Dopravné správy

ČD přidají svým lidem více než loni

Zaměstnanci Českých drah si od ledna platově polepší o 2,9 - 3,4 %. Vyplývá to z kolektivní smlouvy, kterou ve čtvrtek podepsalo vedení Českých drah s deseti odborovými organizacemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brúsenie koľajníc na trati Lietavská Lúčka - Rajec

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) uskutočnia dňa 19. decembra, v čase od 9.00 h. do 15.00 h. strojné brúsenie koľajníc medzi železničnými stanicami Lietavská Lúčka a Rajec. V uvedenej dobe na tomto úseku budú vybrané vlaky osobnej dopravy nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opravuje desítky nádražních budov

Správa železniční dopravní cesty zahájila v letošním roce drobné opravy pěti desítek nádražních budov na Královéhradecku, Liberecku a Pardubicku. Do konce roku tak SŽDC proinvestuje přes 25 milionů korun. Ve většině případů se jedná o opravy interiérů čekáren, výměny oken a dveří a kompletní výměny střešní krytiny. Nejdražší stavbou příštího roku pak bude oprava proskleného zastřešení haly výpravní budovy Hradec Králové za 35 milionů korun.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Prešovská MHD počas Vianočných prázdnin a sviatkov

Počas Vianočných prázdnin a sviatkov (od 23. decembra 2016 do 6. januára 2017) bude upravená premávka MHD nasledovne:

- viď pokračovanie na tejto stránke.

Železničním projektantům leze do zelí spolek

Na české železnici je v projekční branži těsno. Tradičním hráčům, připravujícím novou podobu tratí navíc letos přibyl soupeř, který jim hodně vadí. Původně osvětový spolek Centrum pro efektivní dopravu (CEDOP) už kvůli tomu čelí soudnímu návrhu na zrušení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia žst. Bratislava-Vinohrady

Železnice Slovenskej republiky si uvedomujú, že ŽST Bratislava – Vinohrady nespĺňa kritéria modernej stanice tak po stránke, technickej, vizuálnej, technologickej a tiež po stránke služieb poskytovaných cestujúcim. V minulosti už na uvedenej železničnej stanici boli realizované rekonštrukčné práce zamerané na bezbariérový prístup pre imobilných cestujúcich. Okrem toho bola vykonaná aj oprava nástupišťa čiastočným predĺžením na smer Bratislava hlavná stanica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektřina na dráze se bude účtovat spravedlivěji

Osobním dopravcům stoupnou náklady na elektřinu o desítky procent. Skončí totiž nepřímé dotace od nákladních vlaků v podobě ceny za trakční energii. Za dva roky by se náklady na elektřinu měly náklady rozpočítávat podle spravedlivějšího klíče.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvolenská MHD sa plynofikuje

Mesto Zvolen oznámilo podpis zmluvy na projekt LNG autobusov. Projekt s číslom 2015-SK-TM-0348-S má odhadované náklady 5 036 700 €, z toho 4 281 195 € môže byť financovaných z Kohézneho fondu prostredníctvom nástroja CEF (Nástroj na prepojenie Európy - Connecting Europe Facility). Projekt začal v októbri 2016 a trvať by mal do decembra 2019.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na přejezdu mezi závorami zůstali i policisté

Na železničním přejezdu v Kaznějově u Plzně zůstalo uvězněné policejní auto. Policista na přejezd vjel přesto, že byla spuštěná světelná signalizace. Vyfotil ho při tom řidič, který jel za ním.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena cestovných poriadkov 4 liniek DPMK

Koniec obmedzení na Jahodnej, zmena zachádzky na Podhradovej a posuny odchodov. Od soboty 17. decembra 2016 dochádza k niekoľkým zmenám cestovných poriadkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec má unikátní historickou tramvaj z Německa

Spolek tramvajových nadšenců Boveraclub přivezl do Liberce historický unikát - dvounápravovou tramvaj ET-62 známou jako Gotha - podle východoněmecké vagónky, kde je v letech 1956 - 1975 montovali. Přestože šlo o nejrozšířenější starý typ tramvaje v bývalém NDR, je zatím jedinou v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Betlehemske svetlo vlakmi ZSSK po celej SR

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spolu so slovenským Skautingom aj v roku 2016 pokračuje v tradícii dopravy svetla z Betlehema vlakmi po celom Slovensku.

Počas soboty 17. decembra 3 rýchliky, 3 regionálne expresy a 21 osobných vlakov dopravia skautov a skautky so svetlom do viac než 330 staníc a zastávok v regiónoch Slovenska od Skalice po Čiernu nad Tisou, Stakčín či Medzilaborce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Průmyslová zóna místo továrny na trolejbusy

Kolem pěti stovek pracovních míst se vytvoří díky nové průmyslové zóně v Ostrově na Karlovarsku. Developer už do nedalekého Chebu přitáhl například sklad velkého e-shopu Tchibo nebo dodavatele automobilek BWI.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lepšie večerné cestovanie vlakom do Košíc

Lepšie možnosti cestovania z Bratislavy do Košíc vo večerných hodinách. To je jedna zo zmien, ktorú priniesla nedeľná (11. 12.) zmena cestovného poriadku vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát si posvítí na stamilionové studentské slevy

Kontroly ministerstva dopravy narazily u dopravců na nesrovnalosti při vykazování státem nařízených slev. Ačkoliv zřejmě nejde o masový jev (ze dvou stovek namátkových revizí se na chyby přišlo v jednotkách případů), ministerstvo na základě svých zjištění rozjede širší vlnu hloubkových kontrol.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Veľký záujem o služby ZSSK pred Vianocami

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví  prvý mimoriadny vlak z Bratislavy do Košíc už vo štvrtok 22. decembra 2016. Z Bratislavy hlavnej stanice bude odchádzať o 13:34, do Košíc príde o 19:44.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

SŽDC slavnostně ukončila dvě další stavby

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila dvě stavby: Optimalizace trati Bystřice nad Olší – Český Těšín, 2. část – žst. Český Těšín a Trať 081 Děčín – Rumburk v úseku Benešov nad Ploučnicí – Rumburk.

Více se dozvíte v přiložených tiskových zprávách:

  1. Stavbaři dokončili modernizaci železniční stanice Český Těšín
  2. Na trati Děčín – Rumburk je cestování vlakem rychlejší a bezpečnější

Bratislavská MHD počas vianočných prázdnin

V období vianočných a novoročných sviatkov a školských prázdnin od 23. decembra do 6. januára nebudú premávať linky 133 a 192. Linky, ktoré majú v cestovných poriadkoch uvedený aj režim školských prázdnin, budú v pracovných dňoch premávať podľa cestovných poriadkov platných pre pracovný deň školských prázdnin.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podniková kolektivní smlouva ČD podepsána

Vedení akciové společnosti České dráhy dnes podepsalo se zástupci všech deseti odborových sdružení Podnikovou kolektivní smlouvu ČD, a.s., na rok 2017. Zaměstnancům zůstanou zachovány dosavadní benefity a dojde k mírnému růstu tarifních mezd. „Vyjednávání bylo velmi náročné, ale dosáhli jsme kompromisu, který je pro České dráhy ekonomicky únosný a zároveň našim zaměstnancům zaručuje sociální jistotu,“ okomentoval výsledek kolektivního vyjednávání předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s., Pavel Krtek. „Růst mezd bude vyšší u pracovníků v provozu a zaměstnanců zařazených do tarifních tříd 1 – 9, a to o 3,4 %. Tím oceňujeme práci stávajících provozních zaměstnanců a zároveň je to forma motivace pro nové uchazeče o zaměstnání. Zaměstnancům zařazeným do tříd 10 – 16 se mzdy meziročně navýší o 2,9 %.“

Záujem o cestovanie vlakom pred Vianocami stúpa

Záujem ľudí o cestovanie vlakmi na Vianoce stúpa. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto pridáva vozne k InterCity (IC) vlakom. Do dopoludňajšieho IC vlaku vo štvrtok 22. decembra pridá dopravca dva vozne a do dopoludňajšieho spoja v piatok 23. decembra jeden vozeň navyše.

Celú správu nájdete na tejto stránke.