Dopravné správy

Siemens vyvinul tramvaj pro šejky

Vyhovět náročným požadavkům šejků a zároveň se popasovat s extrémním počasím. V Kataru vzniká tramvajová trať, po níž budou jezdit bateriové tramvaje úplně bez trolejí. Pro firmu Siemens jde o jednu z klíčových zakázek současnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislave pribúdajú autobusy Iveco Urbanway 12M

Po minuloročnej dodávke 20 autobusov Iveco Urbanway 12M v týchto dňoch prichádza do Bratislavy ďalších 20 autobusov tohto typu, ktoré dopravný podnik nakúpil v rámci využitej opcie na ich nákup. Nové autobusy budú zaradené do vozovní Trnávka a Petržalka, pričom každá z nich dostane 10 vozidiel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prvomájový vlak ČD sveze cyklisty na Bílý kámen

V pátek 1. května otevře Armáda ČR letos pouze na jeden den vojenský prostor Libavá. Na tradiční cyklo-turistickou akci Bílý kámen v celoročně uzavřeném vojenském prostoru v podhůří Oderských vrchů každoročně vyráží řada pěších a cyklistů. Letos vypraví České dráhy pětivozový vlak z olomouckého hlavního nádraží do Moravského Berouna, který nabídne dostatek míst pro cestující i jejich bicykly.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Samovrah skočil pod vlak pred očami stoviek ľudí

Rýchlik smerujúci z Košíc do Kostolian tam usmrtil muža. Stret s obrovským kolosom bol taký silný, že muž nemal šancu prežiť a rušňovodič aj napriek snahe už nedokázal vlak zabrzdiť. K udalosti, pri ktorej údajne zomrel 50-ročný muž, došlo v čase, keď sa na brehoch Hornádu rekreovali stovky ľudí. Viacerí sa prizerali na zásah záchranných zložiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD s „králíky z klobouku“ na hokej

Slavní "králící z klobouku" Bob a Bobek, maskoti letošního hokejového šampionátu v České republice, už cestují SC Pendolinem mezi Prahou a Ostravou. V nadcházejících dnech je budou následovat i některé hokejové týmy, které využijí spoje SC Pendolino Českých drah při přepravě mezi Ostravou a Prahou, ale také stovky hokejových fanoušků. Ti se dostanou vlakem až do těsného sousedství O2 arény v Praze na nádraží v Libni a Vysočanech. Na stanicích mimořádně zastaví vybrané vlaky, některé spoje, například z Plzně, budou do těchto stanic prodlouženy. Fanouškové navíc ušetří na své cestě díky slevě "Vlak+hokej".

Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

DPB sprevádzkuje električku 29T ForCity Plus

Tri dni po sprevádzkovaní novej obojsmernej električky Škoda 30T sa od 28. apríla 2015 do premávky zaradí aj jej jednosmerná sestra s označením Škoda 29T ForCity Plus. Druhá z nových električiek sa rovnako zaradí na vyťaženú linku 4. Jednosmerný variant má oproti obojsmernému viac miest na sedenie, pričom sedadlá sú umiestnené aj v zadnej časti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zahradní železnice pro radost nejen svého tvůrce

Spadne závora, zapíská výpravčí a ze stanice vyjede vlak s dětmi. Do každého vagonku se vejdou nejvýše dva špunti. Miniaturní trať s výhybkami i tunelem vybudoval na své zahradě v brněnských Obřanech sedmasedmdesátiletý Miloš Kovář.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bežecké podujanie presmeruje linky DPB

V nedeľu 3. mája 2015 sa uskutoční bežecké podujanie Wings for Life, ktoré výrazne zasiahne do organizácie MHD v centre mesta a v Petržalke od 13:00 do cca 15:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezinárodní jízdenky na vlak zlevňují

Cestování vlakem do zahraničí začíná být mnohem dostupnější, než v minulosti. Ukazují to jak akční ceníky dopravců, tak i statistiky prodejů mezinárodních jízdenek Českých drah. Lidé na levnější jízdenky zjevně slyší: za čtyři roky počty cestujících stouply o téměř třetinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové zákaznícke centrum ZSSK pribudlo v Bratislave

Desiatky tisíc cestujúcich, ktorí denne cestujú vlakmi z alebo do Bratislavy získali ďalšie miesto, kde si môžu kúpiť lístok. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sprístupnila nové predajné miesto v historickom centre Bratislavy na Hodžovom námestí (v podchode). Je to už siedme miesto predaja lístkov na území metropoly.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Protihlukové stěny u tratí se často staví zbytečně

Správa železniční dopravní cesty zkouší nová protihluková zařízení, od kterých si slibuje omezení hlučnosti vlaků. Přitom ale dál staví kilometry betonových protihlukových stěn, a to leckde i na místech, kde se jeví naprosto zbytečné. Dostává se jí za to kritiky od zastánců využití zeleně pro hlukovou bariéru. V současnosti jich je v České republice odhadem 200 kilometrů, přičemž další čekají na výstavbu v rámci plánovaných projektů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K opravám niektorých železničných staníc

Prosím Vás o odpovede na nižšie uvedené otázky: Kedy (k akému dátumu) bola dodávateľom zrealizovaná reklamovaná oprava nakrivo uložených obkladov v podchode v ŽST Trenčín? Koľkokrát celkovo bol obklad v novom podchode v ŽST Trenčín z titulu reklamácie strhnutý a nanovo položený?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Středočeský kraj objedná více vlaků

Středočeský kraj v příštím roce rozšíří dopravu na některých železničních tratích. Lidem se zjednoduší cestování například z Prahy do Českého Brodu, Davle nebo Řevnic, a to zejména v ranní a odpolední dopravní špičce. „Opatření, které schválili krajští radní, si vyžádá 19 milionů korun,“ řekl novinářům hejtman Miloš Petera. Cílem je podle něj rozšířit dopravu na tratích, kde jsou problémy s kapacitou nebo kde je nedostatečná nabídka spojů. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky DPB po prehliadkach

Po stredných prehliadkach vyšli z Ústredných dielní súpravy električiek T3P #7799+7800 a T3SUCS #7828+7827. Obe súpravy sú po prehliadke v pôvodných farebných schémach daného typu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha se připravuje na na MS v hokeji

Pražský dopravní podnik v době mistrovství světa v hokeji posílí před zahájením a po skončení všech zápasů provoz metra na trase B procházející kolem O2 areny. V okolí haly pojedou i delší tramvaje a budou zde informátoři schopní poradit lidem ohledně dopravního spojení v češtině a angličtině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate pri Bytči

Po roku sa na Vás opäť obraciam so žiadosťou o informácie ohľadom modernizácie trate na úseku Považská Teplá - Žilina, konkrétne pri Bytči. Podľa miestnych obyvateľov totiž nejaká stavebná spoločnosť vyváža vybagrovaný odpad spod trate rovno na štrkoviská pri Bytči, kde ho sype rovno do vody, bez akejkoľvek úpravy. Podľa našich informácií ide však o kontaminovaný odpad, ktorý treba najskôr očistiť, čo majú robiť špecializované spoločnosti. Dostať ste na to mali aj finančné prostriedky.
Je podľa vás v poriadku takýto postup? Netreba tento kontaminovaný materiál najskôr dekontaminovať a až potom navážať na štrkoviská?
Ktorá spoločnosť túto činnosť pre vás vykonáva?
Mohli by ste mi poslať scan schváleného materiálu, projektu, v ktorom je stanovený postup nakladania s vybagrovaným materiálom spod trate? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Kolíně otevřou dokončenou řepařskou dráhu

V Kolíně-Sendražicích bude v pátek 1. května otevřena dokončená bývalá úzkorozchodná železnice, takzvaná řepařská drážka. Dráhu, po níž se kdysi vozila řepa do cukrovaru, od roku 2007 po etapách obnovovali dobrovolníci. Do oprav bylo od té doby investováno asi 30 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rodí sa Operačný program Integrovaná infraštruktúra

Nový Operačný program Integrovaná infraštruktúra má za sebou už druhé zasadnutie Monitorovacieho výboru. Predstavitelia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ministerstva financií SR, Európskej komisie a ďalší kľúčoví partneri schválili 23. apríla 2015 dokumenty nevyhnutné pre realizáciu projektov v oblasti dopravy a informatizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plány Bavorska, SRN a ČR o rychlé trati se různí

Bavorsko žádá od Evropské unie peníze na modernizaci železniční tratě na východ. S Českem se ale neshodlo, která trasa by měla dostat přednost. Čtyři různé lokomotivy, dvakrát změna směru jízdy, šest hodin na cestě a závratná průměrná rychlost 75 kilometrů v hodině. Zatímco hranice díky Schengenu padly a české silnice se propojily s těmi německými, kvalita železničního spojení na trase Praha–Mnichov zůstává čtvrt století po pádu železné opony tristní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako na súbeh vlakov a autobusov v Prešovskom kraji

Dopravcom, ktorí na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vykonávajú prepravu vo verejnom záujme, klesli počty cestujúcich v porovnaní s minulým rokom o 400.000. Aj preto [...] predseda PSK Peter Chudík rokoval s dvomi dopravcami v kraji. Na rokovanie na tému optimalizácie spojov vo vzťahu k súbehu s vlakovou dopravou prišli riaditelia SAD Prešov a SAD Humenné, pretože ďalšie dve SAD Poprad a BUS Karpaty nevykazujú podľa Chudíka až také výrazné poklesy cestujúcich v spojoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.