Dopravné správy

DP Bratislava upraví označovače lístkov

Dopravný podnik Bratislava bude v priebehu septembra a októbra upravovať označovače cestovných lístkov vo vozidlách MHD. Úprava spočíva v rozšírení otvoru pre vkladanie cestovného lístka v súvislosti s pripravovanou zmenou šírky cestovných lístkov z 35 na 54 milimetrov po zavedení 3. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorej spustenie je plánované k 1. novembru 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Polská policie lapila zloděje železničních mostů

Zřejmě na chamtivost doplatil v Polsku zloděj, kterému se podařilo ukrást celý železniční viadukt o váze 40 tun, aniž vzbudil sebemenší podezření. Police ho dopadla, když se o podobný kousek pokusil podruhé. „Chytili ho teprve tehdy, když rozebíral další most,“ uvedla polská televize TVN 24 na svém webu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výročie tragickej nehody v Košiciach

V utorok 20. júna 1944 popoludní došlo na dnešnej Komenského ulici k zrážke mohutného nemeckého železničného vagóna so súpravou osobného motorového a vlečného vozňa. Pri nešťastí zahynul jeden človek a ďalší utrpel veľmi ťažké zranenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ze starých vagonů ČD jsou komfortní vozy, ale ...

Na trati z Prahy přes Plzeň do Chebu zkoušejí České dráhy modernizovaný prototyp vagonu, který vznikl přestavbou starého vozu. Vagon je nyní klimatizovaný, má čalouněné sedačky, elektrické zásuvky i háky na kola. Vnější plášť vozu ale vypadá, jako by ho někdo zmuchlal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba košických tratí sa opäť predlžuje

Rekonštrukcia električkovej trate Námestie Maratónu mieru – Staničné námestie mala byť hotová do 31. 7., potom po predĺžení termínu do 28. 9. Mesto včera Korzáru potvrdilo informáciu, že konzorcium zhotoviteľov stavby (prešovská Dúha a poľská ZUE) požiadalo o posunutie termínu na 25. 10.

Celú (platenú) správu nájdete na tejto stránke.

 

Google zavádí wi-fi na indických nádražích

Internetový gigant Google uzavřel partnerství s Indickými drahami v projektu zavedení volného vysokorychlostního wi-fi připojení na tamních železničních stanicích. Pokryty by mělo být celkem čtyři stovky stanic. Google tak chce zhruba dvaceti milionům Indů, kteří denně cestují vlakem do a ze zaměstnání, zpříjemnit a zkvalitnit jejich cestu, ale také mezi nimi najít nové uživatele svých služeb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR likvidujú železničiarskych dôchodcov?

Prosím Vás o reakciu na tvrdenia nájomníkov dvoch bytov Vašej spoločnosti v budove železničnej stanici v obci Plaveč. Do roku 2012 sa v bytoch vykurovalo na koks. Potom tam postavili plynovú kotolňu a nájomcom sľúbili, že za teplo budú platiť o 15 až 25 percent menej. Ročné vyúčtovanie z nasledujúceho roka však skončilo s niekoľkotisícovými nedoplatkami. Na žiadosť nájomcov síce neskôr došlo k úprave účtu a dobropisovaniu istej čiastky, stále je však dlh voči Vašej spoločnosti pre týchto ľudí likvidačný. Kuriózne je, že “záverečný účet” z nasledujúceho roka 2014 skončil s oveľa miernejším nedoplatkom, hoci zima bola vtedy oveľa ostrejšia. Nájomníci tvrdia, že od Vás dostali odpoveď v zmysle, že “záležitosť je v štádiu riešenia.” Rád vy som sa teda opýtal, aký postoj k tomuto problému zaujíma Vaša spoločnosť.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nové nástupiště v Ústí n.O. se propadlo

Místo vlaků nákladní auta a místo čekajících cestujících dělníci s kolečky. Takový obrázek je v těchto dnech k vidění na vlakovém nádraží v Ústí nad Orlicí, kde stavaři opravují propadlé nástupiště. Přestavěný úsek na hlavním koridoru za více než miliardu korun přitom ještě ani nebyl oficiálně otevřen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novým šéfom DPB by sa mal stať Milan Urban

Dňa 17. septembra 2015 výberová komisia zložená zo zástupcov mesta a poslaneckých klubov oznámila víťazného kandidáta na post generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva akciovej spoločnosti Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorého bude na svojom septembrovom zasadnutí schvaľovať mestské zastupiteľstvo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prahou v neděli pojede největší „průvod“ tramvají

„Průvodem“ historických i současných tramvají si Praha v neděli připomene výročí 140 let městské hromadné dopravy. Lidé si nejprve budou moci všechny vozy prohlédnout, kolona pak vyrazí ze Smetanova nábřeží do Holešovic hodinu před polednem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava nasadil ďalšie nové trolejbusy

Od 16. a 17. septembra 2015 sa do premávky s cestujúcimi zaradilo ďalších 6 nových nízkopodlažných trolejbusov Škoda 30 Tr SOR. Vozidlá #6019 - 6021 a 6023 - 6025 boli dodané do Bratislavy ešte v auguste ako prvé z poslednej 20-kusovej série zakúpených nových trolejbusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zachrání vozové zásilky sleva z úhrady za užití tratí?

Ministr dopravy Dan Ťok se rozhodl dát železniční nákladní dopravě výrazný finanční impulz. Ten bude mít podobu slevy z poplatku za použití kolejí pro jednotlivé vozové zásilky. Zatímco dnes se tento druh dopravy těší slevě 55 procent z ceníkových cen Správy železniční dopravní cesty, nově bude sleva 80 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Demonštrácia obmedzí bratislavskú MHD

V nedeľu 20. septembra 2015 sa uskutoční na Nám. SNP demonštrácia a súčasne sa bude konať masový pochod centrom mesta, čo si vyžiada rozsiahle obmedzenia liniek MHD premávajúcich cez centrum. V čase cca od 11:30 do 18:30 bude uzatvorené Nám. SNP a linky 3, 4, 8, 9 a X13 budú premávať po obchádzkových trasách ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha zarazila bourání depa v Bubnech

Pražští radní pozastavili takzvané „pořizování“ změny územního plánu pro Bubny. Praha chce s majitelem pozemku jednat o tom, aby zastavil demolici budov v areálu. Na území je nyní stavební uzávěra, kterou měla zrušit právě změna územního plánu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rekonštrukcii stanice Považská Bystrica

Chcel by som sa opýtať na nové prvky na ŽST v Považskej Bystrici. Všimol som si prerobený prechod k druhému nástupišťu, cez ktorý je inak zakázané prechádzať, doplnené piktogramy na stanici a zachytil som informáciu o plánovanom dodaní plošiny pre nástup do vlaku. Súvisia tieto tri veci spolu, sú súčasťou jedného projektu? O aké projekty ide?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Ostravskou MHD čekají další výluky

Městskou hromadnou dopravu v Ostravě o víkendu opět ovlivní několik výluk. Týkat se budou tramvají a autobusů zejména v městských částech Ostrava-Jih a Poruba. Dopravní podnik Ostrava (DPO) to uvedl na svých internetových stránkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Minister diaľnic“ sa spovedal v Národnej rade

Po voľbách na jar 2016 bude nová vláda postavená pred problém, ako zabezpečí financovanie výstavby ďalších priorít v rámci dopravnej infraštruktúry. Nepôjde pritom o žiadne zanedbateľné sumy. Upozornil na to minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) počas dnešnej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ražba tunelu u Kyšic má zpoždění

Ražba prvního ze dvou tubusů nejdelšího železničního tunelu v ČR za Plzní už je za polovinou. Stavba za téměř dvě miliardy korun, která začala u Kyšic koncem ledna a má trvat 22 měsíců, má vinou podzemní vody a nestabilitě horniny mírné zpoždění. Kromě hotového portálu mezi Kyšicemi a Dýšinou je hotová polovina protějšího portálu čtyřkilometrového tunelu v Plzni-Doubravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nostalgická jazda vlakom do Nededu

Postupným utlmovaní železničnej osobnej dopravy na regionálnych tratiach sa u nás čoraz viac aktivizujú združenia nadšencov. Vraj oveľa viac u nás ako v Česku sa stretávajú milovníci starých vlakov a tratí. Aj našinci chcú poznávať lokálky, kde osobná doprava bola zastavená pred desiatimi a viac rokmi.

Celý rozhlasový príspevok nájdete na tejto stránke.

Nové stanice pražského metra čeká záruční oprava

Dvě z nových stanic metra A Petřiny a Nemocnice Motol budou o víkendu pro cestující uzavřeny. Důvodem jsou záruční opravy. Bez dalšího vysvětlení to oznámil pražský dopravní podnik. Čtyři stanice za zhruba 20 miliard korun slouží cestujícím od jara.

Celou zprávu najdete na této stránce.