Dopravné správy

Koniec prázdnin na Detskej železnici

Stanice Čermeľ a Alpinka ožijú počas posledných prázdninových dní - 29. a 30. augusta a 1. septembra - netradičným programom. Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu okolo parnej lokomotívy a povoziť sa na stanovišti rušňovodiča. Pripravené je aj divadlo, nočná jazda, dokumentárne filmy, hudba, hasiči, burza hračiek či ohňostroj.

Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe a na plagáte.

Odešel malíř železnice Jiří Bouda

Opustil nás pan Jiří Bouda. Už nikdy nebude železnice tak krásná jako na jeho obrázcích ...

 

Jeho dílo nám však bude přinášet radost i poučení na věky. Za to mu děkujeme a připomínáme si jeho plodný život.

Malacky dostanú priame železničné spojenie do ČR

Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) od 13. decembra zavedie priame spojenie vlakmi kategórie REX (Regionálny Expres) do Břeclavi s trinásťminútovou rezervou na prestup na vlaky kategórie RailJet do Brna a Prahy. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vrátí pendolina na spoj do Košic

České dráhy začnou se svými jednotkami pendolino opět zajíždět i na Slovensko. Nejrychlejší vlaky Českých drah přestaly jezdit na lince do Košic po nehodě ve Studénce a místo souprav musely České dráhy nasadit vagony s lokomotivou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 34. týždeň

Uplynulý týždeň sme na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali dve smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý prípad sa stal na trati Svit – Štrba, kde nákladný vlak zrazil a usmrtil ženu. V Humennom počas pristavovania súpravy na osobný vlak z rušňového depa do obvodu stanice došlo k zrážke motorovej jednotky s osobou mužského pohlavia, ktorá sa neoprávnene pohybovala v priechodnom priereze koľaje. Táto osoba zraneniam podľahla, pravdepodobne išlo o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak před 170 lety vítala Praha první vlak

Slavnostní výstřely z děl, dým a dosud nezvyklý hluk provázely 20. srpna 1845 průjezd prvního vlaku čerstvě postaveným průjezdem pražskými hradbami na zbrusu nové nádraží Praha. Dnes se jmenuje Masarykovo nádraží, a přestože od příjezdu prvního vlaku do Prahy uplynulo 170 let, jeho budovy se staly – téměř v nezměněné podobě – svědky proměn železnice od převratné technické novinky v prostředek, který musí bojovat o své místo na slunci v drtivé konkurenci silniční a letecké dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čipové karty ISIC v trnavskej MHD

Od 21.8.2015 je možné používať medzinárodný preukaz študenta ISIC s novým bezpečnejším typom čipu MIFARE DESFire EV1 ako plnohodnotnú dopravnú kartu pri cestovaní v autobusoch mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trnave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dohady na téma odchodu šéfa ruských drah

Vladimir Jakunin, považovaný za blízkého spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina, zřejmě musel podle tisku odejít z čela státních drah kvůli tomu, že stále žádal dotace, ačkoliv vedení státu naopak nařizovalo snižování nákladů. Jakunin se nyní uchází o křeslo v horní komoře ruského parlamentu. Ruské železnice jsou největší zaměstnavatel v zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka, na ktorej sa pred dažďom neschováte

Dobrý deň, v obci Bušovce máme železničnú zastávku na trati Kežmarok Stará Ľubovňa. Budovu stanice ŽSR zbúrali a teraz tam nie je žiadna búdka ani miesto kam sa schovať pred dažďom a nepriaznivým počasím. Chcem sa opýtať či ŽSR majú v pláne niečo s touto zastávkou urobiť resp. nejakú búdku tam postaviť.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD mají od SŽDC dostat za nemovitosti 3,2 miliardy

Ministerstvo dopravy navrhne vládě, aby stát odkoupil nádražní budovy a související majetek od Českých drah za 3,2 miliardy korun. Úřad dokončuje posudek, který cenu za převod stanovil zhruba o deset procent vyšší, než jakou v červnu schválila Evropská komise.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave jazdí už 19 nových električiek

V uliciach Bratislavy jazdí už 19 nových električiek. Ďalších päť čaká na vybavenie potrebnej dokumentácie, následne budú ihneď nasadené do premávky, a to najneskôr do konca augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Barum Czech rally Zlín omezí železniční dopravu

V pátek 28. srpna 2015 dojde ve Zlíně k částečnému omezení dopravy z důvodu konání divácké Super rychlostní zkoušky v rámci letošního ročníku Barum Czech rally Zlín. Touto rychlostní zkouškou bude omezena i železniční doprava:

  • bude omezen přístup k nádraží Zlín střed (přístupová cesta bude označena pořadatelem Barum rally Zlín);
  • osobní vlaky od 18:30 do 23:20 budou nahrazeny autobusy.

Náhradní doprava směr Vizovice - Otrokovice

Nahrazeny budou vlaky Os 14232, Os 14234 v úseku Vizovice – Zlín – Malenovice a vlak Os 14236 v úseku Vizovice – Otrokovice přes zastávku náhradní dopravy Zlín střed – Náměstí Práce. Náhradní doprava za vlak Os 14236 zastaví na zastávce Zlín –Malenovice zastávka MHD.

Cestující jedoucí do stanice Zlín střed vystoupí z důvodu uzavření přístupové cesty na nádraží ČD Zlín střed na náhradní zastávce Náměstí Práce.

Náhradní doprava směr Otrokovice - Vizovice

Nahrazeny budou vlaky Os 14243, Os 14233, Os 14235 a Os 14237 v úseku Zlín - Malenovice – Vizovice, přes zastávku ND Zlín střed – Náměstí Práce. Spoj IC 551 v úseku Zlín - Malenovice – Zlín střed, přes zastávku náhradní dopravy Zlín střed – Náměstí Práce.

Cestující jedoucí do stanice Zlín střed vystoupí z důvodu uzavření přístupové cesty na nádraží ČD Zlín střed na náhradní zastávce Náměstí Práce. Cestující jedoucí na automobilový závod mohou pokračovat vlakem do stanice Zlín střed.

Vlak IC 551 z Prahy zastaví mimořádně pro výstup cestujících ve stanici Zlín – Malenovice, ze které budou přepraveni náhradní autobusovou dopravou na náhradní zastávku na Náměstí Práce (cestující mohou vystoupit také v cílové stanici Zlín střed).

Náhradní doprava za vlak Os 14237 Zlín střed – Vizovice odjede z Náměstí Práce bez čekání na pravidelný odjezd tohoto vlaku dle jízdního řádu a bude určena pouze pro výstup cestujících.

Přípojný spoj od vlaku IC 551 bude veden ze stanice Zlín – Malenovice, přes Náměstí Práce v čase pravidelného odjezdu vlaku 14237 (22:45 hod).

Vlak Os 14237 Zlín střed – Vizovice odjede ze železniční stanice Zlín střed opožděn ve 23.30.

Vlak Os 14236 Zlín střed – Otrokovice odjede ze železniční stanice Zlín střed opožděn ve 23.30.

Na oslavy SNP výhodne vlakom

Na centrálne oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania 29. augusta v Banskej Bystrici sa aj v tomto roku oplatí cestovať vlakom. Špeciálny zvýhodnený lístok umožní ušetriť až 50 % z cestovných nákladov na cestu tam a späť. Výhodu získajú všetci, čo si kúpia špeciálny jednosmerný lístok do staníc Banská Bystrica alebo Banská Bystrica mesto, označia si ho v mieste osláv pečiatkou a späť cestujú bezplatne. Cestovať možno z ktoréhokoľvek tarifného bodu ZSSK.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD změní jízdní řády

V pražské MHD se od konce prázdnin změní intervaly denních i nočních spojů a přibude zastávek na znamení, některé zastávky změní své názvy. ČTK to sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která organizuje pražskou veřejnou dopravu. Změny začnou platit od 30. srpna. S ukončením letního prázdninového provozu se vrací většina jízdních řádů do původní podoby bez prázdninového omezení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O novej výpravnej budove žst. Púchov

Dobrý deň, posielam otázky, ktoré ma zaujímajú v súvislosti s otvorením nových priestorov železničnej stanice v Púchove a tiež s archeologickým výskumom, ktorý sa na mieste vykonal: Kedy je naplánované otvorenie novej budovy železničnej stanice v Púchove pre verejnosť?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Změna jízdenek ČD se odkládá

Desítky let dodává Státní tiskárna cenin papír pro jízdenky Českých drah chráněný bezpečnostními prvky proti zneužití. Státní dopravce však vymyslel způsob, jak zakázku za desítky milionů korun zadat soukromé firmě, aniž se může jiný zájemce přihlásit. Po kritice nakonec České dráhy soutěž zrušily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko bude mať Atlas pasívnej infraštruktúry

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR hľadá dodávateľa na Atlas pasívnej infraštruktúry. Hodnotu zákazky odhaduje rezort vo výške 48 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení súťaže, ktoré bolo dnes zverejnené vo vestníku verejného obstarávania. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB vyhlašuje boj dálkovým autobusům

Více a rychleji. Tak by se daly shrnout velkorysé plány, které chtějí v příštích letech naplnit Deutsche Bahn. Evropský obr na kolejích hodlá takzvanou zákaznickou ofenzivou čelit nástupu autobusových dopravců, kteří mu po nedávném uvolnění trhu ubírají nemalý podíl cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Deutsche Bahn (Německá dráha) je čísla jednotného, což by autor článku, absolvent filozofické fakulty, měl rozeznat či vědět. Zvlášť, je-li jako redaktor zaměřen na oblast dopravy.

Štát našiel vo vlakoch špinu, pokuty nerozdal

Grafity, poškodené sedadlá, nefungujúce zásuvky či špinavé záchody. Aj tieto chyby vo vlakoch v roku 2014 objavili kontrolóri ministerstva dopravy. Celkovo ich za vlaňajšok urobili 103. Týkali sa všetkých vlakových dopravcov – teda Železničnej spoločnosti Slovensko a súkromného RegioJetu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lék na nehody na přejezdech: změna chování řidičů

Nedávná srážka kamionu s pendolinem na železničním přejezdu ve Studénce spustila opět lavinu diskusí o bezpečnosti železničních přejezdů. Řada odborníků, a patří k nim i generální ředitel společnosti AŽD Praha Zdeněk Chrdle, ale upozorňuje na to, že skutečný problém je někde jinde – v nevhodném chování řidičů v blízkosti železničních přejezdů či přímo na nich. Pokud se prý toto nepodaří změnit, nehody na přejezdech se budou odehrávat dále.

Rozhovor najdete na této stránce.