Dopravné správy

SŽDC zvyšuje ročně investice o čtyři miliardy korun

Správa železniční dopravy cesty (SŽDC) od roku 2013 zvyšuje investice, každoročně zhruba o čtyři miliardy korun. Předpokládá, že v roce 2018 dosáhnou více než 26 miliard korun. Výjimkou byl loňský rok, kdy bylo nutné rychle dočerpat evropské dotace a stavělo se za 39 miliard. Letos ministerstvo dopravy schválilo velký balík studií proveditelnosti a SŽDC už pracuje na přípravě dokumentací pro územní rozhodnutí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMP predstavil prvých 6 nových trolejbusov

Dňa 20.12.2016 predstavil dopravný podnik mesta Prešov prvých 6 kusov nových trolejbusov. Kĺbové trojnápravové vozidlá s typovým označením Škoda 31 Tr SOR boli dodané v rámci projektu „DPMP, Modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský uzel dostaví Metrostav a OHL

Sdružení firem Metrostav a OHL za 948 milionů korun opraví další část plzeňského železničního uzlu. V soutěži porazila čtyři konkurenční sdružení stavebních firem. Jde o největší kontrakt, který letos Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) oznámila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Atentátnik z Berlína cestoval do Talianska vlakom

Talianska polícia zastrelila v meste neďaleko Milána "bez akýchkoľvek pochýb" Tunisana Anisa Amriho, ktorého považujú za páchateľa pondelkového útoku na vianočný trh v Berlíne. Na tlačovej konferencii v Ríme to uviedol taliansky minister vnútra Marco Minniti. Podľa talianskych médií sa Amriho podarilo jednoznačne identifikovať na základe odtlačkov prstov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT zmodernizuje terminál Paskov

Podpisem grantové dohody s Výkonnou agenturou pro inovace a sítě (INEA) Evropské komise bylo završeno úsilí společnosti AWT k získání dosud nejvyšší dotace v historii společnosti. Rozvoji terminálu věnuje AWT velkou pozornost a v budoucnu by měl hrát velkou roli v logistickém trojúhelníku Balt-Jadran-Severní moře, kde bude hlavním uzlem na jeho jižní straně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvý trolejbus ex DPB už chodí na Ukrajine

Dňa 17. decembra 2016 bol v ukrajinských Černoviciach do prevádzky uvedený prvý zo štyroch trolejbusov Škoda 15 Tr, ktoré tam boli dodané v závere novembra z Bratislavy. Ide o vozidlo #355, ktoré v Bratislave premávalo pod číslom #6604.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nahradí „Zátopky“ na trase Praha - Hamburk?

České dráhy opět vypsaly tendr na pronájem deseti elektrických lokomotiv schopných jet rychlostí 200 kilometrů v hodině. Desetiletý pronájem by podle předběžných odhadů měl vyjít na 480 milionů eur (1,3 miliardy korun). Vyplývá to z poptávky ve Věstníku veřejných zakázek. Původní zakázku na stejný počet lokomotiv vypsaly České dráhy letos v dubnu, později ji ale zrušily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR k štrajkovej pohotovosti odborových organizácií

Vedenie ŽSR považuje vyhlásenie štrajkovej pohotovosti 11 odborových organizácií za unáhlený krok. Kolektívne vyjednávanie začalo 04.10.2016 predložením písomného návrhu Kolektívnej zmluvy ŽSR. Počas kolektívneho vyjednávania sa uskutočnilo šesť spoločných rokovaní a zatiaľ vyjednávanie nebolo ukončené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dostaly další pokutu za nákup vlaků

České dráhy dostaly v krátké době druhou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za způsob, jakým v minulých letech nakupovaly vlaky. Tentokrát zaplatí pokutu 200 tisíc korun za nákup 31 motorových jednotek od polského výrobce Pesa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odborári v ŽSR vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Jedenásť odborových centrál pôsobiacich v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili dnes [22.12.2016] od 16.00 h štrajkovú pohotovosť vo firme. Vedenie železníc považuje takýto krok za unáhlený.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst v pětatřicátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Bystrická MHD 24., 25., 31.12.2016 a 1.1.2017

Večer 24. a 31. decembra 2016, ráno 25. decembra 2016 a 1. januára 2017 bude MHD premávať s obmedzením. V sobotu 24. decembra 2016 (Štedrý deň) a 31. decembra 2016 (Silvester) nebudú premávať vybrané večerné spoje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce vozů pro ČD se nepovedla

České dráhy se před měsícem pochlubily novými modernizovanými patrovými vozy pro příměstské linky okolo Prahy. Po pár týdnech provozu se ale vagonům původně východoněmecké provenience rozpadá část interiéru. Nepříliš povedené jsou i některé změny uvnitř vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kolektívna zmluva ZSSK podpísaná

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dosiahla na kolektívnom vyjednávaní dňa 21. decembra 2016 dohodu so zástupcami zamestnancov na novom znení Kolektívnej zmluvy na nasledujúce roky. Na základe dohody sa zvýšia priemerné mzdy zamestnancov ZSSK priemerne o 3,22% bez započítania nadčasovej práce. Dohodnuté zvýšenie predstavuje priemernú hodnotu 29,99€, pričom priemerná mzda v ZSSK tak dosiahne v roku 2017 výšku 960,40€.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Platy na železnici porostou více než letos

Desítky tisíc zaměstnanců státních firem na české železnici budou mít od ledna výplatu vyšší zhruba o tři procenta. Po Českých drahách podepsali ve středu kolektivní smlouvu s vedením odboráři Správy železniční dopravní cesty a ve čtvrtek i u ČD Cargo. Růst mezd je vyšší, než byl ten dojednaný na letošní rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mini Silvester na Detskej železnici 2016

Pozývame vás na veselý MINI SILVESTER 2016 na detskej železnici v Košiciach. Vlak z nástupnej stanice Čermeľ odchádza 31.12. o 11:20.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD znovu shánějí 10 moderních lokomotiv

České dráhy opět vypsaly tendr na pronájem deseti elektrických lokomotiv schopných jet rychlostí 200 kilometrů v hodině. Desetiletý pronájem by podle předběžných odhadů měl vyjít na 480 milionů eur (1,3 miliardy korun). Vyplývá to z poptávky ve Věstníku veřejných zakázek. Původní zakázku na stejný počet lokomotiv vypsaly České dráhy letos v dubnu, později ji ale zrušily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vianočné a novoročné odmeny u ŽSR

Aké finančné aj nefinančné vianočné prípadne novoročné odmeny dostanú vaši zamestnanci? Čo musia zamestnanci splniť na získanie vianočných a novoročných odmien? Ak nedostanú žiadne odmeny priblížili by ste prosím prečo?

Odpoveď na tieto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Škodovka dokončila dodávku tramvají do Brna

Plzeňská Škodovka úspěšně zakončila významný projekt dodávek nových tramvají pro město Brno v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun. Škoda Transportation v těchto dnech předala tamnímu dopravnímu podniku poslední ze série celkem dvaceti vozidel typu 13T (Elektra).

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rekonštrukcie železničných staníc

Aké zmeny/rekonštrukcie chystajú železnice na bratislavskej Hlavnej stanici? Chystajú železnice rekonštrukcie aj na iných slovenských staniciach? Ak áno, o ktoré stanice ide, čo a za koľko sa na nich bude rekonštruovať?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.