Dopravné správy

ZSSK účtovala luxus, aj keď ho cestujúci nedostali

Extrémne horúčavy z posledných dní poriadne preverili, ako sa vlaky dokážu postarať o svojich cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadzovala viac klimatizovaných vozňov a v prípade poruchy ich expresne vymieňala. Tak to aspoň tvrdí. Skúsenosti cestujúcich však hovoria o niečom inom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno je bez jízdenek MHD, zabavili je finančáci

V polovině brněnských trafik se v těchto dnech nedá koupit jízdenka na městskou hromadnou dopravu. Důvod? Společnost Tabák Plus, která lístky distribuuje, se dostala do problémů. Jízdenky za 4 a půl milionu korun zabavil Finanční úřad. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Migranti nechceli opustiť viedenský Westbahnhof

Rakúski policajti zadržali vo štvrtok na železničnej stanici Westbahnhof vo Viedni 93 utečencov zo Sýrie, Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Boli medzi nimi viaceré rodiny s malými deťmi. Časť utečencov mala namierené ďalej do Nemecka. Železničnú stanicu opustili až po niekoľkých hodinách presviedčania policajtmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hlubočepy mají novou železniční zastávku

Obyvatelům pražských Hlubočep [...] začala sloužit nová železniční zastávka nacházející se nedaleko zastávky MHD Hlubočepská. Na smíchovské nádraží se z ní cestující dostanou do pěti minut. Nová stanice, která je ve staré zástavbě Hlubočep, nahrazuje nevyhovující zastávku, která byla umístěna stranou zástavby, uvedl v tiskové zprávě Regionální koordinátor Pražské integrované dopravy Ropid.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK previezla 12 miliónov zadarmistov

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v prvom polroku tohto roka prepravila spolu 27,4 milióna cestujúcich. Medzi nimi bolo vyše 12 miliónov ľudí s nárokom na bezplatnú prepravu. „Bezplatná preprava sa výrazne podpísala pod medziročný nárast prepravených cestujúcich o 18,3 percenta. Z celkového počtu ľudí odvezených vlakmi predstavujú cestujúci s nárokom na bezplatnú prepravu 47-percentný podiel,“ informoval generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo nemůže dál dotovat ztrátové přepravy

Přeprava jednotlivých vozových zásilek negativně ovlivňuje hospodaření prakticky všech evropských dopravců, kteří tuto službu poskytují. České ČD Cargo už nechce dotovat prodělečné přepravy a jedná s ministerstvem dopravy o tom, zda musí poskytovat své služby v tomto segmentu celoplošně. V rozhovoru pro Dopravní noviny to potvrdil předseda představenstva největšího českého železničního nákladního dopravce Ivan Bednárik.

Rozhovor najdete na této stránce.

Malacky spoja priame vlaky s Moravou

Malacky dostanú ešte tento rok priame železničné spojenie s Českou republikou, ktoré mestu už niekoľko rokov chýba. Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) od 13. decembra zavedie priame spojenie vlakmi kategórie REX (Regionálny Expres) do Břeclavi s trinásťminútovou rezervou na prestup na vlaky kategórie RailJet do Brna a Prahy. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ruské železnice mají nového šéfa

Novým šéfem ruských státních železnic se stal Oleg Belozerov (45), který byl doposud prvním náměstkem ministra dopravy. Belozerov ve funkci nahradí Vladimira Jakunina, který tento týden oznámil, že se chce ucházet o senátorské křeslo. Jakunin je znám svým dobrým vztahem s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súťaž o vlaky do Bystrice sa odkladá

Cestujúci sa súkromníka na vlakovej linke medzi Bratislavou a Banskou Bystricou s najväčšou pravdepodobnosťou tento rok nedočkajú. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka, ktoré ešte vo februári oznámilo, že chce vypísať súťaže práve na túto linku, ju ani po šiestich mesiacoch od ohlásenia nevypísalo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dostanou dotaci EU na nákup „InterPanterů“

České dráhy mohou definitivně počítat s tím, že jim stát z evropských peněz určených původně na nové silnice a železnice proplatí téměř miliardu korun na nové rychlíkové soupravy. Ministerstvo dopravy totiž získalo souhlas Evropské komise, aby část peněz v Operačním programu Doprava využilo na nové vagony. Celkem mohou České dráhy získat až 952 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zadarmisti si vo vlakoch priplatia viac

Môžete cestovať zadarmo, ak stratíte kartičku? Áno, ale štátny osobný železničný dopravca odkazuje, že za stratu kartičky zaplatíte tri eurá. Ide o nový poplatok, ktorý Železničná spoločnosť Slovensko zaviedla od polovice júna. „Snažili sme sa obmedziť opakované zbytočné vydávanie preukazov na bezplatnú prepravu pri strate, poškodení alebo dokonca len pri zabudnutí doma.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trolejbusy v Brně řídí paroháči, šaliny papoušci

Před nedávnem se pražský dopravní podnik v marketingové kampani pochlubil slangovými výrazy svých zaměstnanců. Originální a vtipnou mluvou ale rozprávějí i dopraváci v jiných městech. Lidovky.cz proto představují také slang brněnské MHD protkaný tamním hantecem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB dostáva posledné kĺbové autobusy SOR

Po krátkej prestávke sú v druhej polovici augusta od výrobcu preberané ďalšie kĺbové autobusy SOR NB 18 City. Ide o posledné vozidlá z vysúťaženej 50-kusovej dodávky týchto autobusov. Vozidlá budú zaradené do vozovne Petržalka pod číslami 4264 - 4270.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mimořádná změna jízdního řádu od 7. září

Správa železniční dopravní cesty připravila od pondělí 7. září mimořádnou změnu jízdního řádu osobní dopravy 2015. Stalo se tak na základě žádostí dopravce ČD, a.s.

Podrobnosti se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Maročan strieľal v rýchlovlaku Thalys

Pravdepodobne marocký útočník spustil v piatok podvečer streľbu vo vysokorýchlostnom vlaku z Amsterdamu do Paríža. Spôsobil zranenia dvom ľuďom. Následne ho zneškodnili dvaja americkí pasažieri. Francúzska polícia uviedla, že išlo o vojakov. Jeden z nich utrpel vážne zranenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Turecká Konya má už 72 tramvají z Plzně

Škoda Transportation dodala do tureckého města Konya všech 12 tramvají s bateriovým pohonem za více než 800 milionů korun. Navázala na dodávku 60 klasických tramvají pro stejné město. Do Turecka tak putovalo 72 tramvají v hodnotě přes 3,4 miliardy korun. Šlo o jednu z nejvýznamnějších exportních zakázek na tramvaje ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dvaja Česi zomreli v cisterne na vrútockej stanici

Na nákladnej železničnej stanici vo Vrútkach sa dvaja muži nadýchali neznámej látky a následne odpadli. Na mieste podľa serveru čas.sk ešte predpoludním odpojili elektrické vedenie, aby dvaja zamestnanci mohli otvoriť poklop odstavenej cisterny. Po otvorení poklopu sa jeden zamestnanec nadýchal neznámej látky a padol do cisterny. Druhý pracovník, ktorý mu išiel na pomoc, padol do cisterny tiež.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha koupí 150 klimatizovaných autobusů

Výrobce autobusů čeká velká bitva o dodávku nových vozidel pro Prahu. Dopravní podnik hlavního města Prahy chce koupit 150 klimatizovaných autobusů v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Jde o největší zakázku v Česku pro autobusové výrobce od roku 2009.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové novinky z Bratislavy

Na vyradenie bola v priebehu augusta odstavená súprava električiek T3SUCS #7763+7764. Ide o tretiu súpravu električek T3 v tomto roku, ktorá už dojazdila. Po prehliadke vyšla z Ústredných dielní do premávky súprava T6A5 #7939+7940. Oba vozne dostali klasický červeno-krémový lak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Svazek krajů s ČD může trvat o 5 let déle

Kraje a ministerstvo dopravy mohou o dalších pět let prodloužit smlouvy s Českými drahami na provoz jimi objednávaných vlaků, aniž by musely vypsat výběrové řízení. V praxi tak může mít státní dopravce jistotu smluv až do roku 2024. Dráhy ale musí investovat do vozového parku.

Celou zprávu najdete na této stránce.