Dopravné správy

Fantova budova se konečně dočká dalších oprav

České dráhy a italská firma Grandi Stazioni spějí k dohodě o pokračování opravy historické budovy hlavního nádraží v Praze. „S Českými drahami ladíme poslední detaily,“ řekl deníku E15 šéf Grandi Stazioni Česká republika Andrea Odoardi. Práce na secesní Fantově budově začnou podle něj na podzim a vyjdou řádově na stovky milionů korun. Nejprve bude na řadě fasáda. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O súťaži na prestavbu trate Púchov – Pov. Teplá

Kedy predpokladáte ukončenie procesu verejného obstarávania? Kedy by sa malo začať so samotnou modernizáciou a kedy by mal byť úsek po Považskú Teplú dokončený? Bude súčasťou stavby aj rekonštrukcia železničnej stanice v Považskej Bystrici?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Žlutých autobusů přibývá, řidičů je však málo

O více než pět procent roste letos počet cestujících v autobusech společností Student Agency a RegioJet Radima Jančury. Firma si pořídila dalších šestnáct nových busů. Expanzi brzdí nedostatek řidičů: dopravce jich aktuálně potřebuje dalších padesát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia odkloní prešovskú MHD

Od 3. do 9. augusta 2015 bude pre rekonštrukciu úplne uzavreté železničné priecestie na Bajkalskej ulici. Z tohto dôvodu nebudú dočasne obsluhované zastávky Bajkalská a Veterinárna nemocnica. Cestujúcim z Bajkalskej ulice odporúčame využiť zastávky Sídlisko III a Rázcestie Šidlovec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soudruzi ze SŽDC udělali chybu při přestavbě žst. Tanvald

Zvláštní problém musí řešit Správa železniční dopravní cesty a České dráhy. Nově postavená nástupiště stojí na nádraží tak, že když přijede do Tanvaldu rychlík z Prahy, ničí je. Problémem jsou vysouvací schůdky u motorových vozů řady 854, které České dráhy nasazují většinou právě na vlaky z Prahy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do eurotunela sa chcelo dostať vyše 3 500 migrantov

Británia sa nestane "bezpečným útočiskom" pre migrantov, ktorí sa z francúzskeho Calais snažia dostať do Spojeného kráľovstva, vyhlásil vo štvrtok britský premiér David Cameron. Varoval, že ilegálnych migrantov z Británie deportujú. Cameronove slová zazneli v čase, keď sa množstvo migrantov snaží dostať do ústia eurotunela vo francúzskom Calais, ktorý spája Francúzsko s Britániou, informuje spravodajská stanica BBC.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na lanovce v Bavorsku uvázli turisté

S evakuací lidí z porouchané lanovky v bavorské obci Bodenmais pomáhali v úterý odpoledne horští záchranáři z české strany Šumavy. Více než třicet lidí uvázlo na lanové dráze na vrch Silberberg, záchranáři je dostali zpět na zem asi za dvě hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodič prežil zrážku s vlakom bez zranení

Vodič osobného auta nerešpektoval výstražné znamenie pred železničným priecestím, vošiel na koľajnice a zrazil sa s vlakom. Ako agentúru SITA informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík, pri nehode sa nikto nezranil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Práce zastaví vlaky mezi žst. Brno hl.n. a Nesovice

V sobotu 1. srpna zahájí Správa železniční dopravní cesty stavební práce na trati Brno – Veselí nad Moravou v úseku Blažovice – Nesovice, ke které se později přidají i práce v úseku Brno-Černovice – Blažovice. České dráhy proto přistoupily k úplnému vyloučení jízd vlaků na trati 340 v úseku Brno hl. n. – Nesovice a jejich převedení do náhradní autobusové dopravy. Tento stav potrvá až do 30. listopadu 2015. Částečně vyloučený úsek Brno hl. n. – Blažovice poslouží pouze pro průjezd rychlíků a spěšných vlaků směr Olomouc a Ostrava.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

MÁV prevážajú denne takmer 1000 migrantov

Maďarská železničná spoločnosť MÁV preváža denne v priemere takmer 1000 migrantov smerom k zberným utečeneckým táborom. ... z Kiskunhalasu prevážajú denne 200-250, zo Segedína 700-800 a z Pécsu 50-70 ľudí. Snahou spoločnosti je utečencov prepraviť v čo najkratšom čase v kultúrnych podmienkach bez príplatkov či miestenky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecko platí za dopravu zbytečně o 30 milionů víc

Vedení Libereckého kraje podle Krajského protikorupčního pracoviště netlačí na antimonopolní úřad, aby konečně rozhodl ve věci čtyřmiliardové zakázky na dopravní obslužnost. Úřad ji zrušil loni v květnu a kvůli tomu kraj platí za autobusovou dopravu vyšší cenu, než jakou nabídli vítězní uchazeči.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácii trate Púchov – Považská Teplá

ŽSR dnes vypísali tender na modernizáciu úseku Puchov - Považská Teplá. Plán výstavby je 40 mesiacov, teda 3 roky a 4 mesiace. Podľa prebieha tendra by sa teda mohla dokončiť modernizácia úseku Bratislava - Žilina v roku 2018. O koľko minút sa skráti cesta vlakom v porovnaní so súčasnosťou?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Ze zastávek MHD v Jihlavě zmizely koše

Krajské město Vysočiny má problém s koši na odpadky na zastávkách městské hromadné dopravy. Ty stávající byly totiž v nevyhovujícím stavu, takže se čeká na dodávku nových. Dorazit by měly v polovině srpna. Cestující vystoupí z trolejbusu a bezradně se rozhlíží kolem, protože marně hledá koš, do něhož by měl odhodit použitou jízdenku. To je momentálně zcela běžný obrázek v jihlavských ulicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK okráda cestujúcich

Rád by som cestujúcu verejnosť upozornil na nebezpečenstvo, ľahko sa vám môže stať, že vás ZSSK okradnú. Nielen tak, ako upozorňujú – aby ste si dávali pozor na batožinu, kradnú aj sami. Okrádajú nás o náš čas. Uvediem ako príklad svoje dve posledné cesty. Cestoval som IC vlakmi, ktoré sú najrýchlejšie a najkomfortnejšie vlaky ZSSK podľa ich vlastných slov.

Celé blogovanie nájdete na tejto stránke.

Kupte si železniční trať!

Trojice nevyužívaných tratí je opět na prodej. Koupit si je mohou i soukromé osoby, musí se ale zavázat, že na nich budou minimálně pět let provozovat vlaky. Nejlacinější je železniční spojení z Kopidlna do Dolního Bousova, které Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabízí k prodeji za téměř 1,4 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vinník zrážky s Pendolinom spáchal viaceré priestupky

Viac než 10 porušení pravidiel cestnej premávky má v evidencii poľský vodič kamiónu, ktorý zavinil tragédiu pri prejazde v meste Studénka minulú stredu. Na mieste sa ocitol údajne preto, že netušil, kadiaľ ide. Mieril pritom do Maďarska. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mobilní signál pronikne do pražského metra

Společnosti Cetin, T-Mobile a Vodafone podepsaly s pražským dopravním podnikem po několika měsících vyjednávání smlouvu o pokrytí tunelů metra nové trasy A z Dejvic do Motola mobilním signálem. Smlouva je uzavřena na šest let, signál mobilních sítí pro hlasové služby včetně vysokorychlostního internetu 3G a LTE budou moci využívat zákazníci všech mobilních operátorů včetně O2 i zákazníci virtuálních operátorů. S pokrytím se počítá zhruba do čtyř měsíců od zahájení prací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto zmodernizuje trať Púchov - Žilina?

Železnice Slovenskej republiky vyhlásili verejnú súťaž na výber zhotoviteľa stavby „ŽSR, Modernizácia trate Púchov – Žilina, pre rýchlosť do 160 km/hod., I. etapa. Informácia bola zverejnená v sobotu 25. júla 2015 vo Vestníku EÚ S142 pod číslom 2015/S 142-260254 a vo Vestníku verejného obstarávania 146/2015 v pondelok 27. júla 2015 pod číslom 15311 - MSP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historickou Fantovu kavárnu otevírají Indové

Kavárenský řetězec původem z Indie Café Coffee Day dnes slavnostně zahájí provoz Fantovy kavárny na pražském hlavním nádraží. Do té se provoz kavárenského zařízení vrátí po opravě secesní budovy, kterou v roce 2013 opravila italská společnost Grandi Stazioni. Pro Fantovu kavárnu pak dlouho hledala nájemce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakúske prihraničné obce chcú spojenie s Bratislavou

Viaceré rakúske obce pri slovenskej hranici majú eminentný záujem o autobusové prepojenie s Bratislavou. Potvrdil [...] starosta obce Edelstal Gerald Handig. „Táto otázka sa už prerokúvala aj v rámci projektu Bratislava Územný Manažment, ako súčasti štúdie mestskej výstavby. Bohužiaľ, doteraz neúspešne. Niekedy sa zdá, že byrokracia je nado všetko. Napriek tomu sa tej myšlienky nevzdávam“, napísal v odpovedi Handig.

Celú správu nájdete na tejto stránke.