Dopravné správy

Pražské „té trojky“ budou mít vlastní linku

Po vzoru londýnské linky dvoupatrových autobusů, bude mít také Praha pro vyřazené tramvaje speciální trasu. Linka s číslem 23 se stane útočištěm historických „té trojek“ a jejich modernějších variant. Ze všech ostatních linek tyto typy tramvají zmizí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v žst. Bratislava-Rača

ŽSR budú v dňoch 13. a 14. decembra 2016 realizovať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Bratislava-Rača a v medzistaničnom úseku ŽST Bratislava hlavná stanica – ŽST Bratislava-Rača.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravní stavby v příštím roce dá stát 82 miliard

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude příští rok hospodařit s částkou 82,1 miliardy korun. Z toho 52 miliard půjde z tuzemských zdrojů a 30,1 miliardy z EU. Schválila to Poslanecká sněmovna. Dotace ze státního rozpočtu by měla fondu přinést 21,6 miliardy korun. Na výnosech z mýtného by měl SFDI získat 9,2 miliardy korun, z převodu podílu spotřební daně 7,8 miliardy a ze silniční daně 5,9 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava kúpi 90 nových autobusov

Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom decembrovom zasadnutí schválili návrh na zakúpenie 90 nových autobusov pre Dopravný podnik Bratislava v roku 2017. Pôvodný návrh počtov autobusov v jednotlivých kategóriách, ktorý bol kritizovaný napr. OI Lepšia doprava, bol na základe poslaneckého návrhu zmenený len v kategórii kĺbových 18-metrových autobusov, kde prišlo k zmene z 30 na 32 autobusov. Kategórie 12-metrových (28 ks), midi (24 ks) a minibusov (6 ks) zostali v schválenom uznesení nezmenené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor kraje a města o liberecký terminál

Dnes slouží pouze k odstavení vlaků, do budoucna by ale místo kolejí mohly být na vlakovém nádraží zastávky autobusů. Zatímco město Liberec plánuje z evropských peněz výstavbu nového terminálu na stávajícím autobusovém nádraží, krajská firma Korid má jiný nápad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinská MHD na Silvestra a Nový rok

Na Silvestra, v sobotu 31. decembra 2016 budú linky MHD premávať podľa cestovných poriadkov pre sobotu, nedeľu a sviatok. Na Nový rok, v nedeľu 1. januára 2017 budú linky MHD taktiež prevádzkované podľa cestovných poriadkov pre sobotu, nedeľu a sviatok, no premávať budú až od cca 6:00 ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stanice metra Jinonice se nepovedla

Pražský dopravní podnik od ledna uzavře stanici na trase metra B Jinonice. Důvodem jsou masivní průsaky vody, kvůli kterým byl narušen nosný systém pro obklady na stěnách stanice. Po Stavební práce dopravce rozdělil na tři etapy, od ledna, kdy začíná druhá etapa, budou vlaky stanicí pouze projíždět. Rekonstrukce bude stát 145 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trolejbus DPB Škoda 25 Tr #6704 v oprave

Trolejbus Škoda 25 Tr #6704, ktorý bol od konca októbra 2014 odstavený pre poruchu, sa v súčasnosti podrobuje oprave a čoskoro sa opäť vráti do prevádzky s cestujúcimi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejdelší železniční tunely ve světě a u nás

Už jen pár dní zbývá do zprovoznění 57kilometrového Gotthardský železničního tunelu pro pravidelnou dopravu. Švýcarská chlouba se tak stane nejdelším železničním tunelem světa. V těsném závěsu za Švýcarskem jsou Rakušané, kteří budují světovou dvojku. Jací jsou další tuneloví rekordmani?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova žst. Nitra

1. V akom štádiu je momentálne projekt obnovy železničnej stanice v Nitre?Aké kroky už boli zrealizované?
2. Je už hotová štúdia alternatívnych možností riešenia obnovy železničnej stanice?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pražský dopravní podnik dostal milionovou pokutu

Dopravní podnik Hlavního města Prahy (DPHMP) dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) milionovou pokutu. Je za smlouvu na reklamu z roku 2013 s firmou Rencar. Podle úřadu měl dopravní podnik vypsat koncesní řízení, což neudělal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a duálne vzdelávanie ešte raz

Mohli by ste napisat este z akych miest je tych 5 zapojenych skol aj ta siesta? A nejaky benefit/ty ZSR ,ktory/e najviac zaujima mladych ludi.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Karlovarský dopravní terminál blíže realizaci

O krok blíže ke stavbě dopravního terminálu za stovky milionů jsou Karlovy Vary. Diskutované dílo míří na územní plán města, který s jeho vznikem bude počítat. Radní doporučili dokument ještě dopracovat a zároveň jmenovali pracovní skupinu čtyř úředníků, kteří se o územní plán pro terminál postarají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce v železničnej stanici Fiľakovo

1. Aké práce sa vykonávajú na ŽST vo Fiľakove? Prečo boli potrebné?
2. Koľko práce budú stáť a kto ich realizuje?
3. Kedy práce začali a kedy skončia?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Myšlenka evropské jízdenky k osmánctinám žije dál

Manfred Weber vede nejsilnější frakci v Evropském parlamentu a jeho hlas má váhu. Jeho nápad rozdávat všem čerstvě plnoletým občanům EU vlakové jízdenky, které v daném časovém rámci umožňují téměř neomezené cestování po Evropě, ovšem logicky narazila – projekt by byl příliš drahý. Weber se nevzdal a rozjel kampaň na prosazení svého snu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister vlaky zadarmo nezruší

Vlaky zadarmo nebude minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) určite rušiť. Práve naopak, uvažuje, aké benefity zaviesť pre štvoricu okresov Slovenska, kde vlaky nejazdia a študenti a dôchodcovia v nich teda nemôžu cestovať zadarmo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva vyšle na Slovensko dvojnásobek vlaků

Dopravní společnost Arriva bude od prosince v rámci nového jízdního řádu vypravovat mezi Prahou a Slovenskem čtyři expresní vlaky týdně místo dosavadních dvou. Jeden z nových spojů bude pokračovat z Trenčína až do Nitry a směrem do Prahy zastaví vlaky nově i v Kolíně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový cestovný poriadok MHD v Trenčíne

Po skúšobnej prevádzke a následnom pripomienkovaní vstúpi v nedeľu (11. 12.) do platnosti nový cestovný poriadok mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trenčíne. Ako informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová, pripomienkovanie skúšobnej prevádzky nového grafikonu MHD sa skončilo 30. septembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

GW Train v neděli poprvé vypraví rychlíky

Společnost GW Train ze skupiny Jihotrans už v neděli naruší monopol Českých drah v dotované rychlíkové dopravě. Na trať Plzeň – Most vyjede s původně německými motoráky řady 628, které prošly rozsáhlou modernizací v dílnách společnosti CZ Loko

Celou zprávu najdete na této stránce.

IC vlaky ZSSK sa vracajú

Od začiatku platnosti nového cestovného poriadku v nedeľu 11. decembra budú medzi Bratislavou a Košicami jazdiť denne dva páry týchto komerčných, nedotovaných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.