Dopravné správy

Sasko chce vysokorychlostní trať Drážďany - Praha

Drážďany a Prahu by měla spojit nová vysokorychlostní železnice vedená tunely pod Krušnými horami. Serveru německého deníku Freie Presse to [...] řekl saský zemský ministr dopravy Martin Dulig, který chce trasu železnice prosadit do spolkového plánu na výstavbu dopravní infrastruktury. Podle něj má návrh podporu Česka i Evropské komise.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestia ŽSR a cyklistické preteky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) participujú pri organizácii cyklistických pretekov „Jarná cena mesta Rimavská Sobota“, a zabezpečujú plynulý prejazd pelotónu cez dve železničné priecestia. Prvý ročník pretekov sa uskutoční v nedeľu 3. mája 2015. Trasa vedie z Rimavskej Soboty smerom na Pavlovce, cez Dubovec, Šimonovce, Petrovce, Hajnáčku, Fiľakovo, Buzitku a Husinú späť do mesta. Vzhľadom na vyššie uvedené preventívno-bezpečnostné opatrenia by v žiadnom prípade nemalo dôjsť k porušeniu predpisov a vážnemu ohrozeniu bezpečnosti železničnej dopravy, ako aj samotných cyklistov, ku ktorému došlo nedávno počas cyklistických pretekov neďaleko Paríža.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupina ČD je zisková

Hlavní byznys Českých drah, železniční osobní doprava, přestává být tak ztrátová. Tuzemský státní železniční dopravce snížil loni ztrátu z osobní dopravy. Z více než dvou miliard klesla na 865 milionů korun, celá skupina se dostala do zisku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kysuce a Oravu opäť spojí úvraťová železnička

Kysuce a Oravu po 44 rokoch opäť spojí unikátna úvraťová lesná železnička. Jedenásťkilometrovú jazdu historickými úzkorozchodnými drezinami budú môcť turisti absolvovať už v máji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Seznam.cz spustil jízdní řády pro celou ČR

Na portálu Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam, naleznete nově od středy plánovač tras, který umí naplánovat cestu veřejnou dopravou. Velkou výhodou je, že kombinuje pěší a veřejnou dopravu, díky čemuž je možné plánovat trasy z jakéhokoliv místa České republiky, a ne jen ze zastávky na zastávku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na otvorenie detskej železnice historickým autobusom

V piatok, 1. mája 2015 o 9:00, sa na detskej železnici v Čermeľskom údolí uskutoční slávnostné otvorenie už 60. sezóny detskej železnice. DPMK v súvislosti s otvorením prevádzky detskej železnice mimoriadne vypraví historický autobus, ktorý bude jazdiť na mimoriadnej linke ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD posilují od dneška do 4. května dopravu

České dráhy v souvislosti s prodlouženým víkendem a hokejovým šampionátem v Praze a Ostravě posílí dopravu. Další informace naleznete v dalších řádcích.

Desítky vozů Českých drah posílí dopravu o svátcích a kvůli hokeji

České dráhy od dnešního odpoledne až do 4. května posílí dálkové vlaky o desítky vozů. Vedle pravidelných posil, které jsou dlouhodobě naplánované pro zvládnutí zvýšené přepravy během prvního květnového prodlouženého víkendu a představují sami o sobě desítky vozů na tratích z Prahy do Ústí nad Labem, Chebu, Plzně, Českých Budějovic, Brna, na Valašsko i do Ostravy, mezi Brnem a Ostravou nebo Olomoucí a na dalších relacích, vypraví České dráhy ještě téměř stovku dalších posilových vozů hlavně na spojích mezi Prahou a Ostravou, Veselím na Moravě a Brnem. Tyto dodatečné vozy posilují dopravu také kvůli hokejovému šampionátu v Praze a Ostravě, který začne o nadcházejícím víkendu. Kapacita vlaků se tak mimořádně rozšíří o více než 6 000 míst k sezení. Kromě toho mají České dráhy připraveny i další vozy pro operativní posilování potřebných vlakových souprav. Ty jsou k dispozici v Praze, Plzni, České Třebové, v Brně, Olomouci, ve Valašském Meziříčí a v Bohumíně a umožňují dispečerům operativně posílit jednotlivé spoje.

Posily také k O2 aréně
 
Kvůli hokejovému šampionátu bude posílena také tzv. Městská linka z Roztok u Prahy přes Podbabu, Holešovice do Libně a dále do Hostivaře. Místo malého motorového vozu s kapacitou 55 míst na ní bude o víkendu nasazena elektrická jednotka CityElefant s kapacitou 300 míst k sezení. Nádraží v Libni je v těsném blízkosti O2 arény a vlak tak představuje optimální spojení do její blízkosti. Ve stanici Libeň a Vysočany během hokejového šampionátu zastaví mimořádně i další dálkové vlaky z východní části republiky a do stanice Libeň budou prodlouženy i vybrané vlaky od Plzně. Návštěvníci hokejových utkání a fanzón u stadionů mohou využít i speciální nabídku „Vlak+hokej“, která platí z jakékoliv stanice na území České republiky do místa konání hokejového zápasu (Ostrava, Praha). Zákazník si nechá jízdenku orazítkovat u stánku ČD ve fanzóně u stadionu a zpáteční cestu má díky tomu zdarma. Bez razítka je ale neplatná. Jízdenku „Vlak+hokej“ lze koupit na kterékoliv pokladně Českých drah. Podrobné informace o cestování vlakem na zápasy Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 a tarifních nabídkách ČD najdou fanoušci na www.cd.cz/nahokej.

1. máj na detskej železnici

Košická detská historická železnica odštartuje v rámci osláv Dňa mesta Košice na 1. mája svoju jubilejnú už 60-tu sezónu. Dobrovoľníci z Čermeľského údolia si chcú zrod unikátnej železničky pripomenúť 60-timi podujatiami. Aktivisti zároveň očakávajú, že jubilejný rok bude vďaka podpore mesta Košice a partnerov, pre obľúbenú košickú atrakciu zlomovým. Pokračovanie tlačovej správy nájdete v prílohe. Srdečne Vás pozývame na 1. 5. od 9:00 hod. do Čermeľa.

Dánsko spojí s Německem silničně-železniční tunel

Dánský parlament [...] schválil výstavbu tunelu pod Fehmarnskou úžinou mezi Dánskem a Německem. Stalo se tak v době, kdy Dánsko navštívila německá kancléřka Angela Merkelová. Ta projekt na tiskové konferenci v Kodani rovněž podpořila, napsala agentura DPA. "Nemůžu vyloučit, že nedojde k průtahům," řekla Merkelová. Dodala ale, že Kodaň i Berlín vyvinou maximální úsilí, aby se podařilo co nejvíce dodržet časový plán.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkovú trať na Hlavnú stanicu opravia v lete

Mesto Bratislava pripravuje obnovu električkovej trate na Štefanovičovej ulici v úseku medzi Radlinského a Kýčerského ulicou. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Ako vysvetlila bratislavská hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová, s modernizáciou začnú 1. júna a ukončia ju koncom augusta tohto roka. „So zhotoviteľom stavby aj s projektantom rokujeme o konečnom riešení električkovej trate, nechceme totiž, aby sa opakovali chyby z Dúbravky,“ doplnila hlavná dopravná inžinierka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Parking už i Pardubicích

Cestujícím, kteří využijí k cestě z Pardubic vlaky Českých drah a v eShopu si zakoupí jízdenku na vzdálenost více než 120 kilometrů, je od 1. května určena nová služba ČD Parking. Díky ní můžou na jeden den bezplatně zaparkovat v bezprostřední blízkosti pardubického hlavního nádraží a odtud dál pokračovat vlakem například na jednodenní služební cestu či výlet. Dvoudenní parkování bude stát 50 Kč, pro cestující s mezinárodní jízdenkou však bude zdarma. Pardubice jsou po Praze a České Třebové už třetím městem, kde je možné službu ČD Parking využívat.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na webu
www.cd.cz/cdparking.

Lanovka na Kamzík je posledná svojho typu na Slovensku

Lanovka v bratislavskom Novom Meste v minulom roku previezla 29 921 osôb a jej tržby boli 93 761 eur. Skonštatoval to starosta Nového Mesta Rudolf Kusý v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poslal Ján Borčin z novomestského úradu. Rok predtým boli tržby nižšie o 16-tisíc eur a počet prepravených osôb bol nižší o tritisíc, uvádza sa ďalej v správe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Motoráčky ČD do Lednice i Zastávky u Brna

I letos se konají tradiční jízdy historickým motorovým vozem Hurvínek z Břeclavi do Lednice, poprvé tento pátek 1. května a během následujícího víkendu. Nostalgické motoráčky vypraví České dráhy každý další víkend a státní svátek až do 28. září. Poslední víkendy v měsíci nahradí Hurvínka parní lokomotiva Velký Býček s historickými vozy "rybáky" v rámci Lednického parního léta.

České dráhy letos pokračují i s nabídkou tematických jízd do Muzea průmyslových železnic, jejichž součástí je jízda parní lokomotivou po úzkorozchodné trati, návštěva Stálé expozice hornické obce Zastávka v Dělnickém domě, Muzea hornictví a energetiky na oslavanském zámku či bývalé těžní věže dolu Kukla. Historický vlak vyjede 16. května, 13. června, 11. a 25. července a 8. a 22. srpna.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 17. týždeň

ŽSR zaznamenali minulý týždeň až 6 zrážok vlaku s civilnou osobou. V 5 prípadoch osoby zraneniam podľahli, v jednom prípade vlak osobu pod vplyvom alkoholu iba ľahko zranil. Prvá smrteľná nehoda sa odohrala v pondelok (20.04.2015) v popoludňajších hodinách na železničnom priecestí v Tornali, kde žena aj napriek spusteným závorám tlačila cez železničné priecestie káričku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ženy se hrnuly za volanty teplických trolejbusů

Netradiční náborová akce, ve které dopravní firma Arriva sháněla prostřednictvím dětí řidičky do teplické MHD, organizátorům vyšla. Fronty žen, které si v depu chtěly vyzkoušet jízdu autobusem a trolejbusem, nebraly konce. Čtrnáct z nich si nakonec odneslo i nástupní formulář. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická Integrovaná koľajová doprava mešká

Ukončenie rekonštrukcie električkových tratí v Košiciach v projekte Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) v termíne do 31. júla nevyzerá byť podľa primátora Richarda Rašiho reálne. "Ani mne sa nezdá, že ten termín by mohol byť dosiahnuteľný, lebo štádium rozpracovanosti električkových tratí je pomerne výrazné, ale zďaleka nie také, aby sa to stihlo do 31. júla," uviedol v pondelok (27.4.) na rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestujících ČD v mezistátní přepravě přibývá

Cestujících Českých drah v mezistátní přepravě přibývá. Loni to bylo již 3,3 milionu osob. Oproti roku 2011 je to o 800 tisíc cestujících za rok více. Jedním z faktorů, který přispívá k většímu zájmu o cestování vlakem do zahraničí, jsou dostupnější ceny jízdného díky rozšíření nabídky tzv. Včasných jízdenek Evropa. V mezistátní přepravě totiž cenu jízdného určují za národní úseky jednotlivé národní železnice, což je odlišné od autobusové nebo letecké přepravy. Např. cena jízdenky z Prahy do Berlína se tak skládá z ceny ČD z Prahy na hranice a z ceny DB z hranic do Berlína. Jízdné v západní Evropě, například v Německu nebo v Rakousku je přitom přibližně 4x vyšší než v České republice. Díky systému slev, který se v současnosti rozšiřuje prakticky na všechny stanice v Rakousku, Německu a také na Slovensku zahrnuté do mezistátního odbavení se tak otevírají nové možnosti cenově dostupného cestování vlakem k našim sousedům. Například jednosměrná jízdenka z Pardubic do Berlína stojí od 949 Kč, do Vídně od 530 Kč a do Budapešti od 446 Kč.

Další podrobnosti o přepravě cestujících a novinkách u Včasných jízdenek Evropa naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Výrub porastu popri trati v úseku Hnúšťa - Tisovec

Od pondelka 27. apríla 2015 odstraňujú zamestnanci Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) porast a drevinu popri železničnej trati v úseku Hnúšťa - Tisovec. Práce potrvajú do 30. apríla 2015. Doprava bude počas prác aj naďalej bez obmedzení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace břeclavského uzlu je hotova

Modernizace železničního uzlu Břeclav je hotová. Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila druhou etapu její celkové rekonstrukce. Stavební práce se odehrávaly více než dva roky ve střední části stanice, která byla úzkým hrdlem celého uzlu. Díky kompletní změně konfigurace kolejiště zde vlaky mohou nyní projíždět stejně rychle jako na již dokončených navazujících úsecích.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Výluka obmedzí vlaky medzi Bratislavou a Trnavou

V stredu bude pre práce na trati čiastočne obmedzená doprava medzi stanicami Bratislava hlavná stanica a Trnava. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová, pre výluku zmenia trasu cesty dva osobné vlaky a jeden regionálny expres. Výluka takisto spôsobí približne 20-minútové meškanie piatich rýchlikov a štyroch osobných vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.