Dopravné správy

Trať Praha - Kladno by měla vést přes letiště

Podle kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) by železnice mezi Prahou a Kladnem měla vést přes Letiště Václava Havla. Ministerstvo dopravy ale minulý týden vybralo variantu modernizace železniční dráhy, která tento požadavek neplní. Odbočka na letiště je plánovaná už z pražského úseku trasy, přímé spojení mezi Kladnem a letištěm trasa nezahrnuje. Volf chce chybějící propojení z Kladna řešit osobně s ministrem dopravy Danem Ťokem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K čomu je dobré „nulté tarifné pásmo“

Do tarify prímestskej autobusovej dopravy na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pribudne od 1. augusta nové tarifné pásmo. Podľa vedúcej oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Jany Paulínyovej sa vďaka tzv. nultému tarifnému pásmu oplatí cestovať aj jednu zástavku v tých obciach a mestách, kde nemajú mestskú hromadnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Gebrian versus nádraží v Bratislavě

Do Bratislavy je možné přijet různými způsoby. Pokud si ale vyberete vlak nebo autobus, uvidíte to, co jsme viděli i my. Mezi mé nejlepší přátele dnes patří lidé, o nichž jsem si na základě prvního dojmu myslel jen to nejhorší. To je jediné možné pozitivum, které mě při návštěvě obou nádraží napadlo. První dojem nemusí být vševypovídající. Naštěstí.

Celý pořad najdete na této stránce.

Čo je nové v žst. Bratislava Predmestie

Chcela by som sa opýtať na vynovenú stanicu Bratislava - Predmestie, ktorá je už v prevádzke. Viete mi, prosím, napísať, odkedy je funkčná, koľko stála jej rekonštrukcia a čo všetko sa na nej zmenilo?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Moje nejlepší cesta k moři: vlakem

Za svůj život jsem navštívil Chorvatsko pětkrát, soukromě i služebně. Na cestě za sluncem jsem vyzkoušel automobil, autobus i letadlo. Tu nejlepší, nejpohodlnější, nejpříjemnější a na zážitky nejbohatší cestu jsem ale absolvoval až letos. Vlakem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako rastie nový železničný most v Trenčíne

Chcela by som požiadať o informácie ohľadom železničného mosta cez rieku Váh, ktorý momentálne vyrastá v Trenčíne.
1. V akom štádiu je momentálne celá výstavba?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Doprava chce víc na výstavbu železnic a silnic

Ministerstvo dopravy bude chtít výrazně navýšit peníze na výstavbu železnic a silničních komunikací. Suma 44 miliard korun ze státního rozpočtu, které Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok slibuje výhled schválený na konci loňského roku, zdaleka nestačí požadavkům investorských organizací, jež mají připraveny stavby za mnohem více peněz. Ministerstvo proto bude požadovat navýšení příspěvku od státu k fondu o zhruba deset miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O odškodnom za poškodenie majetku ŽSR

V prípade poškodenia majetku ŽSR (napr. nezodpovedným vodičom, tak ako sa to stalo dnes v ČR) – ako je u nás upravená možnosť žiadať zo strany ŽSR odškodné od osoby/subjektu, ktorý spôsobil škodu?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Veřejná doprava Kladenska se sjednotí s pražskou

Doprava na Kladensku by mohla být sjednocená s pražskou od března příštího roku. Lidé by tak jeli na jednu jízdenku pražskou hromadnou dopravou i příměstskými autobusy. Pilotní projekt tohoto systému už od dubna funguje v příměstských autobusech z Neratovic a Mělníka. Lidé tak v oblasti ušetří až 1000 korun za jízdné měsíčně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD budú od poľského kamionistu vymáhať 150 miliónov

Zrážka rýchlika Pendolino s poľským kamiónom na železničnom priecestí v českom meste Studénka spôsobila Českým dráham (ČD) podľa prvotnej prehliadky škodu 150 miliónov korún (5,5 milióna eur). Železnice budú od vinníka vymáhať úhradu škody v celom jej rozsahu, napísal v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr nechce přejezdy na koridorech

Ministr dopravy Dan Ťok chce se Správou železniční dopravní cesty projednat přeměnu přejezdů na koridorech na mimoúrovňová křížení. Reaguje tak na středeční srážku kamionu s pendolinem u Studénky. Nové mosty či podjezdy by stát vyšly dle odhadů ministerstva na stovky milionů až miliardy korun. Jen na prvním koridoru jsou desítky úrovňových přejezdů. „Budeme debatovat o tom, jestli by se s výstavbou nemělo urychleně začít,“ řekl Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba košických električkových tratí finišuje

Práce na projekte Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) – rekonštrukcii električkovej trate v Košiciach, sa blížia do finálnej fázy. Na tlačovej besede o tom vo štvrtok informoval Miroslav Remeta, majiteľ spoločnosti Dúha, ktorá je zhotoviteľom stavby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zabezpečení přejezdů v ČR je špičkové

Na železniční přejezdy lze vymyslet různé systémy zabezpečení. Podle soudního znalce v dopravě Jiřího Martínka, který se specializuje na zabezpečovací zařízení, je však sporné, nakolik jsou alternativní systémy účinné. Navíc zabránit lidskému faktoru zcela nejde nikdy, řekl. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z tlačovky o stavbe električkových tratí v Košiciach

Už finišujeme krkolomným tempom, denne máme na stavbe 200 až 300 robotníkov a do 28. septembra všetko stihneme, aj odstrániť nedorobky - vyhlásil majiteľ zhotoviteľskej firmy Dúha Miroslav Remeta vo štvrtok na tlačovej besede k stavu rekonštrukcie električkových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tragický střet ve Studénce může prospět železnici

Srážka pendolina s kamionem na přejezdu ve Studénce může zásadně proměnit českou železnici. Kvůli tragické nehodě znovu ožívají hlasy na zrušení přejezdů na hlavních koridorech. Nahradit by je měly nadjezdy, což by umožnilo zvýšit i přepravní rychlost na maximálních 200 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakové spojenie Bratislava – Kittsee nestačí?

V súvislosti s čoraz väčšou migráciou obyvateľov Bratislavy a jej okolia do pohraničných častí v susednom Rakúsku vyšla mestská časť Rusovce s iniciatívou zabezpečiť autobusovú linku Rusovce – Kittsee. Rokovania sa začali v auguste minulého roka. Reálny posun však doposiaľ nenastal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co bude s poškozeným Pendolinem?

Středeční nehoda zrušila Českým drahám nejen jednu ze sedmi jednotek Pendolino, ale také marketingovou kampaň na spojení jejich nejrychlejším vlakem do Košic. Státní dopravce se kvůli výpadku jedné soupravy rozhodl pendolina z trasy stáhnout a nasadit jiné klasické soupravy lokomotivy a vagonů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O poruche na priecestnom zabezpečovacom zariadení

V čase približne o 9.35 hodine svietila na železničnom priecestí stále červená, na mieste sa začali vytvárať dlhé kolóny. Vlak však neprechádzal, niektorí vodiči tak prechádzali aj na červenú. Ako vysvetlia železnice situáciu?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Stovky uprchlíků pokoušejí štěstí v eurotunelu

Do nástupních prostor k vlakům v eurotunelu spojujícím pod Lamanšským průlivem Francii s Velkou Británií proniknou každou noc stovky běženců. Podle serveru BBC to v pátek prohlásil zástupce železničního přepravce v tunelu John Keefe.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Prahou a Košicami EC namiesto Pendolina

Súpravu Pendolino na Slovensku dočasne nahrádza klimatizovaná vlaková súprava vyššej kvality. Na dennej linke z Košíc cez Žilinu do Prahy a späť tak bude jazdiť plne klimatizovaný päťvozňový vlak, v ktorom bude dostupná prvá a druhá trieda vozňov aj reštauračný vozeň. Ako uviedla riaditeľka odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK) Jana Morháčová, vlak bude jazdiť ako spoj kategórie EuroCity.

Celú správu nájdete na tejto stránke.