Dopravné správy

Začíná revitalizace trati 238 v úseku Chrudim – Hlinsko

Výlukou mezi stanicemi Chrudim a Chrudim město začne tuto neděli 17. května zcela nenápadně revitalizace trati mezi Chrudimí a Hlinskem v Čechách. Díky ní se do konce roku v některých úsecích zvýší rychlost až na 100 km/h, zlepší se bezpečnost na železničních přejezdech, obnoví se traťové i staniční zabezpečovací zařízení a ve stanicích Chrudim, Slatiňany a Hlinsko v Čechách se vybudují nová ostrovní nástupiště. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty. Během revitalizace tratě proběhne řada výluk, při kterých České dráhy zavedou náhradní autobusovou dopravu a budou platit upravené jízdní řády.

Podrobnosti najdete ve společné tiskové zprávě Českých drah a SŽDC, kterou přikládám. Informace o dopravních opatřeních během jednotlivých fází výluky budou zveřejněny na stránkách
www.cd.cz/omezeniprovozu.

ŽSR vyvracajú kritiku aplikácie „Mapa“

Dobrý deň, kedy spustíte normálnu mapu na sledovanie meškaní vlakov ako ste sľubovali? Ten paškvil na adrese www.mapa.zsr.sk snáď nemyslíte vážne. Tu je niekoľko nedostatkov:
... mapa funguje len s nainštalovaným porgramom Silverlight z toho dôvodu:
- použiteľná len na systémoch Windows
- nepoužiteľná na smartfónoch
- v prehliadačoch Firefox a Chrome je podpora doplnku Silverlight prednastavená ako vypnutá
- možnosť zapnúť doplnok Silverlight v najpoužívanejšom prehliadači Chrome je len do konca roka, neskôr už to nebude možné
... mapa neponúka štatistiku meškania za posledné dni
Neuvažujete o tom, že by ste radšej poskytli zadarmo dáta neoficiálnym stránkam, ktoré ste úspešne zlikvidovali zneprístupnením dát namiesto takéhoto prakticky nepoužiteľného a do budúcnosti neperspektívneho produktu?

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Teplice n.M. mají náhradní vlakovou dopravu

České dráhy zajišťují od tohoto týdne na severovýchodě Čech méně obvyklou náhradní vlakovou dopravu za autobusy. Více v naší tiskové informaci.

V Teplicích nad Metují pojedou místo autobusů vlaky

Náhradní vlaková doprava vypomůže autobusům v Teplicích nad Metují. Po dobu uzavření a rekonstrukce Nádražní ulice od tohoto týdne až do konce července budou spojovat centrum Teplic nad Metují s vlakovým nádražím vedle pravidelných vlaků také mimořádné posilové spoje provozované jako náhradní doprava za autobusy.

České dráhy vypraví na objednávku Královéhradeckého kraje v pracovní dny až 13 dodatečných spojů jako náhradu za autobusy. Podstatná většina jich pojede v ranní dopravní špičce a spojí vlakové zastávky Teplice nad Metují město a Teplice nad Metují. Několik spojů bude prodlouženo až do zastávky Teplice nad Metují skály. Vlaky budou většinou zajištěny modernizovanými částečně nízkopodlažními jednotkami Regionova s čalouněnými sedačkami, bezbariérovým WC a audiovizuálním informačním systém.
 
Podobný jízdní řád a další informace i dopravních opatřeních jsou k dispozici na webové adrese http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/doprava/obsluznost/omezeni/autobus/uzavirka-v-teplicich-nad-metuji--78984/
 
České dráhy zajišťovaly již v minulosti na různých místech České republiky náhradní vlakovou dopravu za autobusy a další veřejnou dopravu. V Praze to bylo několik měsíců například v oblasti Komořan, v Libereckém kraji na trati Raspenava – Bílý Potok, ve Zlínském kraji na Bylnicku nebo se tak stalo během povodní a uzavření silničních mostů v Ústí nad Labem.

Mapa s polohou vlaku na webe ŽSR

ŽSR spustila v testovacej prevádzke mapový portál s názornením polohy vlaku. Pre článok v Denníku N by som Vás požiadal o odpovede na nasledovné otázky: Aké finančné prostriedky vynaložili ŽSR sa vytvorenie tohto mapového portálu ?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Oblíbený Cyklohráček dostane vagon navíc

V příloze naleznete společnou tiskovou zprávu Českých drah a ROPID o posílení dětského výletního vlaku Cyklohráček. Od této soboty bude v Cyklohráčku kvůli velkému zájmu cestujících zařazen posilový vagon (od začátku letošní sezony přepravil už přes 3500 lidí).

Příloha

Ako sa dostať na Noc múzeí a galérií v Bratislave

V sobotu 16. mája 2015 v čase od 10:00 do 24:00 sa uskutoční ďalší ročník podujatia Noc múzeí a galérií. Pre ľahšiu orientáciu prinášame návštevníkom podujatia prehľad najnavštevovanejších múzeí a galérií a ich dostupnosť linkami mestskej hromadnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Moldavská horská dráha slaví 130 let

Moldavská horská dráha slaví 130 let. K výročí železniční trati, která vedla ze severu Čech do středního Saska, vydává Česká pošta známku. Na původně uhelnou trať se také v sobotu v rámci oslav vrátí parní lokomotiva a historický motorový vůz Hurvínek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 19. týždeň

Minulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) stalo až 6 zrážok vlaku s civilnou osobou, z toho až 3 zrážky skončili smrťou osôb nachádzajúcich sa neoprávnene v obvode dráhy. Prvý prípad sa odohral v stredu (6.5.2015) v ŽST Dunajská Streda, kedy vlak zrazil muža pod vplyvom alkoholu, nachádzajúceho sa v tesnej blízkosti koľajiska. Opitý muž bol po zrážke odvezený do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet chystá noční vlaky

Ještě loni jezdily mezi Prahou a Košicemi jen vlaky Českých drah, teď si zákazníci mohou vybírat mezi třemi dopravci. A konkurence od června ještě přiostří: Regiojet se poprvé pouští do byznysu vlaků jezdících přes noc. I přes velký pokles cen všichni tři hráči tvrdí, že jsou se zájmem cestujících spokojeni. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Americký vlak smrti šiel o 80 km rýchlejšie

Pravdepodobnou príčinou stredajšieho vykoľajenia vlaku v americkom meste Filadelfia bola vysoká rýchlosť, ktorá sa v momente tragédie pohybovala na úrovni viac ako 160 kilometrov za hodinu, pričom na danom mieste je predpísaná 80-ka. Informovali o tom v stredu americkí vyšetrovatelia na základe získaných údajov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra lže o hospodaření ČD Cargo

Společnost ČD Cargo, a.s., se ohrazuje proti zavádějícímu článku „Státní nákladní vlaky ČD Cargo prodělávají. Už i na uhlí“, který vydal deník Mladá fronta DNES 13. května 2015.

  1. text článku Jana Sůry
  2. vyjádření ČD Cargo, a.s.

Historické vlaky do Spišského Podhradia i Bardejova

Koncom mája vyrazia z Košíc do regiónu Spiša a Šariša dva mimoriadne historické vlaky. Prvý odvezie v sobotu 23. mája cestujúcich do Spišského Jeruzalema a na Spišský hrad.
O týždeň neskôr, 30. mája v predvečer osláv Medzinárodného dňa detí, vypravia nadšenci z Klubu historických koľajových vozidiel a z občianskeho združenia Detská železnica nostalgický vlak do Bardejova. Podrobnosti o nostalgických jazdách nájdete v priloženej tlačovej správe a na plagátoch. Srdečne Vás pozývame.

  1. plagát Bardejov 
  2. plagát Spišský Jeruzalem

Praha přišla o „koňku“ před 110 lety

Přesně před 110 lety - 12. května 1905 - projela naposledy Prahou koněspřežná tramvaj. Coby nejdostupnější dopravní prostředek obsluhovala centrum města přes dvacet let, než ji na sklonku 19. století začala postupně vytlačovat Křižíkova elektrická tramvaj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minulý týždeň zahynuli na železnici traja ľudia

Minulý týždeň vlak zrazil šiestich ľudí, z toho traja zomreli. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková. Ako ďalej uviedla, prvý prípad sa stal v stredu 6. mája v Dunajskej Strede, keď vlak zrazil opitého muža, ktorý bol v blízkosti koľajiska. Muža po zrážke odviezli do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Víkendové parní akce Českých drah

Na tento víkend připravily České dráhy dvě zajímavé akce pro fanoušky železniční nostalgie. Parní vlak pojede v sobotu z Braníka do Dobříše a oba dva víkendové dni zamíří historická souprava také z Masarykova nádraží na První parní víkend v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka.

Podrobnosti o obou akcích včetně jízdních řádů a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Stav a budúcnosť trate Zbehy - Radošina

Moja otázka smeruje k trati 142 Zbehy-Radošina, kde bola osobná doprava zastavená 2.2.2003, odvtedy funguje len nákladná doprava a mimoriadne jazdy v júli. Je trať schopná k obnoveniu pravidelnej osobnej dopravy na GVD? Poprípade ktoré zastávky sú vhodné pre cestujúcich, ktoré nie.

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD uspěchaly „internetizaci“ vagonů

Do absurdní situace se dostaly České dráhy se snahou pokrýt další své vagony bezdrátovým připojením k internetu. Třicítka vozů má už přes měsíc wifi, ale nesmí mít zapnutý internet. Dodavatel - dceřiná firma Českých drah - totiž zapomněl požádat Drážní úřad o schválení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky sviatok dopravy a logistiky bol úspešný

Aj napriek štrajku na nemeckých železniciavch zaznamenal tohtoročný veľtrh transport logoistic v Mníchove rekordný počet návštevníkov. 15. medzinárodný veľtrh pre logistiku, mobilitu, IT a Supply Chain Management navštívilo viac ako 55 000 návštevníkov zo 124 krajín (v roku 2013 ich bolo 52 308) a zúčastnilo sa ho 2050 vystavovateľov z 62 krajín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S Českými drahami na Pochod Praha – Prčice

České dráhy výrazně posílí dopravu na jubilejní 50. ročník Pochodu Praha – Prčice, který se koná už tuto sobotu 16. května. Pro pěší i cyklisty je připravena řada různě dlouhých tras, např. z Čerčan, Benešova, Bystřice, Olbramovic, Votic, Střezimíře, Tábora, Sedlčan nebo Milevska. Do všech těchto míst je možné se přepravit posílenými i mimořádně zavedenými vlaky Českých drah. Některé ranní rychlíky mezi Prahou a Českými Budějovicemi budou mimořádně zastavovat ve stanici Střezimíř, všechny odpolední rychlíky pak ve stanici Heřmaničky. Účastníci pochodu mohou využít speciální „Celodenní jízdenku – region Středočeský / Prčice“ za 149 Kč, která bude platit v den pochodu ve 2. třídě všech vlaků ČD v širší oblasti Středočeského kraje.

Posrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

DP Košice nezvláda výluky električiek

Po začiatku roka postupne pribúdali výluky na rekonštruovaných električkových tratiach. Namiesto električiek a trolejbusov začali na mnohých úsekoch jazdiť náhradné autobusy. [...] Vo februári však prišli ďalšie výluky a napriek uisteniam začali pribúdať sťažnosti cestujúcich, že márne čakali na svoj spoj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.