Dopravné správy

Provoz ČD za současného nepříznivého počasí

Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek - sníh a silný vítr - nedochází v provozu Českých drah k zásadním omezením. Provoz na hlavních tazích je v současné chvíli plynulý a bez větších zdržení. Případné komplikace mají nyní v cca 8:30 hod. spíše lokální charakter a týkají se jednotlivých tratí nebo spojů. V současnosti k největším zdržením dochází v oblasti severovýchodních Čech, kde je zdržení některých vlaků okolo cca 20 minut, na jihozápadě (jihozápadně od Plzně), kde se zdržení vlaků pohybuje obvykle kolem 10 až 15 minut a na střední Moravě, kde je zdržení vlaků okolo 10 minut. Například na tratích Praha - České Budějovice nebo Praha - Kolín jezdí vlaky bez větších komplikací a většina vlaků jede včas.    

Kvůli povětrnostním podmínkám je nyní omezen provoz pouze na tratích 080 Jedlová - Česká Lípa na severu Čech, kde je z důvodu stromů v profilu tratě omezena doprava. Na trati 224 Obrataň - Chýnov v jižních Čechách je přerušen provoz kvůli kamionu, který uvízl na železničním přejezdu. Na trati 040 je přerušen provoz na trati Lázně Bělohrad - Ostroměř z důvodu vykolejení motorového vozu. Náhradní doprava z důvodu stížené nebo nemožné sjízdnosti pozemních komunikací není zavedena. Cestující z motorového vozu jsou evakuováni. Informace o tom, že by došlo ke zranění osob nemáme.    

Průběžné informace o mimořádnostech v provozu i včasnosti jízdy vlaků naleznou cestující např. na intrenetových stránkách ČD www.cd.cz
.

Lavína paralyzovala železničnú dopravu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú cestujúcich, že z dôvodu spadnutej lavíny na železničnú trať je od rána od 6.22. úplne zastavená železničná doprava v úseku Párnica – Kraľovany. Keďže lavína spadla aj na cestu, nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tunel pod nádražím v Budějovicích mění směr

Bytové domy zůstanou stát, demolice nebude nutná. Také oblíbená lávka vydrží na svém místě. Vedení Českých Budějovic se rozhodlo přesunout stavbu podjezdu pod nákladovým nádražím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skalická MHD dostala 2 nové autobusy

Vozidlový park skalickej MHD bol v závere roka 2016 rozšírený o dva nové autobusy Rošero First FCLLI postavené spišskonovoveskou firmou na podvozkoch Iveco Daily 70C17. Vozidlá dlhé 8 metrov s celkovou kapacitou 36 cestujúcich (z toho 20 miest na sedenie) sú plne klimatizované, čiastočne nízkopodlažné a ich naftové motory spĺňajú emisnú normu Euro 6.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příspěvek k prevenci závažných železničních nehod

Společnost ČD - Telematika spolu se společnostmi Elektrizace železnic a Starmon předala úspěšně dokončený projekt Diagnostika jedoucích železničních vozidel (DJŽV) koncovému zákazníkovi – Správě železniční dopraní cesty. Dvoufázový projekt zlepší prevenci závažných železničních nehod v České republice. ČD - Telematika byla administrátorem a manažerem první fáze rozsáhlého projektu.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

New York spustil najdrahšiu linku metra na svete

Takmer sto rokov po tom, ako mesto New York prvýkrát nakreslilo plány nového metra pod východnou časťou Manhattanu, sprístupnili v nedeľu na poludnie pre verejnosť prvé tri stanice novej, dlhoočakávanej linky metra Second Avenue. Očakáva sa, že denne novú linku využije asi 200-tisíc cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet končí s vlaky na trase Bratislava - Košice

Vlakový dopravce RegioJet bohužel musí s lítostí oznámit, že k 31. 1. 2017 ukončí provoz vlaků na trase Bratislava - Košice a zpět.

Z důvodu existence jízdného zdarma výhradně v dotovaných rychlících není bohužel na trhu dostatek zákazníků, aby se komerční nedotované vlaky měly šanci standardně uživit. Znovuzavedení vlaků IC ZSSK situaci ještě dále bohužel zhoršilo a podnikání ve vnitrostátní komerční dopravě by nemělo žádnou perspektivu.

Celá věc nás velmi mrzí zejména s ohledem na naše zákazníky, kterým RegioJet více než dva roky na této trase poskytoval své služby. Je nám to moc líto a děkujeme zákazníkům za veškerou přízeň a podporu.

VÍCE INFORMACÍ NAJDĚTE, PROSÍM, V PŘILOŽENÉ TISKOVÉ ZPRÁVĚ.

Udalosti v bratislavskej MHD v roku 2016

Od 11. januára prišlo k zlepšeniu intervalov na viacerých autobusových linkách. V dňoch 27. - 31. januára sa uskutočnili Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní pričom vstupenky na podujatie slúžili aj ako cestovné lístky na MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidič autobusu hazardoval na přejezdu

Jihomoravští policisté pátrají po zahraničním autobusu a jeho řidiči, který v poslední den minulého roku hazardoval na železničním přejezdu v Moravském Písku. Autobus vjel na železnici na červenou a při couvání z přejezdu zlomil závoru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako by mohla vyzerať doprava v Bratislave v r. 2020

Pracujúci zo satelitných obcí a miest majú dostať lepšiu verejnú dopravu: ŽSR dokončia nové zastávky, ktoré zrýchlia prestupy a mesto Bratislava zmodernizuje tri električkové radiály. Aj električky teda zrýchlia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB Schenker zásobuje obchody v Göteborgu pěšky

Společnost DB Schenker doručuje zboží v rámci city logistiky do obchodů, restaurací a kaváren v centru švédského Göteborgu prostřednictvím pěších messengerů. Chce tak nastavit trend, který povede k redukci počtu aut, zplodin CO2 i hluku uvnitř historických center měst.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cieľom národného dopravcu je spokojnosť cestujúcich

Dobrá správa pre všetkých cestujúcich, ktorí na prepravu využívajú vlakovú dopravu. Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje nákup 35 nových osobných klimatizovaných vozňov pre diaľkovú dopravu. Predpokladaná cena za dodanie vozňov je predbežne 69,5 mil. eur (bez DPH). Prvé dodávky ZSSK očakáva začiatkom druhého polroka 2018. Na dodanie všetkých vozňov spoločnosť neuvažuje o využití peňazí Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie marně hledala u Berouna bombu ve vlaku

Policie v pondělí u Berouna několik hodin prohledávala rychlík mířící do Německa. Anonym ohlásil, že je ve vlaku bomba, tu však policisté nenašli. Policisté však zadrželi jednoho cestujícího, který měl uložení bomby nahlásit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet znížil ceny cestovných lístkov

Železničný dopravca RegioJet znížil ceny lístkov vo vlakoch medzi Bratislavou a Prahou. Ceny klesli až do výšky 20%, po novom sa dá cestovať medzi oboma mestami už za € 12,30. Vlaky RegioJet sa na novej linke tešia čoraz väčšej popularite. Len za prvé 3 týždne fungovania cestovalo žltými expresmi 16 tisíc cestujúcich. V pláne je aj zavedenie ďalších spojov.

Viac informácii nájdete v priloženej tlačovej správe.
 

Brazilská trať za miliardy končí v pustině

Železniční trať Transnordestina spojí odlehlé přístavy na severovýchodě Brazílie a zajistí práci pro lidi, kteří budou žít podél ní. Takový byl plán. Výstavba 1 700 kilometrů železnice, která měla skončit příští měsíc, je však po deseti letech hotová jen z půlky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do dopravy a informatizácie išlo 387 miliónov eur

.Na projekty v oblasti dopravy a informatizácie bolo doteraz investovaných zo zdrojov EÚ spolu s domácim spolufinancovaním 387,65 mil. eur, čo je 8,35 % z celkovej alokácie. Ako v utorok informovalo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré je riadiacim orgánom OPII, čerpanie v uvedenom programe tak predstavuje 60 % využitia všetkých operačných programov na Slovensku. V programe je zazmluvnených spolu 948,27 mil. eur, čiže 20,5 % z celkovej alokácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha má na dopravní infrastruktuře dluh 21 miliard

Hlavní město se příští rok bude věnovat spíše menším projektům, jako úpravě několika stanic metra, opravě ulic a tramvajových tratí. Opravdu velké projekty, jako výstavba Radlické radiály či dokončení Městského okruhu, se do konce roku 2017 stavět nezačnou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK obstaráva 35 vozňov pre diaľkovú dopravu

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje nákup 35 nových osobných klimatizovaných vozňov pre diaľkovú dopravu. Predpokladaná cena za ich dodanie je predbežne 69,5 milióna eur bez DPH. Prvé dodávky dopravca očakáva začiatkom druhého polroka 2018. Na dodanie všetkých vozňov neuvažuje o využití peňazí Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novinky PID, nejen v pražském metru

V rámci pražské integrované dopravy (PID) budou v roce 2017 zkráceny intervaly a posíleny vybrané tramvajové spoje a provoz metra v koncových úsecích. Příměstská doprava pak bude rozšířena do oblastí Podřipska ve Středočeském kraji. Sdělil to Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která PID organizuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Terminál má byť pýchou Trenčína ...

Letiskovú odletovú halu pripomína terminál, ktorý by mal spojiť autobusovú a železničnú stanicu v Trenčíne do jedného celku. Terminál za 100 miliónov eur mal už rok slúžiť cestujúcej verejnosti. Zatiaľ sa však nič nezmenilo. Areál je v takej podobe, v akej bol v časoch socializmu. Možno len trochu ošarpanejší.

Celú správu nájdete na tejto stránke.