Dopravné správy

České dráhy změní svou přítomnost na internetu

České dráhy výrazně změní svoji přítomnost na internetu. Vzkřísily opět plány začít lákat své zákazníky a mluvit s nimi i přes sociální sítě. Navíc plánují zásadní rekonstrukci svých webových stránek. České dráhy jsou zatím poslední z tuzemských železničních osobních dopravců, které nemají na Facebooku vlastní profil. Existují pouze neoficiální účty, o kterých firma ví. Zatím má účet pouze na Twitteru, kde informuje o mimořádnostech v dopravě, například o zastavení provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanica bez vlastníka, to je možné iba na Slovensku

Budovu z konca 19. storočia zrejme bude musieť zrovnať so zemou obec. Tento rok to však pre nedostatok peňazí nestihne, čo je možno dobrá správa pre prvých návštevníkov novej cyklotrasy. „Ani jednu z dvoch budov železničnej stanice v Suchej Hore nie je možné hospodárne opraviť a preto odporúčam ich čo najrýchlejšie celé odstrániť,“ taký je záver statického posudku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Královéhradeckou MHD čekají změny

Posílení či prodloužení linek, více zastávek na znamení a také přejmenování některých stanic. Takové změny čekají cestující v novém jízdním řádu městské hromadné dopravy v Hradci Králové od konce prázdnin. Platit začne od nového školního roku, přesněji od soboty 29. srpna. K některým změnám přispějí i sami cestující, kteří mohou své podněty dopravnímu podniku poslat do konce července.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Utečencov pri eurotuneli rozohnala polícia

Francúzska polícia rozohnala skupinu migrantov, ktorá sa v sobotu večer pokúsila preniknúť do eurotunela spájajúceho Francúzsko s Britániou, informovala v nedeľu agentúra AP. Migranti prekonali niekoľko bezpečnostných oplotení. Pri poslednom, ktorý sa nachádza pri vchode do eurotunela, zasiahla polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chce propojit Masarykovo a hlavní nádraží

Správa železnic oživuje plány na propojení pražského Masarykova a hlavního nádraží. Vedle nadzemního koridoru je ve hře podchod vybavený pojízdným dopravníkem, jaký bývá na velkých mezinárodních letištích. Projekt za zhruba 400 miliónů korun, který by usnadnil a zrychlil spojení obou pražských nejvytíženějších nádraží, je součástí připravovaného železničního spojení na pražské letiště a dále do Kladna, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba trate pri Púchove ovplyvňuje vlaky

Vybraných 11 osobných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko na trasách Púchov – Žilina, Púchov - Horní Lideč (ČR) a späť obmedzia počas najbližších pracovných dní stavebné práce na trati. Práce prebiehajú od dnes 3. augusta do pondelka 10. augusta 2015. Na trase zo Žiliny do Púchova (trať č.120) zasiahne výluka 2 osobné vlaky a v opačnom smere z Púchova do Žiliny 2 osobné vlaky, ktoré budú v celej trase nahradené autobusmi.

Celú aktualitu nájdete na tejto stránke.

Fantovu kavárnu sice otevřeli, ale to je málo

Kavárna v bývalé odbavovací hale historické budovy pražského hlavního nádraží začíná sloužit svému účelu. Společnost Grandi Stazioni, která má budovu od Českých drah v dlouhodobém pronájmu, po dlouhé snaze nalezla provozovatele rekonstruované Fantovy kavárny, nakonec se dohodla s firmou, která provozuje kavárenský řetězec v nákupních centrech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcie priecestí v okolí Žiliny

Ktoré priecestia sa počas leta v regióne Žilina zrekonštruovali? Ktoré priecestia sú ešte v pláne na rekonštrukciu? Prečo bola táto rekonštrukcia potrebná? Koľko finančných prostriedkov vyčlenili ŽSR na rekonštrukciu priecestí počas leta?

Odpovede na uvedené otázky nájdete na tejto stránke.

Vyššími pokutami proti riskování na přejezdech

Rekonstrukci i rušení přejezdů, ale také zvýšení pokut za jízdu proti výstražným světlům připravuje ministerstvo dopravy. Po jednání s vedením Správy železniční dopravní cesty a Drážního úřadu to řekl ministr Dan Ťok. Zatímco změny v zabezpečení přejezdů či jejich rušení má navrhnout pracovní skupina, pro zvýšení pokut již ministerstvo vzor má – Dan Ťok se chce inspirovat Slovenskem, kde se za přestupky platí zhruba třikrát více než v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce pred Hlavnou stanicou pokračujú

Pred Hlavnou stanicou pribudol nanovo vyasfaltovaný povrch zastávok MHD, náter na stĺpoch verejného osvetlenia aj na zábradlí, väčšie smetné koše, pribudla zeleň a mesto nechalo vyčistiť priestor pod dreveným prístreškom. Pribudli aj drevené lavičky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dozvuky nehody Pendolina ve Studénce

Srážka vlaku Pendolino s kamionem na přejezdu ve Studénce mohla nejspíš přinést mnohem více škod na lidském zdraví i majetku. Snížením rychlosti před nehodou však strojvedoucí nejspíš zabránil tomu, aby vlak dokonce vykolejil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo pritiahli 4 milióny cestujúcich

Štát si mädlí ruky, vlaky zadarmo získali o niekoľko miliónov cestujúcich viac. Nezodpovedanou otázkou však zostáva, koľko to bude štátnu kasu stáť. To chce vyčísliť až na budúci rok. Pôvodne vláda počítala, že na toto opatrenie pôjde 13 miliónov eur. Oproti prvým šiestim mesiacom minulého roka, keď ešte bezplatné cestovanie pre študentov a dôchodcov neexistovalo, vzrástol počet cestujúcich po železnici o štyri milióny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr hledá lék proti střetům na přejezdech

Kvůli nedávné nehodě soupravy Pendolino u Studénky plánuje ministr dopravy Dan Ťok změny na přejezdech. Nechá Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) vypracovat analýzu, která má ukázat, kolik přejezdů by bylo možné na trati mezi Prahou a Ostravou upravit na mimoúrovňové křížení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova košických električkových tratí mešká

Rekonštrukcia koľajníc na Kuzmányho ako prvého úseku stavby Integrovaná koľajová doprava, začatá presne pred rokom, mala byť pôvodne hotová do 31. 10. 2014 a trať opätovne sprejazdnená do konca minulého roka. Potom sa termín ukončenia posúval – až na 31. júla 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bruntál má moderní dopravní terminál

Město Bruntál dokončilo stavbu moderního terminálu, který propojí vlakovou a autobusovou dopravu. Cestujícím se otevře příští týden, ostrý provoz autobusů tam začne 10. srpna. Výstavba terminálu stála bez DPH 56 milionů korun, z toho 85 procent uhradí evropské dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurotunel nezvláda migrantov

Ismat Amir strávil posledný týždeň všetky noci na poli za skladmi pri francúzskom Calais. Pre 22­ročného sudánskeho mladíka a ďalších 150 migrantov je to ideálne miesto, keďže sa nachádza len 500 metrov od trinásť kilometrov dlhého plota, ktorý chráni vstup do eurotunela.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Největší půjčovna lokomotiv v ČR změnila majitele

Největší česká půjčovna lokomotiv a železničního personálu LokoTrain změnila majitele. Dvě třetiny firmy koupila od Evžena Nečase společnost EP Cargo patřící pod Energetický a průmyslový holding (EPH). Nákupem LokoTrainu získalo EP Cargo v Česku největšího pronajímatele lokomotiv a odborného personálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické električkové trate v ohrození?

Prešovskej firme Dúha, ktorá v Košiciach pre mesto rekonštruuje električkové trate za 40 miliónov eur, hrozil konkurz. Oznam, že prešovský okresný súd vyhlasuje na jej majetok ako dlžníka konkurzné konanie, vyšiel včera v obchodnom vestníku. Návrh dala bratislavská firma Gipex SK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Střet s vlakem je nejnebezpečnější typ dopravní nehody

Celkem 98 procent dopravních nehod v Evropské unii způsobených na železničních přejezdech jde na vrub účastníkům silničního provozu. Střet s vlakem je pro ně nejnebezpečnějším typem nehody, hrozí téměř dvacetinásobné riziko vzniku smrtelné dopravní nehody než u dopravních nehod obecně. Hlavními příčinami jsou především spěch a nepozornost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva prevzala väčšinový podiel v SAD Trnava

Spoločnosť Arriva odkúpila stopercentný podiel vo firme Bus Partner Services s.r.o., ktorá je väčšinovým vlastníkom dopravcu SAD Trnava a.s. a tiež firmu Gotfri spol. s.r.o., ktorá vlastní väčšinu v SAD Liorbus a.s. (predtým SAD Liptovský Mikuláš).

Celú správu nájdete na tejto stránke.