Dopravné správy

Dva nové mosty na trati z Budějovic do Krumlova

Hned po dvou nových mostech jezdí vlaky na trase z Českých Budějovic do Českého Krumlova. První z nich je v Boršově nad Vltavou, druhý u Holubova přes Křemžský potok. Oba původní sloužily více než 120 let a musely ustoupit při modernizaci trati. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB chce zachovať linku do maďarskej Rajky

Prevádzkovanie autobusovej linky do maďarskej obce Rajka, vzdialenej od Bratislavy len niekoľko kilometrov, chce Dopravný podnik Bratislava (DPB) naďalej zachovať. Ministerstvo dopravy preto požiadal o novú licenciu na prevádzkovanie tejto medzinárodnej linky 801, keďže platnosť doterajšej licencie končí 30. septembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ROPID předělá plán změn pražské MHD

Organizace Ropid, která plánuje pražskou dopravu, začne přepracovávat systém významných změn v pražské MHD, který navrhla letos. Kdy bude přepracovaný dokument hotov, není jasné. [...] Soubor změn letos vrátil Ropidu k dopracování náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Změny měly platit od 1. září a v jejich rámci měla být změněna trasa řady linek. Město nakonec povolilo pouze změny v souvislosti s dubnovým zprovozněním nového úseku metra A.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet prepravil za 1. polrok 1,8 milióna ľudí

Súkromný dopravca RegioJet prepravil na Slovensku za 1. polrok tohto roka vo vlakoch aj autobusoch 1,835 milióna cestujúcich. Pritom vo vlakoch na trati z Bratislavy cez Žilinu do Košíc sa podľa hovorcu firmy Aleša Ondrůja odviezlo od januára 450.000 ľudí. Na tejto trase vypravuje dopravca svoje vlaky bez dotácie od štátu od polovice decembra minulého roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Práce na trati Praha - Kolín opět změní jízdní řád

Modernizace trati mezi pražskými Běchovicemi a Úvaly u Prahy způsobí od 25. července další změny v jízdních řádech na hlavní trati z Prahy na Kolín. Některé vlaky byly zrušeny, jiné jedou jen v části své běžné trasy nebo odklonem. Mění se také časy odjezdů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viedeň láka Slovákov

Počet Slovákov, ktorí cestujú do hlavného mesta Rakúska, stúpa. Vyplýva to z údajov viedenského magistrátu. Ako uviedla jeho zamestnankyňa Regina Morawec, len minulý rok navštívilo metropolu Rakúska takmer 60 000 Slovákov. Tí v nej strávili minimálne jednu noc, čo je nárast o viac ako 8000 ľudí oproti roku predtým.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O (ne)smyslu protihlukových stěn

Pokud se při cestování vlakem rádi rozhlížíte do krajiny, čím dál častěji uvidíte jen beton. Rozsáhlá modernizace české železnice totiž přináší i výstavbu kilometrů nových protihlukových stěn. Stěny se nelíbí ani železničářům, požadují je však hygienici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

3. najdlhší železničný tunel sveta je v Kórei

Predstavitelia vlady a zeleznic na slavnostnom stretnuti oslavili prerazenie 3. najdlhsieho zeleznicneho tunelu na svete, nazvaneho YulHyeon, ktory je castou VRT SuSeo. Dlzka tunela je 50.3km, tunel je jednorurovy a dvojkolajny. Prace budu pokracovat, predanie do prevadzky je naplanovane na jul 2017. Prace zacali v januari 2012. Tunel bol rozdeleny na 12 sekcii a pracovalo na nom 10 korejskych firiem.
Tunel razili odstrelom a metodou NATM, par sto metrov systemom "cut and cover". Zaujimavostou je, ze cela vrt je dlha 61.1km a teda tunel tvori 82% jej dlzky. Vlaky budu jazdit rychlostou 240km/h a tunelom prefrcia za 14 minut.

Celú správu, ktorú do redakcie poslal Ing. František Smatana, v origináli nájdete na tejto stránke.

V úseku Stéblová - Opatovice se rodí druhá kolej

Na části železniční trati Pardubice - Hradec Králové se pasažéři v posledních týdnech už mohou svést po nově položené koleji. Ten rozdíl pozná každý. Souprava jede bez zbytečných otřesů a hlavně mnohem méně hlučně. Zatím však stavba za téměř 800 milionů korun nekončí. V úseku Stéblová - Opatovice nad Labem budou dělníci operovat ještě několik měsíců a jejich činnost budou doplňovat nepopulární výluky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prenájom depa v Bratislave spoločnosti RegioJet

Dozvěděl jsem se, že si RegioJet od ŽSR pronajímá halu/depo v Bratislavě. Chci proto požádat o potvrzení této informace, případně o nějaké detaily. Zajímá mě například to, odkdy si ji tato firma pronajímá, za kolik peněz a o jaké místo se vlastně jedná?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Cena na využití tratí SŽDC se možná sníží

Českou železniční dopravu čeká v příštích měsících nenápadná, o to však významnější změna. Na jejím konci by měly být výrazně nižší náklady za použití kolejí pro železniční dopravce. Ministerstvo dopravy poslalo do legislativního procesu novelu zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury, která mimo jiné umožní fondu dotovat provozování dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K rekonštrukcii prestupovej haly TEŽ v Poprade

Chcem Vás požiadať o aktualizáciu termínov a údajov o plánovanej rekonštrukcii prestupovej haly TEŽ v Poprade. Podľa staršieho vyjadrenia sa malo začať stavať už v 3. kvartáli 2014. V apríli 2015 sa pritom len začali pripravovať súťažné podklady. Aký je aktuálny stav tohto projektu, kedy sa začne s rekonštrukciou prestupovej haly TEŽ? Zmenil sa rozsah prác, v porovnaní s tým, čo bolo uvedené v správe v januári 2014? Aké sú predpokladané náklady na rekonštrukciu tejto časti ŽST Poprad-Tatry? Z akých zdrojov bude rekonštrukcia financovaná a kedy by mala byť ukončená?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

V Mostě dají knihy do vlaku, v Ústí k bazénu

Novinku, která zpříjemní cestu vlakem, mohou využívat lidé v Mostě. Na nádraží si mohou vzít knížku a odnést si ji do vagonu. Stojan je k dispozici v hale, pravidelně ho doplňují pracovníci městské knihovny. Nabídka je lákavá i proto, že se za knihy nic neplatí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach koľajári predbehli sami seba

„Konzorcium Dúha – ZUE nasadilo také vysoké tempo, že predbehli sami seba - koľajnice chceli podbíjať ešte skôr, ako ich stihli uložiť,“ komentoval jeden z vtipálkov na webe kurióznu nehodu stroja na podbíjanie koľajníc. Ten nezastal včas pred miestom, kde ešte nie sú položené koľajnice. Časť stroja sa skydla do jamy a opačný koniec ostal vo vzduchu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet prý bude letos ziskový, tvrdí Jančura

Železniční dopravce Regiojet, který patří do skupiny Student Agency, přepravil v prvním pololetí ve svých vlacích v Česku a na mezinárodních spojích 1,4 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 32 procent. Na Slovensku převezly vnitrostátní dálkové vlaky mezi Bratislavou a Košicemi 450.000 lidí, začaly zde jezdit teprve na konci loňského roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka vlakov pri Johannesburgu: vyše 300 zranených

Vyše tristo ľudí utrpelo zranenia pri zrážke osobných vlakov, ku ktorej došlo v piatok v Juhoafrickej republike. Podľa hovorkyne miestnych záchranárov bolo do nemocníc prevezených 326 osôb s ľahšími i ťažšími zraneniami, informovala agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrobusy s napájením z troleje míří do Prahy

Autobus na elektrický pohon se vrátí do pražských ulic. Dopravní podnik navazuje na loňské krátkodobé zkoušky různých typů malých elektrobusů. Tentokrát ale jde o autobus téměř obvyklé délky a zkušební provoz elektrobusu SOR EBN11 má být dlouhodobý. Zatím se na něm školí řidiči, od pondělí již začne jezdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Meškanie vlakov medzi Trnavou a Bratislavou

Do redakcie prišlo viacero ohlasov od cestujúcich, že vlaky v týchto dňoch meškajú na trase medzi Trnavou a Bratislavou 20-25 min. V posledných dňoch meškali aj IC vlaky približne hodinu. Mohli by ste mi odpovedať na otázku, čo spôsobuje toto meškanie? Jeden z cestujúcich spomínal, že je výluka, resp. zdržanie pri Trenčíne, lebo sa tam niečo opravuje. Kde všade sa v týchto dňoch pracuje na železnici? Ak k meškaniu dôjde, kde môžu cestujúci zistiť, prečo vlak mešká a ako dlho asi?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na trať Liberec - Jablonec se vrátily tramvaje

Po dvou odkladech začaly tramvaje opět vozit cestující mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Od loňského března procházely dva úseky jediné tramvajové trati v Česku, která spojuje dvě okresní města, rekonstrukcí. Novou podobu dostaly čtyři kilometry mezi oběma městy a konečná v Jablonci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Neberte nám zľavy v MHD, znie z Bratislavy

Občianske združenie Amazonky, združujúce ženy s karcinómom prsníka, vyzvalo bratislavského primátora Iva Nesrovnala, aby sa zasadili o zachovanie tarifných zliav pre zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP), darcov krvi a vojnových veteránov v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.