Dopravné správy

Je vlak s lokomotivou bezpečnější než Pendolino?

Ve středu narazilo pendolino na přejezdu ve Studénce do kamionu. Jedna z úvah, které se po nehodě objevily, zněla: Mohly být následky méně vážné, kdyby k přejezdu nepřijela právě jednotka Pendolino, ale klasická souprava s těžkou lokomotivou v čele? Vyšetřování nehody zdaleka neskončilo, přesto se nabízí jedno srovnání – nehoda, která se stala před osmi lety u Vraňan. Stala se sice patrně v nižší rychlosti a vlak narazil do lehkého osobního auta, přesto jde o nehodu v mnohém podobnou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava dobuduje odbavovací systém MHD

Po poslednom zrušení niekoľkokrát opakovanej verejnej súťaže na dodávku nových palubných počítačov a označovačov cestovných lístkov pripravuje mesto Bratislava ďalší pokus na dobudovanie tarifného systému vo vozidlách MHD v súvislosti s pripravovanou treťou etapou Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legiovlak znovu na Nákladovém nádraží Žižkov

Na Nákladovém nádraží Žižkov v Praze je znovu k vidění legiovlak, který do metropole přijel na období letních prázdnin a bude tam do konce srpna. Replika legionářského vlaku do roku 2020 projede celou zemi a zavítá i na Slovensko. Jedenáct zrekonstruovaných vagonů představuje život a boj československých legií na Transsibiřské magistrále během 1. světové války.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stošesťdesiatkou po trati Bratislava - Žilina

Vlakom v rýchlosti 160 kilometrov z Bratislavy do Žiliny. Takto môže už v roku 2018 vyzerať cestovanie po železnici. Štátny správca tratí, Železnice Slovenskej republiky, v pondelok vypísal tender na modernizáciu takmer 16-kilometrového železničného úseku medzi Púchovom a Považskou Teplou. Štát predpokladá, že ho to vyjde na vyše 368 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záznam střetu ve Studénce nelze zveřejnit

Státní zástupce, který dozoruje vyšetřování střetu vlaku s kamionem ve Studénce, odmítl žádost drážních úřadů a ministerstva dopravy na zveřejnění kamerového záznamu z železničního přejezdu. Úřady ho chtěly použít jako odstrašující příklad jízdy na červenou, který by sloužil jako prevence.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fotojazda s autobusom Ikarus 280 v Košiciach

18. septembra to bude už 5 rokov, čo sa Košice, ako posledné mesto na Slovensku, po 35 rokoch ich prevádzky rozlúčili s autobusmi Ikarus 280. Tieto legendárne autobusy boli v mnohých slovenských mestách, ale i v celom Československu, prvými kĺbovými autobusmi vôbec.

Celú pozvánku nájdete na tejto stránke.

V poškozeném pendolinu se našla druhá černá skříňka

Odborníci už našli i druhé záznamové zařízení z vlaku Pendolino, který se před týdnem srazil s kamionem na železničním přejezdu u Studénky na Novojičínsku. Nyní se z něj pokoušejí stáhnout data. V pražském depu se dnes uskuteční takzvaná komisionální prohlídka, během níž technici a vyšetřovatelé detailně zhodnotí rozsah poškození, technický stav vlaku a zřejmě upřesní i výši škody, zatím odhadovanou na 150 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Protimonopolnej komisii sa nepáči holding DB

Protimonopolná komisia žiada, aby v Nemecku došlo k oddeleniu vlastníctva infraštruktúry a prevádzkovej činnosti, ktorá patrí Deutsche Bahn (DB). Svoje divízie osobnej a nákladnej dopravy by mala predať súkromným podnikateľom. Komisia to uvádza v piatej bienálnej správe o železničnom trhu v krajine. Podľa komisie tým, že DB vlastní infraštruktúru a je aj dopravcom osôb a nákladu, sa vytvárajú podmienky na diskrimináciu jej konkurentov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Správa by bola zmysluplnejšia, keby uviedla, čo to tá protimonopolná komisia vlastne je a aká je váha jej vyjadrenia.

Přestavba Nádražní ulice omezí ostravskou MHD

Rekonstruovanou Nádražní ulici v centru Ostravy čekají od čtvrtku opět změny v dopravě. Začne další fáze renovace frekventované silnice spojená s obměnou tramvajové trati, která potrvá měsíc. Po celou dobu bude Nádražní v úseku mezi ulicemi Stodolní a 30. dubna uzavřena pro veškerou dopravu, včetně městské hromadné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 30. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni jeden prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Stala sa na trati Banská Bystrica – Radvaň, počas jazdy nákladného vlaku došlo k usmrteniu muža, ktorý vyskočil z krovia a ľahol si na koľaj. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolegové zraněného strojvůdce organizují sbírku

Strojvedoucí z Pendolina, které se ve středu na železničním přejezdu ve Studénce střetlo s kamionem, už je při vědomí. Jeho stav se pomalu zlepšuje, bez trvalých následků ale nevyvázne. Kolegové proto začali sbírat peníze, aby mu období zotavování pomohli překonat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakúska polícia zadržala vo vlaku 200 utečencov

Rakúska polícia odhalila vo vlaku smerujúcom z maďarskej metropoly Budapešť do nemeckého Mníchova 201 utečencov bez riadnych cestovných dokladov. Mužov, ženy a deti zachytili podľa policajnej hovorkyne, na ktorú sa odvolala agentúra AP, v pondelok ráno.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nehodu na Masarykově nádraží asi zavinil strojvůdce

Vykolejení vlaku na pražském Masarykově nádraží minulý týden zavinil zřejmě strojvůdce. Vypnul automatickou brzdu, která vlak ve stanici zastavuje, a sám se o brzdění nepokusil. S odkazem na výsledky vyšetřování Drážní inspekce to uvedla televize Nova. České dráhy chystají pro strojvůdce změny pravidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Prešova dorazí päť nových Solarisov

15. júla 2015 podpísal Dopravný podnik mesta Prešov s výrobcom SOLARIS Bus & Coach kúpnu zmluvu na dodávku piatich nových autobusov. Tri budú štandardné 12-metrové a dva kĺbové 18-metrové. Dopravný podnik kupuje tieto autobusy v celkovej cene 1 135 250 € z vlastných zdrojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V rozpočtu chybějí peníze na dopravní stavby

Mezi ministerstvy dopravy a financí vrcholí přetahovaná o rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok. Na dopravě přitom mají ke spokojenosti daleko. Ministr Dan Ťok se v pátek snažil přesvědčit kolegu Andreje Babiše, aby k navrhovaným 44 miliardám přihodil dalších jedenáct. Ty jsou podle dopravních plánovačů nutné k tomu, aby se udržely stávající stavby v chodu a zároveň bylo možné zahájit některé nové projekty. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet rozširuje flotilu vozidiel na Slovensku

Súkromný dopravca RegioJet rozširuje svoj vozidlový park na železnici, ako aj v autobusovej doprave. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Aleš Ondrů. "Začiatkom tohto týždňa boli dopravcovi dodané ďalšie dva vozne typu Astra. Tie budú v najbližších dňoch zaradené do ostrej prevádzky na trase Praha - Ostrava - Žilina – Košice," priblížil hovorca. V najbližších týždňoch bude dopravcovi dodaných ďalších sedem moderných vozňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Černé hoře rostou sloupy nové lanovky

Úpatí Černé hory v Krkonoších se proměnilo ve staveniště. Stavbaři na krkonošský svah umístili první sloupy expresní šestisedačkové lanovky Hofmanky Express. Lyžaře vyveze za tři a půl minuty. Stavbaři zahájili práci na horní a dolní stanici, nedaleko které navíc vznikne parkoviště pro 250 automobilů. Do poloviny října bude nejrychlejší lanová dráha svého druhu u nás hotová včetně testovacích zkoušek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úprava zliav v bratislavskej MHD je asociálna

Pre zdravotne hendikepovaných sú zmeny v zľavách bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktoré mestskí i krajskí poslanci schválili v júni so spustením III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), neprijateľné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD Praha získala velkou zakázku v Turecku

Česká společnost AŽD Praha podepsala smlouvu o dílo na dodávku a instalaci zabezpečovacího zařízení pro železniční trať Samsun – Kalin v Turecku. Jedná se o zakázku v hodnotě více než 27 milionů Eur. Práce na projektu začnou ještě letos, celé dílo má být dokončeno do konce roku 2017.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Klimatizácia v bratislavskej MHD nezvláda horúčavy

Horúco je v týchto dňoch nielen v uliciach, ale aj v niektorých prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Do hlavného mesta síce prichádzajú nové autobusy, trolejbusy i električky vybavené klimatizáciou, no nie vždy v nich cestujúci nájdu príjemný chládok. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tvrdí, že za tým nie sú technické poruchy klimatizácie v dopravných prostriedkoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.