Dopravné správy

Praha chce využít soukromých parkovišť pro P+R

Praha by mohla začít využívat soukromá parkoviště jako záchytná parkoviště P+R. Město již má vytipováno šest lokalit s více než 1700 místy, vyplývá z materiálu, který schválili pražští radní. Parkoviště na okrajích města, která slouží zejména lidem dojíždějícím do Prahy za prací, jsou trvale přeplněná. Praha jich má necelou dvacítku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu čaká víkendová výluka električiek

Počas víkendu 25. a 26. júla 2015 bude pre výstavbu nového priecestia na križovatke Račianskej a Kominárskej ulice vylúčená premávka električiek na Račianskej ulici v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany. Zmena sa dotkne liniek 3, 5 a 8 ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Migranti snižují zisk Eurotunnelu

Společnost Eurotunnel, která je provozovatelem dopravního spojení pod kanálem La Manche, v prvním pololetí zvýšila provozní zisk o devět procent na 252 milionů eur (téměř sedm miliard korun). Upozornila však, že vysoká koncentrace uprchlíků ve francouzském přístavu Calais v pololetí narušovala dopravu a vedla ke vzniku dodatečných bezpečnostních nákladů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Trebišov – Michalovce zrekonštruovaná

Spoločnosť Skanska úspešne ukončila rekonštrukciu železničnej trate na úseku Trebišov – Michalovce s cieľom odstránenia rýchlostných obmedzení a dosiahnutia traťovej rýchlosti 100 km/h. Projekt v hodnote približne 2,4 mil. euro pre ŽSR zahŕňal aj modernizáciu dvoch železničných priecestí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky Eurostar svezly rekordní počet cestujících

Vlaky Eurostar navzdory stávce ve francouzském přístavu Calais přepravily ve druhém čtvrtletí rekordní počet cestujících. Přispělo k tomu více cestujících za obchodem a nové spojení na jih Francie, uvedla dnes společnost. Železniční společnost Eurostar provozuje vlakové spojení mezi Británií a kontinentální Evropou pod kanálem La Manche.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 29. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v minulom týždni dva smrteľné prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Pravdepodobne v obidvoch prípadoch išlo o samovraždu, tragické nehodové udalosti vyšetruje polícia. Prvý prípad sa odohral medzi Košicami a Kostoľanmi nad Hornádom, kde osobný vlak zrazil muža. Zrážka zapríčinila meškanie 9 vlakov, ktoré dokopy meškali až 197 minút. Druhá smrteľná zrážka vlaku bola taktiež s mužom, ktorý sa neoprávnene pohyboval v koľajisku medzi Bratislavou Lamačom a Bratislavou hlavnou stanicou. Dôsledkom tejto nehody meškalo až 13 vlakov dokopy 389 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajové výhybky z Prahy míří do světa

O čtvrtinu mají letos stoupnout tržby společnosti Pražská strojírna. Jeden z mála výrobců tramvajových výhybek na světě těží z celosvětového boomu tramvají a daří se mu pronikat i na pro české firmy exotické trhy. Firma založená původně jen na dodávku výhybek pro pražský dopravní podnik, který je i jejím majitelem, získala zakázku pro depo v australském Melbourne. Jde o obchod, který má až do roku 2017 potenciál dodávek okolo 100 milionů korun ročně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opitý muž zbil vodičku košickej električky

V pondelok 20. júla vo večerných hodinách došlo k napadnutiu vodičky na linke 4. Páchateľ udrel ženu opakovane do oblasti tváre po tom, ako ho upozornila, že pes má mať v električke náhubok. Keďže ho nemal, vodička cestujúceho slušne požiadala, aby v zmysle prepravného poriadku a dodržania bezpečnosti ďalších cestujúcich vozidlo opustil. Muž na to zareagoval údermi. Vodička skončila s opuchnutou tvárou na traumatológii a momentálne je práceneschopná. Útočníka policajti v krátkom čase chytili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Penta obestaví Masarykovo nádraží obchodní čtvrtí

Investiční skupina Penta chce začít s výstavbou v okolí pražského Masarykova nádraží do dvou let. Úřady požádala o posouzení první administrativní budovy s kancelářemi a obchody, která má vyrůst v parteru mezi ulicí Na Florenci a nádražím. Magistrátní odbor ochrany prostředí rozhodl, že investor musí zpracovat kompletní dokumentaci EIA posuzující vliv stavby na životní prostředí ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD dočasne stopli Pendolino do Košíc

Stredajšia tragická nehoda v susednom Česku neďaleko Studénky má svoje prvé dosahy. České dráhy od dnes stopli svoju súpravu z Prahy do Košíc. "Vlaky SuperCity z Prahy do Košíc a späť budú od 23. úla do 31. augusta z dôvodu tragickej nehody, pri ktorej bolo poškodená súprava pendolino našej spoločnosti vedené ako vlaky vyššej kvality EuroCity," informujú České dráhy na svojej internetovej stránke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Práce na trati Praha - Kolín mění jízdní řád vlaků ČD

V souvislosti s pokračující přestavbou železničního koridoru v úseku Praha-Běchovice – Úvaly začne na hlavní trati z Prahy do Kolína a dále na Moravu platit nový výlukový jízdní řád. Vlaky Českých drah podle něj pojedou od 25. července do 7. srpna.

Se změnami času odjezdů a příjezdů v Praze by kvůli odklonu přes Lysou nad Labem měli počítat zejména cestující v rychlících mezi Prahou a Brnem, a to obousměrně na trase přes Havlíčkův Brod a ve směru do Prahy při cestě přes Českou Třebovou. Po objízdné trase ale pojede i řada spojů SC Pendolino a některé další vlaky. Vzhledem k omezené kapacitě trati v přestavovaném úseku mohou vznikat zpoždění, za která se cestujícím omlouváme.

Od 8. srpna se provoz vrátí k výlukovému jízdnímu řádu, který platí od 1. července a má na jízdu vlaků menší vliv.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě a ve výlukových jízdních řádech, které přikládáme:

- trať číslo 010 a navazující;
- trať číslo 011.

Cesta košickou MHD bude pre nevidiacich lahšia

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sľubuje, že cestovanie mestskými hromadnými prostriedkami bude pre nevidiacich a slabozrakých v Košiciach jednoduchšie. Lepšie orientovať v električkách sa budú prostredníctvom povelových vysielačiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD z muzea v Lužné do Berouna

Železniční muzeum Českých drah připravilo na tuto sobotu 25. července prázdninovou jízdu historickým vlakem z Lužné u Rakovníka do Berouna a zpět. Soupravu sestavenou z historické patrové soupravy poveze parní lokomotiva 354.195 „Všudybylka“. Vlakem se můžou cestující svézt na hrad Křivoklát nebo do Zbečna, kde můžou navštívit Hamousův statek.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Pred Hlavnou stanicou bude krátkodobé parkovisko

Problém s blokovaním MHD pri nastupovaní a vystupovaní cestujúcich z áut pred bratislavskou Hlavnou stanicou má vyriešiť bezplatné parkovisko na krátkodobé zastavenie. „Slúžiť bude na okamžitý nástup a výstup cestujúcich," priblížil bratislavský viceprimátor Milan Černý.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autovlaky ČD mají našlápnuto na rekord

Autovlaky v portfoliu Českých drah zůstávají stabilní službou. Není dokonce vyloučeno, že letos dosáhnou rekordu přes 15 tisíc přepravených řidičů. Jezdí však pouze na Slovensko, aktuálně totiž dráhy nemají od zahraničních partnerů kromě slovenských ZSSK poptávku po autovlaku do jiných destinací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický DP sa snaží vychádzať v ústrety nevidiacim

Cestovanie prostriedkami MHD bude pre nevidiacich a slabozrakých Košičanov jednoduchšie. Prostredníctvom povelových vysielačiek sa nevidiaci a slabozrakí môžu lepšie orientovať v nových električkách. Ako táto technológia funguje si nevidiaci a slabozrakí vyskúšali na vlastnej koži.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na zrekonstruované trati se paradoxně zpožďují vlaky

Ačkoliv modernizace železniční trati Liberec–Tanvald měla cestování urychlit, vlaky tady nabírají zpoždění . Načas nejel už první vlak, který se na trať vydal minulé pondělí večer. Problémy neustaly ani v dalších dnech. Kdepak režim předčasného užívání... Modernizovaná železniční trať mezi Libercem a Tanvaldem byla v uplynulých pěti dnech mnohem více v režimu velkých porodních bolestí a někdy také šlendriánu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

UPS rozširuje železničnú prepravu medzi Čínou a Európou

Jedna z najväčších zasielateľských spoločností UPS oznámila, že rozširuje železničnú prepravu z Číny do Európy o prepravu kusových zásielok (Less-Than-Container Load, LCL), ktorá je súčasťou kombinovanej nákladnej prepravy UPS Preferred z Čeng-čou (Zhengzhou) do nemeckého Hamburgu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vsetínské nádraží možná změní podobu

Před vlakovým nádražím ve Vsetíně má díky plánovanému rozšíření budovy ČSOB vzniknout nová obchodní galerie. Společnost Valatrans by s výstavbou ráda začala už napřesrok. V budoucnu může navíc být areál propojený s dopravním terminálem, ten zřejmě nahradí zanedbanou nádražní budovu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet má šibalské zmluvné podmienky

Kúpil som si lístok na vlak z Bratislavy do Košíc.Šiel som uz Regiojetom po niekolký-krát. Som rád, že priviedli "súťaž" na trh, čim klesli ceny a zároveň sa zvýšila kvalita cestovania. Síce keď som s nimi šiel, skoro nikdy nefungovala wifi. A ich proklamovaný balík e-služieb filmov "zábavný portál" mi nešiel ani raz.

Celé blogovanie (urážajúce slovenčinu aj realitu rozdelenia pôvodných ŽSR) nájdete na tejto stránke.