Dopravné správy

Slovenská vozíčkářka kritizuje České dráhy

„Nebojte se, neuvízla jsem v Alcatrazu,“ připsala k fotografii na sociální síti vozíčkářka slovenského původu, která na cestě mezi Prahou a Hradcem Králové jela ve voze určeném k přepravě balíků. Podle ní je cestování pro handicapované lidi stejné jako před 20 lety. České dráhy, oceněné za svoje služby pro lidi s handicapem, se však důrazně brání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prístup na zastávku Bratislava Železná studienka

Prosím, kde máme adresovať požiadavku na sprístupnenie zástavky Ba-Železná studienka od Lamača pre chodcov a cyklistov? Momentálne chodia ľudia po tratia už tam boli smrteľné nehody.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nezodpovědní šotouši hazardují se svými životy

Příznivci vlaků, kteří stojí v oranžových vestách se stativy a fotoaparáty podél tratí a čekají na ten nejlepší záběr projíždějícího vlaku, nikomu nevadí. Ale jen do té doby, než se k projíždějícím soupravám přiblíží blíž, než je rozumné. Jako se to stalo nedávno u Dlouhé Třebové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nízkopodlažné spoje v prímestskej doprave BSK

Cestujúci prímestskou autobusovou dopravou v Bratislavskom kraji budú mať lepší prehľad o tom, kedy môžu využiť nízkopodlažný autobus. Prepravca označuje po novom nízkopodlažné spoje piktogramom priamo v cestovných poriadkoch. "Ide o významnú novinku, keďže doteraz boli takto označované iba autobusy MHD," vysvetlil Peter Sádovský, generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines, ktorá zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie vyložila z nočních vlaků 12 běženců

Dvanáct cizinců ze Sýrie, Afghánistánu a Gambie zadržela bez cestovních dokladů v noci na neděli břeclavská policie. Devět z nich se chtělo přes Česko dostat nočním rychlíkem do Vídně, zbytek měl namířeno do Berlína. Nočního zátahu na nelegální imigranty se kromě cizinecké policie zúčastnili i policisté ze speciální pořádkové jednotky a obvodního oddělení v Břeclavi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR budú rekonštruovať priecestie v Párnici

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v prvej polovici budúceho týždňa od 23. do 25. júna rekonštrukciu železničného priecestia pri stanici v dolnooravskej obci Párnica. Odhadované celkové náklady tejto investície z vlastných zdrojov ŽSR sa pohybujú na úrovni 100.000 eur. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve mezistátním vlaku zadrželi falešné Portugalce

Cizinecká policie zadržela v mezinárodním vlaku do Německa dva Iráčany s padělanými doklady. Nyní jim hrozí trest za padělání a pozměnění veřejné listiny. „Ve středu v ranních hodinách prováděli policisté cizinecké policie pobytovou kontrolu v mezinárodním vlaku EN 476 Metropol mezi stanicemi Ústí nad Labem a Děčín ve směru do Německa. Ve vlaku kontrolovali policisté dva muže, kteří předložili ke kontrole totožnosti portugalské občanské průkazy,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problém autobusov RegioJet je zažehnaný

Zdá sa, že problém žltých autobusov RegioJet z Banskej Bystrice do Bratislavy, kde sa objavili nejasnosti okolo udelenia licencie, je zažehnaný. Ako totiž dopravca dnes informoval, opäť získali platnú licenciu na autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava a v najbližšom období sú dokonca rozhodnutí spoje medzi Banskou Bystricou a Bratislavou posilniť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovák dal postřílet spišské Němce u moravské trati

Před sedmdesáti lety došlo na návrší nedaleko Přerova k jedné z nejbrutálnějších protiněmeckých odvet. V noci z 18. na 19. června 1945 zde českoslovenští vojáci vedení ambiciózním rozvědčíkem Karolem Pazúrem postříleli tři stovky spišských Němců, včetně čtyřiasedmdesáti dětí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viedenčania preferujú hromadnú dopravu

Až 41 percent Viedenčanov nevlastní osobné auto. V porovnaní so spolkovými krajinami Rakúska je to jednoznačne najvyšší podiel. Priemerne stojí jedno auto vo Viedni nevyužívané viac ako 23 hodín denne. Hlavnými dôvodmi je neustále sa rozrastajúca sieť mestskej hromadnej dopravy a rad alternatívnych možností mobility.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Evakuace cestujících z lanovky jako oslava

Ukázkami svých akcí na Klínovci oslavili členové krušnohorské horské služby 60. výročí vzniku své organizace. Bylo možné pozorovat je při záchraně parašutisty uvázlého na stromě či cestujících z porouchané lanovky. Krušnohorští záchranáři mají tradičně nejrušnější sezonu v zimě. I v létě ale práce přibývá, letos zaznamenali od počátku května mimořádně velký počet turistů. Ti si již stihli ublížit například při lezení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava obnovuje priestor pred Hlavnou stanicou

Priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou začalo mesto opravovať. Práce za asi 220-tisíc eur budú trvať do konca letných prázdnin. V rovnakom čase chce obnoviť aj električkovú dopravu na stanicu. „Som rada, že robia aspoň niečo,“ reaguje staršia pani z Trnavy, ktorá do Bratislavy cestuje pravidelne za dcérou, keď vidí mužov v oblekoch, ako kontrolujú robotníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo dopravy zaplatí za „úřední šimly“

Ministerstvo dopravy bude nově dávat odškodné lidem za nečinnost úřadů. Základní částka za nepřiměřeně dlouhé řízení bude 15 tisíc korun za rok, řekla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, jejíž kancelář o tom s resortem jednala. Podobné odškodnění od loňska vyplácí ministerstvo práce a sociálních věcí, dříve k takové praxi přistoupilo třeba ministerstvo vnitra či spravedlnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR posilnila kontroly vlakov z Maďarska

Česká republika posilnila kontroly vo vlakoch z Maďarska, ako aj na niektorých nešpecifikovaných cestných komunikáciách v pohraničí, a to v súvislosti s utečencami. Na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR o tom vo štvrtok v Prahe hovoril minister vnútra ČR Milan Chovanec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní podnik Praha provozuje 1156 autobusů

Celkem 1156 autobusů s průměrným stářím devět let má v současné době v rámci pražské MHD k dispozici Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Nejdelší trasu má autobusová linka 177, a to bezmála 29 kilometrů. Náklady podniku na provoz autobusů v rámci pražské integrované dopravy činí ročně necelé čtyři miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodiča nemožno nájsť, treba ho vychovať

V štátnych vlakoch je od zavedenia bezplatnej prepravy pre študentov a dôchodcov asi o 15 percent cestujúcich viac. Vlaky má na hlavnej trati z Bratislavy do Košíc naplnené aj súkromný prepravca a, naopak, v autobusoch ubudlo asi 10 percent cestujúcich. Tieto zmeny v doprave majú rôzne dôsledky. Najnovšie v železničnej doprave chýbajú rušňovodiči.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské městské autobusy slaví 90. výročí

Velké rozšíření Prahy v roce 1922 přineslo nejen zdvojnásobení počtu obyvatel hlavního města mladého Československa, ale způsobilo také řadu praktických obtíží. Od nutnosti přejmenovat ulice až po potřebu rozšířit síť veřejné dopravy do alespoň některých z téměř čtyř desítek dříve samostatných obcí. Výstavba nových tramvajových tratí ale pro finanční náročnost většinou nepřipadala v úvahu, a tak se do pražských ulic nakonec 21. června 1925 vrátily autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako napreduje štandardizácia staníc ŽSR

Dobrý deň, pripravujem článok o realizácií a implementácii štandardov železničných staníc. Chcela by som Vás poprosiť o odpovede na nasledovné otázky.
Podarilo sa k 1. 1. 2015 zrealizovať všetky štandardy, ktoré boli požadované?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nový dopravce chce vydělávat na NAD

Na trh autobusové dopravy vstoupila firma RPM Trans. Nová společnost stojí za pozornost hned z několika důvodů. Na zajímavosti jí dodávají především osoby zakladatelů, kterými jsou tři manažeři české odnože mezinárodní dopravní skupiny National Express. Známí lidé dopravního byznysu Jan Paroubek a Petr Moravec spojili síly s Němcem Tobiasem Richtrem, když si vliv v RPM Trans rozdělili rovným dílem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia na trati Humenné - Stakčín

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali vo štvrtok 18. júna s rekonštrukciou železničného priecestia na trati Humenné – Stakčín, neďaleko obce Dlhé nad Cirochou, v kilometri 15,393. Výlukové práce budú trvať od 18. do 23. júna. Počas rekonštrukcie bude železničné priecestie uzatvorené, ale nahradené dočasným priecestím. Účastníci cestnej premávky budú dopravným značením presmerovaní na neďaleké priecestné panelové provizórium.

Celú správu nájdete na tejto stránke.