Dopravné správy

Vánoční provoz na železnici

Zatímco dnes a zítra očekáváme u Českých drah významný nárůst zájmu o cestování před Vánoci, kvůli kterému posílíme naše spoje o desítky vozů navíc a dokonce z pražského hlavního nádraží vypravíme dnes a v pátek v 15:26 zvláštní rychlíky o kapacitě až 600 míst k sezení, které pojedou do Bohumína a zastaví v obvyklých rychlíkových zastávkách, během samotných svátků dojde ke každoročnímu poklesu zájmu o cestování. Především na Štědrý den večer a na 1. svátek vánoční ráno je zájem o cestování minimální. České dráhy a objednavatelé dopravy na tuto skutečnost reagují omezením dopravy. Podrobnosti o vánočním provozu na železnici, provozu o vánočních prázdninách a také o silvestrovské noci naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Tendre ŽSR na veľké zákazky

Prečo ŽSR zverejnila naraz dve predbežné oznámenia na veľké zákazky? Neobávate sa, že keď sa vyhlásia dva veľké tendre v rovnakom čase, tak bude obmedzená súťaž, čo môže mať vplyv na vyššiu cenu?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD v moderním odbavení zaostává

Jízda v pražské městské hromadné dopravě s kuponem nahraným na platební kartu nebo mobilní telefon nebude možná dříve než za rok. Cestující si tak zatím budou muset vystačit s papírovou průkazkou, s kartou lítačka nebo s dožívající opencard. Vyplývá to z dnešního usnesení rady. Některá česká města tak mají ve službách týkajících se MHD před Prahou výrazný náskok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody na železničných priecestiach

Pracujem na reportáži o zrážkach kamiónov a osobných vlakov Regio jet na priecestiach: Dolný Štál, Veľký Meder a Zemianska Olča. Už pri poslednom rozhovore s pánom Alešom Ondrujom – hovorcom Regio Jetu mi bolo spomenuté, že by chceli nájsť spoločnú reč, ako zabrániť nehodám na rizikových priecestiach. Moja otázka je, či sa niečo zmenilo alebo plánuje zmeniť práve na týchto priecestiach. A tiež by som Vás chcel poprosiť aj o štatistiku nehôd na železničných priecestiach na Slovensku k dnešnému dátumu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Brusel řeší „predátorství“ Českých drah

Nekonečné posuzování, zda České dráhy proti konkurenci na trase Praha – Ostrava použily dumpingové ceny, nabere další zpoždění. Antimonopolní úřad, který více než pět let starý případ řeší, totiž rozhodl, že se jím načas přestane zabývat a počká, jak stejný problém rozsekne Evropská komise. Ta může ČD potrestat pokutou ve výši až deseti procent z jejich ročního obratu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrická MHD počas vianočných prázdnin a sviatkov

Počas vianočných prázdnin budú linky MHD premávať v pracovné dni podľa cestovných poriadkov platných pre školské prázdniny. Nepremávajú spoje označené na výveskách písmenom "c". Školské prázdniny začínajú v piatok 23. decembra 2016, končia vo štvrtok 5. januára 2017. Vyučovanie začína v pondelok 9. januára 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská mazací tramvaj s vánoční výzdobou

Pražský dopravní podnik v pondělí rozsvítil ozdobenou mazací tramvaj. Na speciálním voze jsou nově světla a anděl s trumpetou. Tramvaj letos prošla náročnou rekonstrukcí a na její plošině mimo jiné přibyla cisterna s vodou. Takzvaná mazačka si od svého uvedení do provozu v roce 2015 získala mimořádnou popularitu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zrušila súťaž na 25 elektrických jednotiek

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zrušila súťaž na nákup 25 elektrických jednotiek za predpokladanú cenu 160 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia, ktoré bolo zverejnené vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation dodá tramvaje do Helsinek

Dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, finský Transtech, dodá celkem 49 nových moderních vozidel do hlavního města Finska. Dopravní podnik v Helsinkách zúčinil opci na dvacet nízkopodlažních tramvají pro Helsinki a zároveň podepsal dohodu o záměru dodat dalších 29 tramvají pro novou linku “Raide-Jokeri“ spojující Helsinki a  Espoo. Celková cena obou kontraktů je více než 4 miliardy korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka na trati Zvolen - Vígľaš

ŽSR vykonajú 22. decembra, v čase od 8.45 h. do 11.15 h., opravu koľaje v traťovom úseku medzi železničnou stanicou Vígľaš a výhybňou Slatinka neďaleko Zvolena.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soukromníci před Vánoci zdražili jízdné, ČD ne

Tuzemskou železnici čekají dva přepravně nejsilnější dny v roce. Cestující, kteří si dosud nekoupili jízdenku zejména na hlavní trasu mezi Prahou, Olomoucí a Ostravou, už nemají příliš na výběr. Soukromí dopravci mají buď zcela vyprodáno, nebo nabízí jízdenky za několikanásobek běžných cen. Posilové vlaky chystají České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bratislavskej MHD počas Vianoc

Štedrý deň (24. decembra): Denné linky budú jazdiť podľa cestovných poriadkov platných pre voľné dni. Ich premávka sa postupne ukončí po cca 17:30. Posledné odchody denných liniek nájdete v cestovných poriadkoch v stĺpci 24.12.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha modernizuje tramvaje KT4 pro Postupim

Opravená tramvaj patřící německému městu Postupim se poprvé ukázala v ulicích Prahy. V dílnách dopravního podniku totiž probíhá „omlazovací kúra“ dvanácti starších souprav Tatra KT4. Shodou okolností jde o tramvaje vyrobené v pražském ČKD, které se tak dočasně vrátily do města svého vzniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Moskvu s Berlínom spája nový rýchlik

Ruská železničná spoločnosť RŽD začala prevádzkovať na trati medzi Moskvou a Berlínom nový rýchlikový spoj. Jeho výhodou je, že rozchod kolies vozňov sa dá ľahko prispôsobiť na ruský i európsky rozchod koľají. Tento fakt vyzdvihol v sobotu (17. 12.) v Moskve aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnici má regulovat exšéf Drážního úřadu

Bývalý šéf Drážního úřadu Pavel Kodym míří do čela nově vzniklého Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Na post předsedy ho navrhuje ministerstvo dopravy, potvrdit ho musí ale vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavské električky po prehliadkach

Ústredné dielne dokončili prehliadky električkových súprav T6A5 #7933+7934 a T3G #7843+7844. Obe súpravy majú po prehliadkach klasický červevno-krémový lak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

JHMD se dělí na dvě firmy

Dvě vzájemně propojené firmy jsou cílem projektu, který zahájila společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Jedna bude mít na starosti známou úzkorozchodnou trať a její příslušenství, druhá na ní bude pouze provozovat vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cez priecestia opatrne, varujú ŽSR

Železnice Slovenskej republiky zaznamenali včera (19.12.2016) vo večerných hodinách mimoriadne nebezpečnú udalosť, ktorá sa stala v úseku Dunajská Streda – Orechová Potôň. Osobné motorové vozidlo dostalo na železničnom priecestí (jedinečné identifikačné číslo- JIČ SP 2129) šmyk a následne zostalo uviaznuté v koľajisku pri peróne zastávky Veľké Blahovo tesne pred osobným vlakom. K zrážke našťastie nedošlo. V dôsledku tejto udalosti boli zmeškané 3 vlaky celkovo 64 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

D8 jako důkaz opomíjené železnice

Berlín je po Mnichově a Norimberku dalším velkým německým městem, kam bude z Prahy rychlejší dojet autobusem než vlakem. Otevření nového úseku dálnice D8 totiž autobusům zkrátí cestu podle prvních odhadů o 15 až 30 minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návestidlá, výhybky a iné otázky na ŽSR

1. Aké je poradie farieb svetiel na oboch vchodových návestidlách ŽST Turzovka. 2. Aké je poradie farieb svetiel na oboch návestidlách v ŽST Čadca na tzv. makovskom nástupišti (na Rakovskom zhlaví). 3. Aké je poradie farieb svetiel na vchodovom návestidle ŽST Čadca z Makovskej trate.

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.