Dopravné správy

Štyri vlaky pri Malackách spomalí výluka

Vybrané štyri vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na trase Bratislava - Kúty (trať č.110) obmedzia počas najbližších dní stavebné práce na trati. Práce budú prebiehať od piatka 4. do stredy 9. septembra a od soboty 12. do štvrtka 17. septembra 2015. Výluka vo vybraných dňoch zasiahne jeden vlak EuroCity (EC) a 3 osobné vlaky, ktoré vplyvom výluk prídu do stanice Malacky zmeškané cca do 15 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Silniční doprava je oproti železnici zvýhodněná

Státní společnost ČD Cargo se snaží obstát v cenovém boji, který na trhu zuří. Zároveň řeší dlouhodobou ztrátu u jednotlivých vozových zásilek. „Jejich ztráta se pohybuje v rozmezí 250 až 300 milionů korun ročně,“ říká předseda představenstva Ivan Bednárik.

Rozhovor najdete na této stránce.

Na detskej železnici bola burza hračiek

Hračkobranie – burza hračiek sa konala v nedeľu 30. augusta 2015 na železničnej stanici Alpinka v Košiciach. Akciu zorgranizovalo OZ Detská železnica Košice. Hračky sa mohli meniť na burze, prípadne predávať za symbolické ceny. Hračky, ktoré si nenájdu nových majiteľov, darujú deťom z detských domovov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý ministr dopravy zpovídal současného

Obchodní tajemství. S tímto vysvětlením narazil Zbyněk Stanjura, poslanec za ODS a bývalý ministr dopravy, když žádal České dráhy o údaje k trati Praha - Ostrava. Stanjura vyslovil podezření, že České dráhy přispívají na linku, na níž soutěží se soukromníky, z peněz ze státem dotovaných linek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 35. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni jeden prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Stalo sa to v úseku Žilina – odbočka Váh, kde vlak zrazil a usmrtil 19-ročného muža, v tomto prípade išlo o samovraždu. Vyskytli sa aj iné pokusy o samovraždu, napríklad na trati Prša – Fiľakovo. Osobný vlak tam stihol zastaviť pred ženou, ležiacou v koľajisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavte s ČD 145 let tratí na Znojemsku!

První sobotu v září (5. 9.) se můžete svézt z Brna zvláštním vlakem na výlet po jižní Moravě až do Šatova. Jízda historického vlaku připomene výročí 145 let tratí na Znojemsku. Připraven je také pestrý a zajímavý program. Vlak potáhne parní lokomotiva 475.101 Šlechtična, která se bude střídat s dieselovou lokomotivou T 478.1039 Bardotka firmy AŽD. 

Celý tip najdete na této stránce.

Utečenci zablokovali Eurotunel

Stovky cestujúcich uviazli na niekoľko hodín v piatich rýchlovlakoch Eurostar po správach, že migranti blokujú koľaje vedúce do tunela pod Lamanšským prielivom a snažia sa dostať do vlakov. Informovala o tom v noci na stredu agentúra Reuters.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak rychlá má být nová trať Brno - Přerov?

Nová studie proveditelnosti pro trať mezi Brnem a Přerovem výrazně preferuje postavení železnice s maximální rychlostí 200 kilometrů v hodině místo dráhy pro vlaky o rychlosti až 350 kilometrů v hodině. Podle studie by preferovaná varianta měla vyjít celkem na 35 miliard korun, při rychlosti 350 kilometrů v hodině ale už 68 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecko údajne posiela po migrantov vlaky

Celkovo 214 migrantov zadržala v noci na utorok polícia na železničnej stanici v juhomoravskom meste Břeclav vo vlakoch z Rakúska a Maďarska. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu cudzineckej polície Kateřinu Rendlovú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Uprchlíci na nádraží v Budapešti se bouří

Stovky migrantů, které od úterního rána nechce policie pustit do vlaků směřujících do Vídně a Mnichova, pokračovaly i odpoledne v protestech před budovou budapešťského Východního nádraží (Keleti pályaudvar). Chtěli by odcestovat vlakem dál do Evropy, mají platnou jízdenku, úřady ale po nich požadují schengenské vízum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Migranti paralyzovali Budapest Keleti pályaudvar

Východnú stanicu (Keleti pályaudvar) v Budapešti opäť otvorili, ale migrantov na vlak odchádzajúci do Viedne a do Mníchova policajti dnes nepustili, informovala agentúra MTI. Zo stanice mohli v pondelok utečenci prvýkrát odcestovať smerom do Rakúska a Nemecka. Dnes predpoludním však polícia po tom, čo uzatvorila železničnú stanicu, z jej priestorov stovky utečencov vytlačila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy koupí trenažery pro strojvedoucí

Přes čtyřicet milionů korun investují České dráhy do nákupu dvou trenažérů pro strojvedoucí. Mají je naučit reagovat na neočekávané situace, například vozidlo či osoby v kolejišti. Firma o nákupu uvažovala delší dobu, definitivním impulsem pro nákup byly letní nehody, především pak tragická srážka pendolina s kamionem ve Studénce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a zlepšovateľské návrhy

Zdravím, venujem sa téme - aké finančné benefity dostanú zamestnanci vašej fabriky v prípade, ak vymyslia niečo významné, čo ušetrí firme veľké peniaze. Takto odmeňuje napríklad VW Slovakia v Bratislave. Do akej výšky môže Váš zamestnanec získať nejakú odmenu za to, ak niečo úsporné vymyslí?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Žákovské jízdné ČD šetří rodinný rozpočet

Ode dneška potvrzuje žákovské slevy více pokladen Českých drah

V souvislosti se zahájením školního roku posílily České dráhy více než 40 pokladních přepážek po celé České republice. Dnes a také v příštích dnech budou dodatečně otevřeny pokladny nebo mimořádně prodlouženy pracovní směny na pokladnách například ve stanicích České Budějovice, Plzeň hl. n., Opava východ, Hradec Králové hl. n., Pardubice hl. n., Ústí nad Labem hl. n., Cheb a na dalších místech. V Brně na hlavním nádraží budou od 1. až do 4. září posíleny dokonce čtyři pokladny. Studenti a žáci k potvrzení svých průkazek na dojíždění do školy mohou využít také menší a méně frekventované stanice s osobními pokladnami na okrajích aglomerací nebo v regionech. Pro operativní posílení při odbavení žáků a studentů jsou připraveni i další zaměstnanci.

Jak si průkaz na žákovské jízdné obstarat

Žákovské (do 15 let) nebo studentské (15 až 26 let) jízdné mohou využívat držitelé žákovského, resp. studentského průkazu. Ten si mohou zakoupit u pokladen Českých drah za 2 Kč. Průkaz potvrzený školou pak ještě ověří pokladník ČD v železniční stanici. Za ověření průkazu se platí 50 Kč. S průkazem je možné cestovat během školního roku mezi bydlištěm a školou, přičemž žáci a studenti zakupují jednosměrné, zpáteční nebo traťové (týdenní, měsíční nebo čtvrtletní) jízdenky za žákovské jízdné.

Žákovské jízdné šetří rodinný rozpočet

Žákovské, resp. studentské jízdné je výrazně levnější než obyčejné jízdné. Například žák do 15 let zaplatí za jednosměrné žákovské jízdné na vzdálenost 22 km, např. Pardubice hl. n. – Hradec Králové hl. n. zaplatí 14 Kč, za měsíční jízdenku pak zaplatí 392 Kč (při 20 dnech školního vyučování 9,80 Kč / 1 cestu, úspora 168 Kč / měsíc oproti jízdenkám pro 1 cestu). Student ve věku 15 až 26 let zaplatí za jednosměrné žákovské jízdné na stejné trase 23 Kč, za měsíční jízdenku pak 644 Kč (při 20 dnech školního vyučování 16,10 Kč / 1 cestu, úspora 276 Kč / měsíc oproti jízdenkám pro 1 cestu).

Držitelé žákovských průkazů mají také nárok na zlevněné ceny všech Akčních jízdenek včetně novinky SuperAkční jízdenka (akční jízdenka vázaná na konkrétní vlak), kdy například žákovskou jízdenku Praha – Ostrava lze pořídit již za 104 Kč.

Studenti a žáci si mohou za zvýhodněných podmínek pořídit také In Karty s aplikací IN 25 nebo IN 50. V takovém případě se dokonce sleva na jízdném za žákovské/studentské jízdné a slevu IN sčítá.

FERCAM prechádza na kombinovanú dopravu

Spoločnosť FERCAM AG z Tyrolského mesta Bozen, si do svojho parku objednala 93 návesov Kögel Cargo Rail. FERCAM poskytuje svojim zákazníkom široké portfólio logistických služieb po celom svete, a je jednou z najlepších rodinných logistických firiem v Európe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlatý vlak nacistů láká hledače pokladů

Kopcovitý terén Dolního Slezska nedaleko Wałbrzychu zaplavili v posledním týdnu hledači pokladů. Přilákala je sem zpráva o údajném objevení vlaku, který nacisté v roce 1945 naložili zlatem a ukryli v tunelu. Radnice žádá armádu, aby místo zabezpečila. Pátrání může být smrtelně nebezpečné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné vlaky spustili boj o sedadlá

Bezplatné cestovanie prinieslo väčší záujem o miestenky. Kupujú si ich ľudia s nulovým lístkom, ako aj tí, čo si cestu platia v plnej cene. Kvôli zvýšenému počtu cestujúcich si takto istia voľné miesto. Ako vyčísľuje hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová, za prvý polrok 2015 sa s miestenkou odviezlo vyše 850 tisíc ľudí. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Londýnské metro v noci zatím jezdit nebude

Vedení londýnského metra odložilo na neurčito zahájení nočního provozu, které se plánovalo na 12. září. Rozhodlo se tak, aby umožnilo dokončit vyjednávání s odbory. Oznámila to londýnská dopravní společnost TFL (Transport for London). 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy električkovej trate na Hlavnú stanicu

V mesiacoch jún až august tohto roka prebehla modernizácia električkovej trate na Hlavnú stanicu v úseku Radlinského - Štefanovičova. Dňa 28. augusta prebehli na zrekonštruovanej trati jazdné skúšky, ktoré boli realizované aj s nízkopodlažnou električkou Škoda 30T, pričom sa overovala prejazdnosť celej trate novým typom električky až po obratisko, vrátane úseku opraveného v minulom roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolino se vrací na linku Praha – Košice

Po plánované opravě šesté jednotky řady 680 Pendolino se tyto soupravy 1. září 2015 vrátí na linku Praha – Košice. Spoje SC Pendolino zajišťují nejrychlejší spojení Čech a Moravy se severním a východním Slovenskem. Cestovní doba z Prahy do Popradu je méně než 6,5 hodiny a do Košic přibližně 7,5 hodiny.

Spoje SC Pendolino mezi Prahou a Košicemi nabízejí vedle nejrychlejšího spojení také nejvyšší komfort. Souprava je plně klimatizovaná a cestující v 1. i ve 2. třídě mají k dispozici Wi-Fi připojení k internetu a informační a zábavní portál s hudbou, filmy a dalšími informacemi. Pro cestující na ortopedickém vozíku jsou k dispozici speciálně upravená místa včetně bezbariérové toalety a vyhrazená místa jsou i pro cestující s dětmi do 10 let se stolní hrou Elfíkova cesta. Cestující mají k dispozici také rozsáhlý gastronomický servis včetně obsluhy na místě. Vlak umožňuje také přepravu jízdních kol a nabízí další výhody.

Cestování rychlovlakem je cenově dostupné. Cesta z Prahy do Popradu vyjde od cca 453 Kč (16 EUR) a do Košic od cca 509 Kč (18 EUR). Cesta z Ostravy trvá do Popradu jen něco přes 3 hodiny a cena je od cca 340 Kč (12 EUR), z Ostravy do Košic pak trvá cesta Pendolinem přibližně 4 hodiny 20 minut a cena je od cca 396 Kč (14 EUR).
Spoj SC 241 – na trase Praha – Košice

Praha (6:35) – Pardubice (7:33) – Olomouc (8:51) – Ostrava (9:47) – Žilina (11:20) – Ružomberok (12:02) – Liptovský Mikuláš (12:19) – Poprad Tatry (12:59) – Košice (14:06)

Spoj SC 240 – na trase Košice – Praha

Košice (14:52) – Poprad Tatry (15:58) – Liptovský Mikuláš (16:39) – Ružomberok (16:58) – Žilina (17:42) – Ostrava (19:14) – Olomouc (20:09) – Pardubice (21:22) – Praha (22:21)