Dopravné správy

Poláci sní o železničním tunelu pod Sněžkou

Turisty mezi polskou a českou stranou Krkonoš by v budoucnu mohl vozit vlak na trati pod Sněžkou. Informuje o tom polská televize TVN24. Podle plánů mají vlaky v desetikilometrovém tunelu mezi Pecí pod Sněžkou a polským horským městečkem Karpacz začít jezdit od roku 2020.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako ušetriť v RegioJete

RegioJet má pri nákupe cestovných lístkov nezrovnalosti v cenách. Cestovné na dlhšiu vzdialenosť stojí menej ako na tú kratšiu. V inom prípade sa oplatí kúpiť si radšej 2 lístky namiesto jedného. Čitateľku Aktuality.sk Katku cestujúcu z Bratislavy do Vrútok rozčúlilo, že jej kamarátka Natália platí o 4,10 eura menej za vlak do Žiliny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha na prodeji SMS jízdenek ročně tratí 40 milionů

Praha na prodeji SMS jízdenek ročně tratí 40 milionů korun. Tvrdí to opoziční klub Pirátů, který porovnával služby v jiných krajských městech. "Výsledek je alarmující," řekl dnes zastupitel za Piráty Mikuláš Ferjenčík. Radní by podle něj měli s dodavatelskou firmou Erika jednat o slevě. Erika považuje srovnání za zavádějící a odmítá jej. Firma vznikla transformací firmy Crowsnest, kterou v souvislosti se zakázkami pro dopravní podnik vyšetřuje policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto môže za vykoľajenie súpravy RegioJetu?

Za vykoľajenie vlaku súkromného prepravcu Regiojet, ku ktorému došlo 16. marca na bratislavskej Hlavnej stanici, nemôžu Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. "Závery zistení hovoria jednoznačne. Príčinou vykoľajenia neboli zariadenia infraštruktúry ŽSR," uviedla. Do spoločného rokovania so súkromným prepravcom nebude spoločnosť podľa Pavlikovej zverejňovať podrobné informácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens staví vlaky pro Londýn

Přetížené londýnské veřejné dopravě by se příští rok mělo díky novým vlakům výrazně ulevit. Německá společnost Siemens ve svém závodě v Krefeldu v těchto dnech završuje výrobu první várky nových souprav pro britskou metropoli. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

OHL ŽS a.s. a modernizácia tratí ŽSR

Dobrý deň prajem, mám na Vás urgentnú otázku. Zaujímalo by ma, či sa dodávatelia spoločnosti OHL sťažujú vo väčšej miere na platobnú disciplínu firmy pri modernizácii koľají. Ak áno, čo im odpovedáte? Ktoré stavby v rámci ŽSR má OHL na starosti?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Kauza pražské Opencard na pokračování

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) začala kvůli kauze opencard prověřovat policejní vyšetřovatele a státní zástupkyni Dagmar Máchovou. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, podle níž chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky pražského magistrátu, uvedla Česká televize.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za čo môže obec a za čo ŽSR ...

Zaujíma ma železničné priecestie v Nižnej, okres Tvrdošín. Zhruba pred rokom vybudovala obec Nižná chodník vedúci cez toto konkrétne železničné priecestie. Žiaľ, nedá sa používať, pretože nie je dokončený úsek cez priecestie, ktoré je zrejme vo vašej správe. Ja ako mamička na MD, ktorá tadiaľ dennodenne prechádza s kočíkom, musím pred priecestím zísť s chodníka na cestu, čo je vzhľadom na premávku nebezpečné, hlavne keď napr.ide autobus...a pod. Preto prosím a žiadam o urýchlenú nápravu uvedeného stavu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Skupina Student Agency nabírá stovky pracovníků

Skupina Student Agency podnikatele Radima Jančury se chystá během letošního roku přijmout téměř 300 nových zaměstnanců, což je více než deset procent současného stavu. Zhruba 70 jich bude na Slovensku, zbytek v ČR. Snaha souvisí s další expanzí společnosti, která se chystá dále rozvíjet ve všech oblastech dosavadní činnosti, nejvíce však v dopravě. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Samovoľné prechádzanie cez koľajisko

Chcem Vás osloviť ohľadom avíza ktoré sme dostali. Som redaktorka z regionálnej televízie TV Nitrička. Ide o pokutovanie chodcov na železničnej zástavke "Nitra zástavka". Podľa našich informácií sú tam zábradlia,cez ktoré chodci samovoľne prechádzajú na druhú strany cesty, cez koľajisko. Chceli by sme vedieť, či sa zvýšila nehodovosť alebo či sa stávajú na tomto úseku nehody? Ako by sa dalo tomu zabrániť? A akým spôsobom by mali chodci prechádzať na druhú stranu cesty?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jančura chce víc vlaků mezi Bratislavou a Košicemi

Český soukromý železniční dopravce RegioJet plánuje od prosince na Slovensku posílit vlakovou dopravu na trase mezi Bratislavou a Košicemi, kde provozuje expresní vlaky bez státních dotací. RegioJet také požaduje od státu kompenzace za přepravu například studentů a seniorů ve svých expresních vlacích, což ale slovenské ministerstvo dopravy odmítlo. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Kométa“ oslávi 1. máj

Prvá tohtoročná jazda historickej električky Kométa sa uskutoční v piatok 1. mája 2015. Historická električka v tento deň pôjde po trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (2x) - Starý Smokovec - Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

14 běženců zahynulo pod vlakem v Makedonii

Ve střední Makedonii přišlo o život 14 uprchlíků, které zachytil ve čtvrtek v noci vlak v blízkosti města Veles. Další ze skupiny migrantů byli zatčeni. Oznámila to v pátek makedonská televize a srbská stanice B92. Uprchlíci byli ze Somálska a Afghánistánu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB vysiela električku 30T ForCity Plus na linku 4

Dopravný podnik Bratislava obdržal od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR povolenie na skúšobnú prevádzku s cestujúcimi nových typov vozidiel – električiek Škoda 29T a Škoda 30T. „Skúšobná prevádzka s cestujúcimi na novej obojsmernej električke sa začne už v sobotu 25.4.2015 na linke 4, ktorá spája Dúbravku so Zlatými pieskami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka německých strojvůdců skončila

Další stávka německých strojvůdců skončila. Osobní vlaky jezdí na většině tratí podle plánu, na západě země ale dopravce Deutsche Bahn (DB) dnes časně ráno několik spojů zrušil. Nákladní vlaky se vrátí k plnému provozu v sobotu. Odborový svaz strojvůdců (GDL) nevylučuje uspořádání dalších protestních akcí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vraj pridá ďalšie vlaky

Súkromná spoločnosť RegioJet plánuje od decembra tohto roku vypravovať InterCity (IC) vlaky medzi Bratislavou a Košicami každé tri hodiny. Podľa PR manažéra firmy Tomáša Bořutu dopravca už začal s prípravami na takéto zahustenie dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na Pálavský okruh

Tradičně koncem dubna vyjíždí na otevření turistické sezóny parní vlak na „Pálavský okruh“ z Brna do Mikulova, Valtic a Lednice. I tuto sobotu 25. dubna vyrazí parní lokomotiva 475.101 „Šlechtična“ na výlet do nejkrásnějších míst jižní Moravy. Za lokomotivou bude služební vůz pro bezplatnou přepravu kol, dále zelené vozy s dřevěnými sedačkami ze 40. a 50. let, tzv. „Rybáky“, a bufetový vůz.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Modernizácia tratí ŽSR je jeden veľký zmätok

Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o vyjadrenie sa k situáciám, ku ktorým dochádza pri realizácií modernizácie železničnej trate na stavbách Beluša – Púchov, ako aj Považská teplá – Žilina. Zhotovitelia prác, ktorý pracujú na uvedených stavbách a majú uzavreté zmluvy s hlavnými zhotoviteľmi sa dostávajú do omeškania s úhradami svojich záväzkov, nakoľko sú nútený financovať naviac práce, ktoré vyplývajú z dôvodu pochybenia projektanta, pričom tieto riziká spojené s projektovou dokumentáciou by mal niesť ten, kto projektovú dokumentáciu predkladá.

Otázky aj odpovede k téme nájdete na tejto stránke.

Brno koupí „výhodně“ 20 nových „šalin“ Škoda

Brněnští radní [...] schválili nákup 20 tramvají od plzeňského podniku Škoda Transportation za více než 1,1 miliardy korun, řekl novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Kvůli tomu podle něj nemusí město Škodě platit dluh přes 130 milionů korun, které vyplývaly ze smlouvy na dodávku tramvají z roku 2006.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Nemecku štrajkujú rušňovodiči

Približne 3000 rušňovodičov osobných i nákladných vlakov vstúpilo v Nemecku do štrajku za zvýšenie miezd, ktorý dnes po celej krajine vážne narušil železničnú dopravu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide už o šiesty štrajk na nemeckých železniciach za ostatných desať mesiacov. Rušňovodiči nákladných vlakov prerušili prácu už v utorok popoludní (21.4.) a v noci nadnes sa k nim pridali aj ich kolegovia z osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.