Dopravné správy

Nitru okúzlila interaktívna výstava vláčikov

V obchodnom dome Mlyny Nitra čaká na malých i veľkých návštevníkov interaktívna výstava vláčikov a železničných modelov zahŕňajúca modelové železnice rôznych veľkostí. Jednotlivé modely najväčšej výstavy svojho druhu na Slovensku si môžete pozrieť od 22. do 30. augusta na všetkých troch podlažiach nákupného centra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnskou MHD čekají změny

Brněnské tramvajové linky se po letních výlukách vrátí od 1. září do svých původních tras s výjimkou linek 3 a 11. Výluka v ulicích Horova a Minská potrvá ještě téměř rok. Nově vzniká doplňková autobusová linka 45, která bude jezdit z Lesnické na Moravské náměstí, reálně však bude možné jet autobusem už z Haškovy pod linkou 46. Cestující se také dočkají plného nasazení nových nízkopodlažních trolejbusů a autobusů, jejichž nákupy v létě skončily ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysúvanie konštrukcie Starého mosta obrazom

Najnáročnejšia časť vysunutia bratislavského Starého Mosta, takmer 80-metrovej konštrukcie, pokračuje, mostnú konštrukciu to predĺži na 268 metrov. V piatok celú konštrukciu napoja na pilier číslo 34. Do úplného prepojenia petržalského a staromestského brehu Dunaja bude chýbať ešte sto metrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Stéblovou a Opatovicemi stošedesátkou

Až stošedesátikilometrovou rychlostí se budou lidé přepravovat vlakem mezi krajskými městy. Dráhy hodlají už za dva měsíce dokončit první úsek, který tuto rychlost umožní, a to mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem. „Provoz v obou kolejích bude na tomto úseku zahájen 31. října. Drobné stavební práce budou pokračovat až do konce listopadu, ale už bez vlivu na dopravu. Na stavbě zbývá dokončit podchod v obci Čeperka a Pohřebačka, dále rekonstrukci mostů a trakčního vedení na první koleji,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Prešove zhorel už druhý Irisbus Citelis 12M

V utorok 25. augusta 2015 okolo 6:05 ráno začal horieť autobus Irisbus Citelis 12M #361. Udalosť sa stala počas prestávky v obratisku Honeywell. Pri požiari sa nikto nezranil. Odhadovaná škoda na autobuse je 100 000 €. Príčinu požiaru budú vyšetrovať experti, nakoľko šlo v krátkom čase už o druhý požiar vozidla rovnakého typu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

I v novém školním roce žákovské jízdné ČD

Také ve školním roce 2015/2016 mohou žáci a studenti využívat zvýhodněné žákovské jízdné. Držitelům In Karet 2. generace je nově umožněno nahrání platného žákovského průkazu přímo do In Karty. Za účelem dosažení vyšší slevy je možno žákovské jízdné kombinovat s aplikací IN 25 nebo IN 50 na In Kartě. Tímto spojením lze navíc ušetřit 25 % ze zvláštního jízdného pro žáky v trase nebo části trasy uvedené na žákovském průkazu. Pro vydávání žákovských průkazů na slevu posílí České dráhy na začátku září pokladny ve velkých stanicích.

Další podrobnosti o výhodách žákovského jízdného a podmínkách jeho získání naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ČD railjet zavíta do Čermeľa - v miniatúre

Koniec prázdnin chce Košická detská historická železnica spríjemniť svojim návštevníkom neobyčajne bohatým programom. Trojdnie, nabité atrakciami a dobrou náladou, má byť vyvrcholením tohtoročných osláv 60. výročia sprevádzkovania prvého úseku vtedajšej pionierskej železnice. [...] Do Čermeľa zavítajú aj najmodernejšie osobné vlaky Českých dráh a Železničnej spoločnosti. Nebudú to ale skutočné vlaky, ale ich verné, no funkčné modely.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Depo ODIG v Görlitz otevře své brány

Dne 5. září otevřou ODEG – Ostdeutsche Eisenbahn GmbH a trilex (Vogtlandbahn-GmbH) brány svých opravárenských hal (ODIG – Ostdeutsche Instandhaltungsgesell­schaft mbH) v Görlitz. Přesně v 10 hodin se slavnostně otevřou brány dílen a začne rozmanitý program plný zajímavých informací o dvou morderních železničních společnostech.

Celou pozvánku najdete na této stránce.

Prvá bratislavská električka oslavuje 120. výročie

27. augusta si Bratislava pripomína významné výročie, ktorým oslavuje prvé vypravené električky. Deň otvorených dverí DPB sa preto bude niesť v duchu osláv električkovej dopravy v hlavnom meste. História električkovej dopravy siaha až k dátumu 2. jún 1893, kedy Alexander Werner získal od Uhorského ministerstva obchodu povolenie na výstavbu mestskej elektrickej železnice v Prešporku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD z Lužné do depozitáře NTM

Železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka připravilo na poslední prázdninovou sobotu 29. srpna nostalgickou jízdu parním vlakem do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově. To bude mimořádně otevřeno od 28. do 30. srpna všem zájemcům o dopravní techniku, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK na začiatok školského roka posilní vlaky

Na začiatok školského roka Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridáva pre cestujúcich 15 posilových vlakov. Z toho v nedeľu 30. augusta posilní dopravu o 9 vlakov a v utorok 1. septembra o 6 vlakov. Navyše ZSSK posilní 29 vybraných pravidelných vlakov o takmer 50 vozňov. Ide o vlaky všetkých kategórií (InterCity, expresy, rýchliky, zrýchlené vlaky, regionálne expresy a osobné vlaky), v ktorých sa predpokladá zvýšený záujem cestujúcich, najmä v smere z východu Slovenska do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem na oslavy tratě Benešov - Vlašim

Vlakové nádraží ve Vlašimi se tuto sobotu 29. srpna stane centrem oslav 120. výročí tratě Benešov u Prahy – Vlašim. Při této příležitosti sem České dráhy vypraví parní vlak v čele s lokomotivou „Čtyřkolák“, který pojede z pražského Braníka přes Davli, Jílové u Prahy, Čerčany a Benešov. Návštěvníci se navíc můžou těšit také na vyhlídkovou jízdu motorovým vlakem spolku Posázavský pacifik, který zamíří z Vlašimi do současné konečné stanice na trati, Trhového Štěpánova. Výstava fotografií na vlašimském nádraží připomene historii celé tratě, která dříve vedla až do Dolních Kralovic a před 40 lety byla kvůli stavbě vodního díla Švihov zkrácena o koncový úsek z Trhového Štěpánova.

Podrobnosti včetně jízdního řádu zvláštních vlaků a ceníku jízdného v parním vlaku najdete v přiložené tiskové zprávě.

Noc svetiel na Detskej železnici (3.10.2015)

Dobrý deň, posielam plagát na Noc svetiel na Detskej železnici, ktorá sa uskutoční 3.10.2015. Vopred ďakujeme za jeho uverejnenie a voľné šírenie.

S pozdravom
 
Zuzana Lehotská
OZ Detská železnica Košice
0905 496 426

Vlaky obrazen: Vši v kupé, plísně a ucpané WC

Přetékající záchody, koše, špinavá kupé, plíseň mezi okny nebo dokonce dětské vši. To je realita v některých tuzemských vlacích. O své zážitky z cest se podělili čtenáři iDNES.cz. Někteří však prožili i cestu ukrajinskými vlaky a po této zkušenosti naopak tuzemské dopravce brání.

Celou „alarmující“ zprávu najdete na této stránce. A diskusi k ní (určitě zajímavější než dílko samotné) pro změnu tady.

K modernizácii železničnej stanice v Žiline

Rada by som Vás poprosila o vyjadrenie sa k modernizácii Železničnej stanice v Žiline. Čítala som nejaké oficiálne stanoviská na vašej stránke, len mám ešte nejaké doplňujúce otázky. Aké konkrétne práce sa na stanici urobia a plánujete do budúcnosti aj kompletnú rekonštrukciu železničnej stanice?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

České dráhy na konci prázdnin posílí dopravu

České dráhy v souvislosti s koncem letních prázdnin posílí v neděli a v pondělí 30. a 31. srpna své spoje o několik desítek osobních vozů, hlavně z Moravy do Prahy, ale i na dalších relacích. Vybrané soupravy z Moravy do Prahy budou mít více než 11 vozů a nabídnou přes 700 míst k sezení. Připraveny budou i další pohotovostní vozy pro posilování souprav. Přesto cestujícím doporučujeme využít rezervaci místa. Další informace naleznete v přiložené tiskové informaci:

České dráhy na konci prázdnin posílí dopravu

V souvislosti s koncem dvouměsíčních letních prázdnin posílí České dráhy dopravu na významných linkách o několik desítek vozů. V neděli vyjedou jak pravidelné posilové vozy, například na linkách z Chebu přes Ústí nad Labem i Plzeň do Prahy, z Českých Budějovic do Prahy, mezi Brnem a Ostravou, Olomoucí a Brnem a na mnoha dalších linkách, tak dodatečné mimořádné posilové vozy. Ty budou kromě neděle navíc zařazeny do vybraných vlaků také v poslední prázdninový den v pondělí 31. srpna. Více vozů tak nabídnou například vlaky Praha, Odra nebo Landek z Ostravy do Prahy, Radhošť a Fatra z Valašska do Prahy nebo Porta Bohemica, Jan Jesenius nebo Zdeněk Fibich mezi Prahou a Břeclaví. Posílena bude také souprava odpoledního spoje Košice – Praha nebo některé rychlíky z Hradce Králové do Prahy, ze Starého Města u Uherského Hradiště do Prahy atp. Frekventované vlaky z Moravy do Prahy tak budou mít i více než 10 vozů s kapacitou přes 700 míst k sezení.

Kromě toho budou další vozy připraveny ve stanicích Bohumín, Olomouc, Valašské Meziříčí, Brno, Česká Třebová, Plzeň a Praha jako operativní posila pro nejvíce obsazené spoje. O jejich zařazení do konkrétního vlaku rozhodne podle okamžité obsazenosti spojů příslušný dispečer.

Přestože bude v následujících dnech doprava posílena o desítky vozů, doporučujeme cestujícím, aby při svých cestách hlavně na větší vzdálenost využili rezervace místa.

Deň otvorených dverí vo vozovni DPB sa blíži

V sobotu 19. septembra 2015 v čase 10:00 - 15:00 usporiada Dopravný podnik Bratislava už tradičné podujatie Deň otvorených dverí vo vozovni Trnávka. Pre návštevníkov podujatia bude pripravená výstava súčasných i historických vozidiel DPB, prehliadka vozovne, akcie a súťaže pre deti. Tradične nebude chýbať ani kultúrny program a možno príde aj kúzelník.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legionáři neubránili svůj vlak před lupičem

Neznámý pachatel v neděli na žižkovském nákladovém nádraží vypáčil jednu z vitrín z repliky vlaku Legionářů, tzv. Legiovlaku a odnesl si originální medaile za 30 tisíc korun. Pachatele hledá policie. Set 12 originálních legionářských medailí se podle Jiřího Charfreitaga z Československé obce legionářské ztratil v neděli během jedné z prohlídek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovujú zastávku Viedenskej električky

Pred vyše polrokom sa nadšencom z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy podarilo nájsť pozostatky zastávky legendárnej Viedenskej električky, ktorá premávala v rokoch 1914 až 1945. Spolu s Bratislavským okrášľovacím spolkom, za podpory mesta, mestskej časti a dopravného podniku, obnovili rokmi zabudnutú zastávku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet a LEO Express hlásí příliv cestujících

Dva soukromí železniční dopravci na tuzemské železnici hlásí za první pololetí výrazné zlepšení svých výsledků. Leo Express letos snížil ztrátu, RegioJet za první polovinu roku hlásí dokonce poprvé i zisk. Oba soukromí dopravci zveřejnili své výsledky v úterý, státní České dráhy zveřejní hospodářská čísla v pátek.

Celou zprávu najdete na této stránce.