Dopravné správy

Která nádraží SŽDC projdou letos opravou?

Přes tři čtvrtě miliardy korun plánuje letos investovat Správa železniční dopravní cesty do oprav a modernizací nádraží. Na seznamu 149 nádraží, kde letos bude utrácet za zlepšení jejich kvality, jsou akce za pár set tisíc i modernizace za desítky milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD koupily dalších 47 vozů od ÖBB

Cestování na tuzemské železnici vylepší další ojeté vagóny z majetku rakouských státních drah ÖBB. České dráhy jich u rakouského dopravce nakoupily dalších sedmačtyřicet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné priecestia v Handlovej

Obyvateľov Handlovej zaujíma, prečo sa na železničnom priecestí v blízkosti stanice, ktoré je opatrené svetelnou signalizáciou, musí tak dlho čakať. Pred príchodom vlaku tu autá aj chodci stoja viac ako 5 minút. Naposledy sme boli svedkami situácie, že deti najskôr čakali a cez koľajnice neprešli, ale keďže červené svetlo svietilo dlho, nakoniec sa rozhodli prejsť aj napriek červenému svetlu a to tesne pred prejazdom vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vznikne hyperloop Praha - Brno - Bratislava?

V Brně mají začít ve spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technology (HTT) vypracovávat studii proveditelnosti, která má ukázat, kolik by stálo a co by z právního nebo technického ohledu obnášelo propojit Prahu, Brno a Bratislavu dopravním systémem hyperloop. Tedy futuristickou “trubkou s kapslemi”, která zatím nikde ve světě nebyla vyzkoušena.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový nákladní vlak spojuje Čínu s Británií

Do Londýna ve středu poprvé přijel nákladní vlak, který přímo spojuje Čínu s Británií. Projekt je součástí čínského ambiciózního plánu nové Hedvábné stezky k posílení obchodních vztahů s Evropou. Informovaly o tom britské weby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zimná údržba ŽSR

Ročné náklady na zimnú údržbu tratí ŽSR sa pohybujú okolo 1 400 000 €. Ich výška je závislá od poveternostných podmienok. Náklad za hodinu ručného odpratávania snehu zamestnancami ŽSR je 11,80 €/hod., za strojové odpratávanie snehu zabezpečované mechanizmami je 14,70 €/hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči v Ústeckém kraji drží stávkovou pohotovost

Řidiči autobusů v Ústeckém kraji budou držet stávkovou pohotovost kvůli platům do výplaty za leden. Řekl to dnes předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka. Kraj peníze na zvýšení mezd řidičů nařízené vládou má. S dopravci chce podepsat dodatky k současným smlouvám. Teď po firmách chce podrobný výpočet, o kolik přesně vzroste částka za ujetý kilometr. "Kvitujeme, že jsou nějaké posuny v jednání o našich platech, ale rušit stávkovou pohotovost nebudeme. Počkáme do výplaty za leden a pak se uvidí," řekl Kuchynka. Podle Svazu dopravy se průměrné mzdy šoférů linkových autobusů loni pohybovaly mezi 22 000 až 23 000 korun hrubého. Teď by měly vrůst zhruba o 7800 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ať kotlebovce nahradí Romové, navrhuje poslanec

Na pořádek ve vlacích by místo hlídek extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby měly dohlížet romské hlídky. Navrhuje to slovenský poslanec Igor Matovič z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Poslanec připomněl, že má stát k dispozici 380 miliónů eur (téměř 10,3 miliardy korun) z eurofondů na řešení romské problematiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mladíci odváželi ukradené pivo linkovým autobusem

Jihomoravská policie minulý týden zasahovala u skladu pivovaru v Černovicích kvůli opakované krádeži sudů, kterou ohlásil pracovník skladu. Policisté zkusili zkontrolovat cestující v autobuse v zastávce Faměrovo náměstí a narazili na podezřelou trojici, která v autobuse převážela čtyři ukradené sudy. Zbylé čtyři sudy si zloději schovali poblíž železniční tratě. "Pánové se uvedené trestné činnosti věnovali nejméně od začátku ledna a v jiných případech s nimi byl ještě další mladík. Celkem měla čtveřice mladých mužů odcizit nejméně dvaatřicet sudů," informovala mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková. Pivovaru způsobili škodu 40 tisíc korun. Za krádež jim hrozí až dva roky ve vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Uzatvorenie podchodu v žst. Trnava

Dňa 12. 01. 2017 bola časť podchodu v železničnej stanici (ŽST) Trnava uzatvorená na príkaz prednostu ŽST z dôvodu zaistenia bezpečnosti a zdravia pri pohybe cestujúcich. Cestujúci od Pošty museli použiť na vstup do ŽST v čase 8.00 h – 11.00 h chodník na ulici Dohnányho popri ceste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

MHD nebude jezdit tunelem Blanka

Autobusy pražské MHD v tunelech městského okruhu jezdit nebudou. V minulosti se přitom mluvilo o vedení autobusové linky skrz tunel Blanka. "Musíme konstatovat, že výsledkem šetření je, že jsme nenašli ani jednu variantu, která by svou efektivitou vyhovovala," řekl Petr Tomčík, ředitel organizace Ropid. Zavedení linek do tunelů by vyšlo na 30 či 40 milionů korun, které se podle Tomčíka dají využít jinde. Piráti nepropojení Vítězného náměstí a Anděla považují za neúspěch.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak jako předzvěst připojení části Kosova k Srbsku

Kosovský prezident Hashim Thaçi tvrdí, že Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova. Vztahy sousedních balkánských zemí jsou napjaté kvůli snaze Bělehradu vyslat do Kosova speciální srbský vlak. Vlak byl ve 20 jazycích pokrytý nápisem Kosovo je Srbsko. Místo Kosovské Mitrovice ale vlak skončil nedaleko kosovsko-srbských hranic a nakonec se vrátil dnes kolem čtvrté hodiny ráno zpět do srbské metropole. Podle srbského prezidenta Tomislava Nikoliče kroky Kosova ukazují, že chce válku s Bělehradem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ťok se sejde s rakouským protějškem Leichtfriedem

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se dnes sejde s rakouským ministrem dopravy, inovací a technologií Jörgem Leichtfriedem. Jednat budou mimo jiné o rozpracovaných spojeních obou zemí prostřednictvím jihočeské dálnice D3 do Horních Rakous a jihomoravské D52. Má propojit Brno přes Mikulov a rakouskou dálnici A5 na Vídeň. V železniční dopravě pak půjde především o spojení přes České Budějovice do Lince, kam od loňského prosince jezdí z Prahy přímé expresní vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 2. týždeň

Počas uplynulého týždňa roku 2017 došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 1 tragickej zrážke civilnej osoby a vlaku. Táto tragická zrážka sa udiala na železničnej stanici Senec. Zmeškaných bolo 13 vlakov. V druhom týždni ŽSR zaznamenali jednu zrážku vlaku s motorovým vozidlom na železničnom priecestí. Stala sa na priecestí s jedinečným identifikačným číslom SP 0029, ktoré sa nachádza v ŽST Čadca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Svaz průmyslu: peníze EU pro dopravu musí jít na silnice

Praha - Projekt státní půjčovny vlaků je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka vysoce rizikový. Peníze z fondů EU navrhuje použít třeba na opravy silnic. Hanák to dnes uvedl na tiskové konferenci po jednání tripartity. Návrh ministerstva dopravy počítal s tím, že dopravci vzešlí z výběrových řízení na provoz rychlíkových tratí by museli provozovat vlaky, které by centrálně nakoupilo za použití evropských dotací ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát sa háda s RegioJetom o uvoľnení trasy do Košíc

Boj medzi štátom a RegioJetom, ktorý koncom januára odchádza z trasy Bratislava - Košice, sa začína vyostrovať. Nasadenie náhradných štátnych vlakov po žltých expresoch je podľa ministerstva dopravy ohrozené. RegioJet totiž podľa ministerstva odmieta uvoľniť trate, na ktorých doteraz vozil cestujúcich do Košíc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sobotka chce pomoci krajům se mzdami řidičů

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je nakloněn tomu, aby vláda krajům pomohla při financování zvýšení mezd řidičům linkových autobusů. Sobotka to řekl po jednání s hejtmany. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) premiérovu garanci vítá a věří, že se výsledky dnešního jednání projeví již v únorových mzdách řidičů. Příští týden Sobotka předloží problém koaliční radě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vylepšila nákup cestovných lístkov cez internet

Národný dopravca ZSSK v závere roka 2016 zapracovala do svojho e-shopu viaceré technické vylepšenia, ktoré nákup cestovných dokladov na stránke www.slovakrail.sk zrýchlia a zjednodušia. „Časté pripomienky cestujúcich boli najmä k množstvu údajov, ktoré bolo potrebné pri nákupe uvádzať. Na tento podnet sme prehodnotili zber identifikačných údajov a zaviedli možnosť tzv. 'rýchleho nákupu' bez akejkoľvek registrácie či zadávania podrobných informácií o platiteľovi. Postačovať bude uvedenie e-mailu,“ hovorí Karol Martinček, riaditeľ úseku obchodu a člen predstavenstva ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ODISka slaví 6 let, první uživatelé si ji musí vyměnit

Bezkontaktní čipová karta ODISka, kterou si už vyžádalo zhruba 300 tisíc lidí, bude mít brzy své šesté narozeniny. Platit začala 1. února 2011. Pro odborníky i politiky, kteří stáli u zrodu této regionální karty pro veřejnou dopravu, je to dobrá zpráva i důvod k oslavě. Ovšem první uživatelé si ji budou muset vyměnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba trakčného vedenia medzi Kysakom a Malou Lodinou

ŽSR od 16. januára, v čase od 7.40 h. do 13.00 h, vykonávajú postupne, na oboch traťových koľajach medzi železničnými stanicami Kysak a Malá Lodina, plánovanú údržbu trakčného vedenia. Práce potrvajú do 19. januára. Počas denných výluk je vlaková doprava v uvedenom úseku vedená obojsmerne, iba po jednej prevádzkovanej koľaji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.