Dopravné správy

Z Prahy až pod Říp na jeden lístek

Do systému pražské integrované dopravy se od ledna nově zapojí další část Středočeského a kus Ústeckého kraje. Z hlavního města a jeho okolí tak půjde nově dojet s jedinou jízdenkou až do Roudnice nad Labem. První den zpříjemní cestujícím jízdy historickým autobusem Škoda 706 RTO.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ženy sú ako rušňovodiči opatrnejší než muži

Po vodičkách autobusov sa české ženy stávajú aj rušňovodičmi. Cesta do rušňa je však pomerne ťažšia ako za volant autobusu. Po dôkladnej lekárskej prehliadke nasleduje odborný trojtýždňový intenzívny kurz, kde sa riešia nielen dopravné predpisy, ale predovšetkým technické veci. Ženy ich zvládajú na jednotku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Británii jezdí vlaky duchů

Když se řekne "vlak duchů", lidem si obvykle vybaví tajemné, fantastické obrazy: přízračná lokomotiva uhánějící nocí, pasažéři odsouzení k věčné jízdě po kolejích. V Británii však vlaky duchů opravdu existují - jsou ale spíše byrokratickou kuriozitou než halloweenskou noční můrou, napsal americký list The New York Times.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava už nemá hlavného dopravného inžiniera

Funkciu hlavného dopravného inžiniera na bratislavskom magistráte po zlúčení s funkciou riaditeľa sekcie dopravy v súčasnosti zastáva Jana Ryšavá, ktorá oddelenie dopravy viedla aj v minulosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystá se modernizace trati Votice - Sudoměřice

Stavební firmy čeká příští rok boj o největší železniční zakázku za posledních deset let. Správa železniční dopravní cesty chystá soutěž na modernizaci úseku mezi Voticemi a Sudoměřicemi na trati z Prahy do Tábora.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Moskve evakuovali kvôli hrozbe explózií tri stanice

Ruská polícia oznámila, že nenašla žiadne výbušné zariadenia na troch železničných staniciach v Moskve, ktoré v pondelok už skôr evakuovala po telefonickej vyhrážke bombami. Správu priniesla ruská tlačová agentúra TASS.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Video s chlapci pod jedoucím vlakem je podvrh

Policisté ukončili vyšetřování případu s videem, na kterém jsou zachyceni dva chlapci, jak si v ústecké části Střekov lehají na koleje a nechávají nad sebou projet vlak. Došli k závěru, že záznam je s největší pravděpodobností podvrh.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Indii sa opäť vykoľajil vlak

Najmenej dvaja cestujúci zomreli a ďalších 38 bolo zranených pri vykoľajení vlaku na severe Indie. Železničné nešťastie sa stalo 400 kilometrov od Naí Dillí v blízkosti mesta Kánpur v indickom zväzovom štáte Uttarpradéš. Dva zo 14tich vozňov vlaku pri havárii spadli z mosta do koryta suchého kanála. Niektorí zo zranených sú v kritickom stave

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praze hrozí zrušení přes 70 tramvajových spojů

Pražskému dopravnímu podniku (DPP) hrozí, že bude muset redukovat přes 70 tramvajových spojů. Důvodem jsou nová hygienická pravidla pro výpočet hlukových limitů. Týká se to tratí, které budou opravovány nebo už byly opraveny, ale neprošly ještě kolaudací, řekl v úterý ředitel DPP Jan Šurovský a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 51. týždeň

Počas 51. týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR)  k 3 tragickým zrážkam civilnej osoby a vlaku. K týmto zrážkam došlo v úsekoch Petrovce nad Laborcom – Michalovce, Čadca – Čierne pri Čadci a v železničnej stanici (ŽST) Pribeta. Celkovo došlo k zmeškaniu 13 vlakov, celkové meškanie 340 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ženy na stanovišti strojvedoucího

Po řidičkách autobusů se ženy stávají i strojvedoucími. Cesta do lokomotivy je však poměrně těžší než za volant autobusu. Po důkladné lékařské prohlídce následuje odborný třítýdenní intenzivní kurz, kde se řeší nejen dopravní předpisy, ale především technické věci. Ženy je zvládají na jedničku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po diaľniciach sa môže predražiť aj výstavba tratí

Železnice SR pripravujú dva veľké projekty za stámilióny eur v rovnakom čase. Takýto postup môže priniesť vyššie ceny pri tendrovaní. Dráha medzi bratislavskou mestskou časťou Devínska Nová Ves a českými hranicami, ako aj úsek Liptovský Mikuláš – Poprad (1. etapa Poprad – Lučivná). To sú dva veľké projekty, na ktorých chcú Železnice SR v budúcom roku vyberať dodávateľov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo bude autobusovým dopravcem Zlínského kraje?

Hejtman Jiří Čunek nakonec nebude rušit výběrové řízení Zlínského kraje na autobusové dopravce, které vypsala minulá koalice. Prodlouží ale její trvání, aby ze zadání odstranil nedostatky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V ZSSK vzrastú mzdy o vyše 3 %

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dosiahla 21. decembra tohto roka dohodu so zástupcami zamestnancov na novom znení kolektívnej zmluvy na nasledujúce roky. Na jej základe sa zvýšia mzdy pracovníkov ZSSK priemerne o 3,22 %, bez započítania nadčasovej práce. Informoval o tom hovorca dopravcu Tomáš Kováč.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Hostýn pojedou zvláštní vlaky pro poutníky

Přestože běžný železniční provoz je v noci ze Silvestra na Nový rok omezen již kolem 18. až 19. hodiny a ráno začíná později, až kolem šesté až sedmé hodiny, vyjíždějí již několik desetiletí tradiční zvláštní vlaky pro poutníky na Novoroční mši na svatém Hostýnu. Ani letos tomu nebude jinak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reštauračné vozne vo vlakoch ZSSK

Reštauračné vozne sú prevádzkované v spolupráci so zmluvným partnerom Wagon Slovakia Košice alebo zahraničnými partnermi. Cestujúci si môžu vybrať z ponuky teplých aj studených jedál, polievok, šalátov, dezertov a nápojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dcera ÖBB postaví v Praze kontejnerový terminál

Na rozhraní pražských Malešic, Hrdlořez a Hloubětína vznikne nové kontejnerové překladiště. Postaví ho tam rakouská společnost Rail Cargo Austria, která patří do železničního koncernu ÖBB. Projektantem stavby je česká společnost Sudop Praha, vyplývá z dokumentů předložených k posouzení vlivů stavby na životní prostředí.  

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovská MHD na Silvestra

V sobotu 31. decembra 2016 (Silvester) bude premávať MHD podľa cestovného poriadku platného pre sobotu do cca 21:30. Následne začnú premávať nočné linky. V noci z 31. 12. 2016 na 1. 1. 2017 bude vykonaná uzávierka Hlavnej ulice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Křižanově demonstrovali za zastavování rychlíků

Lidé z Křižanova na tamním nádraží demonstrovali za obnovení zastávek rychlíků v tomto městysi v nejbližším možném termínu. Kolem čtyř stovek účastníků, kteří přišli na shromáždění vybaveni řadou plakátů, podepsalo petici. Organizátoři ji odešlou s tímto požadavkem na ministerstvo dopravy a Kraj Vysočina.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Envirorezort poslal kontrolu do DPMK

Mohol Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) nahradiť elektrobusmi z eurofondov aj také autobusy, ktoré nejazdili v mestskej hromadnej doprave? Na túto otázku neodpovedalo Korzáru ministerstvo životného prostredia už takmer mesiac.

Celú správu nájdete na tejto stránke.