Dopravné správy

Merkelové by se líbila „nová Vindobona“

Kvalitní dálnice spojující českou a německou metropoli ještě není dostavěná, a politici se už zhlédli v novém projektu budoucnosti. Prahu s Berlínem by měla spojit nová dopravní tepna – tentokrát železniční. Během pondělní návštěvy Německa to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka, plán vysokorychlostní tratě podporuje také kancléřka Angela Merkelová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Veľké autobusové sťahovanie v DP Bratislava

Od 11. mája 2015 bude v autobusových vozovniach menšia roztrieštenosť typov autobusov. Tá sa v súčasnosti podpisuje na častom nedodržiavaní predpísaného typu vozidiel na jednotlivých linkách. Presunúť by sa mali všetky autobusy SOR B 9.5 z Petržalky a Trnávky do Jurajovho dvora a súčasne všetky SORy BN 10.5 z Jurajovho dvora na Trnávku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje na baterky míří z Ostravy do USA

V americkém městě Seattle začne brzy jezdit sedm unikátních tramvajových souprav z Ostravy. Kromě elektřiny jsou poháněné i bateriemi. Zaoceánští cestující si také užijí více pohodlí. Na takové tramvaje si cestující v České republice počkají ještě řadu let. Společnosti Inekon Group a Ekova Electric dokončují zakázku sedmi souprav pro americký Seattle. Stroje v mnohých parametrech i v míře pohodlí předbíhají středoevropské zvyklosti. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most bude zeleno-sivý

Nový Starý most v Bratislave už natierajú farbou. Bude zeleno-sivý, tak ako o tom minulý rok v hlasovaní rozhodli obyvatelia. Na konštrukciu začali klásť aj chodníky pre peších a ďalšie segmenty mosta už budú vysúvať aj s nimi. TASR o tom informovala bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová. Do ankety, ktorú mesto na svojom webe odštartovalo koncom januára 2014, prišlo počas troch týždňov 4540 platných hlasov. Viac ako polovicu (2452) získala zeleno-sivá kombinácia, ktorá bola odporúčaná aj v projektovej dokumentácii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy bojují s rekordním počtem výluk

Českým drahám letos kvůli největšímu počtu výluk v historii české železnice výrazně vzrostou náklady na náhradní autobusovou dopravu. V řadě případů budou náhradní autobusy pro dopravce nakonec dražší než provoz vlaků. Dočasné komplikace mají ale zlepšit a zrychlit cestování po tuzemské železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mama, poď sa hrať na Detskú železnicu!

Mama poď sa hrať. Pod týmto názvom oslávia v nedeľu Deň matiek na Košickej detskej historickej železnici. Všetky mamky v sprievode svojich ratolestí sa v nedeľu 10. mája odvezú vláčikom za zvýhodnené cestovné. Na stanici Alpinka naviac pripravili organizátori od 9:30 aj milý program. Srdečne Vás pozývame. Viac o pripravovanom podujatí nájdete v priloženej tlačovej správe.

V Poděbradech začala oprava nádraží

V Poděbradech začala rekonstrukce vlakového nádraží. Opraveny budou fasáda, střešní krytiny, ale také interiér a okolí budovy. Práce by měly skončit v létě tohoto roku, náklady ve výši 12 milionů korun zaplatí České dráhy (ČD). [...] Nádraží by opět mělo připomínat původní architektonický návrh.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Komu patria „privatizované“ vagóny ZSSK Cargo?

Vláda do parlamentu nebude musieť predložiť správu o privatizácii železničného Carga, ako to navrhoval nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Vládny Smer-SD jeho návrh zamietol. Lipšic požadoval správu o Cargu na základe medializovaných informácií, podľa ktorých sa v procese opäť objavuje schránková firma, za ktorou môžu stáť slovenskí oligarchovia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo dopravy se „profesionalizuje“

První náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček za přítomnosti ministra dopravy Dana Ťoka a náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého složil služební slib a stal se státním tajemníkem ministerstva dopravy. Jedná se o další krok v profesionální státní správě na ministerstvu dopravy, kde už 20. února složili služební slib také ředitelé Drážní inspekce, Drážního úřadu, Státní plavební správy a Úřadu pro civilní letectví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo nové trolejbusy hnevajú Bratislavčanov

Nové nízkopodlažné trolejbusy Škoda SOR premávajú už takmer rok a cestujúcim priniesli zvýšený komfort cestovania, no narážajú aj na viacero nedostatkov. Cestujúci sa napríklad sťažujú na príliš dlhý a hlučný signál pri zatváraní dverí. Od stlačenia tlačidla zatvárania dverí až po ich samotné úplné zatvorenie prebehne v nových trolejbusoch približne 8 sekúnd, čo je oproti starým trolejbusom dvojnásobne dlhý čas.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlovlaky Eurostar spojily Londýn a Marseille

Železniční dopravce Eurostar, nabízející spojení rychlovlaky mezi Londýnem a několika evropskými metropolemi, má novou přímou linku do jihofrancouzského Marseille. První vlak [...] podnikl téměř šestiapůlhodinovou cestu a do cíle podle jednoho pasažérů, který se svěřil na Twitteru, dorazil s pouhým osmivteřinovým zpožděním. Eurostar se tak opět pokouší konkurovat letecké dopravě, i když vzdušná cesta trvá mezi oběma městy jen půldruhé hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu čaká výluka električiek

Od piatku 8. mája do nedele 10. mája 2015 bude vylúčená premávka električiek na Račianskej ulici v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany. Zmena sa dotkne liniek 3, 5 a 8 nasledovne: 
- linka 3 nebude premávať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka strojvůdců poškodí ekonomiku SRN

Stávka německých strojvůdců způsobí německé ekonomice škody v celkovém objemu až 750 milionů eur (20,5 miliardy korun). Agentuře DPA to řekl ekonom banky BayernLB Stefan Kipar. Stávka podle něj může ve druhém čtvrtletí zavinit pokles tempa růstu německé ekonomiky o 0,1 procentního bodu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Rakúsku sa zrazili vlaky, jeden rušňovodič zomrel

Severne od rakúskeho mesta Graz sa v stredu čelne zrazili dva osobné vlaky štajerských železníc, pričom zahynul jeden rušňovodič. Celkovo utrpelo zranenia deväť ľudí, niektorí vážne. Rušňovodič podľa záchranárov utrpel najvážnejšie zranenia, lekári jeho stav označovali za kritický, neskôr však zraneniam podľahol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EK se brzy vyjádří k převodu nádraží na SŽDC

Evropská komise v příštích týdnech sdělí České republice, jak vysokou cenu nebude při plánovaném převodu nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) pokládat za nepovolenou veřejnou podporu. [...] Podle ministerstva dopravy představuje převod majetku dokončení transformace Českých drah a zároveň umožní rekonstrukci nádražních budov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pôjdu zasa rýchliky cez Vlársky priesmyk?

Ďalší dopravca na českých železniciach chce vstúpiť na trh diaľkových vlakov. Spoločnosť Arriva patriaca majetkovo pod nemecké štátne železnice Deutsche Bahn chce od budúcej zmeny cestovného poriadku spustiť do prevádzky vlaky na linke medzi Prahou a Trenčínom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sobotka jednal s Merkelovou o VRT

Česká republika chce ve spolupráci s Německem modernizovat železniční spojení mezi oběma zeměmi. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Česko má podle něj zájem na vybudování vysokorychlostní tratě z Prahy do Berlína.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most sa vysúva nad Dunaj

Práce na oceľovej konštrukcii Starého mosta napredujú, zhotovených už bolo 7 segmentov konštrukcie, teda približne 105 metrov. Celkovo sa bude vysúvať približne 390 m konštrukcie, krajné polia dĺžky 32 m budú zhotovené bez vysúvania. Dňa 5. mája 2015 začalo v poradí štvrté vysúvanie konštrukcie mosta smerom k staromestskému brehu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Eurotunel slaví 21 let

Psal se 6. květen 1994, když nově vybudovaným tunelem pod kanálem La Manche mezi Francií a Británií projel první vlak. Projekt, který mnozí označovali za stavbu století, představoval naplnění dávných snů o spojení ostrovů s kontinentem. A přestože po sobě zanechal obří dluh a málem zbankrotoval, dnes se mu nejspíš blýská na lepší časy. V Evropě se navíc chystá další podmořské spojení, tentokrát mezi Německem a Dánskem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Vrútkami a Žilinou obmedzia vlakové spojenia

Pre práce na trati bude v priebehu mája a júna výluka na železničnej trati medzi Žilinou a Vrútkami. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová, práce na trati budú v dvoch etapách. Prvá od stredy 6. mája do nedele 10. mája a druhá od pondelka 11. mája do piatka 19. júna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.