Dopravné správy

Trať na letiště Praha má vést tunelem

O železniční trati mezi centrem Prahy a letištěm v Ruzyni se mluví tak dlouho, že už mnozí ani nevěří, že se ji někdy podaří postavit. Nyní se zdá, že je jasněji v tom, jak problematickou stavbu naplánovat. V Dejvicích a Střešovicích povede tunelem, což bude o tři miliardy dražší, než kdyby vlaky jezdily na povrchu. Jiná možnost ani není, přiznal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Celou zprávu najdete na této stránce.

O žst. Bratislava-Petržalka

1. Kto má priestory stanice v správe? 2. Plánujú sa niekedy spustiť eskalátory? 3. Čo sa na stanici naposledy opravovalo a čo je možno v pláne? 4. Ako sa železnice starajú o údržbu stanice?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Adventním vlakem do Polné na Šumavě

Týden před Štědrým dnem, tedy v sobotu 17. prosince, vypraví České dráhy ve spolupráci s obcí Polná na Šumavě a Českobudějovickou diecézí zvláštní adventní spoj. Vlak vyjíždí v 15:15 z Českých Budějovic a přes Křemži, Zlatou Korunu a Český Krumlov zamíří do Polné na Šumavě, kam přijede v 16:40.  V kostele sv. Martina v Polné na Šumavě se od 17 hodin uskuteční adventní koncert v podání pěvců souboru Úsvit za doprovodu dud.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

V Trenčianskom kraji chodí 219 vlakov

V Trenčianskom kraji bude štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypravovať od dnešnej [11.12.2016] zmeny cestovného poriadku spolu 57 diaľkových a 162 prímestských vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Německu vyjíždí vlaky unikátního dopravce

Na trasu mezi Berlínem a Stuttgartem ve středu poprvé vyrazí vlaky společnosti Locomore. Od jiných dopravců v Evropě se výrazně liší: na jeho rozjezd se složili hlavně budoucí zákazníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako vytlačiť autá z Bratislavy?

Ivo Nesrovnal bojoval o kreslo bratislavského primátora aj so sloganom, že Bratislava môže byť ako Berlín. V kvalite verejnej dopravy. Teraz má primátor za sebou polovicu mandátu. Že z Bratislavy nie je Berlín, je jasné každému. Ale čo spravilo mesto, aby sa k modernej metropole aspoň o kúsok priblížilo? Teraz ide spoplatniť parkovanie na verejných priestranstvách. Platiť sa má nielen v Starom Meste, ale aj v okrajových štvrtiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PKP Intercity vyhrály arbitráž nad Alstomem

Soudit se za zpoždění dodávek nových vlaků se železničním dopravcům může i vyplatit, ukazuje čerstvá zkušenost z Polska. Tamější státní dopravce PKP Intercity vyhrál arbitráž nad společností Alstom, která mu má za pozdní dodávku objednaných pendolin zaplatit 50 milionů eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodiči na priecestiach riskujú

Pod kolesami vlaku zomrela uplynulý týždeň jedna osoba. K zrážke vlaku a človeka došlo celkovo dvakrát, ostatný prípad nemal tragické následky. Nehody sa odohrali v úsekoch Vydrník – Poprad-Tatry a Bratislava-Nové Mesto – Podunajské Biskupice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní úřad odstavil rychlík GWTR

Hned druhý den provozu rychlíků mezi Plzní a Mostem musí čelit soukromý dopravce GW Train Regio problémům. Drážní úřad zakázal jízdu jednoho z pondělních spojů kvůli tomu, že strojvedoucí firmy neměl podle kontroly všechna potřebná povolení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné tatranské vlaky s Tatry Card

Tatranská karta Tatry Card umožňuje v období od 25. novembra 2016 do 30. apríla 2017 svojim držiteľom bezplatné neobmedzené cestovanie na tratiach Tatranskej elektrickej železnice, na Ozubnicovej železnici a železničnej trati Tatranská Lomnica - Studený potok - Poprad-Tatry, t.j. na tratiach 182, 183, 184 a 185.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dotace EU pomohou veřejné dopravě na Pardubicku

Přelouč bude mít nové přednádraží, pardubický dopravní podnik plánuje pořídit čtyři trolejbusy, které budou moci jezdit i v úsecích mimo trolejové vedení. Získají na to evropské dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK posilní vlakové spoje na Vianoce a Nový rok

Záujem o cestovanie vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pred vianočnými sviatkami každoročne narastá. Tento rok vianočné sviatky budú počas víkendu, preto predpokladaný nápor ZSSK očakáva najmä vo štvrtok 22. a v piatok 23. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Ostrava-Kunčice - Havířov vylepšena

Správa železniční dopravní cesty zlepšila parametry trati z Opavy do Českého Těšína v úseku Ostrava-Kunčice – Havířov. Hlavním cílem projektu bylo její uvedení do technického stavu odpovídajícího evropským parametrům a standardům.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Prerokujú pokračovanie električky do Petržalky

Hlavné mesto SR Bratislava organizuje verejné prerokovanie k pokračovaniu električkovej trate do bratislavskej mestskej časti Petržalka až po Janíkov dvor. Ako informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu, akcia bude v stredu 14. decembra o 16:30 v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici 9 v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Mostu se poprvé rozjel soukromý rychlík

V neděli časně ráno vyjel na trať Plzeň-Most první soukromý rychlík. Se společností GW Train Regio podepsalo ministerstvo dopravy smlouvu na 10 let. Ze sedmi párů rychlíků mezi oběma městy jich soukromá společnost zajišťuje pět, zbylé dva pak České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SAD Žilina vyslala na cesty 20 nových autobusov

Dvadsať nových autobusov s modernými bezpečnostnými a elektronickými prvkami dnes vyslala zo žilinskej autobusovej stanice na cesty v regiónoch Kysuce, Turiec a horné Považie spoločnosť SAD, a. s., Žilina.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Prahy do šumavské Nové Pece přímým expresem

Poprvé 11. prosince vyrazil na trase Praha - Nová Pec - Praha nový expresní vlak společnosti Arriva. Jeho trasa vede z Nové Pece přes Český Krumlov, České Budějovice a Tábor do Prahy. Cesta z Krumlova do Prahy potrvá tři hodiny, z Českých Budějovic dvě hodiny a osm minut. Expresní vlaky Arrivy budou jezdit od prosince o víkendech a o svátcích, v letní sezoně každý den.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 49. týždeň

Počas 49. týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR)  k 2 zrážkam civilnej osoby a vlaku, v jednom prípade išlo, žiaľ o smrteľnú zrážku, v druhom prípade bola osoba prevezená rýchlou zdravotníckou pomocou (RZP) do nemocnice. K týmto zrážkam došlo v úsekoch Vydrník – Poprad-Tatry a Bratislava-Nové Mesto – Podunajské Biskupice. Celkovo došlo k zmeškaniu 9 vlakov, celkové meškanie 419 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupí nové vlaky pro trať Praha - Kladno

České dráhy chystají po delší době soutěž na dodávku nových motorových jednotek. Chtějí je pro provoz vlaků mezi Prahou a Kladnem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky ZSSK budú podľa RegioJetu stratové

Znovuzavedenie InterCity (IC) vlakov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) je podľa súkromného českého prepravcu RegioJet len čisto politickým rozhodnutím. Podľa hovorcu firmy Aleša Ondrůja totiž nie je reálne, že by sa tieto vlaky stali ziskovými.

Celú správu nájdete na tejto stránke.