Dopravné správy

Vyjíždí Kinematovlak, navštíví rekordních 17 měst

Podvanácté vyjíždí v rámci doprovodného programu ZLÍN FILM FESTIVALU Kinematovlak Českých drah. Dnes zahájil svou cestu na břeclavském nádraží. Během tří týdnů projede sedmnáct měst napříč celou republikou a 29. května zamíří na zahájení 55. ročníku zlínského festivalu do Zlína, kam se opět vrátí na slavnostní zakončení 4. června. Loni navštívilo pojízdné kino přes pět tisíc dětí. Letos se nabídka rozšiřuje o víkendové promítání s doprovodným zábavným programem.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlaky z Prahy do Bratislavy budú rýchlejšie

Železničné spojenie medzi Prahou a Bratislavou by sa v budúcich rokoch mohlo výrazne zrýchliť. Umožní to v prípade realizácie zatiaľ plánovaná modernizácia trate medzi hlavnými mestami oboch krajín a zvýšenie rýchlosti na 160 kilometrov, prípadne až 200 kilometrov za hodinu. Ako informovalo ministerstvo dopravy, český minister dopravy Dan Ťok na rokovaní so slovenským partnerom Jánom Počiatkom v utorok v juhomoravských Valticiach v okrese Břeclav otvoril otázku zvýšenia rýchlosti na železničnej trati z Břeclavi do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína pomůže Rusku rozvinout železniční síť

Čínská společnost China Railway Construction Corp (CRCC) se zapojí do plánované masivní výstavby železnice v Rusku. Plány počítají i s propojením oblasti jižní Sibiře se západní Čínou. Firma podepsala memorandum o porozumění. Celková hodnota všech investičních záměrů dosud není vyčíslena, podle prezidenta Vladimira Putina ale čínský podíl jenom na projektu trati z Moskvy do Kazaně dosáhne 300 miliard rublů (144 miliard korun). 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragické vykoľajenie vlaku v americkej Philadelphii

Najmenej päť obetí si v noci na dnes vyžiadalo vykoľajenie vlaku v americkej Philadelphii. Podľa starostu mesta odviezli sanitky do nemocnice najmenej 50 ľudí. Vlak 188 smeroval do New Yorku. Predná časť vlaku vchádzala do zatáčky, keď sa súprava vykoľajila. Polícia zablokovala cesty v okolí miesta nehody, na ktoré smerujú vlny hasičských áut.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeský kraj chystá integrovanou jízdenku

Od prvního července začne turistům na jihu Čech sloužit integrovaná jízdenka. Bude platit jak ve vlacích, tak v autobusech i ve vozech městské hromadné dopravě. "Protože Jihočeský kraj je nejméně lidnatý a druhý největší v zemi, bude ztrátový projekt dotovat Jihočeský kraj, letos zhruba 3,6 milionu korun," prohlásil hejtman kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krádeže súčastí železničnej infraštruktúry

Riešim jeden podnet ohľadne opakovaných krádeží medených káblov zo stanice v Seredi. Môžete ma prosím informovať, čo od začiatku roka zmizlo, rieši to už aj polícia? Informovali vás o priebehu vyšetrovania, čo sa môže stať, keď niekto odcudzí takéto káble?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Evropská komise přiklepla OP Doprava ČR 127 miliard

Evropská komise schválila České republice další operační program. V OP Doprava je do roku 2020 možné z evropských fondů čerpat až 4,7 miliard eur (asi 127 miliard korun), stojí v příslušné tiskové zprávě komise. Program má například přispět k rozvoji stávající železniční a silniční infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo Eurovea zablokovala posun zastávky MHD

Lepší prestup medzi električkami a autobusmi na bratislavskom Šafárikovom námestí nevznikne, lebo Eurovea sa obávala zrušenia odbočky k svojmu centru. Týmto argumentuje hovorkyňa obchodného domu Oľga Hammer. Po tom, čo chcelo mesto posunúť zastávku autobusov a skrátiť tak prestupné vzdialenosti, podal majiteľ nákupného centra námietku a bol vraj pripravený napadnúť aj stavebné povolenie na zmenu stavby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jan Sůra „analyzuje“ ekonomiku ČD

Ministerstvo dopravy a kraje loni výrazně navýšily dotace na ztrátové vlaky Českých drah. České dráhy se za loňský rok chlubí zlepšením hospodaření, z velké části jim však snížily ztrátu z osobní dopravy peníze z veřejných rozpočtů. I přes velký pokles nákladů na naftu či elektřinu jim totiž stát a kraje loni výrazně přidaly peníze, vlaků přitom nepřibylo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O štrajkoch rušňovodičov v Nemecku a na Slovensku

Nemeckí štrajkujúci strojvodcovia môžu v jednej zo zásadných požiadaviek závidieť slovenským kolegom. Odborový zväz nemeckých strojvodcov GDL požaduje skrátenie pracovného času z 39 na 37 hodín za týždeň. Na Slovensku pritom strojvodca pracuje týždenne 36 hodín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD opět posilují dopravu na hokej

Také tento týden budou České dráhy posilovat dopravu na hokejový šampionát v Praze. Další podrobnosti naleznete níže.

Více vlaků, vozů a mimořádná zastavení expresů během hokejového čtvrtfinále, semifinále i finále

České dráhy dnes, ale také ve čtvrtek 14. května a v sobotu a v neděli 16. a 17. května budou posilovat dopravu na čtvrtfinále, semifinále i finále světového hokejového šampionátu.

Dnes po ukončení zápasu ČR – Švýcarsko bude vypraven posilový vlak z Prahy-Libně (odjezd 23:10 hod, v případě prodloužení zápasu pak cca 40 minut po jeho ukončení) do Olomouce. Vlak zastaví v Kolíně, Přelouči, Pardubicích, Chocni, Ústí nad Orlicí, České Třebové a v Zábřehu na Moravě. V Olomouci bude zajištěn přesup na rychlík Bohemia ve směru Ostrava a Český Těšín .        
Ve směru do Brna a Břeclavi mohou hokejoví fanoušci využít vlak EuroNight Metropol, který dnes mimořádně zastaví přímo ve stanici Praha-Libeň u O2 arény.
Mimořádný vlak pojede také z Prahy-Libně do Prahy hlavního nádraží. Plánovaný odjezd vlaku z libeňského nádraží v blízkosti O2 arény bude ve 23:05 hodin, v případě prodloužení zápasu pak cca 40 minut po jeho ukončení. Cestující pak mají v Praze hl.n. přípojné spoje ve směrech Ústí nad Labem a Děčín nebo Plzeň a regionální spoje linek S prakticky ve všech směrech do okolí Prahy.
V podobném rozsahu pojedou posilové vlaky také ve čtvrtek a o víkendu. Jen časy odjezdů a konkrétní spoje budou přizpůsobeny k plánovaným ukončením zápasů.
Ve vybraných dnech po celý týden, stejně jako dnes, navíc mimořádně zastaví ve stanicích Praha-Libeň nebo Praha-Vysočany celkem 18 vlaků, které budou přivážet nebo odvážet fanoušky z Moravy (z Ostravy, Olomouc nebo Brna). Jde o spoje railjet, SC Pendolino nebo EuroCity. Obě nádraží jsou v blízkosti O2 arény a fanzóny v jejím sousedství.    
České dráhy mají také připravené mimořádné vozy pro operativní posilování vybraných spojů, a to hlavně na trase Praha – Olomouc – Ostrava a Praha – Brno.
Oficiální dopravce šampionátu připravil také speciální nabídku „Vlak+hokej“, která platí z jakékoliv stanice na území České republiky do místa konání hokejového zápasu (Ostrava, Praha). Zákazník si nechá jízdenku orazítkovat u stánku ČD ve fanzóně u stadionu a zpáteční cestu má díky tomu zdarma. Bez razítka je ale neplatná. Jízdenku „Vlak+hokej“ lze koupit na kterékoliv pokladně Českých drah.
Podrobné informace o cestování vlakem na zápasy Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 a tarifních nabídkách ČD najdou fanoušci na www.cd.cz/nahokej. Na stánku ČD ve fanzóně v Ostravě i v Praze budou stabilně umístěny obrazovky s informacemi o vlakových spojích. Pro rychlou orientaci o spojích a mimořádných zastaveních lze využít také mobilní aplikaci „Můj vlak“.

Trať Zvolen - Vrútky z pohľadu rušňovodiča

TABLET.TV prináša vďaka spolupráci so ZSSK štvrtý diel úspešného videoprojektu v štýle severských Slow TV. Dnes budeme cestovať na trati Zvolen-Vrútky. Čaká vás 22 tunelov a štyri viadukty. Zvolen 2. mája (Teraz.sk/Tablet.TV) - TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) prináša ďalšiu časť videoexperimentu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy si udržely stávající rating

Schopnost dostát svým závazkům je u Českých drah (ČD) na stejné úrovni, jako u Ruska. Agentura Moody´s nechala státnímu dopravci i přes obavy vedení ze zhoršení na stejné úrovni jako loni. Pro firmu to znamená, že by se jí neměly letos výrazně zdražit dluhy a ztížit přístup k půjčeným penězům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tretia nová električka DPB v prevádzke

Od soboty 9. mája 2015 bola do premávky s cestujúcimi na linke 4 zaradená aj obojsmerná nízkopodlažná električka Škoda 30T ForCity Plus #7502. Ide tak o tretiu nízkopodlažnú električku, ktorou sa už cestujúci môžu odviezť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odboráři zbrojí proti soukromníkům na železnici

Odborové sdružení železničářů vymyslelo nový způsob, jak uchránit České dráhy před soukromou konkurencí v možných soutěžích na provoz dotovaných vlaků. Své členy vyzvalo, aby v příštích krajských volbách kandidovali a mohli tak ovlivnit regionální železniční dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Trenčín - Žilina z pohľadu rušňovodiča

Už tretíkrát sa môžete stať rušňovodičom. TABLET.TV prináša vďaka spolupráci so ZSSK tretí diel úspešného videoprojektu v štýle severských Slow TV. Dnes budeme cestovať na trati Trenčín-Žilina. Trenčín 25. apríla (Teraz.sk/Tablet.TV) - TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) prináša ďalšiu časť videoexperimentu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do oprav tratí na Liberecku půjde rekordní částka

Do modernizace, oprav a rekonstrukcí železničních tratí v Libereckém kraji půjde letos rekordních 2,44 miliardy korun. Je to zhruba tolik peněz jako za posledních osm let dohromady. Podle dlouhodobé koncepce rozvoje železnic by ale tratě v kraji potřebovaly modernizaci za více než 20 miliard. Největší objem prostředků je letos určen na zrychlení ve vybraných úsecích tratí z Liberce na Tanvald a Turnov a z Malé Skály na Starou Paku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plánované investície ŽSR v tomto a budúcom roku

Aké významné stavebné projekty plánujete rozbehnúť v tomto a budúcom roku? Aký máte plán investičných výdavkov (výdavkov na budovanie a modernizáciu infraštruktúry pre roky 2015 a 2016)?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

O slevách ČD lidé často nevědí

Stejná trasa vlakem, ale jiná cena – nemluvíme o dvou různých dopravcích, kteří se snaží na jedné trase nalákat více zákazníků. V obou případech jde totiž o České dráhy (ČD), které sice nabízejí desítky slev, ale v systému se málokdo vyzná a pokladní často nabízejí základní, tedy tu nejdražší variantu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dve tragédie na východoslovenských koľajach

Uplynulý víkend bol na košických železničných tratiach mimoriadne tragický. Svoj život tam dobrovoľne ukončili dvaja ľudia – 62-ročná žena a 33-ročný muž. Tragédie sa stali v rozmedzí niekoľkých hodín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.