Dopravné správy

ŽSR rekonštruujú napájaciu stanicu B.-Vinohrady

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali 10. augusta 2015 s výmenou pôvodných prevádzkových prvkov rozvodne v trakčnej napájacej stanici Bratislava - Vinohrady, ktoré boli vyrobené v roku 1967. Stavebné úpravy zahŕňajú osadenie nových technologických zariadení v trakčnej napájacej stanici. Rekonštrukcia potrvá do 16. augusta 2015. Dôvodom opráv jednotlivých prvkov je končiaca doba životnosti, zastarané súčiastky a na základe výsledkov diagnostiky, ktorá poukazuje na zhoršujúci sa stav parametrov výkonových prvkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ÚHOS zrušil výsledek tendru na šumavské lokálky

Jihočeský kraj chyboval v tendru na provoz takzvaných šumavských lokálek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze, jímž se měla stát společnost GW Train Regio, která nabídla nejnižší cenu. Rozhodnutí není zatím pravomocné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Požiare v okolí Palárikova prerušili vlakovú dopravu

Z dôvodu vzniku viacerých požiarov je úplne prerušená osobná vlaková doprava v úsekoch:
Šurany – Palárikovo
Nové Zámky - Palárikovo – Tvrdošovce - Trnovec nad Váhom
Prerušenie dopravy má vplyv na medzinárodné vlaky, ktoré jazdia na trase Praha - Bratislava - Nové Zámky - Štúrovo - Budapešť. Zasiahnuté sú aj rýchliky Bratislava - Levice - Zvolen a osobné vlaky na linke Bratislava - Nové Zámky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K návrhu jízdního řádu ČD na rok 2016

V příloze Vám zasíláme tiskovou zprávu o přípravě jízdního řádu na rok 2016. Ten začne platit v neděli 13. prosince 2015. V současné době je příprava jízdního řádu v plném proudu a jeho konečná verze bude zpracována v září. Podle návrhu jízdního řádu je ale patrné, že příští rok by měl být ve znamení zrychlení na řadě dálkových relací jak v samotné České republice, tak na mezistátních linkách k sousedům, například do Vídně, Bratislavy nebo ještě dál do Budapešti. Cestovní časy vlaků se tak na dalších relacích srovnají s časy autobusů, nebo v některých (především mezistátních) případech budou i rychlejší.

Další podrobnosti naleznete v příloze.

Bratislavskú MHD čaká od zajtra ďalšia výluka

Pre uzávierku priecestia Mýtna - Imricha Karvaša z dôvodu rekonštrukcie električkovej trate budú od 14. do 24. augusta 2015 linky 31, 39, 59, 94 a N55 presmerované na obchádzkové trasy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha má první tramvaj s klimatizací a wi-fi

Pražský dopravní podnik (DPP) převzal od firmy Škoda Transportation první upravenou tramvaj 15T, která mám nově namontovánu klimatizaci i wi-fi. Dopravce se nyní chystá na zkušební jízdy. DPP se ke změně rozhodl začátkem letošního roku a celkem by takto upraveno mělo být 125 tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky RegioJet v hľadáčiku hygienikov

Žlté expresy podnikateľa Radima Jančuru majú problém. Vo vlakoch spoločnosti RegioJet, ktoré jazdia medzi Bratislavou a Košicami, vykonáva kontrolu štát. Podľa listu, ktorý má denník SME k dispozícii, hygienici ministerstva dopravy v Jančurovej firme začali koncom júla štátny zdravotný dozor. Dôvodom je nefungujúca klimatizácia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policisté zapálili vlak ve ZC VUZ Velim

Takový vyšetřovací pokus policie běžně nedělá. Případ anarchistů, které vyšetřovatelé obvinili z přípravy teroristického útoku na vlak, si jej však vyžádal – na zkušebním okruhu u středočeské Velimi policie zkoušela zapálit vlak. To proto, aby dokázala, že útok by extremistům s lahvemi hořlaviny skutečně vyšel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR bojujú s horúčavami zatiaľ úspešne

Pretrvávajúce extrémne teploty zatiaľ neohrozili železničnú dopravu na Slovensku a nespôsobili vážnejšie poruchy či mimoriadne udalosti. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v súvislosti s horúčavami prijali niekoľko opatrení vrátane častejších kontrol koľají a trakčného vedenia, ktoré majú tendenciu vplyvom horúčav meniť svoje fyzikálne vlastnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Krkonoše jsou protkány lanovkami

Skoro každý krkonošský kopec je v současnosti svázaný dráty, které ulehčují lidem cestu na vrcholy hor i dolů. Úplně tím změnily tvář hor, miliony lidí kvůli nim každý rok přijíždějí a dávají obživu třiceti tisícům Čechů. Dokonce kvůli nim vznikla i nová řemesla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto bude čistiť vlaky ZSSK?

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) chce za čistenie železničných koľajových vozidiel počas štyroch rokov dať predbežne 23,2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), resp. 27,84 mil. eur vrátane dane. Súčasťou odhadovaných nákladov je opcia na dva roky za 11,6 mil. eur bez dane (13,92 mil. eur s daňou). Štátny osobný vlakový dopravca už vyhlásil verejnú súťaž na poskytovanie týchto služieb a zákazku rozdelil na štyri časti podľa regiónov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hazardér z přejezdu v Rájci-Jestřebí policii neunikl

Řidič kamionu, který na Blanensku přejel železniční přejezd na červenou a prorazil při tom závoru, dostal pokutu dva a půl tisíce korun. Vedle toho dostal sedm trestných bodů. „Řidič se k přestupku přiznal,“ sdělil policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Uzol Bratislava sa snáď dočká modernizácie

Železnice Slovenskej republiky chcú zmodernizovať dopravný uzol Bratislava. Hľadajú preto dodávateľa, ktorý vypracuje projekt na štúdiu realizovateľnosti s odhadovanou cenou 1,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB spolu s politiky volá po mýtu pro autobusy

Německé vládní i opoziční strany žádají zavedení dálničního mýtného pro linkové dálkové autobusy. Podle nich je nepřípustné, aby autobusy byly po zpoplatnění dálnic pro osobní auta jediným druhem vozidla, který je od placení za užívání německých dálnic osvobozen. Ministr vnitra Alexander Dobrindt se zatím podle televize n-tv k zavedení mýtného pro autobusy nechystá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 32. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni jeden prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Stala sa na trati Banská Bystrica – Slovenská Ľupča, kde osobný vlak zrazil a usmrtil muža. Aj počas uplynulého týždňa sa vyskytli prípady nebezpečného správania sa osôb v blízkosti železničnej trate. V Liptovskom Hrádku signalista nahlásil výpravcovi, že v koľajisku sa pohybuje žena a odmieta odísť. Následne bola odvedená políciou. V Topoľčanoch bola výpravcovi ohlásená podozrivá osoba so samovražedným úmyslom, polícia neskôr túto osobu zadržala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Panující vedra naší železnici nesvědčí

Aktuální vlna extrémně teplého počasí sužuje i České dráhy. Vozy, které po tuzemských železnicích jezdí, totiž na tropické počasí nejsou stavěné. Zároveň přibývá i problémů s pokroucenými kolejemi či výhybkami. Pro cestující to znamená jediné – vlaky nabírají výrazná zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pri kontrole vlaku odhalili v Rakúsku 76 utečencov

Rakúski policajti počas rutinnej kontroly našli v pondelok večer v rýchliku Eurocity smerujúcom z Viedne do Ríma 76 utečencov. Informoval o tom v noci na utorok na svojej webovej stránke denník Kleine Zeitung. Policajti najprv počas jazdy odhalili niekoľko osôb bez cestovných dokladov. Následne dali vlak zastaviť na stanici v meste Bruck an der Mur, aby skontrolovali všetkých cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drama v jihlavském trolejbusu

V sobotu necelou hodinu po poledni napadl černý pasažér v jednom z jihlavských trolejbusů revizora. Policie třicetiletého pachatele zadržela. Letos už jde v Jihlavě minimálně o čtvrtý případ podobného napadení, k tomu dosud poslednímu došlo v polovině dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnička odviezla 300 detí z detských domovov

Energiou nabité vlaky radosti odviezli dnes na Košickej detskej historickej železnici viac ako 300 detí z detských domovov, náhradných rodín, krízových a komunitných centier z celého východného Slovenska. Podujatie v spolupráci so Skupinou VSE Holding pripravili organizácie ÚSMEV AKO DAR, FRIGO a DETSKÁ ŽELEZNICA KOŠICE. Viac sa dočítate v priloženej tlačovej správe.

K bezpečnosti tratí SŽDC chybí výpravčí a závory

Železniční tratě v Česku nejsou tak bezpečné, jak by mohly být, naznačuje generální inspektor Drážní inspekce Roman Šigut. Rezervy vidí zejména na přejezdech a ve vypravování vlaků. Výpravčí zvedne plácačku, ozve se ostrý zvuk píšťalky a teprve poté se vlak rozjede. Tato scénka v posledních letech zmizela z řady nádraží, zejména těch velkých. Podle Drážní inspekce i oslovených výpravčích je to vážná chyba.

Celou zprávu najdete na této stránce.