Dopravné správy

Změny ve vedení akciové společnosti České dráhy

Dozorčí rada ČD, a.s., dnes na svém řádném zasedání rozhodla o změně ve vedení akciové společnosti České dráhy.

Člena představenstva pro projekty a mezinárodní vztahy Romana Štěrbu nahradí ve funkci Martin Bělčík, který pro Skupinu ČD pracuje od roku 2012, v současnosti jako ředitel odboru projektů a strategie ČD, a.s. Před tím dlouhá léta působil v úseku ekonomiky Ministerstva obrany, naposledy jako náměstek ministra. Roman Štěrba by se měl nadále plně věnovat zejména mezinárodním projektům ČD.

Do pozice člena představenstva pro techniku, servis a majetek Dozorčí rada ČD nově zvolila dlouholetého odborníka v oblasti strojírenství a dosavadního vrchního přednostu depa kolejových vozidel v Praze Miroslava Kupce. V minulosti působil ve vrcholových manažerských funkcích významných strojírenských firem, mimo jiné ve společnostech F. X. Meiller nebo ČKD Vagonka, od roku 2013 je ve Skupině ČD. Ve funkci nahradí Františka Bureše, který z rozhodnutí Představenstva ČD, a.s., (Valná hromada VUZ, a.s.) doplní představenstvo dceřiné společnosti VUZ, a.s., kde se chce zaměřit na posílení aplikace výsledků činnosti VUZ do praxe ve Skupině ČD. Tuto informaci vzala Dozorčí rada ČD, a.s., na vědomí a v souvislosti s tím ho v Představenstvu ČD, a.s., nahradila Miroslavem Kupcem.    

Výše uvedené změny platí k dnešnímu dni, tedy k 7. 12. 2016.

Košice budú riešiť budúcnosti hromadnej dopravy

V pondelok 12. decembra 2016 bude zasadať mestské zastupiteľstvo, ktoré má vo viacerých z 93 bodov programu naplánované rozhodnutia aj o budúcnosti košickej MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mostecké rychlíky definitivně soukromníkovi

Ministr dopravy Dan Ťok prolomil monopol Českých drah v dotované dopravě objednávané státem. Koncem minulého týdne podepsal smlouvu se společností GW Train Regio ze skupiny Jihotrans na provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem. Dotované rychlíky tak bude vůbec poprvé provozovat soukromník.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky v prímestskej doprave Spišskej Novej Vsi

Do Spišskej Novej Vsi boli v priebehu októbra dodané dva nové midibusy Iveco First FSLI určené na menej využité spoje prímestskej dopravy, kde pre malý počet cestujúcich nie je nutné použitie štandardného autobusu. Vozidlá obdržali ŠPZ #KE-853KM a #KE-208KN.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj projektantů zdržuje železniční stavby

V zákulisí české železnice se v posledních týdnech a měsících usídlilo nebývalé nepřátelství mezi projektantskými firmami. Množství námitek, odvolání, dotazů a protestů komplikuje rozdělování zakázek, které rozhodují o budoucnosti vlakové dopravy. „Někde se to děje třeba čtyřikrát pětkrát na jedné zakázce, a ten skluz potom činí mnoho měsíců. Tím pádem se zahájení projektování odkládá,“ vysvětluje ředitel Sudopu Praha Tomáš Slavíček.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK zakúpi ďalšie električky Vario LF2+

Pri príležitosti začiatku realizácie projektu Modernizácia električkových tratí bol v pondelok 21. novembra 2016 predstaviteľmi mesta verejne ohlásený nákup 13 kusov električiek TWT/Pragoimex Vario LF2+ v rámci vysúťaženej opcie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tendr na studii VRT do Drážďan se zadrhl

První krok ke zbudování vysokorychlostní tratě z Prahy do Drážďan se zadrhl. Soutěž o zhotovení studie proveditelnosti zamrzla na tom, že se jeden z účastníků obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušenie koľajiska v žst. Kráľová Lehota

Postrehla som, že ministerstvo dopravy – sekcia železničnej dopravy a dráh, odbor dráhový stavebný úrad dostalo povolenie na odstránenia stavby dráhy v ŽST Kráľová Lehota.
Chcem sa preto spýtať:
1/ Z akého dôvodu je potrebné zrušiť časť manipulačného koľajiska v K. Lehote?
2/ V akej celkovej dĺžke by sa malo kolajisko rušiť?
3/ Čo bude s násypom, plánujete ho nejako využiť, resp odovzdať predať prenajať napr obci aby ho využila ona?
4/ Kedy by ste chceli k rušeniu pristúpiť?
5/ Koľajiská v Kráľovej Lehote sú pomerne veľké, na prvý pohľad vidieť, že to nie je štandardná dedinská stanica. Chcem sa spýtať, prečo je tá stanica taká veľká. (Myslím, že historicky preto, lebo sa odtiaľ zvážalo drevo, ale radšej si to nechám overiť).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Plzeňští uzavřeli s ČD miliardovou smlouvu

České dráhy mají v Plzeňském kraji šanci na zajištění byznysu pro dalších deset let. S tamním hejtmanstvím uzavřely smlouvu o provozu na páteřní trati mezi Plzní a Horažďovicemi. Za dobu platnosti kontraktu by měly od kraje dostat zhruba miliardu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Komárno – Zlatná na Ostrove

ŽSR budú dňa 7. decembra 2016 realizovať výlukové práce v úseku Komárno Stavadlo (St.) 4 – Zlatná na Ostrove. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú práce súvisiace s opravou a údržbou železničného zvršku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Symbolem 20. století je vagon na dobytek

Na přelomu května a června 1945 byly v Postoloprtech na Lounsku shromážděny stovky německých osob: jak nacisté a esesmani (reální i domnělí), tak civilisté včetně žen. Ozbrojení Češi či přímo vojáci je bili, týrali a nakonec u školy, v kasárnách či v bažantnici popravili. Exhumace těl ze září 1947 doložily až 763 zavražděných lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 48. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR)
k 4 smrteľným zrážkam civilnej osoby a vlaku, v jednom prípade osoba podľahla zraneniam až po prevezení rýchlou zdravotníckou pomocou (RZP) . K týmto tragickým zrážkam došlo v železničnej stanici (ŽST) Košice osobná stanica, a v úsekoch Bratislava-hlavná stanica – Odbočka Močiar, Martin – Vrútky, Medzibrod - Dubová. Celkovo došlo k zmeškaniu 25 vlakov, celkové meškanie 584 minút
.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaková jízdenka EU k osmnáctinám jinak

Před dvěma měsíci zněla tato myšlenka velmi ambiciózně: všichni čerstvě plnoletí v EU by měli dostat zdarma neomezenou vlakovou jízdenku Interrail, aby mohli křížem krážem projet Evropu a poznat její krásy. Lidovky.cz zjišťovaly, co se s odvážnou ideou části europoslanců stalo. Ve skromnější podobě by se pilotní fáze programu pro mladé mohla objevit příští rok na jaře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové zastávky liniek 1 a 4 DPB

Od stredy 7. decembra 2016 bude zriadená nová zastávka Námestie SNP pre linku 1 v smere jazdy z Hlavnej stanice do Petržalky. Od rovnakého dátumu bude linka 4 pri jazde do Dúbravky zastavovať aj na zastávke Kamenné nám. na Špitálskej ul., na ktorej doteraz zastavovala len linka 3 pri jazde do Petržalky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bavorský výpravčí jde za srážku vlaků do vězení

Na tři a půl roku do vězení poslal dnes německý soud výpravčího, který v únoru zavinil nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za více než 40 let. Nehoda u obce Bad Aibling si vyžádala 12 mrtvých a téměř 90 zraněných. Muži, který hrál během služby hru na mobilním telefonu, hrozil až pětiletý trest vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB opäť vypraví Vianočnú električku

V uliciach hlavného mesta bude aj v tomto roku premávať Vianočná električka, tentokrát v podobe vyzdobenej električky ČKD Tatra T6A5 #7901. Premávať bude od 6. do 30. decembra 2016 (okrem 24. a 25. decembra) po okružnej trase ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Protihlukové stěny z pneumatik

Čtyři pneumatiky postačí na výrobu jednoho metru čtverečního protihlukové stěny, kterou produkuje firma mmcité z Bilovic na Uherskohradišťsku. Originální stěna dlouhá devět kilometrů bude brzy lemovat obchvat Třince, zájem o ni je i v Německu nebo Polsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinská MHD počas vianočných prázdnin

V pracovných dňoch od 23. 12. 2016 do 5. 1. 2017 bude premávať podľa prázdninových cestovných poriadkov, v dňoch od 24. do 26. 12. 2016, 31. 12. 2016, 1. 1. 2017 a 6. 1. 2017 podľa víkendových.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spací vozy ČD zůstanou u JLV

Další čtyři roky se bude o provoz lůžkových a lehátkových vozů Českých drah starat společnost JLV. Ta vyhrála ve dvou zakázkách na zajištění provozu, které České dráhy letos vypsaly. Dopravce i dodavatel slibují lepší služby než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecko naleje do ciest a tratí 270 miliárd

Nemecko investuje do roku 2030 do dopravnej infraštruktúry 270 miliárd eur. Počíta s tým plán výstavby cestnej, železničnej a vodnej siete, ktorý v piatok schválil Spolkový snem. Zlepšiť by sa vďaka investíciám malo aj dopravné spojenie s Českou republikou. Medzi prioritné projekty patrí železnica z Norimbergu k českým hraniciam a počíta sa aj s lepším spojením v smere na Berlín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.