Dopravné správy

Ďalšia kuriozita obnovy tratí DPMK

Nie vedľa chodníka ako doteraz, ale rovno v jeho strede majú byť nové stĺpy medzi Mestskou krytou plavárňou a stanicou. Už čakajú na osadenie v rámci projektu rekonštrukcie koľajníc. Keď si to Košičania všimli, začali špekulovať, či to nie je len kvôli slepcom a že tam ešte pribudne vodiaci pás.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Roční „šalinkarta“ zatím levnější nebude

Roční jízdenka na brněnskou hromadnou dopravu od nového roku nejspíš nezlevní, přestože to Strana zelených několikrát slibovala. Podle náměstka primátora Richarda Mrázka (ANO), na to zatím město není připravené. Zlevnění MHD je ale v koaliční smlouvě a Zelení na něm trvají, i když termín posunuli na podzim 2016. Jinak prý z koalice vystoupí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Migrant dokázal pešo prejsť Eurotunnelom

Sudánsky migrant dokázal pešo prejsť z Francúzska do Británie železničným tunelom pod Lamanšským prielivom. Obišiel stráže, preliezol niekoľko plotov a vyhol sa stovkám bezpečnostných kamier, kým ho v utorok tesne pred cieľom cesty zadržala britská polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Méně mrtvých na přejezdech, více zlomených závor

Od nejtragičtější železniční nehody, která se v Česku stala od roku 2008, uplynuly dva týdny. Nelze očekávat, že srážka pendolina s kamionem, který vjel přes výstražná světla na přejezd, přinese rychle zásadní změny. Snaží se o to radní Studénky, kteří chtějí prosadit mimo jiné stavbu nadjezdu. Hlavně se znovu ukazuje, že řidiči i chodci nemají dostatečný respekt. Za poslední dva týdny už na přejezdu nikdo nezemřel, řidiči ale častěji prorážejí závory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most naberá ďalšie meškanie

Termín zastavenia plavby na Dunaji v súvislosti s výstavbou Starého mosta v Bratislave sa posúva. Kým podľa predošlých odhadov mal byť od 10. do 12. augusta 2015, najnovšie by to podľa hovorkyne Dopravného úradu Miroslavy Janušicovej malo byť na prelome 35. a 36. týždňa, čiže koncom augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na kolejích hořel drážní stroj

K požáru drážního stroje na kolejích v Bohuslavicích na Náchodsku vyjížděli ve středu večer hasiči z Královéhradeckého kraje. Oheň vznikl zřejmě vlivem technické závady. Škoda se odhaduje na 30 milionů korun. Hlášení o požáru dostali hasiči minutu po sedmé hodině večerní. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Dobrušky, Náchoda a Hradce Králové, a také drážní hasiči z podniku Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽOS Zvolen zarobí na oprave rušňov ZSSK Cargo

Hlavné opravy piatich rušňov zabezpečí pre štátneho nákladného dopravcu Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) firma Železničné opravovne a strojárne Zvolen. Železničiari za zákazku zaplatia 1,7 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počasí zastavilo provoz parních vlaků

Nebývale suché počasí v posledních dnech téměř zastavilo tradiční letní provoz parních vlaků na české železnici. Srpen přitom bývá měsícem, kdy je parních jízd nejvíce. České dráhy se proto snaží nahlášené akce nerušit, místo páry se ale příznivci železniční historie dočkají dieselů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most montujú aj na staromestskom brehu

Oceľovú konštrukciu Starého mosta v Bratislave začali montovať už aj na staromestskej strane Dunaja. Pôvodne mali oceľovú konštrukciu vysúvať z petržalskej strany v polovici augusta. Termín dokončenia vraj nie je ohrozený.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jemnická lokálka v létě ožívá

Na železniční trati mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi je opět k vidění motorový vlak „osmsetdesítka“, i když jen o víkendu. A v sobotu 8. srpna se tam po čase ukáže taky nedávno zrekonstruovaný výletní vlak nadšenců ze Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě (SVD-JZM), který výletníky přepraví na pátý ročník oblíbené Jemnické bitvy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšie zmeny v košickej MHD

Od nedele 9. augusta 2015 dôjde k ďalším zmenám trás liniek MHD. Zmeny sa dotknú najmä liniek prechádzajúcich Štúrovou ulicou, z dôvodu uzatvorenia koľajového prejazdu na križovatke Štúrova – Južná trieda, a liniek prechádzajúcich Štefánikovou ulicou, z dôvodu sprejazdnenia podjazdu pri Jakabovom paláci. Od nedele sa čiastočne upravuje aj trasa linky X9 na Strojárenskej ulici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historickým vlakem ČD do Litovle ano, parním ale ne

Upozorňujeme všechny zájemce o plánovanou víkendovou akci "Parním vlakem ČD do Litovle", že z důvodu protipožárních opatření v těchto extrémně horkých, ale především suchých dnech, v čele vlaku mimořádně nepojede parní lokomotiva. Místo toho vlak odveze historická motorová lokomotiva.

Plánujeme, že do čela vlaku nasadíme historickou lokomotivu řady 735 přezdívanou "pielstick". Jedná se o typ vozidla, který opustil naše tratě již před několika lety. Setkat se s touto motorovou lokomotivou je tak dnes výjimečná událost.

Zájemcům o železniční nostalgii se omlouváme a děkujeme jim za pochopení. Věříme, že mnoho zájemců o železniční nostalgii zaujme i unikát v podobě motorové lokomotivy "pielstick".

Siemens montuje systém ETCS v Belgicku

Nemecký Siemens modernizuje železničnú sieť v Belgicku. Koncern získal v konzorciu s infraštruktúrnou dcérou Cofely-Fabricom francúzskeho koncernu Engie objednávku na modernizáciu vyše 2200 km tratí. Jej hodnota dosiahla 510 miliónov eur a konzorcium má práce vykonať do desiatich rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlý muž z JHMD si žádné chyby nepřipouští

Ředitel a spolumajitel Jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek je mnohými příznivci železnice vnímán jako zlý muž, pod kterým firma zrovna nevzkvétá. On sám je přesvědčen, že je třeba udělat jediné: přemluvit kraje, aby zvýšily platby za provoz veřejné dopravy na úzkokolejce. Po dobrém či skrze soud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čachre s vagónmi znížili zadlženie ZSSK Cargo

Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) dostal v júli 216,6 milióna eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za predaj vozňov do dcérskej firmy Cargo Wagon. Prijaté financie použila spoločnosť podľa hovorcu Martina Halandu na zníženie dlhov. Z toho išlo na úhradu časti návratnej finančnej pomoci 97,7 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V pardubické MHD stoupl počet černých pasažérů

Revizoři pardubického dopravního podniku loni přistihli bezmála 10.000 cestujících bez lístku nebo předplacené časové jízdenky. Černých pasažérů bylo téměř o 30 procent více než v předchozím roce. Lidé podniku dluží na jízdném přes pět milionů korun a vymáhání dluhů je komplikované ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 31. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v 31. týždni dva smrteľné prípady zrážok. Prvý smrteľný prípad sa odohral vo štvrtok (30.07.2015) na železničnom priecestí medzi Bratislavou ÚSN a Bratislavou Novým Mestom, kde prišlo k zrážke vlaku s cyklistom, ktorý na mieste zraneniam podľahol. V druhom prípade sa na železničnom priecestí zrazil osobný vlak s cestným motorovým vozidlom VW Golf, vodička automobilu zraneniam taktiež podľahla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co přinese nový jízdní řád SŽDC

Cestujícím na železnici se příští rok dostane alespoň nějaké náplasti na útrapy, které letos způsobuje rekordní množství výluk. Vlaky na některých hlavních tratích významně zrychlí, především díky dokončení velkých koridorových staveb. Podle návrhů nového grafikonu, které se objevují na webových stránkách krajů, se zkrácení dojezdových dob dočkají cestující hlavně na spojích z Prahy do jižních a východních Čech či na jižní Moravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavskú MHD čaká od zajtra ďalšia výluka

Z dôvodu opravy povrchu vozovky na Svätoplukovej ulici budú od piatka 7. augusta od cca 19:00 do pondelka 10. augusta 2015 do cca 4:00 premávať linky 50, 205, 207, a N61 po obchádzkových trasách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD předaly 1 000 euroklíčů pro postižené

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR rozdá hendikepovaným lidem tisícovku euroklíčů, které za víc jak 300 tisíc korun koupily České dráhy. Euroklíče umožní vozíčkářům vstup do míst, která nemohou být kvůli vandalům trvale otevřena a jsou opatřena eurozámkem. Především jde o toalety, výtahy nebo zdvihací plošiny na schodištích ve veřejných prostorách, včetně nádraží.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.