Dopravné správy

Nová tragédie ve Studénce: střet Pendolina s kamionem

Po nárazu pendolina do kamiónu se vzňala nádrž náklaďáku a vlak před sebou tlačil doslova ohnivou kouli. Ta se potom začala řítit nádražím, popsal situaci z místa tragédie ministr dopravy Dan Ťok. Pendolino mělo ve chvíli srážky plnou rychlost a po nehodě pokračovalo ještě půl kilometru, než se mu podařilo nedaleko vlakového nádraží zastavit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spomalí až o 15 minút

Na top linke medzi Bratislavou a Košicami už nebude najrýchlejší na trati. Žlté expresy českej spoločnosti RegioJet od budúcoročného cestovného poriadku v porovnaní s tohtoročným spomalia. Stane sa to až tak, že IC vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko ho v čase do Košíc predbehnú. Štátne rýchlovlaky budú rýchlejšie o päť minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trasa D pražského metra bude bez strojvedoucích

Na nové trase metra D by měly jezdit vlaky bez řidiče. Jako první by se měla stavět část z Pankráce do stanice Depo Písnice. Vyplývá to z materiálu, který by měli v úterý projednat pražští radní. Stavba první části metra D by měla být hotova do roku 2022, Praha by pak na stavbu mohla čerpat dotace z evropských fondů. Náklady jsou v desítkách miliard korun. Dopravní podnik (DPP) nyní řeší výkup pozemků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR dávajú dobre zarobiť firme Ditec

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dajú za služby technickej podpory a rozvoj funkcionality existujúceho Aplikačného programového vybavenia Technologického informačného systému (APV TIS) takmer 5,96 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 7,15 mil. eur vrátane dane.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nároky cestujícího při selhání dopravce

Léto s ním související dovolené jsou už nějakou dobu v plném proudu. Roste tak i pravděpodobnost výskytu přepravních problémů způsobených dopravci. Zpožděné nebo zrušené lety, ztracená nebo zpožděná zavazadla, odepření nástupu do letadla jsou asi nejčastějšími dopravními komplikacemi. Víte, na co všechno máte nárok a jak ochotně jsou kompenzace ze strany dopravců vypláceny?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tajomstvo priecestia v žst. Sládkovičovo

Rada by som sa popytala z akeho dovodu je v Sladkovicove smer Senec castejsie a dlhsie zatvorene priecestie a preco do neskorych hodin trubia vlaky? Je nejaka oprava trate, ze su taketo opatrenia?

Rozsiahlu a prekvapujúcu odpoveď nájdete na tejto stránke.

„Viktorie“ prorazí 30 metrů tunelu denně

Třetinu železničního tunelu mezi Kyšicemi a Plzní má razicí štít Viktorie za sebou. V současných pevných horninách v podzemí vyrazí za den i třicet metrů nového tunelu. V současné době už stavbaři odtěžují zeminu pod vrchem Chlum v místě budoucího tunelového portálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mapový portál ŽSR a nelegálna „konkurencia“

Dobrý deň. Chcel by som vás poprosiť o stanovisko k mapovému portálu ŽSR. Videl som v Media room zodpovedané niektoré otázky, no mám aj iné: Prečo sa ŽSR rozhodli takýto portál spustiť? Čítam, že ŽSR zamedzili prístup neoficiálnych portálov k informáciám o polohe vlaku, no napríklad poloha.vlaku.info funguje stále. Ako to teda bude s týmito stránkami? Nebudú už mať prístup k informáciám?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

V pražském metru přibudou další výtahy

Pražský dopravní podnik (DPP) plánuje v příštím roce zvýšit počet výtahů v metru pro vozíčkáře a matky s kočárky. Začít stavět by se měly tři nové výtahy. [...] Podnik v současné době buduje nové výtahy ve stanicích Anděl, I. P. Pavlova a Můstek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK „ICečkový“ boj s RegioJetom nevzdáva

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) neplánuje úplne zrušiť IC vlaky od budúceho roku. A to aj napriek tomu, že štátny dopravca ešte v apríli zrušil niektoré IC vlaky pre nízku obsadenosť. ŽSSK nechcú opustiť tento segment, aj keď v ňom dlhodobo produkujú straty. „Neplánujeme IC vlaky zrušiť,“ odkázala hovorkyňa spoločnosti Jana Morháčová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda jede Pendolinem, Babiš ale RegioJetem

Měla to být neformální cesta na jednání vlády v Moravskoslezském kraji, nakonec se zvrtává v další roztržku. Ministři si totiž začali navzájem vyčítat, kdo s kým ve středu pojede vlakem a proč. Původně se ministři měli sejít na pražském hlavním nádraží v šest hodin ráno a odjet v půl sedmé směr Ostrava vlakem Pendolino, který dojede na místo podle jízdního řádu v 9.45 h.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa súťaž o vlaky medzi Bratislavou a Bystricou

Rezort dopravy pripravuje súťaž, ktorou vyberie dopravcu na vypravovanie vlakov na trase z Bratislavy do Banskej Bystrice. Na trať tak môže prísť súkromná firma. Kedy presne sa tender vyhlási, však ministerstvo dopravy ešte nevie povedať. "Presný termín vypísania súťaže nie je dnes možné predpovedať," uviedol pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

FS se zbavují divize Grandi Stazioni Retail

Italská státní železniční společnost Ferrovie dello Stato v srpnu zahájí prodej divize provozující obchody a restaurace na velkých nádražích v Itálii a České republice. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Hodnota divize by podle nich mohla činit 600 až 800 milionů eur, tedy zhruba 16 až 22 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Mladí skrášlujú zastávky bratislavskej MHD

V rámci projektu Mestského parlamentu mladých hlavného mesta SR Bratislavy Namaľuj ciTy! bude v mesiacoch júl - september prerobených 5 vybraných zastávok na území hlavného mesta. Spustenie projektu v tomto roku spestrilo stretnutím mladých Bratislavčanov a francúzskych umelcov z projektu „NCG on Tour“ z Nantes, ktorí spoločne so slovenskými partnermi skrášlili vo štvrtok 16. júla autobusovú zastávku MHD „Šintavská“ v mestskej časti Bratislava – Petržalka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravci Arriva pomáhá k zisku NAD Českých drah

Jednomu z největších autobusových dopravců, společnosti Arriva Transport ČR, loni vzrostl zisk meziročně o 54 milionů korun na 161 milionů korun. Tržby vzrostly o desetinu na 4,4 miliardy korun. Za navýšením zisku jsou úspory v managementu společnosti a zvýšení stavebního ruchu na železnici, ze kterého profituje autobusová doprava nahrazující na rozestavěných úsecích vlaky. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O budúcnosti rýchlovlakov na Slovensku

Ako vidíte budúcnosť rýchlovlakov na Slovensku? Sú súčasné železničné koľaje vyhovujúce pre moderné typy rýchlovlakov? Vidíte možnosť spustenia prevádzky rýchlovlakov na slovenských železniciach za reálnu? Existujú momentálne nejaké projekty alebo plány, ktoré by prepojili Slovensko rýchlovlakmi s okolitými krajinami?

Odpovede na tieto otázky nájdete na tejto stránke.

Začala velká výluka ze Šumperku až do Jeseniku

Dnes začala velká výluka do Jeseníku. Provoz je zastaven na celé téměř šedesáti kilometrové trati z Bludova přes Hanušovice a Ramzovou až do Jeseníku. Výluka je navíc dlouhodobá a bude trvat až do prosince letošního roku. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) při ní provede rozsáhlou opravu a modernizaci tratě a stanic.

Během výluky jsou všechny vlaky ze Šumperka, resp. ze Zábřehu na Moravě až do Jeseníku nahrazeny autobusy podle zvláštního výlukového jízdního řádu, který je přílohou této informace. Upozorňujeme, že během výluky je vyloučena přeprava jízdních kol v náhradní dopravě za osobní vlaky. V náhradní dopravě za rychlíky a spěšné vlaky je přeprava jízdních kol zajištěna v omezené míře náhradním způsobem - nákladním automobilem. Překládku kol mezi vlakem a náhradní dopravu, stejně jako nakládku a vykládku na úseku s výlukou, si zajišťují cestující sami. Pro přeprava kola je nutná včasná rezervace. S ohledem na limitovanou kapacitu autobusů také doporučujeme včasné předhlášení všem skupinám, které budou plánovat od tohoto týdne až do prosince cestu na uvedené trati. Včasné předhlášení skupin umožňuje zajistit případné posílení náhradní dopravy.

Cestující žádáme, aby věnovali také zvýšenou pozornost informacím o zastávkách náhradní dopravy, které jsou v mnoha případech na hlavní silnici v obvyklých zastávkách linkové autobusové dopravy.

Souběžně s výlukou na trati č. 292 ze Šumperka, resp. Zábřehu na Moravě do Jeseníku dojde také k výluce na lokálce z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem. I zde platí výlukový jízdní řád s podobnými omezeními jako u hlavní tratě.

Další podrobnosti najdete v přiloženém výlukovém jízdním řádu.

Súprava DPB T3SUCS č. 7767+7768 dojazdila

Súprava električiek T3SUCS #7767+7768 bola po dopravnej nehode odstavená na vyradenie a do premávky už nezasiahne. Súprava mala nehodu s polievacím vozidlom na Vajnorskej ulici pred Zlatými pieskami na linke 4 dňa 7. júla 2015. Vzhľadom na dodávku nových električiek bolo rozhodnuté, že sa poškodená súprava už nebude opravovať.

Krátku správu nájdete na tejto stránke.

Liberec plánuje novou lanovku

Horké léto je pro Sportovní areál Ještěd časem na přemýšlení, jak dostat na svahy víc lyžařů. V nápadech se objevují vize, jakými jsou například dvakrát delší sjezdovka Pod Lany, nebo čtyřsedačková lanovka na Pláních, která by zkrátila čekání lyžařů ve frontách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát nechce obnoviť vlaky z Prešova do Ľubovne

Znovu obnoviť vlakové spojenie, spojiť krajské mesto Prešov so Starou Ľubovňou. Petíciu na tento účel rozbehli v obci Krivany (okr. Sabinov). Podporu z ministerstva však nemajú, veľa toho nespraví ani VÚC. Na fakty o nízkej využiteľnosti sú krátke aj argumenty o potrebe podporiť región.

Celú správu nájdete na tejto stránke.