Dopravné správy

Dopravní podnik Pardubice opravil starý trolejbus

Ke dvěma pojízdným trolejbusům Škoda 8Tr9 ze 60. let minulého století, které jsou v Česku, se v příštím roce přidá další. Mechanici pardubického dopravního podniku mají téměř po 20 letech hotovo. Příští rok se jím svezou první cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov má novú zmluvu o MHD

Dopravný podnik mesta Prešov a Mesto Prešov uzavreli 22. decembra 2016 Rámcovú zmluvu o službách vo verejnom záujme a zabezpečení MHD osôb v meste Prešov. Zmluva bude platná od 1. januára 2017 do 31. decembra 2026.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Posílení spojů ČD na začátku nového roku

Přestože si většina lidí užívá vánoční pohodu a prázdniny, České dráhy se již připravují na jejich návrat do domovů. Národní dopravce vypraví na začátku nového roku dva zvláštní vlaky z Ostravska do Prahy a desítky posilových vozů v mnoha rychlících hlavně z Moravy a Slovenska do Prahy, ale také mezi Ostravskem a Brnem, z Jeseníků a Olomouce do Brna nebo z Chebu a Českých Budějovic do Prahy. České dráhy tak během prvních dní roku nabídnou ve svých dálkových vlacích až 5 000 dodatečných míst k sezení a díky tomu nahradí výpadek kapacity vlaků soukromých dopravců. Zvláštní posilové vlaky pojedou 1. a 2. ledna v trase Bohumín (16:33) – Ostrava hl.n. (16:41 – 16:43) – Ostrava-Svinov (16:49 – 16:51) – Studénka (17:01 – 17:02) – Suchdol nad Odrou (17:09 – 17:10) – Hranice na Moravě (17:22 – 17:23) - Olomouc hl.n. (17:50 – 17:52) – Zábřeh na Moravě (18:14 – 18:15) – Česká Třebová (18:37 – 18:38) – Ústí nad Orlicí (18:47 – 18:52) – Pardubice hl.n. (19:21 – 19:23) – Kolín (19:44 – 19:51) – Praha-Libeň (20:20 – 20:22) – Praha hl.n. (20:27).

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

K pokračovaniu električky do Petržalky sú výhrady

Nová možnosť pokračovania druhej časti električkovej trate v bratislavskej mestskej časti Petržalka v úseku Bosákova ulica – Janíkov dvor je podľa Martina Fundáreka z občianskeho združenia Lepšia doprava dobrá v tom, že nezasahuje do Chorvátskeho ramena, prináša však aj zhoršenie pri petržalskej zastávke Lietavská.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ke střetu náklaďáku s Pendolinem moc nechybělo

K hazardérům, kteří na přejezdu v Uhersku na Pardubicku nerespektují blikající červená světla, se přidal řidič menšího bílého nákladního auta. Na přejezdu pak zůstal uvězněn a jen o několik chvil později ho minulo pendolino. To tudy projíždí rychlostí 160 kilometrů za hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Teroristi chceli útočiť na stanici v Melbourne

Austrálska polícia zadržala sedem ľudí v súvislosti s potenciálnym teroristickými útokmi inšpirovanými tzv. Islamským štátom, ktoré sa mali uskutočniť 25. decembra v centre Melbourne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kam míří vlaky se státní naftou z Německa

Třetina vlaků se zachráněnou naftou v Německu, kterou tam měla Česká republika uskladněnou v zásobnících zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, míří do obřích skladů Čepro Třemošná. První souprava s 22 cisternami dorazila před dvěma měsíci, poslední vlak přijede o letních prázdninách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najstaršia súprava električiek T3M zasa jazdí

Po polročnej prestávke sa krátko pred Vianocami do premávky s cestujúcimi opäť zaradila súprava T3M #7602+7610. V súčasnosti ide o najstaršiu bratislavskú premávkovú električkovú súpravu bez modernizácie interiéru a vozidlovej skrine.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nákladní vlaky se mají prodloužit

V České republice by do budoucna mohly jezdit nákladní vlaky dlouhé až 740 metrů. Ministerstvo dopravy s tím počítá v koncepci nákladní dopravy do roku 2020, kterou nedávno předložilo do meziresortního připomínkového řízení. Nyní je běžná délka nákladních vlaků do 650 metrů. Pro průjezd delších souprav bude třeba přestavět kolejiště na řadě stanic, aby dlouhé soupravy neblokovaly provoz ostatních spojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Causa „Tatra T1 č. 203 DPMK“

Koncepcia PCC Car sa začala rodiť v USA začiatkom tridsiatych rokov minulého storočia najmä ako reakcia na stúpajúcu konkurenciu automobilovej dopravy a išlo o naozaj pozoruhodný a nadčasový celkový koncept riešenia električkového vozidla. Ten priniesol mnohé novinky spočívajúce napríklad v nepriamom ovládaní vozidla zrýchľovačom, vo vysokom výkone pohonu a jeho výbornej akcelerácii, v riešení hnacích podvozkov, v možnosti mnohočlenného ovládania súprav zložených aj z troch identických hnacích vozňov vzájomne spojených cez kompaktné spriahadlá, ale aj v takej dnes už absolútnej samozrejmosti akou je ovládanie vozidla posediačky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha přihodí 220 milionů na výplaty

Strojvedoucí metra, řidiči autobusů či ostraha stanic v Praze dostanou přidáno. Vedení pražského dopravního podniku podepsalo ve čtvrtek po poledni novou kolektivní smlouvu s odborovými organizacemi. Náročná vyjednávání trvala téměř čtvrt roku, dohoda platí až do roku 2020.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD na Silvestra a Nový rok

Na Silvestra bude posilnená premávka nočnej dopravy. Denné linky budú premávať podľa bežných cestovných poriadkov platných pre voľný deň. Premávka denných liniek nebude skrátená.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Zátopkové“ nesmí do Německa, ČD hledají náhradu

České dráhy opět vypsaly tendr na pronájem deseti elektrických lokomotiv schopných jet rychlostí 200 kilometrů v hodině. Desetiletý pronájem by podle předběžných odhadů měl vyjít na 480 milionů eur (1,3 miliardy korun). Vyplývá to z poptávky ve Věstníku veřejných zakázek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMP kupuje dva nové autobusy Solaris

Dopravný podnik mesta Prešov podpísal 22. decembra 2016 kúpnu zmluvu na nákup dvoch kĺbových autobusov Solaris Urbino 18. Cena jedného autobusu je stanovená na 281 050 € bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyplatí se více RegioJet, nebo státní vlaky?

Donedávna zajišťovaly železniční spojení mezi Prahou a Bratislavou pouze státní vlaky. O ty se staraly ZSSK (Železniční společnost Slovensko) a ČD (České dráhy), které poskytovaly poměrně rychlé i časté spojení. V neděli, 11. prosince 2016, se však na trati zjevila konkurence v podobě ikonických žlutých vlaků RegioJetu, který se takto rozšířil na další trať. Jelikož byly státní vlaky mimořádně využívány i studenty, nový dopravce může vyvolávat trochu zmatek. My jsme se rozhodli zjistit, která varianta je pro studenta výhodnější, a tak jsme se vydali na (trošku větší) otočku do Prahy, ze které ti přinášíme naše dojmy a subjektivní doporučení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Znižovali umelo České dráhy ceny do Ostravy?

Koniec jedného z najdlhšie riešených sporov na Úrade pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) o ceny cestovných lístkov vo vlakoch medzi Prahou a Ostravou sa ďalej odkladá. Súkromní dopravcovia teraz dúfajú, že v spore konečne rozhodne Európska komisia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Doprava letos využila už 13 miliard z programů EU

Ministerstvo dopravy v letošním roce využilo již téměř 13 miliard korun na realizaci projektů pro Operační program Doprava 2014-2020 (OPD2). Zároveň je doprava jedním ze dvou nejúspěšnějších operačních programů, co se týče administrace evropských prostředků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD počas Silvestrovskej noci

Počas silvestrovskej noci budú posilnené nočné spoje. V sobotu, 31. decembra 2016, bude MHD počas celého dňa premávať podľa cestovných poriadkov v režime Voľné dni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči autobusů dostanou lepší peníze

Vláda schválila začátkem října nařízení, které zvyšuje mzdu řidičů linkových autobusů. Doposud ale není jasné, z jakých peněz se náklady uhradí. V některých případech hrozí kolize se zákonem o veřejných zakázkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chce nakúpiť nové vozne pre diaľkovú dopravu

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce nakúpiť nové klimatizované vozne pre diaľkovú dopravu za odhadovanú cenu 69,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.