,5 roku. Metrostav a OHL ŽS dnes začaly s přeložkami sítí a trolejbusové trati pod mosty, pracuje na tom stovka lidí. ČTK to řekli náměstek generálního ředitele SŽDC Mojmír Nejezchleb a obchodní ředitel Metrostavu Milan Veselský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najrýchlejšie vlaky sveta

Nie sú síce ako Hyperloop, ale aj tak nepredstaviteľne rýchle, dokonca rýchlejšie ako malé lietadlá. Toto je 10 najrýchlejších vlakov sveta, v ktorých jazda a pohľad na mihajúcu sa krajinu za oknami je zážitkom sama osebe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvacet let kategorie vlaků SuperCity

Z dnešního pohledu se to může zdát spíše úsměvné vzpomínání, před dvaceti lety ale nástup vlaku Českých drah SuperCity Manažer znamenal na železnici revoluci. Srovnání tehdejšího „luxusu“ se současným stavem ukazuje, jak se cestování vlakem na velké části tratí zlepšilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pri nehode autobusu v Taliansku zomrelo 16 maďarských školákov

Piatkovú nehodu autobusu, ktorý prevážal maďarských školákov, neprežilo 16 ľudí. Autobus havaroval pri talianskej Verone. Informovala o tom talianska záchranná služba, ktorá pôvodne hovorila o siedmich mŕtvych. Podľa zástupcu záchrannej služby citovaného talianskou agentúrou ANSA autobusom cestovalo 55 ľudí a 39 z nich bolo zranených.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovková MHD v gruzijské Čiatuře

V hornickém městečku Čiatura v Gruzii disponují od roku 1954 unikátním systémem hromadné dopravy, kde se Adam během našeho natáčení poprvé bál.

Odkazy na videa: hlavní video, doplňkové video

 

Viedni mal hroziť teroristický útok v metre

Rakúska polícia prekazila bezprostredne hroziaci teroristický útok, ktorého terčom sa mohlo stať viedenské metro. Útok plánoval uskutočniť 18-ročný zradikalizovaný mladík albánskeho pôvodu, ktorého rakúske úrady zadržali v piatok večer pre podozrenie z plánovania teroristického činu vo Viedni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava železničních mostů omezí plzeňskou MHD

Rozsáhlá výluka, která zasáhne městskou hromadnou i ostatní dopravu, začne v Plzni v pondělí 23. ledna a potrvá až do září příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonstrukce Fantovy budovy se dokončí v roce 2022

Praha - Rekonstrukce a opravy všech nádraží, které převzala Správa železniční dopravní cesty, do stavu v souladu s normami by si vyžádaly deset miliard korun. Peníze chce správce získat od státu a z evropských dotací. Rekonstrukce historické Fantovy budovy pražského hlavního nádraží bude dokončena zřejmě v roce 2022 a SŽDC vyjde na 730 milionů korun. Na setkání s novináři to dnes uvedl náměstek SŽDC Tomáš Drmola.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Otázky k podchodu v Dolnom Hričove

Prečo sa v projekte nerátalo s bezbariérovým vstupom do podchodu zo Staničnej ulice? -Súčasné technické riešenie podchodu, resp. jeho umiestnenie súvisí s priestorovými možnosťami, ktoré sú/boli k dispozícii v rámci projektových prác. Dispozičné riešenie podchodu tiež súvisí s výberom najvhodnejšej lokality z hľadiska optimálnej dostupnosti cestujúcej verejnosti k železničnej infraštruktúre.

Celú správnu nájdete na tejto stránke.

Spolek „Voda z Tetčic'' chce zrušit trať Brno - Jihlava

Svezení vlakem mezi Brnem a Zastávkou u Brna mělo být už od loňska rychlejší a pohodlnější. Povolování pro region klíčové železniční stavby však už přes pět let blokují aktivisté. Další protest proti vybudování druhé koleje a elektrizaci úseku podali koncem uplynulého roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozostatky metra v Bratislave

Bratislava roky snívala o metre, prvé plány sa objavili pred 43 rokmi. Hoci sa tento systém dopravy v hlavnom meste dodnes nepostavil, na viacerých miestach nájdete torzá tejto stavby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

UniControls: Okna jsou příliš drahá, nahradí je obrazovky

Na její výrobky koukají denně desítky tisíc cestujících ve vlacích Českých drah. Informační systém v nových či modernizovaných vagonech, který lidem ukazuje jméno příští stanice či aktuální rychlost vlaku, dodává česká firma UniControls. S obrazovkami však má na železnici mnohem větší plány. Hodlá je montovat místo oken.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia ŽST Myjava

Podľa informácií z mesta bolo v pláne začať s rekonštrukciu železničnej stanice Myjava po ukončení opravy stanice v Starej Turej, doteraz sa ale nezačalo - môžete to potvrdiť? Ak, tak z akého dôvodu práce ešte nezačali? Existujú už projekty na jej rekonštrukciu? Ak áno, kedy by sa mohli práce začať? Aký je predpokladaný rozpočet?

Celú správu nájdete na tejto stránke.