Dopravné správy

V Poľsku vraj našli nacistický vlak s pokladmi

Stratený nemecký obrnený vlak s predpokladaným zlatým nákladom nacistov údajne objavili dvaja obyvatelia poľského mesta Walbrzych v Dolnosliezskom vojvodstve. Muži, z ktorých jeden je údajne nemeckej národnosti, však vyhlásili, že miesto nálezu zverejnia iba v prípade, že im bude garantované nálezné vo výške desiatich percent hodnoty objeveného.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naše firmy nestíhají, SŽDC zaměstná maďarskou

Přes čtyřicet čtyři miliard korun má letos prostavět Správa železniční dopravní cesty. Rekordní objem peněz na investice do dráhy přilákal už i zahraniční firmy, které dosud v Česku nepůsobily. Například na opravě trati mezi Šumperkem a Jeseníkem se bude podílet maďarská společnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia tretej koľaje v Rimavskej Seči

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v týchto dňoch začali s kompletnou rekonštrukciou koľaje č. 3 v Rimavskej Seči (okr. Rimavská Sobota). „Práce sa začali komplexnou rekonštrukciou železničného zvršku koľaje č. 3, následne sa bude pokračovať rekonštrukciou výhybiek č. 10 až 15. Rekonštrukčné práce potrvajú nepretržite až do 21. septembra 2015 do 7.00 h,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na Kácovskou pouť

České dráhy tuto sobotu 22. srpna vypraví parní vlak na tradiční Kácovskou pouť. Historická souprava v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ bude odjíždět v 9:01 z nádraží Praha-Braník a pojede po trati Posázavského pacifiku přes Vrané nad Vltavou, Jílové u Prahy, Čerčany, Sázavu-Černé Budy, Český Šternberk do Kácova. Zpět do Prahy pojede souprava přes Čerčany a Říčany.

Parní vlak do Posázaví pojede na konci prázdnin ještě jednou, a to 29. srpna do Vlašimi. Tato jízda připomene 120. výročí tratě Benešov u Prahy – Vlašim.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Zdvíhacie plošiny v staniciach ŽSR

ŽSR dostali z Kohézneho fondu 955.508 eur a zo štátneho rozpočtu 168.619 eur na nákup 40 kusov zdvíhacích plošín na vybraných staniciach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a na úpravu 33 staníc pre prístup osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu v rámci projektu zjednodušenia cestovania pre imobilných cestujúcich hradeného z Operačného programu Doprava (OPD). Projekt sa začal realizovať v októbri 2012, predpokladaný termín jeho dokončenia bol jún 2015. Žiadam Vás o odpovede na nasledujúce otázky: Kedy bol ukončený tento projekt a boli splnené všetky jeho na začiatku stanovené úlohy? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vrcholné jednání o bezpečnosti přejezdů

Na Generálním ředitelství Českých drah se dnes sešli zástupci Českých drah, Správy železniční dopravní cesty, Drážního úřadu, Drážní inspekce a Ministerstva dopravy ČR, aby diskutovali o možnostech zvýšení bezpečnosti železničního provozu. Schůzku svolal předseda Dozorčí rady ČD Milan Feranec. Ten k problematice uvedl: „Z pohledu národního dopravce vnímáme bezpečnost našich cestujících jako prioritu číslo jedna. Přesto, že za drtivou většinu střetů na přejezdech může neukázněnost řidičů, veřejnost od nás očekává, že se jako národní dopravce zasadíme o minimalizaci tohoto rizika. Vítáme iniciativu pana ministra, který rozhodl o sestavení pracovní skupiny v čele s generálním ředitelem SŽDC Pavlem Surým. První návrhy na zvýšení bezpečnosti by měla předložit koncem září.“

Přítomní se shodli na tom, že prvním a nejrychlejším krokem je osazení dalších přejezdů na důležitých silničních tazích závorami. „Přece jen jde o relativně levný a přitom účinný způsob, jak řidiče odradit od riskantního přejíždění kolejí na červenou. I když to není 100%, jak se bohužel ukázalo ve Studénce, statistiky ukazují, že pozitivní dopad to má. Prověříme i možnost výstavby mimoúrovňových křížení, zejména u nových staveb,“ dodává Pavel Surý. Ruku v ruce s tím se však musí zvýšit tlak na dodržování pravidel silničního provozu a zvýšení prevence rizikového chování řidičů, a to už v autoškolách. „Jsme připraveni spolupracovat na osvětové kampani, která bude řidiče varovat před vjížděním na přejezdy na červenou. Zároveň bychom je ale měli naučit správně reagovat, když na přejezdu uvíznou. Závory lze snadno prorazit nebo zvednout. V obou případech se vlaky zastaví. Každý přejezd je navíc opatřen unikátním číslem a například řidič nepojízdného auta nebo jiný přítomný svědek ho může nahlásit na linku 112, a zastavit tak provoz vlaků, než se automobil podaří vyprostit. To všechno je potřeba více komunikovat. My začneme už 14. září v Humpolci v rámci pravidelného Preventivního vlaku,“ uzavírá předseda Představenstva ČD Pavel Krtek.

Práce na Starom moste zastavia plavbu po Dunaji

Pre výstavbu Starého mosta v Bratislave sa nebudú môcť koncom augusta plaviť lode po Dunaji. Ako agentúru SITA informovala Miroslava Janušicová z Dopravného úradu v Bratislave, opatrenie bude trvať od 27. augusta od 7:00 do 29. augusta do 23:00 v úseku od 1 867. do 1 868. kilometra. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První vůz ČD pro linku do Hamburku vyjel

Dnes ráno vyjel do ověřovacího provozu prototyp osobního vozu 2. třídy určený pro společnou linku ČD a DB Praha - Berlín - Hamburk. V rámci ověřovacího provozu a zácviku personálu budou prototypy vozů pro linku Praha - Hamburk nejprve zařazeny do vlaků na trase Praha - Ostrava - Žilina, konkrétně do expresu Landek. Po ukončení ověřovacího provozu se přesunou na spoje do Německa. V těchto dnech probíhá přebírání také dalších dvou prototypů vozů pro linku Praha - Hamburk, jedná se o vůz 1. třídy a restaurační vůz. Až bude proces převzetí ukončen, tak budou i tyto vozy zařazeny do ověřovacího provozu.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

K modernizácii železničnej stanice Žilina

Podľa medializovaných informácii sa chystá modernizácia železničnej stanice v Žiline. Čo konkrétne by sa malo na stanici robiť? Koľko to bude stáť a odkiaľ budú peniaze? Aký ja časový horizont týchto prác a dokončenia? Ako práce ovplyvnia premávku na železnici? Oprava je súčasťou projektu rekonštrukcie trate Považská Teplá- Žilina. Čo ´dalšie obsahuje tento projekt?

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Hrozba bomby v RegioJetu vyklidila Prahu hl.n.

Na hlavním nádraží v Praze se kvůli bombové výhrůžce zastavil provoz. Vlaky sem zhruba hodinu nepřijížděly ani neodjížděly. Anonym nahlásil bombu ve vlaku RegioJet do Košic. Policie evakuovala všechna nástupiště. Provoz zkomplikovala i spadlá trolej na koridoru před Prahou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MHD na Deň otvorených dverí TV Markíza

Na Deň otvorených dverí v TV Markíza v Záhorskej Bystrici bude v sobotu 22. augusta 2015 cca od 8:00 do 18:00 premávať mimoriadna bezplatná posilová linka M po trase Hlavná stanica - Pražská - Patrónka - TV Markíza a späť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exšéfovi JHMD se daří v Railway Capital

Někdejší tvář Jindřichohradeckých místních drah a nekorunovaný král českých lokálek Jan Šatava se už přes rok činí ve své nové firmě Railway Capital. A celkem úspěšně. Společnost, která mimo jiné provozuje víkendové spoje na čtyřech opuštěných regionálních tratích, za loňský rok vydělala půl milionu korun při obratu 3,5 milionu. A letošek má být násobně lepší.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizácia železničného uzla Bratislava

V Správach RTVS/STV dnes riešime tému modernizáciu železničného dopravného uzla v Bratislave. ŽSR momentálne hľadá dodávateľa, ktorý vypracuje projekt. Zrejme sa jedná aj o obnovu pôvodného zámeru Filiálky. Rád by som sa vás spýtal: Ako by mal podľa vašich predstáv vyzerať projekt? O aké časti železničných tratí resp. úsekov pôjde?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Podíl kombinované dopravy na trhu roste

Kombinovaná doprava se na území ČR provozuje již zhruba 45 let. Během této doby došlo v tomto nejmladším druhu přepravy, stejně jako ve všech ostatních druzích přepravy, k výrazným změnám. Současný význam kombinované přepravy (KP) lze dokumentovat jejím stále se zvyšujícím podílem na nákladní přepravě (tedy silniční, železniční, vnitrozemské vodní, letecké a potrubní), – v roce 2014 byl tento podíl u celkové přepravy zhruba 2,5 procenta, zatímco u mezinárodní přepravy přibližně devět procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Migranti zastavili prevádzku na rakúskej trati

Rakúske štátne železnice museli v stredu ráno prerušiť premávku na hlavnej trati do Maďarska po tom, ako polícii nahlásili pohyb väčšej skupiny utečencov pozdĺž koľají. Verejnoprávna stanica ORF informovala o uzavretí úseku medzi stanicou Parndorf a rakúsko-maďarskými hranicami, kde podľa štátneho dopravcu ÖBB spozorovali približne 30-člennú skupinu ľudí. Polícia v súvislosti so zásahom uviedla, že popri trati sa presúvalo viac než 50 utečencov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soud komplikuje rozvoj pražského metra

Městský soud v Praze zrušil jednu ze změn územního plánu nutných pro stavbu metra D. Důvodem je, že magistrátní odbor životního prostředí v dokumentaci ke změně z roku 2012 opomněl vysvětlit, proč nepožadoval vypracovat posudek SEA, který posuzuje vliv koncepcí staveb na životní prostředí. Zda rozhodnutí soudu zbrzdí stavbu, není jasné, Praha proti rozhodnutí podala kasační stížnost. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 33. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni dva prípady zrážky vlaku s civilnou osobou a tri prípady zrážky vlaku s cestným motorovým vozidlom. Na trati medzi Považskou Teplou a Považskou Bystricou zrazil vlak muža, ktorý vošiel na priecestie v čase, keď tadiaľ prechádzal vlak, predpokladáme, že išlo o samovraždu. Doprava bola v úseku úplne prerušená, a dôsledkom vážnej nehody malo meškanie až 13 vlakov dokopy 430 minút. Väčšie šťastie mal muž, neoprávnene sa pohybujúci v koľajisku, na trati medzi Ruskovom a Nižnou Myšľou, ktorý zrážku s vlakom prežil a ihneď bol prevezený do nemocnice v Košiciach. V tomto prípade malo meškanie 8 vlakov dokopy 269 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo chce lokomotivy pro expanzi do zahraničí

Přes třicet let mají v průměru lokomotivy státního nákladního dopravce ČD Cargo. V příštích letech by však zastaralý vozový park mohl alespoň nepatrně omládnout. Firma vypsala soutěž na nákup nebo pronájem pěti vícesystémových lokomotiv za 550 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Archeologické nálezy na stavbe trate pri Púchove

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) na jeseň 2014 informovali o objavení archeologických nálezov pri realizácii stavby „ŽSR, Modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov, žkm 100,500 – 159,100, pre traťovú rýchlosť do 160 km/hod. – VI. etapa (úsek Beluša – Púchov)“. Už sú známe predbežné výsledky archeologického výskumu, ktorého vykonávateľom je na základe zmluvného vzťahu zo spoločnosťou OHL ŽS, a. s., spoločnosť VIA MAGNA s. r. o., Vrútky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavy 190 let od zahájení stavby koněspřežky

Jednotka railjet, parní vlaky, jízdy po koněspřežné železnici v Kerschbaum, komentované defilé lokomotiv, ale i hraná rekonstrukce slavnostního výkopu při zahájení stavby, jsou na programu oslav 190 let koněspřežky České Budějovice – Linec v sobotu 22. srpna. Centrem oslav se stane Bujanov, program je připravený také ve Výhni, Summerau, Kerschbaum, v Kaplici a v Horním Dvořišti. České dráhy vypraví na oslavy jednotku railjet, která pojede z Prahy přes Plzeň do Českých Budějovic a dále do Summerau. Další jízdy railjetem a parním vlakem jsou v nabídce v okolí Bujanova. Zdarma budou přístupná Muzea koněspřežky v Bujanově a Kerschbaum, kde je navíc možné svézt se v době od 13:00 do 17:00 hodin po koněspřežné železnici. Koněspřežná dráha České BudějoviceLinec byla první koněspřežnou železnicí na evropském kontinentu

Další informace jsou v přiložené tiskové zprávě a na webu Českých drah:
http://www.cd.cz/jihocesky-kraj/nostalgicke-vlaky/-24488/