Dopravné správy

Posledné trolejbusy Škoda 30 Tr SOR pre DPB

Do Bratislavy sú postupne od augusta dodávané posledné nové trolejbusy od výrobcu Škoda Electric z Plzne. Ide o 20 trolejbusov Škoda 30 Tr SOR dĺžky 12 metrov bez prídavného diesel-agregátu (APU). Trolejbusy sú súčasťou kontraktu na 120 nízkopodlažných trolejbusov, z ktorých už Dopravný podnik Bratislava (DPB) prevzal do konca júla 2015 celkovo 100 kusov (70 kĺbových, 15 krátkych bez APU, 15 krátkych s APU). Prevzatie posledných vozidiel očakáva DPB postupne do októbra tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letní poježdění na Tovačovce 15. a 16.8.2015

V sobotu 15. srpna se v Tovačově uskuteční tradiční hudební festival Tovačovský portál, při jehož příležitosti se do Tovačova podívá první vozidlo v péči Kroměřížské dráhy - „hurvínek“ M 131.1454. Vlaky budou jezdit od rána do pozdního večera.

V neděli 16. srpna potom proběhnou hody v Kojetíně a České dráhy vypraví na tuto trať dnes již nevídanou lokomotivu T 334.090, která doslova utekla paličům Kovošrotu zpod hořáků. Lokomotivu opravili nadšenci z depa ve Valašském Meziříčí. 

Přijďte se podívat na nové úspěchy železniční historie z Valašska a Hané.

Jízdní řády zvláštních vlaků najdete v příloze.

Výluka v úseku Kysak - Drienovská Nová Ves

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od 10. augusta vykonávajú súvislú výmenu koľajníc medzi železničnými stanicami Kysak a Drienovská Nová Ves. Údržba trate je realizovaná v čase od 08.40 do 13.50 h a potrvá do 13. augusta. Počas výluky sú vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví tři železniční mosty v Náchodě

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zaplatí téměř sedm milionů korun za opravu tří železničních mostů v Náchodě na trati Týniště nad Orlicí - Meziměstí. Stavební práce mají odstranit poruchy zdiva a předejít korozi nosných konstrukcí a tím prodloužit životnost mostů ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný viadukt v Hanušovciach nad Topľou

Dobrý deň prajem. V rámci TASR projektu Mesta a obce Slovenska (MOS) pripravujem materiál o zaujímavostiach obce Hanušovce nad Topľou. Chcel by som Vás v tejto súvislosti požiadať o zopár informácii. Zasielam niekoľko otázok: Mestečkom Hanušovce nad Topľou na východe Slovenska prechádza údajne unikátna železničná stavba - viadukt. Vraj sa k nemu viaže viacero "naj". Vedeli by ste mi prosím napísať čím je táto stavba výnimočná?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Státní fond dopravní infrastruktury se mění

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) prochází nejen v souvislosti se schválením nového evropského Operačního programu Doprava 2 poměrně klíčovými změnami. Jednak se rozšíří portfolio staveb, které lze prostřednictvím tohoto fondu financovat, a dále se posílí i jeho kontrolní pravomoci. Nejen na nastávající změny jsme se zeptali nového ředitele SFDI Ing. Zbyňka Hořelici.

Rozhovor najdete na této stránce.

Bratislavská radnica hľadá o. i. nového šéfa DPB

Bratislavská radnica hľadá nových šéfov podnikov Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Metro Bratislava, Dopravný podnik Bratislava (DPB) a Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Výberové konanie spustila bratislavská samospráva v polovici júla a uchádzači sa mohli prihlasovať na magistráte do 3. augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražané se svezli „černou hubou“

Pražané a návštěvníci hlavního města se mohli v neděli svézt historickou sovětskou soupravou metra 81-71, slangově označovanou jako „černá huba“. Pro přepravu cestujících běžně není využívaná už deset let. Dopravní podnik ji nasadil výjimečně při příležitosti 37. výročí zahájení provozu na lince A.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto zodpovedá za chyby v projektoch pre ŽSR?

Ako postupujú Železnice Slovenskej republiky v prípade, ak sú zásadne chyby v projektovej dokumentácii na vykonávanom diele pri modernizácii železničnej trate do 160 km/hod.? Kto nesie finančné bremeno v prípade, ak nastane chyba v projektovej dokumentácii?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Bezkontaktní karty dobývají i MHD

Stejně, jako je běžné platit bezkontaktní platební kartou v obchodech, na čerpacích stanicích i jinde, začíná být, byť zatím pouze v některých městech, běžné platit tímto způsobem i za jízdné v prostředcích městské hromadné dopravy. Nejdále jsou zatím v Plzni a v Liberci, přidávají se ale i další města včetně Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet požiarov na ŽSR za I. polrok 2015

V prvom polroku 2015 sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenalo spolu 67 požiarov. Z tohto počtu bolo 51 vlastných požiarov ŽSR, 15 vzniklo zmluvným dopravcom a 1 požiar vznikol v objekte, ktorý je v ekonomickom prenájme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vagonka Legios získala významnou zakázku

Společnost Legios Loco získala zakázku v celkové hodnotě téměř 550 milionů korun na dodávku výsypných vozů řady Faccns 49 m3 pro evropského operátora nákladních železničních vozů, společnost GATX. V první etapě se jedná o výrobu 100 výsypných vozů, které bude Legios dodávat od listopadu 2015 do února příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zo železničných staníc zmizli lavičky

Pred piatimi rokmi ŽSR odstránili lavičky z čakárne na stanici v Považskej Bystrici, najmä kvôli bezdomovcom. Chcel som sa v tejto súvislosti spýtať: 1.Ako sa toto opatrenie osvedčilo? Vrátili ste lavičky na stanicu či nie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Řidiči kamionů jsou nepoučitelní

S novým zjištěním přišli policisté v případu neznámého kamionu, který minulý pátek večer vjel na červenou na železniční přejezd v Horní Polici na Českolipsku, přerazil sklápějící se závory a ujel. Ukázalo se totiž, že takto projely kamiony hned dva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehodovosť na tratiach ŽSR v 1. polroku 2015

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v prvom polroku 2015 celkovo 121 nehôd, čo predstavuje v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 nárast o 10 prípadov. Patria sem nehody - zrážka vlaku, vykoľajenie vlaku, požiar železničného vozidla, úraz osoby spôsobený pohybom železničného vozidla, zrážka a vykoľajenie železničného vozidla pri posune. Taktiež sem patria aj zrážky na železničných priecestiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nebezpečné přejezdy na jihu Čech

Někde by jen stačilo posekat trávu, jinde ubrat část protihlukové stěny nebo přidat závory. Po nedávné železniční tragédii ve Studénce se MF DNES ve spolupráci se čtenáři, Drážní inspekcí a Českými drahami zaměřila na jihočeské přejezdy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné priecestie pri žst. Nitra

Prepáčte, že sa obraciam možno nie na správnu adresu, ale chcel by som poprosiť aspoň o kontakt na zodpovednú osobu ohľadom rekonštrukcie železničného priecestia v Nitre pri stanici - bývalý Turancar, ktorý je v dezolátnom stave, pretože Reg. správa a údržba ciest Nitra (ing. Andrášik) nás odkazuje na ŽSR a tak podobne...

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nejvíc běženců k nám přijíždí vlakem z Rakouska

Kontroly jsou téměř všude. Policie zastavuje autobusy i auta. Střeží celé území. Nejvíc běženců k nám přijíždí vlakem z Rakouska, často také autobusovým spojem Vídeň-Praha. Schengen neschengen, znovu začaly kontroly dokladů. Už jsme na dvaačtyřiceti chycených cizincích denně, říká mluvčí cizinecké policie. Situaci ale dopravcům ztěžují padělané doklady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problém nesťahovania zberačov rušňovodičmi

Čo považujete za príčinu toho, že rušňovodiči neskoro sťahujú zberače pred neutrálnymi poľami? Máte v pláne namontovať hákovnice na neutrálne pole Lisková v smere od Žiliny v zmysle upozornenia pre dopravcov keďže stále v tomto mieste dochádza k nerešpektovaniu návesti stiahni zberač? Všetky neutrálne polia na sieti ŽSR sú vybavené technickým monitorovacím zariadením TV alebo len toto v Liskovej v smere od Žiliny keď problém nastáva len tam?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Praha dostane první klimatizovanou tramvaj

Na začátku příštího týdne přiveze speciálně upravený tahač do Prahy první tramvaj s klimatizací určenou pro pravidelný provoz. Jde o upravenou verzi soupravy ForCity 15T, která už v hlavním městě jezdí pět let. Pasažéři si na ni v horkých dnech ale budou muset ještě počkat. Do provozu půjde až na konci srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.