Dopravné správy

Nový jízdní řád přináší i nové zastávky

Nový jízdní řád pro železniční dopravu, který vstupuje v platnost v neděli, nepřinese jen změny v odjezdech a příjezdech vlaků, ale i názvech železničních stanic a zastávek. Nové jméno má od neděli celkem šest zastávek, nově se v jízdním řádu objevuje také sedm nových zastávek či stanic. Většina má vzniknout během příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický SMS lístok aj na SWAN Mobile/4ka

DPMK oznamuje cestujúcej verejnosti, že od 1. decembra 2016 je služba SMS lístok prístupná aj pre zákazníkov mobilnej siete SWAN Mobile/4ka

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co přinesou nové jízdní řády v Ústeckém kraji

Nové jízdní řády začnou v Ústeckém kraji platit 11. prosince. Vlaky se rušit nebudou, u autobusů dojde jen k drobným změnám. Mírně zdraží jízdné a na jaře přibude několik turistických linek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyhraj celoročné cestovanie vlakmi InterCity!

Stačí si kúpiť cestovný lístok na niektorý z prvých vlakov InterCity Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré vyrazia 11. decembra 2016, a ste v hre o celoročný lístok na neobmedzené cestovanie vlakmi InterCity ZSSK.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

Evropa o víkendu změní jízdní řády

Od nedělní půlnoci 11. prosince začnou platit v celé Evropě nové jízdní řády. Se změnami by měli počítat všichni cestovatelé.

Například ve Švýcarsku bude do pravidelného provozu uveden nový a na světě nejdelší železniční tunel – Gotthardský úpatní tunel s délkou 57 kilometrů. Díky němu se zkrátí cesta mezi Curychem a Milánem téměř o 40 minut na 3 hod. 26 minut. V sousedním Německu je zase ukončen provoz nočních vlaků pod značkou CNL. Provoz některých spojů zajistí rakouská společnost ÖBB pod novou značkou Nightjet. Němci a Francouzové zrychlují spojení do Paříže. Rychlovlaky TGV zvládnou cestu Stuttgart – Paříž nově za 3 hod. 10 minut, přibližně o 20 minut rychleji než nyní. Nové spoje ICE Sprinter pak zkrátí cestu mezi Frankfurtem nad Mohanem a Paříží na 3 hod. 40 minut.

Rakušané plánují s novým jízdním řádem více moderních souprav. Na nejfrekventovanější trati Westbahn z Vídně do Salcburku tak budou dosavadní spoje InterCity nahrazeny moderními railjety. Češi a Moravané mohou tyto spoje využít při cestě na západ Rakouska do Salcburku, Innsbrucku nebo Bregenz při přestupu ve Vídni nebo Linci, kam směřují vlaky z České republiky.

Na Slovensku zavádí národní dopravce nové spoje InterCity Bratislava – Košice. Půjde o nejrychlejší vlaky v historii, které obě města spojí v cestovním čase 4 hod. 42 minut. Je to asi o půl hodiny méně než dosavadní nejrychlejší vlaky a dokonce o 1 a čtvrt hodiny méně než u běžných rychlíků.    

Stejně jako v celé Evropě i v České republice vstoupí v neděli 11. prosince v platnost nové jízdní řády. Doporučujeme všem cestujícím ověřit si, zda nedošlo u jejich oblíbených spojů k nějaké změně. Nejsnazší je vyhledat spojení na webu www.cd.cz, využít aplikaci Můj vlak nebo zatelefonovat na call centrum Českých drah.  

V mezinárodním Jízdním řádu 2017 dochází například k podstatnému zrychlení a navýšení počtu vlaků na trati Praha – Linec. Doba jízdy se zkrátí skoro o hodinu až na 4 hod. a 5 minut. Jsou zavedeny také nové vlaky z Ostravy do Žiliny, Banské Bystrice a Zvolena. V Ostravě navazují na vlaky z/do Prahy. V letní sezóně pojede také nový denní spoj Praha – Krakov.

Ve vnitrostátním jízdním řádu dochází k zavedení až 9 párů expresů mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Jízdní doba klesne na přibližně 2 hodiny, o 20 minut méně než u autobusů a vlak nabídne především zajímavou alternativu k cestě autem po přetížených silnících. Soupravy expresů budou sestaveny z moderních klimatizovaných vozů a občerstvení bude zajištěno formou minibaru, tedy roznáškou na místo cestujících. O 20 až 30 minut se zrychlí také rychlíky Praha – Olomouc – Luhačovice. I na tyto spoje budou nasazeny moderní vagóny např. s elektrickými zásuvkami pro napájení drobné elektroniky cestujících.    

K mnoha novinkám dochází také v regionální dopravě. České dráhy nově zajistí provoz na soukromé železnici ze Šumperka do Koutů nad Desnou, kde nahradí společnost Arriva. Na trať budou nově jezdit i nejmodernější bezbariérové elektrické jednotky InterPanter a budou zavedeny přímé vlaky Kouty nad Desnou – Olomouc – Nezamyslice. Více vlaků bude jezdit také v okolí Prahy a na dalších vybraných tratích. České dráhy v novém jízdním řádu vypraví denně v průměru 7 016 vlaků, které denně ujedou okolo 340 000 km.

ŽSR a duálne vzdelávanie

1. Kolko žiakov dopravných SOŠ v SR je zapojených do duálneho vzdelávania?
2. Aké profesie potrebuje najviac ZSR pre svoju prevádzku? V ktorom regióne je najväčší nedostatok pracovníkov?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Ministr se snaží předejít vyloučení ČD ze soutěží

Reálné nebezpečí fiaska Českých drah v soutěžích o železniční tratě donutilo ministerstvo dopravy k rychlé akci. Lidé z Ťokova resortu sepsali návrh nezbytné změny zákona o veřejných zakázkách, který nyní podepisují poslanci. Do Vánoc by jej měla projednat vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmluva o prenájme pozemkov ŽSR Transprojektu

V nadväznosti na medializované informácie by som sa chcela informovať o zmluve prenájmu pozemkov ŽSR Transprojektu. O ktoré pozemky ide? Podľa Trendu ide o kľúčové pozemky, ktoré môžu zabrániť ďalšej prestavbe stanice. Je to pravda? Je táto zmluva vypovedateľná?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

SŽDC opravuje nádraží na Moravě a Vysočině

Převzetím správy nádraží letos v létě zahájila Správa železniční dopravní cesty přípravu a samotnou realizaci nejnutnějších oprav ještě do konce letošního roku. Vylepšení za bezmála 52 milionů korun se na Moravě, ve Slezsku a na Vysočině dočká téměř čtyřicítka výpravních budov. Zpravidla se jedná o opravy fasád, střech nebo výměny dveří či oken. Správce železnice zároveň plánuje zahájit příští rok kompletní opravy nádraží v Lipníku nad Bečvou, Kuřimi či Břeclavi.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Železničné zastávky v kysuckom regióne

1. Prečo sú niektoré železničné zastávky v kysuckom regióne (okres Čadca, Kysucké Nové Mesto) zatvorené a ľudia musia čakať na spoje vonku.
2. Tiež sa chcem informovať na zastávku v Staškove, ktorú ničili vandali.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Zlepšení trati Ústí n. L.-Střekov - Děčín východ

Správa železniční dopravní cesty zlepšila parametry na železniční trati Ústí nad Labem-Střekov – Děčín východ. Hlavním cílem projektu bylo její uvedení do technického stavu odpovídajícího evropským parametrům a standardům.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Aktuálne dianie v žst. Považská Bystrica

Dobrý deň, chcel by som sa informovať na účely článku o aktuálnom dianí v Považskej Bystrici a okolí. Zaujímala by ma hlavne prestavba stanice Považská Bystrica. Kedy sa začne s budovaním nástupíšť a kedy začnú výluky, ktoré ovplyvnia verejnosť ?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD railjet přiveze Betlémské světlo

Tuto sobotu 10. 12. 2016 přivezou skauti do České republiky Betlémské světlo. Z Vídně ho dopraví už tradičně vlakem Českých drah. Junáci pojedou z Vídně do Brna vlakem railjet 370 Joseph Hayd, konkrétně ze stanice Wien Hbf v 17:09. Do Brna dorazí v 18:36. Na spoji bude nasazena jednotka ČD railjet. Příští sobotu pak budou opět za podpory ČD rozvážet skauti Betlémské světlo po celé České republice.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽSR vyplatia zamestnancom mimoriadne prémie

Železnice Slovenskej republiky vyplatia všetkým svojim zamestnancom mimoriadne prémie vo výške 50€. Vedenie ŽSR sa tak rozhodlo na základe pozitívneho vývoja plnenia výsledku hospodárenia ŽSR za rok 2016. Doterajšie pozitívne výsledky ovplyvnili najmä vyššie výkony zo strany dopravcov a tiež ostatné obchodné činnosti ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bonusový program ČD Body je stále výhodnější

Bonusový program Českých drah ČD Body je stále výhodnější. Cestujícím ve vybraných expresních vlacích na lince Praha – Brno připisujeme dvakrát více bodů do programu ČD Body. Stačí tak 4 nákupy zpáteční jízdenky v eShopu Českých drah a zákazníci nasbírají tolik bodů, že si budou moci pořídit další jízdenku zdarma.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽOS Trnava má novú výrobnú halu

Za takmer 7 miliónov eur postavila spoločnosť ŽOS Trnava, a. s., svoju novú výrobnú halu v Trnave. Má slúžiť na revízie a servis elektrických dráhových vozidiel pre osobnú prepravu, revízie a modernizáciu osobných vozňov a finálnu montáž nákladných vagónov. Spoločnosť si touto investíciou chce podľa generálneho riaditeľa Miloša Kyselicu posilniť pozíciu na domácom a najmä na zahraničných trhoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hrozí kolaps autobusové dopravy

Veřejná autobusová doprava v krajích se může na začátku roku zhroutit. Před tímto katastrofickým scénářem varoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta v souvislosti s nařízením vlády, podle něhož musejí dostat řidiči autobusů od ledna přidáno. Vláda už ale neřeší, kde se peníze na mzdy vezmou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na košické koľaje vyrazí Čertovská električka

Aj tento rok sa môžu deti tešiť na Čertovskú jazdu Mikulášskou električkou. Košický dopravný podnik ju naplánoval na 11. decembra 2016 (nedeľa). Mikulášska električka bude premávať zadarmo v čase od 13:00 do 18:00 na predĺženej linke 6 medzi Staničným námestím a Havlíčkovou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přes Moravu pojede více expresních vlaků Arriva

Od 11. prosince, kdy vstupuje v platnost nový jízdní řád na železnici, přibydou na Moravě nové spoje do Prahy i na Slovensko. Expresní vlaky Arrivy na lince Praha – Olomouc – Uherský Brod - Trenčín, se těší velké oblibě, využívá je hodně cestujících a Arriva proto jejich provoz posiluje. Na Slovensku budou některé spoje pokračovat dokonce až do Nitry.

Ceny ale  Arriva nemění a zůstávají stejné, jako dosud.

Dosud vypravovala Arriva jeden vlak v sobotu z Prahy přes Moravu na Slovensko a v neděli zpět. Nově budou jezdit vlaky Arrivy v pátek, v sobotu i v neděli a na jaře přibydou na této lince ještě další spoje.

Detailní jízdní řády, ceníky a další informace najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Rozvojové plány košickej MHD v súhrne

Košická mestská hromadná doprava v uplynulých rokoch zažila hneď nieľkoko väčších rozvojových projektov. Komplexnou rekonštrukciou prešli úseky električkových tratí v centre mesta, opravené boli viaceré koľajové križovatky a obratiská, zmodernizoval sa vozidlový park.

Celú správu nájdete na tejto stránke.