Dopravné správy

Keleti pályaudvar sa zbavil migrantov iba na čas

Tranzitná zóna v podchode Východnej stanice v Budapešti (Keleti pályaudvar), z ktorej v noci na sobotu odviezli autobusy stovky migrantov k rakúskym hraniciam, je opäť plná ľudí. Oznámila to v sobotu televízna stanica M1 s tým, že migranti sa dožadujú ďalších autobusov, ktoré by ich prepravili do Rakúska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky s migranty míří do Německa

Rakousko a Německo umožnily migrantům, kteří přicházejí z Maďarska, vstup na své území. Informoval o tom rakouský kancléř Werner Faymann. V sobotu ráno dorazilo na maďarsko-rakouskou hranici přibližně dva tisíce běženců. První z nich už vlakem míří do Salcburku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Košice začala slúžiť nová čakáreň

Novú čakáreň sprístupnili tento týždeň pre cestujúcich v železničnej stanici Košice. Nachádza sa na prvom poschodí vedľa doplatkovej pokladnice, otvorená je denne v čase od 6.00 do 22.30 h. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) SR Martina Pavliková, vytvorená bola počas pokračujúcej revitalizácie prijímacej budovy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na trati Brno - Přerov bude dvoustovka

Centrální komise Ministerstva dopravy rozhodla o modernizaci železniční trati Brno – Přerov na maximální rychlost 200 km/h. Cestovní doba mezi oběma městy se zkrátí na 30 minut, mezi Brnem a Ostravou pak na 77 minut, což jsou časy nabízející potřebný cestovní komfort. Studie proveditelnosti, která byla podkladem pro rozhodnutí ministerstva, má za sebou úspěšné projednání s evropskou agenturou JASPERS. Otevírá se tím možnost financování stavby z evropských zdrojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka linky 201 na Hlavnej stanici

Pre opravu vozovky na Šancovej ul. bude cez víkend 5. a 6. septembra 2015 vylúčená premávka trolejbusovej linky 201 na Hlavnú stanicu. Ostatné linky budú premávať na Hlavnú stanicu bez obmedzenia. Linka 201 bude počas výluky pokračovať v smere z Dolných honov zo Šancovej ul. cez Pražskú, Brniansku, Prokopa Veľkého a Hroboňovu na konečnú Lovinského a späť rovnakou trasou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňská Škodovka našla partnera v Malajsku

Škoda Transportation a malajská firma Scomi Engineering Bhd podepsaly smlouvu o spolupráci na společném vývoji vozidel pro MHD a lehkých kolejových vozů. Škoda tak chce více proniknout do zemí ASEAN, Brazílie a Indie, kde má Scomi silnou pozici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava zmodernizoval dielne

Dopravný podnik Bratislava ukončil v priebehu augusta prvú etapu rozsiahlej modernizácie údržbového zázemia pre nové vozidlá MHD vo vozovniach na Trnávke a na Hroboňovej ulici. Dňa 2. septembra 2015 predstavili zástupcovia Dopravného podniku Bratislava modernizované dielne vo vozovni na Trnávke zástupcom médií a bratislavským poslancom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPP dostal pokutu za tendr na dostavbu metra

Dopravní podnik hlavního města Prahy dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 8,5 milionu korun. V zakázce na dostavbu metra A za 27,1 miliardy korun nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek u kritéria na plán organizace výstavby. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako si nenabehnúť v košickej MHD

Kompenzácie v MHD, ktorými si radnica chce udobriť Košičanov za obmedzenia pre rekonštrukcie koľajníc, zlákali na jej bezplatné využitie aj Ľubomíra Kerlíka a Barboru Homolovú. Obaja sú vodičmi osobných áut a tí môžu v pondelky a piatky cestovať MHD zadarmo.

Celú (z časti platenú) správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo chce omezit počet obslužných bodů

Státní nákladní dopravce ČD Cargo vážně zvažuje, že o pětinu seškrtá počet míst, kde mohou jeho zákazníci nakládat zboží. Vedení firmy to přirovnává k rušení venkovských pošt: zakázek na řadě míst je tak málo, že se je nevyplatí obsluhovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšia električka do Rače

So začiatkom školského roka pribudne k dvom električkám jazdiacim do bratislavskej Rače ďalšia. Má uľahčiť cestovanie obyvateľom tejto mestskej časti v rannej špičke. „Ide o pokračovanie projektu, ktorý bol v Rači odskúšaný na jeseň minulého roka," priblížila TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolik osobních dopravců uživí vlaky mezi ČR a SR?

Konkurence mezi železničními dopravci ve vlacích mezi Českem a Slovenskem od prosince ještě vzroste. Leo Express přidá od nového jízdního řádu jeden pár spojů denně na východ Slovenska a nově začne jezdit i do Prešova. RegioJet začne jezdit v noci už každý den.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a migranti

Chcela by som Vás poprosiť o vyjadrenie k tomu, že vlaky u nás majú čoraz častejšie meškanie, údajne kvôli utečencom, ktorí sa dostali do vlakov. Chcela by som sa spýtať, či je to pravda, prípadne aké sú skúsenosti Slovenských železníc s migrantmi. Či robia problémy, ak áno, aké... A či vôbec sú nejaké problémy s nimi. Alebo dokonca, či tam vôbec nejakí sú...

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Proč ve vlaku nemají mobily signál?

Nápis Žádná služba na displeji mobilního telefonu je na českých železnicích často tím nejvěrnějším společníkem. O zlepšení signálu při cestách vlakem jednají operátoři, České dráhy i další dopravci už mnoho let. Zákazníci O2 jsou lepšímu signálu asi nejblíže, jisté ale nemá nikdo nic. Argumenty operátorů i dopravců jsou totiž stále stejné. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci autobusov chcú hlavne dochvíľnosť

Ľudia, ktorí cestujú za prácou, do škôl či na dovolenku autobusom, si potrpia najmä na spoľahlivosť a kvalitu tejto dopravy. Vyplýva to z prieskumu, ktorý spravil autobusový dopravca Slovak Lines na vzorke 2230 respondentov. Viac ako tretina, čiže 36,44 % opýtaných, sa vyjadrila, že požadujú od autobusových spojov predovšetkým dochvíľnosť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Migranti a České dráhy

Mnoho uprchlíků směřuje na Západ vlakem. Českým drahám zatím problémy nedělali. Až v úterý se začaly vlaky z Maďarska zpožďovat, do Česka vjížděly zpožděné až o 45 minut. „Za Břeclaví problém s nelegálními migranty už není, policie je na hranicích vyvede,“ říká mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK a ČD chcú bojovať o trať do Bystrice

Svoj predbežný záujem dnes [správa je z 30. augusta 2015] už hlási náš osobný vlakový dopravca Železničná spoločnosť Slovensko, ale aj štátny dopravca zo susedného Česka – České dráhy.

Celú videosprávu nájdete na tejto stránke.

Aktuálně o mezistátních vlacích do a z Budapešti

Podle aktuální informace od našeho maďarského partnera - železnice MÁV-START - budou začínat a končit veškeré spoje ve směru z / do České republiky v Maďarské pohraniční stanici Szob. Cestující mezi stanicemi Szob a Budapest budou přepraveni vnitrostátními spoji.

Toto opatření by nemělo omezit provoz vlaků na našem území, i nadále však nelze vyloučit zpoždění vlaků přijíždějících v tomto směru z Maďarska a Slovenska.

Žádáme cestující, kteří chtějí využít ke své cestě vlaky ze směru Bratislava a cestující, kteří plánují svou cestu do Maďarska, aby věnovali zvýšenou pozornost informacím o mimořádnostech na našem webu
www.cd.cz, kde budeme přinášet aktuální informace.

Cestujícím se omlouváme za možné komplikace u těchto spojů, které vznikají v zahraničí mimo vliv Českých drah.

Bratislava zverejnila Územný generel dopravy

Magistrát hlavného mesta SR zverejnil na pripomienkovanie vypracovaný Územný generel dopravy mesta Bratislavy. Zároveň organizuje dňa 17. septembra 2015 o 16:30 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca verejné prerokovanie s odborným výkladom spracovateľa generelu, ktorým bolo Centrum dopravního výzkumu v.v.i. z Brna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvláštní vlaky na Rigi pro nevychované Číňany

Horské středisko ve Švýcarsku začne vypravovat speciální vlaky pro čínské turisty. Tímto krokem se snaží zmírnit napětí mezi návštěvníky z Číny a z dalších zemí. Jak napsal švýcarský deník Blick, hlučné davy čínských turistů ruší ty, kdo jezdí na alpskou horu Rigi za klidem a odpočinkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.