Dopravné správy

Rekonštrukcia trate Jablonica - Senica

Začiatok výlukových prác je plánovaný od 17.09.2015 do 4.11.2015. Ide o komplexnú rekonštrukciu železničného zvršku dodávateľským spôsobom. Akciu v súlade s investičným plánom zabezpečujú ŽSR. Dôvodom rekonštrukčných prác je zastaraný typ železničného zvršku z roku 1965.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC dnes ukončila několik evropských projektů

1/ Slavnostně jsme dnes ukončili rozsáhlou modernizaci železniční stanice Strakonice, která tvoří důležitý dopravní uzel na trati České Budějovice – Plzeň. Realizace této stavby přinesla zásadní změny v dispozičním uspořádání stanice a technologii jejího provozu v souladu s nejmodernějšími standardy v oblasti bezpečnosti železniční dopravy a cestujících.

„Železniční stanice Strakonice se před rekonstrukcí nacházela v již nevyhovujícím stavu – neměla zajištěný mimoúrovňový přístup na nástupiště a disponovala zastaralým zabezpečovacím zařízením, které bylo nutné modernizovat. Jedním z největších přínosů realizace projektu je zvýšení propustnosti stanice a bezpečnosti cestujících, kteří díky nově vybudovanému podchodu a modernizovaným nástupištím získali snadnější a pohodlnější přístup k vlakům,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

2/ Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je nyní díky modernizaci přejezdů bezpečnější. Rekonstrukcí prošlo celkem šest křížení železnice se silničními komunikacemi. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení bezpečnosti drážní dopravy v tomto úseku a zajištění vyššího komfortu pro cestující.

„Prvořadým cílem modernizace přejezdů na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou bylo zvýšení bezpečnosti provozu. Díky projektu je nyní navíc možné navýšit traťovou rychlost až na 60 km/h a rychlost pro přejíždějící silniční vozidla z dřívějších 30 na 50 km/h,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Projekt řešil výstavbu a rekonstrukci šesti železničních přejezdů, které byly před modernizací zabezpečeny pouze výstražnými kříži. Drážní vozidla musela v jejich blízkosti kvůli špatnému rozhledu snižovat rychlost. Tyto přejezdy byly opatřeny novým světelným zabezpečovacím zařízením, jeden z nich byl navíc vybaven i závorami. Celkem tři křížení získala také signalizaci pro nevidomé. U vybraných přejezdů došlo také k úpravám železničního svršku a spodku trati.

3/ Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích.

Poslední dnešní akcí je slavnostní ukončení výstavby trakčních napájecích stanic (TNS) Kerhartice, Golčův Jeníkov, Ostrov nad Oslavou a Havlíčkův Brod. Nové měnírny jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu na příslušných úsecích. Nezbytnost realizace těchto staveb vycházela především z rostoucích požadavků na energetické napájení železničních tratí.

„Rekonstruované budovy trakčních měníren a rozvoden byly postaveny před více než 50 lety a tomu odpovídal i jejich technický stav. Nové trakční napájecí stanice zajistí spolehlivý zdroj elektřiny, a navíc také zvýší bezpečnost provozu, protože v případě nouze umožní i částečné napájení tratí, které k jednotlivým měnírnám přímo nepřiléhají,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Předmětem všech čtyř projektů je rekonstrukce jednotlivých technologických zařízení napájecích stanic i provozních budov TNS, areálové rozvody nízkého napětí, osvětlení a kanalizace. Součástí staveb je rovněž úprava příjezdových komunikací, zpevněných ploch a pokládka sdělovacích kabelů.

Bližší informace k jednotlivým projektů naleznete v přiložených tiskových zprávách:

  1. Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je díky modernizaci přejezdů bezpečnější 
  2. Železniční stanice Strakonice prošla výraznou proměnou
  3. Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích

Maratónsky vlak vyrazí do Turne nad Bodvou

Maratónsky klub a Klub historických koľajových vozidiel pripravili na sobotu 3. októbra ďalšiu nostalgickú jazdu historickým motorákom. Tentoraz na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru do Turne nad Bodvou.  Historická súprava červených vláčikov odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach o 9:00 hod. Pozvanie na jazdu prijali aj zahraniční bežci.
Podrobnosti o programe a cestovnom poriadku nájdete na priloženom plagáte. Miesto vo vlaku si včas rezervujte na rezervaciekhkv@gmail.com alebo prostredníctvom formulára na www.khkv.sk.

Demolice karlovarského horního nádraží začala

Demolicí stávající budovy karlovarského horního nádraží začala v pondělí přeměna železniční stanice v moderní dopravní uzel. Do něj ovšem nezapadá historické litinové zastřešení nástupiště, které po dokončení nové výpravní budovy rovněž projde rekonstrukcí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 38. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni dva prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, z toho bol jeden prípad smrteľný. Odohral sa na trati Udavské – Koškovce, kde osobný vlak zrazil muža, ktorý pod neho náhle vbehol z blízkeho krovia. Tento prípad vyšetruje polícia. Veľké šťastie mala civilná osoba, ktorú na trati Kamenica nad Cirochou – Humenné zrazil taktiež osobný vlak. Osoba sa pohybovala v priechodnom priereze koľaje, po zrážke s vlakom ju odviezli do nemocnice na vyšetrenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Koho chce SŽDC krýt zákazem choceňské kamery?

Zejména železniční fandové přišli o možnost sledovat přes internet provoz na nejvytíženější české trati mezi Prahou a Českou Třebovou. Správa železniční dopravní cesty zatrhla provoz kamery v Chocni. Portál chocen.tv přenášel téměř pět let provoz z vytíženého choceňského nádraží, aniž by někdo cokoliv řešil. Teď ale musel činnost definitivně ukončit poté, co se provoz kamery znelíbil SŽDC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba košických tratí napreduje

Realizácia prác na prebiehajúcej rekonštrukcii tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) v Košiciach bude v rozsahu základnej zmluvy o dielo ukončená do 28. septembra v zmysle aktuálneho harmonogramu. Vyhlásila to firma Dúha, a.s., ktorá projekt realizuje v združení so spoločnosťou ZUE.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajový průvod v Praze přilákal tisíce lidí

Tisíce lidí se [...] v Praze přišly podívat na průvod tramvají, kterým dopravní podnik (DPP) slavil 140 let od začátku fungování pražské městské hromadné dopravy. Lidé stáli podél celé trasy. Průvod zamířil ze Smetanova nábřeží do Stromovky, kam dorazilo jeho čelo zhruba ve 12:00. V průvodu bylo asi 40 tramvají od těch nejstarších až po nejmodernější, zařazena byla i takzvaná koňka, která vyjela 23. září 1875 jako první vůz MHD v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK kúpi až 25 nových elektrických jednotiek

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) hľadá dodávateľa na 25 nových vlakov za predpokladanú hodnotu 160 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na zákazku vyhlásili železničiari súťaž, o ktorej informovali vo vestníku verejného obstarávania. Nové vlaky budú mať domovskú stanicu v Žiline.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Preventivní vlak zastaví na tři dny v Praze

Třináctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ pokračuje v podzimní cestě a v úterý 22. září zastaví v Praze na nádraží Praha-Bubny. Až do čtvrtka 24. září nabídne projekci nového filmu „To nedáš!“, diskuzi s vyšetřovateli nebo nácvik první pomoci. Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila. Další informace o Preventivním vlaku najdete v přiložené tiskové zprávě.

O návštěvu Preventivního vlaku byl mezi pražskými školami obrovský zájem, všechny termíny jsou zaplněné.

„Nové“ historické električky DP Bratislava

Dopravný podnik Bratislava predstavil na tohtoročnom Dni otvorených dverí vo vozovni Jurajov dvor tri vynovené historické električkové vozidlá pri príležitosti 120. výročia začiatku premávky električiek v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak, který vozí uprchlíky přes Chorvatsko

Chorvatská policie měla plán: dostat do vlaku, který odváží běžence z Tovarniku na chorvatsko-srbské hranici, přednostně ženy a děti. Nevyšel - do vagónu přistaveného u nástupiště se dostali hlavně ti silnější. Policisté to ale nevzdávají. Jeden z nich náhle vystoupí z řady, bere do náruče malého chlapce a říká zbytku rodiny, aby ho následovala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD si objednali modernizáciu 62 vagónov

České dráhy (ČD) majú zatiaľ k dispozícii dva zmodernizované rýchlikové vagóny. Jeden z nich sa testuje v rýchlikových súpravách na trase z Prahy cez Plzeň do Chebu. [...] Po úspešných testoch môže byť zaradený do rýchlikov Úhlava, Egrensis alebo Křivoklát. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno spustilo web o poloze hlavního nádraží

Pod Petrovem nebo u řeky. Vedení města Brna v pátek spustilo webové stránky, kde si lidé prohlédnou tři návrhy přestavby brněnského hlavního nádraží. Podle primátora města Petra Vokřála chce Brno předejít nejasnostem a případným demonstracím, jak tomu bylo v minulosti. „Na webových stránkách budeme o všech variantách informovat stejným a vyváženým způsobem. Cíl je, aby si lidé vše prohlédli a udělali si vlastní názor. Čtenáři si přečtou průběžně novinky ohledně přestavby nebo dopady obou variant přesunu nádraží," vysvětlil primátor Vokřál. Stránky najdou lidé na adrese www.europointbrno.cz

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sovietske autobusové zastávky ako umelecké diela

Kanadský fotograf Christopher Herwig sa podujal na dlhú a náročnú cestu krajinami bývalého Sovietskeho zväzu. Jeho dôvod? Chcel zdokumentovať zvláštny fenomén, na ktorý natrafil pred dvanástimi rokmi pri cyklotúre východnou Európou: autobusové zastávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurův mluvčí odmítá pokutu a útočí na ČD

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 5,154 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro autobusového dopravce Student Agency. Firma zneužila svého dominantního postavení na autobusové lince Praha-Brno. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na webu NSS. Soud rozsudek zveřejnil bez odůvodnění. Firma s výrokem nesouhlasí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Aleš Ondrůj je bývalým ředitelem odboru produktů a obchodu ČD, takže buď ví, o čem mluví - nebo jen zhrzeně útočí na svého bývalého chlebodárce.

BSK zrušil ďalšiu súťaž k integrovanej doprave

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zrušil verejnú súťaž na dispečerský riadiaci systém Bratislavskej integrovanej dopravy (BID). Zdôvodnil to mimoriadnym ukončením zmluvy s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekt Zriadenie jednotného informačného systému. Kraj tak nemá zabezpečené financovanie zákazky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza opožděné dodávky řady 380 pokračuje

Arbitráž mezi Českým drahami a Škodou Transportation o peníze za nové lokomotivy může zkomplikovat personální spor. Věc je ve fázi čekání na verdikt, neboť arbitrážní soud při Hospodářské a Agrární komoře už počátkem léta uzavřel přijímání dalších důkazů. České dráhy ale nyní podle informací deníku E15 zpochybnily nezaujatost rozhodce, kterého nominovala protistrana.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revolúcia vo verejnej doprave USA zlyhala

Start-up Leap Transit mal predstavovať revolúciu vo verejnej doprave. Firma, ktorá v San Franciscu prevádzkovala autobusy pripomínajúce pojazdnú kanceláriu, podala návrh na konkurz. Jej dlh sa vyšplhal na pol milióna dolárov. Autobusy jazdievali v rannej a večernej špičke a boli vybavené kreslami či barovým pultom s pripojením na Wi-Fi a USB portami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Část poničeného Pendolina se vrátí do provozu

České dráhy vymyslely způsob, jak nenechat zahálet v depu velkou část poškozeného pendolina, které je odstavené od tragické červencové nehody ve Studénce. Na opravy budou využívat pět vozů, které jsou jen lehce poškozené. Postup ještě musí schválit Drážní úřad. 

Celou zprávu najdete na této stránce.