Dopravné správy

Bratislava obmedzí bezplatnú MHD

Ťažko zdravotne postihnutí by mali v bratislavskej hromadnej doprave od novembra cestovať zadarmo. Bude sa to však týkať iba tých, ktorí bývajú v Bratislavskom kraji. Z iných regiónov si zaplatia polovicu z ceny cestovného lístka. Pätnásťminútová jazda ich tak vyjde na 0,35 eura. Takáto by mala byť najnovšia úvaha bratislavskej radnice, ktorá mení od novembra systém zliav. Darcovia krvi a vojnoví veteráni, ktorí dnes za MHD neplatia, podľa nej už žiadne úľavy mať nebudú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express zruší kvůli údržbě některé spoje

Železniční dopravce Leo Express v říjnu zruší některé spoje. Konkrétně jde o čtyři vlaky v pondělí a úterý 19. a 20. října. Zároveň nepojedou navazující autobusy z Bohumína ve směru na Krakov. Podle mluvčí dopravce Petry Valentové je důvodem rozsáhlejší údržba vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

BID má fungovať od novembra

Prvú etapu integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji spustili pred vyše dvomi rokmi, odvtedy sa dlho nič nedialo. Stav, keď bude cestujúcim v celom kraji stačiť len jeden lístok na cestu vlakom aj autobusom, je teraz konečne v dohľadne. Systém má kompletne fungovať od 1. novembra, informovala spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupí rychlé lokomotivy pro mezistátní vlaky

Vedení Českých drah má ambiciózní plán na posílení vozového parku v mezinárodní dopravě. Chystá se především nákup zcela nových rychlých lokomotiv. Podle informací deníku E15 by mělo jít až o dvě desítky nových strojů pro rychlost 200 kilometrů za hodinu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD bude zadarmo, ale ...

K bezplatnému cestovaniu v bratislavskej MHD počas Európskeho týždňa mobility (ETM) tento rok nepostačí len vodičský preukaz. Bratislavská samospráva sa totiž rozhodla sprísniť pravidlá, bezplatnú MHD tak budú môcť od 16. do 22. septembra využiť len tí, ktorí sa budú vedieť preukázať vodičským a súčasne aj technickým preukazom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra známkuje ČD

Černá díra, Času dost...a také České dráhy. To vše se skrývá pod zkratkou ČD. V uplynulých třech dnech jsem vystřídal 45 vlaků, v nichž jsem strávil 44 hodin čistého času a najezdil celkem 2976 kilometrů. A jaké mám ze služeb ČD pocity? Pokusím se je shrnout ve čtyřech plusech a čtyřech minusech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia mosta na trati Malacky - Zohor

ŽSR pokračujú ďalšou častou na komplexnej rekonštrukcii železničného mosta na trati Malacky – Zohor. V rámci dvoch, po sebe nadväzujúcich výluk od 4. - 9.9.2015 na traťovej koľaji č. 1 a od 12. - 17.9.2015 na traťovej koľaji č. 2 budú zdemontované mostné provizória a budú nahradené novými mostnými doskami. Uvedené práce môžu spôsobiť niekoľko minútové meškanie vlakov, keďže z dôvodu výluk budú vlaky jazdiť po jednej traťovej koľaji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce žst. Český Brod hotova

Správa železniční dopravní cesty dokončila rekonstrukci železniční stanice v Českém Brodě. Největším přínosem projektu je prodloužení podchodu a zajištění bezbariérového přístupu jak od výpravní budovy, tak od severní obytné části města. Slavnostní ceremoniál v prostorách železniční stanice se koná v sobotu 12. září jako součást oslav 170 let železnice Praha – Český Brod a 15 let integrace Černokostelecka.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Manažéri DP Bratislava vraj chybovali

Audit v Dopravnom podniku Bratislava (DPB), ktorý nariadil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, potvrdil vážne pochybenia. Tvrdí to magistrát, podľa ktorého audit okrem predražených úverov a služieb poukázal na netransparentné postupy obstarávania a uzatváranie nevýhodných zmlúv.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zařadí do provozu modernizovaný vůz WRmz

České dráhy zítra zařadí do ověřovacího provozu také modernizovaný restaurační vůz WRmz, který je součástí kontraktu na modernizaci celkem 71 expresních vozů 1. a 2. třídy a restauračních vozů pro linku Praha – Berlín – Hamburk. Ve fázi ověřovacího provozu bude rekonstruovaný vůz nasazen na spoje Praha – Vsetín – Žilina. Zakázku realizuje společnost Škoda Transportation, přesněji její šumperský závod Pars nova. Kontrakt získal v březnu letošního a jeho finanční objem je 570,4 mil. Kč.

Kromě výše uvedeného kontraktu na modernizaci celkem 71 vozu pro linku Praha – Hamburk v současnosti probíhá také modernizace dalších 22 vozů pro stejnou linku a modernizace 62 vozů pro mezistátní a vnitrostátní rychlíky typu Bdpee.

O rekonštrukcii stanice Lučenec

Vláda v stredu schválila návrh zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. Medzi úlohami pre ministra dopravy v uznesení vlády je aj jedna týkajúce sa ŽSR. Verejné obstarávanie na realizáciu stavby ŽST Lučenec, stavba a zariadenia pre cestujúcich by sa malo začať do 30. apríla 2016. 1. Plánovali doteraz ŽSR s touto stavbou na ŽST Lučenec, resp. je už v investičnom pláne na rok 2016?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra o tarifní politice ČD

Vyznat se v tarifech Českých drah je často náročný úkol i pro jejich zaměstnance. Dopravce sice za poslední roky zpřehlednil nabídku, současně ale stále více rozlišuje mezi svými cestujícími. Ovšem ne tím, čím jedou a jaké jim České dráhy poskytují služby. O ceně rozhoduje spíše to, jak moc zákazníkům hrozí, že pojedou se soukromou konkurencí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena Prepravného poriadku DPB

Dopravný podnik Bratislava mení niektoré ustanovenia Prepravného poriadku MHD. Nový Prepravný poriadok MHD prináša nasledujúce zmeny s platnosťou od 12. a 15. septembra 2015: Od 12. septembra 2015 sa mení vizuál blokovej pokuty (v prílohe 3 Prepravného poriadku). Od 15. septembra 2015 sa menia podmienky prepravy bicyklov ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přichází podzimní čas eurovíkendů

Přichází čas oblíbených eurovíkendů o nadcházejících podzimních víkendech, především pak těch svátečních prodloužených. Během víkendu je možné navštívit nejen vzdálené destinace, ale také místa v okolních zemích, ať už jsou to různá města, lázně nebo hory. Do řady těchto zemí se lze snadno dostat například vlakem. Ze střední a severní Moravy a ze Slezska jsou ideální podmínky pro cesty například do Polska, na Slovensko nebo do Rakouska. Například cesta z Ostravy do Varšavy trvá přibližně 4,5 hodiny, z Olomouce do Popradu-Tater přímým vlakem přibližně 4 hodiny, z Ostravy o hodinu méně.

Další tipy pro eurovíkendy naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Na trati Jablonica - Smolenice bude výluka

Železnice Slovenskej republiky, Bratislava (ŽSR) budú v dňoch 12. a 13. septembra 2015 v čase od 08.15 h do 13.25 h vymieňať koľajnicové pásy koľaje č. 1 vo Výhybni Dúbrava. Ide o plánovanú výluku. K výmene dochádza pre zvýšené bočné opotrebenie koľajníc v oblúku. Bude vymenených 400 m koľajníc vonkajšieho koľajnicového pásu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra o nočních vlacích ČD

Nočních vlaků ubývá, po Česku se skoro v posteli na kolejích ani nesvezete, pokud nejedete dál za hranice. Na své cestě jsem prožil už druhou noc ve vlaku. Jsem rád, že i poslední. První noc z Prahy do Ostravy a následně do Břeclavi byla příjemným překvapením, možná i proto, že jsem od ní měl spíše ta nejhorší očekávání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava sa zapojí do Európskeho týždňa mobility

Týždeň od 16. do 22. septembra 2015 bude už tradične patriť Európskemu týždňu mobility (ETM), ktorý je zameraný na tzv. udržateľnú mobilitu. Do ETM sa každoročne zapájajú stovky mestských samospráv z celej Európy organizáciou podujatí na podporu alternatívnych a ekologických foriem mestskej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD uvedly do provozu modernizovaný vůz Bdpee

Dnes poprvé se mohli svézt cestující rychlíku vyšší kvality Křivoklát z Chebu přes Plzeň do Prahy v nově modernizovaném voze typu Bdpee. Vůz byl zatím uveden do zkušebního provozu, postupně během letošního a příštího roku ale bude modernizováno celkem 62 vozů tohoto typu. Jsou určeny pro vnitrostátní rychlíky a mezistátní expresní spoje. Cestujícím nabídnou například klimatizovaný interiér, větší stoly, na kterých je možné například pracovat na PC, elektrické zásuvky 230 V, větší prostory pro uložení objemných zavazadel nebo stojany na jízdní kola. Samozřejmostí jsou čalouněné sedačky.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ako lepšie zabezpečiť priecestie v Rači

Na železničnom priecestí v Rači medzi križovatkami Trávna-Pastierska a Trávna-Koľajná sa dnes stalo /a vraj sa to stáva dosť často najmä v ranných hodinách, kedy vlaky idú hustejšie/, že po prechode vlaku sa rampy zdvihli, červené svetlá ďalej blikali a tak vodička mysliac si, že už môže prejsť, vošla na železničné priecestie, no hneď ako sa rampy zdvihli, začali znova klesať a vodička len vďaka manévrovaniu vozidlom vyšla z priecestia znovu uzatvoreného rampami, na čo následne išiel ďalší vlak.

Celý podnet aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Pět uchazečů o provoz rychlíkové linky Plzeň - Most

O provoz železniční trati Plzeň - Most má zájem pět společností. Nabídku dosud podaly České dráhy, RegioJet, Leo Express, GW Train Regio a společnost Arriva spadající pod německé Deutsche Bahn. ... vůbec nejlevnější nabídku podala společnost GW Train Regio, která za kilometr jízdy žádá po státu dotaci necelých 75 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.