Dopravné správy

Trať z Prahy do Ruzyně a Kladna má svou trasu

PRAHA (14. 7. 2015) – Dlouhá léta odkládaný projekt železničního spojení pražského letiště Václava Havla s centrem Prahy a Kladnem se výrazně posunul vpřed. Ministerstvo dopravy vybralo variantu dopravního řešení. Vycházelo přitom ze studie proveditelnosti Správy železniční dopravní cesty. Ta hodnotila jednotlivé varianty tras z hlediska kapacity trati, provozního modelu, ekologické přijatelnosti a ekonomické efektivity, která je nezbytnou podmínkou financování stavby z evropských fondů.

 

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

K projektu električkovej trate do Ružinova

Druhou z nového balíka modernizovaných električkových tratí v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, je Ružinovská radiála. Konkrétne ide o úsek Americké nám. – Legionárska a Slovanet – Astronomická, ktorý pre mesto naprojektovala firma Dopravoprojekt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bezkontaktní platby dobývají veřejnou dopravu

Bezkontaktní bankovní karty se začínají prosazovat v městské hromadné dopravě. Můžete na ně projet celou Plzeň, od července je na další linky rozšířil Liberec a chystá je Ostrava. Bezhotovostně a bez nutnosti zadávat PIN kód se dá za veřejnou dopravu zaplatit už ve čtyřech městech a na vybraných meziměstských linkách společnosti Arriva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Karlovej Vsi zmodernizujú električkovú trať

Stavebné práce na modernizácii električkovej trate v bratislavskej Karlovej Vsi by sa mohli začať o rok. "Chceme električkovú dopravu zrýchliť, skvalitniť, aby bol lepší nástup a výstup. Skrášliť chceme aj prostredie. Trať zatrávnime, čím sa zníži hluk a bude to aj estetickejšie," povedal pre agentúru SITA odborný referent z kancelárie bratislavskej hlavnej dopravnej inžinierky Peter Bánovec. Úsek, ktorý budú modernizovať, sa začína pri tuneli a končiť sa bude na Damborského ulici, kde sa skončila modernizácia električkovej trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pars nova učí učitele, co mají učit

Absolventi středních průmyslových škol neumí v praxi téměř nic, stěžují si často majitelé strojírenských firem. Učitelé proto nyní v Olomouckém kraji chodí na stáže přímo do hal, aby viděli, co by měli studenti umět. Firmy zase mají možnost ovlivnit ve školách v blízkosti svých podniků výuku dle svých potřeb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prešov opravuje plochy zastávok MHD

Nový povrch dostali už aj zastávky v prešovskom centre, práce tu boli ukončené a teraz plynie 21-dňová lehota tvrdnutia betónu. "Práce pokračujú podľa harmonogramu, tento týždeň sa súbežne začína aj rekonštrukcia cesty a chodníka na Vajanského ulici, kde sa v týchto dňoch odstraňujú obrubníky. Práce na autobusových zastávkach sa na budúci týždeň začnú aj na opačnej strane komunikácie na Prostějovskej ulici," priblížila hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláčkem do pražského podzemí

Pražské kolektory jsou v evropském měřítku unikátní stavbou. V žádné jiné metropoli nejsou inženýrské sítě uloženy v tak komplexním labyrintu chodeb jako v pražském podzemí. Od konce 70. let se pod centrem města razily tunely vedoucí do sklepů jednotlivých domů s milimetrovou přesností. Vznikly tak průchozí podzemní stavby, které zajišťují plynulý chod velkoměsta a zjednodušují obsluhu sítí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet pridáva autobusy na trase Bratislava - Nitra

Súkromný dopravca RegioJet pridáva od stredy 15. júla spoje na autobusovej linke z Bratislavy do Nitry. Počas pracovných dní tak bude podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja jazdiť na linke 38 spojov denne. „Žlté autobusy budú premávať v rannej špičke z Nitry do Bratislavy v 15-minútovom intervale," priblížil Ondrůj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC má „pomalé koleje“

Máme smůlu. Projet se ve vlaku třeba Polabskou nížinou rychlostí 300 kilometrů za hodinu – o tom si můžeme nechat jen zdát. A závidět například Italům jejich nejnovější expres Frecciarossa 1000. V čem je problém? Pomalé koleje. Nejprve je třeba rekonstruovat současné tratě a pak teprve můžeme přemýšlet o rychlejší dopravě – takový je názor expertů i ministerstva dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Električkové novinky z Bratislavy

Z Ústredných dielní po oprave podvozkov vyšla do premávky súprava T3SUCS #7797+7798. V premávke sa začiatkom júla objavila aj súprava T6A5 #7909+7910, ktorá v dielňach absolvovala strednú prehliadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

6 let staví z lega hradecké hlavní nádraží

Přestože Jan Černý z Chvaletic už dávno překročil čtyřicítku, stále si nepřestává hrát. Jeho hlavním „oborem“ je stavění z lega. Z dětské stavebnice dokáže udělat věrnou kopii středověkého hradu, renesanční zámek i průmyslový vodojem. Mezi jeho nejpozoruhodnější stavby patří hlavní vlakové nádraží v Hradci Králové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo bolo zrušené priecestie v Bytči-Hrabovom

Posielam otazky k zeleznicnemu priecestiu v Bytci-casti Hrabove.. Ludia boli na priecestie zvyknuti dlhe desatrocia, vyuzivali ho hasici, futbalisti, deti, dochodcovia, robili tam rozne kulturne podujatia atd. Pri modernizacii trate sa z nejakeho dovodu priecestie zrusilo..teraz musia vsetci absolvovat 10 kilometrovu zachadzku.. Alebo v horsom pripade prebiehaju cez kolaje... Z akeho dovodu sa s priecestim v projekte uz nepocitalo?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Přestavba nádraží v Českém Brodě se opozdila

Rekonstrukce vlakového nádraží v Českém Brodě na Kolínsku skončí až v říjnu. Podle původních plánů měly opravy za přibližně 67 milionů korun skončit v srpnu, ale zbrzdily se kvůli starým betonovým základům. [...] Na nádraží se opraví nástupiště a zastřešení, prodlouží se podchod a vznikne bezbariérový přístup pro cestující. Práce spolufinancují evropské fondy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú koľaj medzi V. Šarišom a Sabinovom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú od pondelka 13. júla opravovať geometrickú polohu koľaje medzi železničnými stanicami Veľký Šariš a Sabinov. Údržba trate sa bude realizovať od 8. do 13.10 h a výlukové práce potrvajú dva dni. „Počas výluky bude osobná železničná doprava nahradená autobusmi," informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Levnější pohonné hmoty škodí veřejné dopravě

Veřejná doprava v Česku musí po letech růstu začít více bojovat o své zákazníky, zavinila to příznivější cena pohonných hmot. Zatímco dřívější zdražení do vlaků a autobusů přilákalo více cestujících, teď se po výrazném zlevnění lidé vracejí zpět do aut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Druhá etapa modernizácie vozovní DPB sa odkladá

Dopravný podnik Bratislava vyhlásil v januári tohto roka verejnú súťaž na druhú etapu modernizácie vozovne Trnávka - Jurajov dvor, v rámci ktorej malo prísť napríklad k vybudovaniu skúšobnej a nastavovacej haly pre električky, dispečingu s výpravňou, či prevádzkových plôch a trolejového vedenia pre trolejbusy. Realizácia druhej etapy mala prebehnúť ešte v tomto roku a financovaná mala byť z končiaceho Operačného programu Doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomouc si jistí pozemky pro tramvajovou trať

Při budování tramvajové trati na Nové Sady sází Olomouc tvrdě na jistotu. Potřebné parcely jí sice zatím stále nepatří, zastupitelé ale otevřeli cestu k tomu, že město může za rok začít sbírat nutná razítka i bez souhlasu majitelů. Ve hře navíc bude i možnost vyvlastnění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo bude so svahom pri trati v Púchove?

Spracovávam reportáž pre PúTv. Témou je rekonštrukcia časti Továrenskej ulice v Púchov súvisiaca s celkovou rekonštrukciou železničnej trate. Časť Továrenskej ulice, ktorá sa napája na most cez rieku Váh budú rekonštruovať OHL ŽS. Problémom je, že na uvedenom úseku cesty sa spevnil ľavý svah ( od železnice ) a nespevňuje sa pravá strana ( svah zo strany rieky Váh ).

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jsou dnes vlaky hlučnější nebo lidé citlivější?

Tisíce obyvatel pražské Libně už léta trápí hluk z nedalekého vlakového nádraží. Způsobují ho vagony, které železničáři na nádraží po nocích řadí. Jejich brzdění totiž způsobuje nepříjemně pisklavý zvuk. Problémem se dosud nikdo nezabýval, přestože hygiena několikrát nařídila nápravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Redakce VLAKY.NET doporučuje číst také diskusi k článku.

Klimatizácia v Bratislavskej MHD pomáha

Počet klimatizovaných vozidiel v bratislavskej MHD sa za posledné roky postupne zvyšuje. V súčasnosti má dopravný podnik vo svojom vozidlovom parku tretinu klimatizovaných autobusov, necelé dve tretiny klimatizovaných trolejbusov a najmenej klimatizovaných vozidiel má zatiaľ električková doprava - k 5. júlu to bolo 14 nových električiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.