Dopravné správy

Modernizácia vozovní DPB finišuje

Modernizácia vozovne Hroboňova a depa Jurajov Dvor Dopravného podniku Bratislava (DPB) prechádza poslednou fázou. Už dokončené i skolaudované sú tri autobusové haly, v najbližších dňoch by mali byť vydané kolaudačné rozhodnutia pre ďalšie objekty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC má jediného dodavatele pražců

Správa železniční dopravní cesty bude po další dva roky odebírat pražce od společnosti ŽPSV ze skupiny OHL ŽS. Firma jako jediný zájemce zvítězila v soutěži o rámcovou smlouvu na dodávku betonových pražců za 200 milionů korun. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

EP Cargo ovládlo požičovňu lokomotív LokoTrain

Najväčšia česká požičovňa lokomotív a železničného personálu LokoTrain zmenila majiteľa. Dve tretiny firmy kúpila od Evžena Nečasa spoločnosť EP Cargo patriaca pod Energetický a průmyslový holding (EPH). Informoval o tom server iDNES.cz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přes 30 mrtvých při vykolejení 2 vlaků v Indii

Více než 30 lidí přišlo o život v centrální Indii poblíž města Harda po vykolejení dvou rychlíků na železničním mostu, zřejmě podemletém záplavami po monzunových deštích. Po dalších obětech se pátrá, 100 lidí bylo zraněno. Některé z vagonů skončily v rozvodněné řece.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hasičská sobota na Detskej železnici

Malí aj veľkí cestujúci Košickej detskej historickej železnice sa už túto sobotu 8. augusta 2015 môžu zabaviť s hasičmi a ich technikou. O vodu nebude núdza. Ozdobou bude 50-ročné hasičské vozidlo, atrakciou letný dážď a penová šou. Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.

Parním vlakem ČD do Litovle

Tuto sobotu 8. srpna vypraví České dráhy historický parní vlak v čele s lokomotivou „Rosnička“ na okružní jízdu z olomouckého hlavního nádraží přes Červenku, Litovel, Senici na Hané do stanice Olomouc-Nová Ulice a zpět. Historická souprava zamíří na tradiční Litovelský otvírák v areálu pivovaru, město Litovel nabídne speciální prohlídkové okruhy městem nebo výstavu dětských kočárků v prostorách turistického informačního centra. Na milovníky železniční nostalgie čeká v průběhu jízdy v Senici na Hané zbrojení lokomotivy.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Škoda Electric preniká na čínsky trh

Firmy Škoda Electric a Beijing Subway Rolling Stock Equipment (BSR) predstavujú na pekinskom veľtrhu UrTran2015 električku, ktorá je určená na čínsky trh. Nízkopodlažnú päťčlánkovú električku zmontovali v pekinskom závode BSR. Jej veľkou výhodou je, že nepotrebuje trolejové vedenie, lebo energiu pre pohyb čerpá z palubných batérií.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Expres ČD na Křivořezání a do železničního muzea

V sobotu 8. srpna vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou 475.179 „Šlechtična“ na jubilejní 20. ročník řezbářského sympozia Křivořezání na hradě Křivoklát. Parní vlak bude začínat na nádraží v Praze-Braníku a z Křivoklátu bude dále pokračovat přes Rakovník až do Lužné u Rakovníka, kde si mohou zájemci prohlédnout železniční muzeum Českých drah.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

POZDĚJŠÍ AKTUALIZACE:

Vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu a extrémním teplotám pojede v čele vlaku místo parní "Šlechtičny" dieselová lokomotiva.

Z tohoto důvodu snižujeme ceny jízdenek: Zpáteční jízdenka na Křivoklát stojí nově 240 Kč, v prodeji jsou také výhodné rodinné zpáteční jízdenky v hodnotě 2× 240 Kč (pro dospělé + 2 děti) a jednosměrné jízdenky za 140 Kč. Zpáteční jízdenka pro úsek z Křivoklátu do Lužné stojí 80 Kč, jednosměrná 40 Kč. Jízdenky, které byly zakoupeny do včerejšího dne, budou cestujícím ve vlaku kompenzovány.

Aktuální informace o jízdě zvláštního vlaku na Křivoklát a do Lužné u Rakovníka najdete na webu
http://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1162-zvlastnim-vlakem-na-jubilejni-20-rocnik-krivorezani

Namiesto auta vlakom, aj na Slovensku

Letná sezóna je opäť v plnom prúde, hlavnou „starosťou“ mnohých slovenských rodín je, kde a ako načerpať v týchto mesiacoch sily do ďalšieho roka. A množstvo obyvateľov Slovenska sa na svojej ceste za dovolenkou rozhodlo uprednostniť dopravu vlakom. Táto ekologická a hospodárna forma dopravy sa kvôli hustým spojom aj desiatkam nových regionálnych vlakov stáva čoraz komfortnejšou a v poslednom čase čoraz viac pripomína dopravu dvadsiateho prvého storočia podobne ako v krajinách na západ od našich hraníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát pokutuje České dráhy hlavně za graffiti

České dráhy musely za loňský rok zaplatit 456 tisíc ministerstvu dopravy za to, že jejich vlaky nenabízejí takový standard cestování, k jakému se zavázaly ve smlouvě se státem. Meziročně jejich objem vzrostl o čtyři procenta, ještě více objem pokut roste letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Automobilová versus verejná mestská doprava

Sú všade. Na chodníkoch, trávnikoch, cestách, v garážach. Bez nich si už ani nevieme predstaviť, ako by sme sa premiestňovali. Je ich však čoraz viac a chýbajú miesta, kde ich odparkovať. Autá nám síce šetria čas a uľahčujú každodenný život, no niekedy barikádujú cesty, keď chceme ísť peši, rozrývajú trávniky a vyprázdňujú peňaženky. Vyskúšali sme si preto za vás, ako a za koľko sa parkuje na šiestich rôznych miestach v Bratislave a vo Viedni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarské horní nádraží přestane být ostudou

Stavba nové výpravní budovy na karlovarském horním nádraží se dostala do mírného skluzu. Jedním z důvodů je fakt, že Správa železniční dopravní cesty pozdržela na žádost města hlučné práce až po skončení filmového festivalu. Začíná demolice sedmdesát let staré provizorní budovy karlovarského horního nádraží. Na jejím místě postupně vyroste moderní odbavovací hala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyschnutá zeleň na železničnej trati

Na železničnej trati v úseku Kráľova Lehota - Važec (v okolí ŽST Východná) vidno neprirodzene vyschnutú zeleň, vrátane mladých borovíc a iných stromov. Chcel by som sa preto opýtať, či používate nejaký chemický postrek na zeleň v okolí trate? Ak áno, aký?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation expanduje do Finska

Skupina Škoda Transportation posiluje v zahraničí. Koupila totiž kontrolní podíl ve finské firmě TransTech. Jedná se o jediného finského výrobce železničních a městských kolejových vozidel, který má každoročně několikamiliardové obraty.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Priecestie na Ivánskej ceste v Bratislave

Radi by sme sa opýtali, kedy osadia ŽSR na Ivánsku cestu rampy, aby už nedochádzalo k tragédiám?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vykolejení vlaku v Horažďovicích předm. (aktualizováno)

Podle prvních informací došlo dnes přibližně ve 13:12 hodin ve stanici Horažďovice předměstí za odjezdu rychlíku 668 z Brna do Plzně k vykolejení posledních dvou vozů. Poslední vůz se v důsledku vykolejení dostal do průjezdného profilu rychlíku 667 z Plzně do Brna, který byl na sousední koleji. Příčiny a vznik nehody bude upřesněn v průběhu vyšetřování, o kterém Vás budou informovat kolegové z Drážní inspekce. Zjistit situaci, řídit opatření na místě a odstraňování následků nehody odjel na místo také člen představenstva společnosti.

Při nehodě bylo zraněno několik desítek osob. Na bližší podrobnosti o počtu a rozsahu zraněných se prosím informujte u kolegů ze záchranné služby.  

Pro cestující z postiženého vlaku i jejich příbuzné je k dispozici telefonní linka 800 101 001, kde mohou požádat o prvotní informace o další cestě osob z postiženého rychlíku, psychlogickou pomoc a další informace a rady k řešení vzniklé situace.

České dráhy povolaly na místo další posilový personál pro informování cestujících o náhradní dopravě a zajištění přestupů mezi vlaky a autobusy. Ve stanicích byla zajištěna také balená voda pro cestující, kteří musí v dnešním horkém dnu čekat na náhradní dopravu. Náhradní doprava za rychlíky je zavedena v úseku Strakonice - Nepomuk, za regionální osobní dopravu v úseku Strakonice - Horažďovice předměstí - Pačejov. Provoz bude přerušen pravděpodobně do dnešního ukončení provozu v nočních hodinách. O aktuální situaci se mohou cestující informovat například na webu Českých drah v oblasti Mimořádnosti v provozu.

České dráhy také odškodní zraněné osoby z vlaku. Protože společnost nemá k dispozici osobní data zraněných osob, prosíme, aby nás kontaktovali prostřednictvím právního odboru Generálního ředitelství Českých drah, které je pověřeno odškodněním cestujících v souvislosti s újmou na zdraví i v případě poškození věcí. Bližší kontakty získají cestující na webových stránkách ČD
www.cd.cz nebo na callcentru společnosti.

Také ostatní cestující, kteří nebyli zraněni při nehodě, mohou využít uplatnění práva z přepravní smlouvy (reklamace). Cestujícím dotčeným mimořádnou událostí v Horažďovicích bude vráceno jízdné v plné výši beze srážky. Právo z přepravní smlouvy (reklamace) za nevyužité jízdné, zpoždění vlaku, ujetí přípoje atd. můžete uplatnit standardně u kterékoliv pokladní přepážky ČD nebo elektronicky e-mailem na adrese
osobnipreprava@opt.cd.cz (do předmětu zprávy uveďte "Horažďovice"). Právo z elektronických jízdenek (eTiket) lze uplatnit standardně přes volbu "Vrátit jízdenku" v prostředí eShop ČD.

Vykolejení vlaku v Horažďovicích předměstí

Podle prvních informací došlo dnes přibližně ve 13:12 hodin ve stanici Horažďovice předměstí za odjezdu rychlíku 668 z Brna do Plzně k vykolejení posledních dvou vozů. Tyto dva vozy se v důsledku vykolejení dostaly do průjezdného profilu rychlíku 667 z Plzně do Brna, který stál u vjezdu do stanice a došlo ke srážce vykolejených vozů se soupravou stojící v protisměru na vedlejší koleji.

Podle prvních informací při nehodě mělo dojít ke zranění několika desítek osob, podle prvních předběžných informací by mohlo jít o 30 až 40 osob, k usmrcení osob by dojít nemělo. Na bližší podrobnosti o počtu a rozsahu zraněných se prosím informujte u kolegů ze záchranné služby.

V důsledku nehody bude až do odvolání zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Strakonice - Nepomuk.

Na místě zasahují záchranáři a zdravotníci integrovaného záchranného systému. Následně bude probíhat vyšetřování příčin nehody.

O dalším vývoji Vás budeme dále informovat.

Spoja sa Siemens a Bombardier?

Nemecký priemyselný konglomerát Siemens a kanadská spoločnosť Bombardier údajne rokujú o fúzii svojich železničných divízií. Napísal to [...] denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje. Siemens sa k informáciám v denníku nevyjadril, Bombardier ich však neskôr poprel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

JHMD směřují k holdingovému uspořádání

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) směřuje k největší změně struktury od svého vzniku v devadesátých letech. Podle spolumajitele a šéfa Borise Čajánka pracuje vedení firmy na projektu, na jehož konci by měl být vznik dceřiné společnosti pro veřejnou dopravu. Tu firma provozuje na dvou větvích své úzkorozchodné železnice v jižních Čechách a na Vysočině na objednávku krajů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opití rušňovodič a posunovač vykoľajili vagón

Železničný policajt z Trenčína obvinil z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky rušňovodiča Pavla (57) z Dubnice nad Váhom (okres Ilava) a posunovača Miloša (57), tiež z Dubnice nad Váhom. Muži minulý piatok o 13. hodine na 6. vlečkovej koľaji v Dubnici nad Váhom počas posunu vykoľajili dvoma osami nákladný vozeň z vlakovej súpravy, čo poškodilo výkoľajku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.