Dopravné správy

Štát chce pre novú automobilku zrušiť trať

Príchod štvrtej automobilky na Slovensko zrejme bude mať ďalšie dosahy. Pre výstavbu priemyselného parku pri Nitre, kde má mať Jaguar Land Rover svoj závod, uvažujú o rušení niektorých železničných tratí. „V súvislosti s pripravovaným priemyselným parkom pri Nitre sa uvažuje o zrušení trate iba v úseku medzi obcami Lužianky a Dražovce,“ potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Celú (platenú) správu nájdete na tejto stránke.

Skupina ČD zůstává v pololetí 2015 zisková

České dráhy dnes oznámily hospodářské výsledky za prvních 6 měsíců letošního roku.

Skupina České dráhy vykázala podle mezinárodních účetních standardů (IFRS) za první pololetí letošního roku čistý zisk 102 milionů korun. Pozitivně se do výsledku promítlo hospodaření osobní dopravy, kde meziročně rostly tržby (o 245 milionů na 10,5 miliardy korun) i přepravní výkon (o 101 milionů na 3,48 miliardy osobokilometrů) a také ziskový segment nákladní dopravy. Přes masivní výlukovou činnost se národnímu dopravci podařilo udržet počty cestujících na loňských číslech (85,5 milionů). ČD Cargo bojovalo především se silniční konkurencí.

Další podrobnosti naleznete v přiložených tiskových zprávách skupiny ČD a ČD Cargo.

Zmeny v linkách električiek DP Bratislava

Od 2. septembra 2015 bude zavedená posilová električková linka 7 na Račianskej radiále. Linka bude premávať po trase: ŽST Vinohrady - Račianska - Račianske mýto - Blumentál - Americké nám. - Špitálska - Nám. SNP - Obchodná - Blumentál - Račianske mýto - ŽST Vinohrady.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro rozvine čtvrtá trať

Pražský dopravní podnik hledá firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci ke stavbě metra D. Předpokládaná hodnota podle zadávací dokumentace zakázky je 450 milionů korun bez DPH. Zájemci se mohou hlásit do poloviny listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v košickej MHD

Od 1. septembra 2015 dôjde k zmenám v mestskej hromadnej doprave. Dôvodom je začiatok školského roka a zmena dopravnej situácie spôsobená prebiehajúcou rekonštrukciou električkových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bez VRT se Česká republika neobejde

Český ministr dopravy Dan Ťok [...] jednal s německým kolegou Alexandrem Dobrindtem o lepším dopravním propojení obou zemí. Tématem číslo jedna byly vysokorychlostní tratě (VRT) směrem na sever do Drážďan a jihozápad do Mnichova. Ťok na rozdíl od svých předchůdců jednoznačně podpořil budování vysokorychlostních tratí v českých zemích. Podle českého ministra nelze dopustit, aby se Česko stalo bílou skvrnou na železniční mapě Evropy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starý most bol úspešne vysunutý na pilier č. 34

V dňoch 27. - 28. augusta 2015 sa realizovalo ďalšie vysúvanie oceľovej konštrukcie nového Starého mosta smerom z Petržalky k ľavému brehu Dunaja. Pôvodne sa malo vysúvanie realizovať už okolo 10. augusta, ale pre meškajúcu výstavbu piliera 34 sa odložilo o vyše dva týždne. Samotné vysúvanie začalo 27. augusta po 18. hodine a skončilo nasledujúci deň o 20:51.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvorní dodavatel pražců pro SŽDC vydělává

Stát bude nadále odebírat betonové pražce od společnosti ŽPSV Uherský Ostroh, která má na jejich dodávky v Česku monopol. Firma ovládaná španělskými vlastníky zažívá letos rekordní rok i vysoké zisky. ŽPSV byla jediným uchazečem v soutěži Správy železniční dopravní cesty na rámcovou smlouvu na dodávku betonových pražců. Smlouva platí dva roky nebo do vyčerpání limitu 200 milionů korun. Jde o pražce, které bude SŽDC používat hlavně na opravu a údržbu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Hlavnú stanicu opäť električkou

Od 1. septembra 2015 bude obnovená premávka električiek na Hlavnú stanicu po ukončení rekonštrukcie električkovej trate. Na Hlavnú stanicu bude opäť premávať linka 2 po svojej pôvodnej trase ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prezentace „rekočmeláků“ z CZ LOKO pro Finsko

Na čtyři desítky železničních dopravců si [...] v českotřebovském závodě společnosti CZ LOKO prohlédly v české premiéře tři komplexně modernizované lokomotivy 774.711 – 713, určené pro těžkou posunovací a traťovou službu. Už na podzim je CZ LOKO dodá prvnímu privátnímu železničnímu operátorovi ve Finsku – společnosti Fennia Rail. V průběhu představení absolvovali účastníci i testovací jízdy.

 

Další podrobnosti najdete v tiskové zprávě

Košický DP odpredá 18 električiek T3

Dopravný podnik na svojej oficiálnej webovej stránke zverejnil súťažné podklady pre verejnú obchodnú súťaž „Odpredaj električiek T3“. Celkovo ponúka na odpredaj osemnásť kusov legendárnych „tétrojek“ (ev. čísla 349, 356, 362, 376–378, 380, 382, 384–391, 398 a 399) vyrobených v rokoch 1982 až 1986, ktoré sa po zaradení novododaných električiek Vario LF2+ stali prebytočnými.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava trati Brno - Přerov mění jízdní řád

Provozovatel dráhy, státní organizace SŽDC, bude od 1. září do 30. listopadu 2015 opravovat trať 300 Brno - Přerov v úseku Brno hl. n. - Blažovice. Po dobu prací bude omezena kapacita infrastruktury a vlaky pojedou sníženou rychlostí. Platit bude výlukový jízdní řád.

Ve dnech od 1. září do 25. září 2015 a od 6. října do 30. listopadu 2015 pojedou vlaky dle výlukového jízdního řádu. Z brněnského hlavního nádraží bude většina vlaků odjíždět až o 10 minut dříve, do Brna hl. n. budou vlaky příjíždět až o 10 minut později oproti běžnému jízdnímu řádu. Odchylné časy jsou ve výlukovém jízdním řádu zvýrazněny červeně.

Všem cestujícím se omlouváme za komplikace způsobené výlukou SŽDC a prosíme, aby věnovali pozornost odchylným časovým polohám odjezdů a příjezdů vlaků z/do Brna hlavního nádraží.

Na začiatok školského roka pridá ZSSK 15 vlakov

Na začiatok školského roka Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridáva pre cestujúcich 15 posilových vlakov. Z toho v nedeľu 30. augusta posilní dopravu o 9 vlakov a v utorok 1. septembra o 6 vlakov. Navyše ZSSK posilní 29 vybraných pravidelných vlakov o takmer 50 vozňov. Ide o vlaky všetkých kategórií (InterCity, expresy, rýchliky, zrýchlené vlaky, regionálne expresy a osobné vlaky), v ktorých sa predpokladá zvýšený záujem cestujúcich, najmä v smere z východu Slovenka do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opencard jako hodně předražená tramvajenka

Vlastník práv k Opencard, firma EMS, žádá po hlavním městě, pražském dopravním podniku a městské firmě Operátor Opencard celkem 654 milionů korun. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budovanie podjazdov pod traťou v Trenčíne

V akom štádiu je momentálne budovanie podjazdov v rámci modernizácie železnice v meste Trenčín? Prosím o konkrétne info k Podjazdu pri Old Herolde a Brnianskej a Pred Poľom, aký je postup prác? Kedy je naplánované ukončenie prác a spustenie prevádzky podjazdov?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Na trať Brno - Kuřim se vrátí vlaky, ale ...

V úterý 1. září 2015 se obnoví provoz vlakových linek S3 a R3 na trati mezi brněnským hlavním nádražím, Brnem-Královým Polem a Kuřimí. Na trati však budou nadále pobíhat dokončovací práce, proto nemůže být provoz obnoven v plném rozsahu. V celém úseku jsou také po dobu přibližně dvou týdnů nařízeny tzv. pomalé jízdy. Provoz bude plně obnoven od 12. října. Dálkové i osobní vlaky budou dojíždět se zpožděním, patnáctiminutový interval linky S3 bude zachován pouze v úseku Tišnov – Brno-Královo Pole, odkud můžou cestující do centra pokračovat náhradní tramvajovou linkou P6.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vláčik Čango Piešťany – Vrbové

Z Piešťan do Vrbového sa dostanete poľahky štátnou cestou. Je to sedem kilometrov. Popri ceste však vedie romantická trať, ktorá sa už takmer 40 rokov nevyužíva. Pred časom si to všimli aj nadšenci z občianskeho združenia Čango. Napriek nepriazni niektorých okolitých obcí sa im darí zorganizovať spomienkovú jazdu a súťaž na pákových drezinách.

Celý rozhlasový príspevok nájdete na tejto stránke.

Chomutov a Jirkov chtějí zrušit trolejbusy

Trolejbusové dopravě v aglomeraci Chomutov-Jirkov zvoní hrana. Město Jirkov, které má s Chomutovem společný dopravní podnik, se rozhodlo, že od roku 2017 přestane trolejbusy dotovat. Místo nich nasadí autobusy. O tomtéž uvažuje i chomutovský magistrát. Tím by definitivně elektrická vozítka s „tykadly“ z pod Krušných hor zmizela. Jde přitom o první porevoluční precedens, naposledy se troleje pro osobní dopravu strhávaly v roce 1973 v Děčíně, rok předtím o trolejbusy přišla Praha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia PPS Čierna nad Tisou

Píšem Vám ohľadom výstavby automatizovanej prekládky - Východ Čierna nad Tisou pri obci Čierna ... Výstavba komplexu je už v plnom prúde. Pred začatím výstavby v rokoch 2013/2014 vedenie ŽSR spolu s Ladislavom Jámborom, so starostom obce Čierna zorganizovali zasadenie na objasnenie občanov obce Čierna o výstavbe komplexu a o skutočnotiach, ktoré nastanú po dokončení resp. po začatí jeho fungovania. Na zasadení bolo povedané, ako to je napísané aj v projekte, že počas výstavby žiadne nákladné autá alebo bágre sa nebudú pohybovať na cestných komunikáciach v obci Čierna. Napriek tomu cesty sú dennodenne preplnené nákladnými autami, čo nie len znervnozňuje občanov, ale zhoršuje aj ich životné prostredie. Prach a nečistota z nákladných áut sa nanesie na obecné cesty a domy v blízkosti budúceho komplexu sú taktiež zakrité prachom.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Mladá Němka se rozhodla žít ve vlacích

Je jí 23 let, v německém Tübingenu studuje vysokou školu a na první pohled se ničím neliší od svých vrstevníků. Zatímco si ale její přátelé čistí zuby v pohodlí svých koupelen, Leonie Müllerová totéž činí na toaletách ve vlaku. Na jaře se totiž dobrovolně rozhodla zůstat bez domova - a prakticky se přestěhovat do vlakových kupé.

Celou zprávu najdete na této stránce.